AGAMES 討論區

標題: [台灣已有台SER合併] [打印本頁]

作者: 小的士    時間: 2013-8-19 08:32:14     標題: [台灣已有台SER合併]

有玩既玩家都知咩事...  基本上人數 寥寥可數

咁樣落去走既人愈黎愈多 , 係因為無人會鐘意玩隻無人既GAME

不過我都知 台灣 + 香港代理 要合併 係非常多問題 , 如商城價格 , 公司利澗 , 相關代理 等等問題

所以我諗  呢隻GAME 咁樣落去好快玩完 , 睇黎真係選錯GAME黎玩...

有得傾下合服 都叫仲有小小希望 , 希望官方直接比個答案係咪無機會合併 , 直接打碎我既希望

作者: 由乃    時間: 2013-8-19 13:21:34

我都想有這一天的出現
之前有幾隻GAME都係咁. AC 人物轉哂去台板
合落台板到 ~   沒咁快玩完 !! 頂到2年左右沒記錯
之後個港板代理 2年後汁鬼左..... 旦AC 人物就哂去台板

我記得之前個隻買點都係買返HK間代理個點數卡
只係港澳台合成同一伺服

我都好希望這一天會來臨
作者: lok1024yu    時間: 2013-8-19 18:11:00

支持+1
我對管理沒意見 最少我看見有改善((我指管理態度))
但是伺服器沒人 台灣又封IP 我而家玩黎玩去都只係覺得好失望
失望唔係遊戲唔好 係冇人 OLG冇人係重點問題
竟然組極副本都係果棚人 來來去去唔知有冇20人
仲要慢慢D人已經唔打副本 結果要打副本都唔知點算
作者: 小的士    時間: 2013-8-20 00:24:26

係囉 , 官方同台灣傾下啦

點數用番香港既睇下有無得諗
作者: 吖麗瑩    時間: 2013-8-21 17:11:58

都系一條出路,隻game都ok,希望唔好咁快ko喇
作者: 小的士    時間: 2013-8-22 08:39:45

副本又無人打 , 連世頻都可以靜到喊

係咪要等埋而家仲支持緊港版參天律既人走晒先黎 解決而家呢個問題

我知你地公司而家好努力理緊 幻想個面 , 人多又賺到錢嘛 , 抽小小時間理下呢面啦 , 之前賣廣告又賣到咁勁

作者: 小的士    時間: 2013-8-25 10:11:16

點解可以連續 6小時世頻無人講野 , 開個復仇者副本 , 不如GM你入GAME睇下組唔組隊通關  (E團除外)

睇埋你個貼圖活動有幾多人參與 , 同你地初初搞既活動 成唔成正比

難聽D講, 手機GAME都人氣高過你隻GAME , 亦都係事實

我同我朋友都傾緊 , 買你D點沖裝落隻 死城GAME值唔值得囉

你合落台灣 起碼有人玩先 , 玩家自然唔會擔心肯消費 , 而家想玩家入點? 想下好 , 人都無乜點知幾時關SER

不如你直接講句  會唔會合SER , 唔合SER既我即刻同我班朋友 直接刪GAME算數

唔好係度拖字訣 , 咁既環境都仲係度視若無睹 , 我唔信你睇唔到呢個貼囉

洗唔洗我寄信去你客服 再 寄埋去風雷反映呀 , 真係驚你又睇唔到 , 但又識開活動貼

作者: lok1024yu    時間: 2013-8-25 18:59:21

講真 而家仲係個GAME度既人 真係好想玩落去
但係如果只係台灣開放海外IP 咁對已經玩到好後期既兄弟姊妹們非常不公
所以 我墾請貴 方積極考慮一下
作者: a88app11    時間: 2013-8-25 22:02:28

