魚蛋~* 發表於 2009-9-5 23:49:16

[轉貼]唔通佢係曙光玩家之一?嘟嘟!

:victory: 長開電腦起火毁家園 青年離家沒熄機:victory:

【明報專訊】秀茂坪曉麗苑昨日發生一宗疑涉長開電腦引致的火警。一名青年未有關閉電腦便離家外出,其間懷疑電腦起火波及全屋,數十名居民需要緊急疏散,消防員趕至破門入屋將火救熄,幸未造成傷亡,起火單位則付諸一炬。
火警現場為曉麗苑曉順閣某單位,17歲姓楊男住戶有使用電腦習慣,昨日中午,楊離家外出,但未有關閉電腦,任由電腦長時間開著,其間疑電腦起火,火屑燒著雜物引起火警。
40人疏散無人傷
至下午4時,火勢不斷蔓延下,整個單位陷於火海,單位窗戶玻璃不抵熱力爆裂,大量燶煙及火舌不斷吐出窗外,單位及樓上外牆被熏黑一片,附近秀茂坪村有居民發現,於是報警。
警員接報趕至封鎖現場,消防員帶同工具上樓至火警單位破門入屋灌救,其間疏散約40多名大廈居民到安全地方,有老婆婆憶述走火警時「嚇至腳都軟埋」,及至逃到安全地方始驚魂稍定。
大火在39分鐘後被救熄,無人受傷,惟單位付諸一炬。事後警方聯絡單位住戶提供資料,得悉有人在未有關閉電腦外出,不排除是電腦短路引起火警,消防調查火警原因,認為無可疑,收隊離去。
電腦若異常應即停用
機電工程署有關電腦安全指引,擺放電腦位置須確保四周有足夠散熱空間,同時避免放置於潮濕、多塵、高溫或受到陽光直接照射的位置;若長時間不需使用時,應關掉電源掣,避免只按至備用狀態;如果電腦發出異常聲響、氣味、畫面,或是電源掣失靈,應立即停用及安排維修。此外,用戶應遵照說明書的指示定期清理電腦。

r147909 發表於 2009-9-6 17:40:55

話唔定佢x緊曙光=.=

軒轅皇 發表於 2009-9-6 17:57:51

有可能架唔係點會長開電腦呵呵:lol :lol

魚蛋~* 發表於 2009-9-6 18:07:29

曙光玩家小心咯,唔好學e位主角甘儸爆;P

db仔仔 發表於 2009-9-6 18:09:14

我又5會x通@@..

lam101aa 發表於 2009-9-7 23:50:38

一日x通宵又咪咁:D
冇事發生;P

一絕一 發表於 2009-9-21 18:08:14

唔通得曙光有呢樣野咩-__-"你唔比佢玩緊吞2用內掛或者其他- -?

我愛哈圭圭 發表於 2009-9-25 18:16:33

我通一兩日唔怕掛...........

iloveyouzz 發表於 2009-9-26 17:48:06

唔禁做,好難升…重有,都係間中重要禁耐先得一兩個= =""佢以後一定唔洗用部腦...慘!!
頁: [1]
查看完整版本: [轉貼]唔通佢係曙光玩家之一?嘟嘟!