AGAMES 討論區

標題: 做左2日奶媽的心得..打手入黎睇下啦 [打印本頁]

作者: liveindark    時間: 2014-7-1 21:47:47     標題: 做左2日奶媽的心得..打手入黎睇下啦

打完先發覺呢篇野都幾長..不過當解悶睇下啦可能會中你心聲
點解標題會話系2日呢?原因好簡單
因為我升lv既日子無計入去 呢度所指既2日系升上55無主線任後同其他人刷副本的2日
利申本人好少做奶媽(補血) ffo更加只系一直主力用輸出大既角色
至於點解開奶媽 原因系因為公會隻奶媽成日吾on於是大家就叫我開
對奶媽又無特別反感 就開黎玩 呢篇心得系寫比各位打手..奶媽都可以睇下
開場話就吾講禁多..入正題

系ffo做奶媽都幾辛苦
聽聞上年暑假岩岩開始公測個陣,
小情歌吾系全團補,系要遂個遂個人禁(呢個系聽朋友講
但即使依家無呢個問題,其實你企得太遠奶媽 你都吸吾到小情歌
而我呢幾日用奶媽打禁多場 總會有一兩隻打手一入副本/打王就衝到最前
往往搞到結果就系我要行黎行去補反啲小情歌比吸吾到個啲
或者系佢地吸吾到結果之後我要系咁開技幫佢補
最嘔血系比人話你刷音效..(小情歌個音效都幾煩~_~
所以呢段既總結大概系..
請各位打手不要以為奶媽能千里傳音把小情歌傳到你那邊,想吸小情歌就向奶媽走近點,吸不到不要怪奶媽

以上既都吾系重點
其實玩禁耐 真系好少見到有坦
依家更加少 結果我一入副本就變左幫佢地坦住隻怪
舉個例,戰神個啲綠色飄系半空個啲一粒粒同埋鬼哭入面個啲紫色蛇型既炮(?)
我都未行埋去,或者明明有人行先過我 都系瞄住我黎打
或者你會話 奶媽會有SETTING可以減仇恨 的確,冒險之路有一個-50%
但系垃圾來的 我禁左 都一樣系咁 奧義個邊都有一個-5%
但系減50%都無用,你覺得5%會有用咩..
往往搞到奶媽幾下就好易比人扣左一半血
然後你地仲打緊 都吾知補邊個好 小情歌都無回得禁快 團補LOAD好之前你都比人打死
結果就系大家一齊死或者系我死你活 然後大家就認為因為系奶媽所以吾洗幫佢復活,打完怪自己走左去..
我: ???????!!!!
其實好多時候真系就地復仲好過等原地或者人地幫你復(因為回滿血,鬼哭/沙之 打一王死都可以就近
但戰神個啲長到嘔既路你要我就近我真系一啲都吾想行..
重點系當你地吾系清晒所有怪既時候 無論我系邊度復 當我行反去又比怪打..
所以其實呢段既段旨大概系..
請各位打手好好照顧及保護你們家(隊)的奶媽 奶媽不是坦,即使能吸怪也吃不了幾多招

另外就系呢2天有幾場都曾經發生同一種事
就系有打手自己衝到最前引晒啲怪 結果我行吾切過去補血 而佢又吾夠揪
結果就系我行到埋去幫佢開大補佢已經瓜老襯 然後全部怪衝過黎打我一齊死系度累街坊
然後佢仲話我行得慢補得慢(笑) 大佬全點速度=無CD?你諗野真系有趣
我行得慢我都吾想 有打其他game會知ffo個setting其實算系行得慢
奶媽冒險之路得一個移動速度+5%(有啲職好似有2個) 無錯個琴都可以加移動速度但其實吾系個個琴都有
禁岩換左個新既55lv琴就系無加移動速度 怪我嘍?
公道啲講句,就算你個隊有無奶媽你都吾應該咁樣打 自己吾夠揪仲引咁多分明系累街坊

吾同人有吾同睇法 吾同打手亦有吾同打法 可能其他奶媽都吾系咁諗
但個人覺得你組得同一隊都系想開開心心打副本 怪人之前都諗下自己有無做錯野
而最常見到就系打手死左會賴奶媽水皮補血補得吾多/補吾切
老實講 我呢幾日都好擔心有人死/補吾切 的確系有人死 無可能100%確保場場都吾會有人死
但我相信奶媽做得琴都吾會想見到有人死或者突特吾補你血 補血有距離限制/CD 請理解
大至上都講晒想講既野啦 有野吾記得左打既話我會留言補充orz
發出以上言論前以有心理準備會有反駁 只要有道理我都會接受/道歉 或者一齊分享下都好

off topic..
其實仲糾結緊主力坦定奶媽.. 不過暫時呢排應該都會繼續升奶媽
希望有機會可以同各位一齊打副本 到時候請多多指教
角色名稱:七罪x ser:安德烈 順手宣傳下公會:幻滅

