C.HEI♥.) 發表於 2014-3-13 05:49:15

新故。[懸疑]、生存遊戲

本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合。
第一次作懸疑故,作得吾好都吾好踩得咁金{:fun06:}。
《生存遊戲》

序。

序 :

回想起個日,個場可怕的遊戲。
從來冇唸過,
電影小說既情節,
竟然會真實咁出現糸我眼前。

第一章 :

〝噹,噹,噹〞

我衝衝忘忘咁跑入學校大門。
啊!差啲吾記得自我介紹,
「hi,大家好,我叫晞。我只糸一個平凡到冇得再平凡既女中學生。
我中意睇好多好多既懸疑故事,
我成日都諗,如果小說既情境會糸真實既,應該幾有趣。」

一入課室門口,
就有個女仔行埋黎:晞!你終於番拉,仲以為你今日會吾番,由得我一個悶死tim!
尼個女仔糸我既好姐妹,拒叫言,你問我拒糸咩人?咪又糸一個普通既女仔,但糸拒糸一個科學好叻既女仔。
拿,坐糸我前面尼個叫玥,糸我地班既資優生。
而坐糸拒隔黎個個叫俊,幾搞笑既,但又好有領袖風範。
而坐糸我格黎既尼個男仔?哦,拒叫朗,糸我男朋友黎,吾好睇拒傻傻地咁,拒教泰拳嫁,拒屋企糸武術世家黎。
而言就坐糸我後面,
言格黎個男仔叫天,拒冇咩特別,只糸同我一樣,對d懸疑既故仔特別有興趣。

拒地五個都糸我好好既朋友。我地識左六年拉,
轉下眼,就黎要畢業拉。真糸吾捨得。

言:晞,聽講尖咀開左間新既club場,預埋你嫁拉。
晞:你點話點好拉!
尼個時候,玥就轉身過黎:預埋預埋。
俊&朗&天:跟隊啊!
我同言就好齊聲咁:緊糸拉,我地都吾糸d買隊友既人黎既。
俊:喂,咁訓陣先。放學叫我。
玥:嘩,五點幾你都眼訓啊?!
俊:都吾知好地地星期六叫人番黎補課做咩,仲要補到8點,真糸訓拉。

〝叮,叮,叮〞

放學既鐘聲終於響起。
尼個時候我地就汁番個書包,
而玥就糸度叫緊俊起身。
突然間,有個人好荒張咁跑入班房:大件事啦,大件事拉!
我:做乜勁啊你 冇啦啦發癲= =。
拒就好荒張咁繼續講:學校既前門,後門,操場,天台都鎖死左,出吾到去啊。
成班即刻:下!

尼個時候,
課室既廣播響起,一把陌生既女仔聲開始說話。
〝登。登。登。
各位同學聽吾聽到?弓喜你地咁有機會參加尼場生存遊戲,
既然糸生存遊戲,故名思意就糸吾好死!
每通過一場遊戲,就有100萬為獎勵。
只要完成所有遊戲,就可以離開。
千其吾好試圖離開或者放棄遊戲,否則會收到懲罰嫁,嘻嘻,
enjoy the game。〞

[待續。]

帥小餅v3v 發表於 2014-3-13 05:51:47

留名睇故仔{:mx076:}

玥玥仔 發表於 2014-3-13 10:10:47

今次我個角色終於正常返{:mx093:}

meloveyou 發表於 2014-3-13 10:58:35

{A006a:}正喔

LaZyCaT 發表於 2014-3-13 15:09:54

WOW{A006a:}

kalong97 發表於 2014-3-13 17:42:05

留名支持xd

龍仔~. 發表於 2014-3-16 17:24:42

留名

Tei 發表於 2014-3-16 21:49:54

啫大逃殺 {:on030:}
頁: [1]
查看完整版本: 新故。[懸疑]、生存遊戲