如果alta 應為參天律人氣底迷並唔關自己事的話咁就大錯特錯

代理和開發商嘅責任應該係一半一半,現時風雷正怒力地修bug

但玩家見唔到alta有啲咩做過,只是張大部份嘅資源放晒係幻想神域到

又或者用末日審判包($148)黎講,我嘅意思唔係講佢有咩唔好

而係講佢出貨量有幾多,個產品包出咗大約個半月,但買嘅件數到作天為止都唔過400件

ACARD序號: AT13062800000383  ACARD序號: AT13062800000384係我8月17到儲直

ACARD序號: AT13062800000388  ACARD序號: AT13062800000389係我8月24到儲直

免費online game吸金黄金期係頭3~4個月,產品包係兩個月內都賣唔過成千件咁alta你真係蝕到入肉

過咗8月後,開學 我詁計game內活人不超過20個,就算大更新亦都解决唔到

所以alta請你們正視一吓人流問題,合服應該係唯一解决方法 請你們積極考慮一下
作者: lok1024yu    時間: 2013-8-26 00:03:28

樓上神了 用序號都比你諗到...
另 怒力讚一下 ((唔係串 認真覺係怒力 _X_ ))
作者: 風雷    時間: 2013-8-27 10:46:10

我地都好明白大家心情, 參天律目前的人氣, 是跟初推出時有一段距離, 我地亦都有努力用各種方法改善, 但流失情況也非我地可以容易控制到. 與台灣合服雖然可以考慮, 但一來要看合約需求及雙方意願, 二來也要看合併的技術可行性.

坦白說在大家提出這個方案前, 我地並無這方面的考慮, 因為與台灣合服意味著要全面放棄港版營運, 這應該是最後的一步, 而在這一步前我地都仍然會用各種方法去改善. 目前我地有考慮到適當時間, 當伺服器穩定及bug情況改善後會再加開宣傳招攬新玩家, 但也要看原廠計劃而定.  與台灣合服這個建議我地會再討論. 如有進一步消息, 我地會向大家公告的.

作者: KOKOOK    時間: 2013-8-27 14:43:31

其實幻想神域依家前景都唔係好好架咋  封外掛佢又未搞好   新地圖又未出 新副又係   依家幻想神域少左勁多勁多人玩架其實   
作者: lok1024yu    時間: 2013-8-27 14:54:35

十卜下GM ((本來想寫頂一下... 但是似乎會引來誤會...))
的確 合服應該是最後一步
說到DEBUG 官方可不可以把"已DEBUG"和"未DEBUG"的項目列出來 方便玩家協助?
也可以滿足一下希望看到官方有在做事的玩家的心
作者: 風雷    時間: 2013-8-27 18:17:34

lok1024yu 發表於 2013-8-27 14:54
十卜下GM ((本來想寫頂一下... 但是似乎會引來誤會...))
的確 合服應該是最後一步
說到DEBUG 官方可不可以 ...

已debug的項目, 可以參考每週三維護更新公告中 "修正" 裡面那些項目.
作者: r19930626    時間: 2013-8-28 12:17:53

風雷 發表於 2013-8-27 10:46
我地都好明白大家心情, 參天律目前的人氣, 是跟初推出時有一段距離, 我地亦都有努力用各種方法改善, 但流失 ...

對於改善遊戲的吸引度和知名度,本人有以下提議
1.點裝點騎直接賣(福袋可照常擺賣)
2.向台灣反映將pvp限制為同等的玩家才可攻擊對方保障新手權益(有很多新手就是因為低等被殺才不玩這遊戲,這顯示pvp模式並不能為玩家升等的動力)
3.電視宣傳(不多人知道這遊戲)
我相信如果吸引到更多學生,上班族玩,這遊戲才會有生氣,賺得更不會少^^
(大大可以參考完美世界online的營商方法,說真的真的很值得參考,這遊戲已經很久了也沒有倒閉!!也有不少新血加入)

作者: lok1024yu    時間: 2013-8-28 19:55:00

PVP限制如果同等的話也限太大了 估計限5級以內?
而且是上向下限5級 下向上無限(被打可反擊) 另外補師的PVP問題也要考慮到

也就是說:
1. 31 打 26 OK; (上向下 兩者差5等)
2. 32 打 26 NO; (上向下 兩者差6等)
3. 26 打 31 OK; 31被打後可反擊 (下向上無限; 被攻擊可反擊)
4. 26 打 41 OK; 41被打後可反擊 (下向上無限; 被攻擊可反擊)
5. 27(A兄) 打 32(B兄) + 26(C兄) EC不攻擊(B兄)補 27(A兄);

第5點就比較複雜了 其實在平均等級在25-27的時候這個情況非常常見
用25的補師補26-27的去PK其他人 補師是很安全沒錯 而且在本來的設定下是短暫的潮流式PK方法
到後來25EC補一下都不夠41的砍一刀 所以沒什麼用