作者: 薔薇丸    時間: 2014-7-1 22:10:01

PVP入面D打手自己唔夠對面大力
就係度話補師補得唔好
所以我唔會理班打手
我中意補就補
唔補就唔補
唔會理人點講

P.S. 我PVP排第一名

[attach]12858[/attach]

作者: yauwanhang    時間: 2014-7-1 22:26:00

小豎琴係一個絕對唔討好的職業。會經常被人埋怨、會經常食死貓、會經常被人拿來做出氣袋,會經常被那些覺得自己好勁,但又在眾人面前死了的人,拿來做借口或遮醜!

有一部份人,唔夠怪物打趴鬼左,唔會覺得自己有問題,例如自己技術唔夠,又或者裝備唔夠班,加上又要面子,就想辦法賴落人地身上,最好賴邊個度?當然係賴落小豎琴度啦!

唔好以為主職係小豎琴先至會被人鬧,就算你祇係「副職」係小豎琴,以上所講情況,一樣有可能發生在你身上,因為實在好多人是姓「賴」的!

此外有一點也很重要,除非打副前或進行任務前,大家商議過,否則隊中的小豎琴,是「絕對有權」不用去照顧其他人,然後像打手般打怪,用自己的玩法去玩的。

大家都是玩家,平起平坐,為何在沒商議過的情況下,我要替你補血?要花時間花精神去照顧你?前世欠了你?你樣樣野都「老奉」,唔通你高級D?

作者: thinkingsomeone    時間: 2014-7-1 23:27:51

我都係補C,有興趣可以搵我打副
作者: 薔薇丸    時間: 2014-7-1 23:36:19

不過而家PVP有D補師勁冇品 (e.g. 主X律, BABYX )
自己小情歌唔夠人高LV,
俾人洗走左就係度話人~

作者: 感覺〞    時間: 2014-7-1 23:39:08

補師無論係咩GAME
都係最容易比人&$%^$#%
作者: 薔薇丸    時間: 2014-7-1 23:53:00

感覺〞 發表於 2014-7-1 23:39
補師無論係咩GAME
都係最容易比人&$%^$#%

果D中意吊補師既人,
就算佢得返1HP我都唔會補佢,
由得佢死, 寧願輸場PVP都唔會補d 7頭

作者: 花誘惑翎    時間: 2014-7-2 00:05:23

我由黑騎士ser開始玩
一玩就玩奶媽 樓主既情況我十分理解同了解
想當年小情歌要一個一個補我都經歷過
個時岩岩出炎獄
我既固定隊難聽d講個個都係9沖型(主坦副斧, 主斧副坦, 主炮副雙槍, 主炮副琴)
一入場先係兩個傻仔翔空走埋去, 兩個炮明明遠攻又要走到勁前打
睇住佢地d血好似過山車咁, 個下真係超緊張
一個一個補小情歌, 由f2補到f5, 之後又去返f2,
完全無時間係可以補到自己情歌
後來大改版表示情歌變左範圍我真係開心左好耐
只能說簡直係一大解脫

會比人話係正常, 對於我自己黎講比人話唔係問題
重要既係每次見到呢種人我就當係一個挑戰
當係磨鍊下自己既補功
呢d人真係唔需要理會太多
比人話得多佢自然會自己識收皮

雖然奶媽好難做, 但到而加我都仲係好中意奶媽呢個職業
雖然我挽得好差但我自己加埋正身都有4個主琴ac

簡單既一句, 嘛, 習慣就好, 別介意太多

最後
奶媽職業十分感謝你的加入

作者: 薔薇丸    時間: 2014-7-2 00:16:39

而家玩琴10個有9個都係主琴副書
PVP榜頭10名得我一個係副杖
跟本個個係度跟風玩副書
仲要串77係度串副杖易死
吊, 你有本事唔好做跟風狗丫
成班量產主琴副書

好似倒模咁倒出黎
[attach]12859[/attach]

作者: wai-v-    時間: 2014-7-2 00:50:40

點解一個講緊pve ge帖有人可以講到去pvp到
作者: 樹精靈柃玥    時間: 2014-7-2 00:56:47

HIHI,我都係玩琴既玩家,
你講得好好,俾個GOOD你!
需說神聖音符係瞬補,但係起手再飛招技出去真係好慢~ ~
我好多時補人血都係靠估咁制- -....
神聖音符: 起手+出招,飛到過去差唔多2秒
治療音符: 起手+出招,飛到過去差唔多3秒

我都唔明點解咁慢QQ

作者: BlueBird    時間: 2014-7-2 01:40:54

yauwanhang 發表於 2014-7-1 22:26
小豎琴係一個絕對唔討好的職業。會經常被人埋怨、會經常食死貓、會經常被人拿來做出氣袋,會經常被那些覺得 ...

無商議過就唔使照顧補師?
或者依家打副本啲人好多都咁諗,因為呢隻game根本唔需要坦補都可以通關,
老實講,依家好多人一埋位就打boss,跟手啲小怪一直追住補師跑,
個補師要應付一大堆小怪之餘仲要睇實5條血同閃boss啲技,照顧一下清一清小怪很難嗎?

一般黎講,補師照顧隊友,隊友保護補師,互相照顧先可以確保續戰能力,而唔係乜都拋晒比補師然後佢死左又黎怪佢成日死補唔到血……

試問一下……
又硬又高治療量仲要技術好可以一邊補人一邊拖小怪閃王技,
邊度黎咁多神補?

唔係話要爭拋啲乜,而係大家一齊出副本,
隊友唔肯花少少心機去take care隻補師既時候,就唔好指望補師會好有心機垮照顧好咁多個人,
這些人被放生、死了的時候最沒資格怪補師,因為是這些人先放生補師的
作者: BlueBird    時間: 2014-7-2 01:51:35

樓主有提到團補就唔可以唔提……
團補補得少但個讀條時間又長到死,
佢條bar load得黎果2秒小情歌都可能已經補得多過你用團補……

同埋最慘係依家要疊綠音符,
有時好辛苦疊左3層,推順左個迴圈……(小情歌/瞬補>暴風曲)
結果又因為有人跑開左補唔到小情歌……
跑上去幫佢補返……
3層小情歌一次就無晒啲綠音符,又要重新疊過,所以有時真係懶得為左呢啲人專登同佢補返小情歌……
作者: siuching310    時間: 2014-7-2 04:46:16

我低lv打兔仔果陣 我為左救人而死左 果個人仲話我廢 係補師都咁易死.....
果陣心都碎哂
作者: 雨雨:d    時間: 2014-7-2 08:34:52

例如聖域甘 打手自己無避紅比源神秒 之後怪補師無補真系幾衰既
暫時未遇到呢啲打手 不過遇到打手9沖既情況就比較多
打62 總系有人會行得勁快-_- 完全吾等人
呢加打聖域多數都固定團 打副都系搵公會團既多

作者: 雨雨:d    時間: 2014-7-2 08:46:24

成日見有人死左 3個打手右打緊王無救人
其實補師吾補去救人真系好冒險 … 不過基於吾想有人吸吾到 都會去救~
我打副都會疊齊小情歌 身邊既打手未到王/未到王前都會幫手清怪
其實打副最緊要系溝通
不得不說綠音符真系幾好用xd 雖然疊起黎都幾煩

作者: 凱蒂洛    時間: 2014-7-2 09:12:56

講真,任何人都有復活技,由其打王時,救人應該打手先去做,這樣才確保補師不會斷補隊伍滅這情況。
補師照顧打手真的很辛苦,打手正常係應該照顧補師,由其打算王前/撞王途中,沒坦,怪仇恨都沖往補師,當你察覺到補師有危險,而打手跑速跟防不會一下秒,何不來個跳打拉走幾只怪安全一點呢?
人齊全吸到,比剩你一個人吸到來得滿足一點Lor~所以打聖域時,當一半人數死了,王即使差一點血,有時我跟某雙刀朋友寧可選擇Re了它,而野入的打手們很多時也明白配合,當五個人齊吸到真的很開心,少一個吸到真的會悲哀起來。
作者: 林宮依人    時間: 2014-7-2 09:26:50

分身副弓 >_> 打龍換書 主5萬幾攻... 副8萬幾... 60再生弓 5星+12 書-15%攻?3星+9
60吸血琴 5星+14
副弓能單挑62地獄....(一招吸滿血!) 書就不行了...
作者: BlueBird    時間: 2014-7-2 09:51:04

凱蒂洛 發表於 2014-7-2 09:12
講真,任何人都有復活技,由其打王時,救人應該打手先去做,這樣才確保補師不會斷補隊伍滅這情況。
補師照 ...