但是如果PVP引入等級限制系統 那這個情況就會再發生了 也就是第5點的情況
動手攻擊的雙方在等級限制以內(這裡的假設是5級以內) 但是補師卻和最高一方差6級 (B和C的差 32/26) 而且和另一人(27級的A兄)組隊(或不組隊)攻擊32級的B兄 在有心算無心的情況下 PVP在這裡明顯帶惡性了

當然 實際上還有更多的衍生問題 那只能留級原廠了 例如如果路人手滑補到了呢? 組隊PK的還好(可以設定成被攻擊者可反擊對方全隊) 不組隊的話 對某EC的反擊判定要怎樣進行呢?
((我的假設裡 其實可以引入仇恨值系統 把被攻擊者考慮成NPC 補師補血也會增加仇恨 超過某值將會判定可反擊 至於詳細計算和參數啥的 我不指手畫腳了而且風雷一定比我專業))

至於樓上兄弟說的宣傳 GM不是說了等DEBUG完成後了嘛=W=
作者: manlee246247    時間: 2013-8-29 10:33:51

其實係online game來說這game真係幾好玩,但我玩過好多垃圾game但都唔知點解比這game的人氣更多,希望g.m真可放多少少廣告出來.
作者: elliskuroko    時間: 2013-8-29 11:58:39

一邊debug一邊出bug想點~
其實而家仲玩緊架人已經係好愛呢隻game
但好似pvp,裝備同商城系統有d趕客
pvp系統跟本【詞語過濾】唔想講行行下比個50lv打死,最慘就係掛緊機修煉個陣((另加4職平衡想點,遲d開8職會點呢
裝備系統只要錯個字首/字尾就搞到件裝變垃圾咁辛苦打件裝番黎點知無用又要分解
商城系統...你比我地就咁買得唔得((貴d就會有人會買
死都要抽見到都唔想買啦

作者: elliskuroko    時間: 2013-8-29 12:05:11

a88app11 發表於 2013-8-25 22:02
如果alta 應為參天律人氣底迷並唔關自己事的話咁就大錯特錯

代理和開發商嘅責任應該係一半一半,現時風雷正 ...

我一陣買番張黎check下
作者: 風雷    時間: 2013-8-29 16:38:26

elliskuroko 發表於 2013-8-29 11:58
一邊debug一邊出bug想點~
其實而家仲玩緊架人已經係好愛呢隻game
但好似pvp,裝備同商城系統有d趕客

台版那邊, 有直接賣全套時裝, 價格為2500點, 我看到巴哈論壇, 經常有玩家說很貴.
港版如果也這樣直接推出的話, 恐怕也會令很多玩家覺得貴的.

作者: lok1024yu    時間: 2013-8-29 16:44:24

有得抽+直接買既話 其實都唔係冇GAME咁做
當年夢之X險有做過同樣既事情
只係第一直接買會好貴 係事實 而且顏色冇得擇 仲要冇數值純外觀
而抽既裝有不同顏色 有數值 有特效 有套裝加成 當然 抽出黎藥水機率係多D
另 平衡同裝備問題 個個GAME都係咁架啦 唔可能平衡 而且請記住 冇垃圾職業只有垃圾玩家((無意針對 但話係咁講))
作者: elliskuroko    時間: 2013-8-29 18:07:20

如果2500點齊一套架話我會買~~
同埋兩者可一齊上架無衝突
((反而咁樣會更多人想去博一博抽福袋
所以效益由福袋變為==>直接2500點&因為想見到貴想博一下而入主福袋的玩家
作者: a88app11    時間: 2013-8-30 08:40:59

風雷 發表於 2013-8-29 16:38
台版那邊, 有直接賣全套時裝, 價格為2500點, 我看到巴哈論壇, 經常有玩家說很貴.
港版如果也這樣直接推 ...

咁我又唔覺貴,相反用一萬點都抽唔到一套時裝,只抽到啲垃圾

作者: 風雷    時間: 2013-8-30 09:37:37

好, 這個大家的意見, 我地考慮一下
作者: r19930626    時間: 2013-8-31 12:33:12

lok1024yu 發表於 2013-8-28 19:55
PVP限制如果同等的話也限太大了 估計限5級以內?
而且是上向下限5級 下向上無限(被打可反擊) 另外補師的PVP ...

先吸引新手回來再說吧=3=..被打跑一大堆呢,那個可以待多人再調整
作者: 小的士    時間: 2013-9-2 22:58:14

台灣已經有合併伺服器 , 8SER合為4SER了

香港繼續孤兒區

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2