同感……根本應該係果3個打手去復活人,
補師去救人,斷補技隨時死多件,
坦去救人,其他打手OT又係有機會死多件……
但偏偏呢隻game好少打手識得去救人,
個個打完就衝下一隻/_\
作者: maybeareyou    時間: 2014-7-2 10:18:38

D人貪快   佢地好多都淨係覺得反正我只係來刷經驗  唔會理隊友係躺地板或者打唔打到王
作者: mi5842013    時間: 2014-7-2 10:21:20

遇著呢D姓賴既打手..黑名單幫到你...
作者: PUIPUI0511    時間: 2014-7-2 10:37:54

身為一個由開服玩到依家既琴....
開頭一個個放小情歌個陣只有個_字可以形容....依家有得群放已經算好
依家根本上放3層小情歌就唔理佢地(依家d副多數係秒,小情歌係加攻用),佢吸到就吸,吸唔到就由佢(
反而我好少用瞬補,因為就算個人企你隔離都成日吸唔到,係我問題定有時會咁?
作者: 米閣下    時間: 2014-7-2 10:53:26

講得大好,好多一開始就衝(打手同一d吸唔到怪既坦)
奶媽跟住後面d怪就黎打奶媽,之後仲要直衝王唔理小怪=奶媽同距一齊死
死左=奶媽廢 (奶應該要比招絕對防禦啦,人所共知副本奶媽拉怪架ma)
仲有d人自己開個小情歌,但成日開得1層又有時唔開!
就係要用距個個cover奶媽開比距既,距自己又唔會睇住有無開到/只係開左1層
死左= 奶媽錯
有次打62尾王,有隻自開小情歌既坦去到鬼死甘遠自己打(1)隻石人怪(62尾王)
其他3隻打手打緊王(係甘噴血,奶媽表示我好忙)
最後差唔多打完坦竟然死左! 但奇怪唔係坦怪奶媽,係有個打手怪奶媽?
(我唔應該加人血,坦都唔係坦王,打手走去坦王,奶又做咩要加人血?)

作者: 米閣下    時間: 2014-7-2 11:05:36

PUIPUI0511 發表於 2014-7-2 10:37
身為一個由開服玩到依家既琴....
開頭一個個放小情歌個陣只有個_字可以形容....依家有得群放已經算好
依家 ...

同意. 小情完,以家都係見人幫算距地比秒左我都要講聲sry (唔知點解奶媽又錯左)

作者: 白雪限定    時間: 2014-7-2 12:22:50

其實....之後某d副吸血比人改弱
補師目測係會多人玩..
不過補師回人應該辛苦左好多
作者: 執手度良辰    時間: 2014-7-2 12:32:39

親友團才是王道
打街團預左

作者: 樹精靈柃玥    時間: 2014-7-2 12:32:47

我反而覺得副琴會多左,可能冇人組琴了?
作者: 樹精靈柃玥    時間: 2014-7-2 12:34:35

瞬補成日補左第2個係因為反應太快,
係果2秒入面你禁左第2個人,佢就補你飛出去果下果個人了....
就是玩家太快,技能太慢.....
作者: CHO_hyun弦    時間: 2014-7-2 12:36:04

唔知其他game係點啦
但呢隻game既補師好似要硬好多咁……
要好似坦咁硬(苦笑
作者: 樹精靈柃玥    時間: 2014-7-2 12:39:06

再硬也只有75%防喔...
坦有盾先會咁坦得,咁要玩琴坦了??...
作者: CHO_hyun弦    時間: 2014-7-2 12:41:40

都唔知自己玩緊坦定補(苦笑
作者: 米閣下    時間: 2014-7-2 12:52:41

精靈樂章都係會拉小怪,但因為係有盾用,可以同坦一樣
作者: PUIPUI0511    時間: 2014-7-2 12:54:59

有時又要打怪
有時又吸到王仇
有時又要補血
真係...萬能
作者: 樹精靈柃玥    時間: 2014-7-2 12:57:08

其實一開始唔放小情歌住,等D頂到既人開左怪先,
咁D怪都唔會打EC住,因為小情歌有仇恨
唔出就冇仇,開怪既仇恨比較大,你再出小情歌就會比較安全,
D人跑得咁快都未必吸到小情歌XD,
佢快咁快預左自己會俾怪打架啦

作者: 雨雨:d    時間: 2014-7-2 13:09:59

樹精靈柃玥 發表於 2014-7-2 12:57
其實一開始唔放小情歌住,等D頂到既人開左怪先,
咁D怪都唔會打EC住,因為小情歌有仇恨
唔出就冇仇,開怪既仇恨 ...

比個like您 我平時都會阿xd真系少左比怪打
作者: 樹精靈柃玥    時間: 2014-7-2 13:12:44

E度變左EC討論區
作者: 凱蒂洛    時間: 2014-7-2 13:27:03

樹精靈柃玥 發表於 2014-7-2 13:12
E度變左EC討論區

好事~讓大家了解ec心聲,雖然我不是ec~
p.s. 最近論壇熱鬧了也是好事XD
作者: cskm2005    時間: 2014-7-2 13:36:50

啲打手夠力,唔洗補都得.
唔洗點補既職,有法書同拳刃.
吸魂佢自己一下都近回滿
拳刃治量高,可以氣合自療.
其冰係啲副琴既打手.
果啲人9衝其實可以唔洗理.

樓主玩得果2日補,其實都未了解補師係點玩.
例如好多人補都唔識用綠音符黎加大回復範圍(有位"補屍"玩到??LV都以為係BUG,名就唔講啦~)
有啲補師唔係玩速血防.
有啲係爆補,同閃補
當然仲有某位打手補,9沖迅雷開王自殺.

其次打手被秒了,你小情比你回滿佢條血,佢被秒了,咪又係無晒小情~
有啲補師就係有個錯誤觀點,以為上小情就得,
得閒打王用下合音咁,
其實合音回得唔多,小情你3層咗,主要作用都係加防/加攻.
再多放落去,都係3層,都係果啲攻/防.
但偏偏就係有雷補只係傻傻地咁用合音同小情= =

講番綠音符,要用琴技攻擊先有,最好用就係暴風曲,可以破防.
有綠音符就可以用神聖音符/治療音符黎群補,
呢兩招係補好多架!

至於你話副武用乜,當然係副書啦!
打副未必成日組到主書黎解DEBEFF
所以副書有再生解DEBUFF,就可以輔助隊友.
副弓,杖,槍,炮,就爆補同單刷用.
遲下法書仲會加強少少DOT傷添.

我覺得樓主仲未摸熟FFO.
其實應該先玩高LV自己最鐘意既職先.
帶到隊友衝高LV,之後自己再開低傷職,都可以要佢地帶下你.

作者: 樹精靈柃玥    時間: 2014-7-2 13:51:03

樓上講得好好
但係真係有時冇時間出暴風曲,
打王當然OK,
小怪就未必每個隊友可以支持到你出一下暴風曲再一個大瞬補,
到時只能點住一個坦怪既,
瞬補>治療>瞬補>治療>小情~ ~
希望其他隊友吸到小情啦
作者: yilamchung    時間: 2014-7-2 14:41:46

我由封水測已經玩琴~之後開服都係玩琴!
俾人鬧我試過好多次~因為本人鐘意玩時裝~所以初頭被鬧得仲金....日日都鬧咁濟..
d人唔玩補唔知補辛苦...初頭小情歌要一個個加~我練左好耐先可以全部人都keep住3層情歌~到之後小情歌面飾附魔卡勁貴(果時一場副先賺到3~5金,整張卡要成萬金),我又好努力儲錢整左~再到後來要衝高d裝先有用~我又整埋~我都係咁一直俾人話...話到我直程有段時間放棄個近lv70醫師!
係到後來自已睇開左~話之佢地人點話~佢地話我就唔同佢地打...到而家反而冇人話我個ec差~仲反而有一堆固定人士搵我打或搵我做專人ec...我覺得真係要自已去調節心態..的確有好多人姓賴..自已亂衝亂走又弱...瓜左就賴ec...簡單廣句!如果你真係覺得ec真係咁差~你唔好要ec打啊..你自搵一組人同你一樣覺得ec唔掂而唔需要ec既自已去打!唔好咩都賴落ec到!
作者: meigre    時間: 2014-7-2 15:22:54

作為不是一個神補的補很理解在打副的時候被一旁的小怪追著殺的感受=w=
其實大多時還好, 不過有時一些街團完全只是得個衝字, 打手有實力卻不會拉下怪走(也不需要全拉走了,至少不要讓怪全都衝來拍補也好)
有時不為他們放小情也不是, 放小情又到自己大件事~所以現時找街的, 雖然不太好, 但是會先看他們在跑時需不需要小情就是

另關於復活人...不知道是我跟得太少街呢還是本來就是這樣呢
有人死了的時候大部分都是打死了王才去復活人(有時是沒紅地的安全狀態). 或是路上有人死了, 卻不會走回頭幫下人清怪, 那自我復活的人走到一半又會被那些怪打死...根本是前進不到...

總之...玩遊戲是為了輕鬆, 而不是為了怪誰不好, 要是這樣的話, 那玩來也沒意思了=x=
真是覺得隊友沒自己想的那麼強的話, 當是挑戰自己, 補救一下對方的不足不就好了~大家照顧大家才會更易達到理想的結果, 不是嗎XD
作者: liveindark    時間: 2014-7-2 17:56:58

雨雨:d 發表於 2014-7-2 08:46
成日見有人死左 3個打手右打緊王無救人
其實補師吾補去救人真系好冒險 … 不過基於吾想有人吸吾到 都會去 ...

我隻琴未升到禁高 仲打緊戰鬼沙 其實有啲位真系好糾結救吾救 要視乎你啲隊友涯吾涯到 頂到既我通常疊小情歌就走去救人 不過有時真系要恆量 講真佢死左你吾救佢系無問題 無可能救1個死4個 但救得既都會救
作者: Terryand    時間: 2014-7-2 18:16:11

服初開盾琴書刀斧槍基本全滅,琴同坦基本上係pve箭靶
慢慢槍跑走左,之後好似就到琴
玩到宜家最底層都差唔多換哂人(遠目
作者: HNMC    時間: 2014-7-2 18:21:35

我想解釋下....
我不是否定樓主,某部分也有同感
其實我主職係琴,有時會開斧玩下帶5D(因為琴打怪唔夠斧大力)
樓主亦有進過我組打5D
其實我打5D基本上不會死(不是說不需要補...只是5D對我來說比較易打,我也很樂意組2個琴讓他們可以吸),我知作為一個(強)斧,是要快點把小怪清掉,我也想好好保護隊員,所以我在用60橘斧+20,即使隊友吸經也沒問題
只是有個問題,我的電腦轉地圖比較慢,有一次跟我同組的打手,不等我自己沖了上去,作為一個補當然希望保得住隊友,我明白的。
我看着他死了,你也死了
也試過因為我在後面救人,其他人繼續衝了上去,又是躺地....
接著樓主可能覺得這真是爛團隊,沒打完就走了
我一開始不明白為什麼要走,然後我看到了這文章
我只是想說...無論我是琴還是斧,我都在用我的方式去保護隊友

作者: BlueBird    時間: 2014-7-3 00:47:17

其實……琴打怪絕對唔係無力,
我主職係琴一樣可以帶5D,(向62努力中……)
玩爆琴其實可以打得又補得,
問題係啲人打副本既趨勢……
個個一入門口就爆衝,喪打王唔打小怪,
結果啲小怪去晒圍隻補師,迫到個個琴都坦裝,極端啲厚血之餘仲要閃防滿,如果咁都打得痛我唯有寫個服字出黎……

其實細心啲去睇,
琴既能力係+爆速血,
50同60級+治療既橙裝係+傷爆血,
好明顯最初設計豎琴時係以攻擊面為主,而唔係防禦面為主,
當然要點玩係玩家既選擇,但目前大部份補師都係比呢個玩家既生態迫到要走坦型既路線。

仲有3龍岩岩出果陣,唔係副書根本無咩人要,
然後坦裝+副書打怪唔痛又無人帶……
一直都覺得~有咩理由個個都副武任玩但主琴係一定要副書,
豎琴係無一招技可以解狀態,唔好將解狀態硬塞埋比補師,睇住5條血仲要閃紅擋怪已經夠忙……有時仲忙到連自己條血都無時間理,自己殘血都要死撐一邊補隊友一邊等小情歌填滿自己條血……
即係咁……帶阿波羅/組主書/自己副書,真係難?!
作者: HNMC    時間: 2014-7-3 03:35:22

BlueBird 發表於 2014-7-3 00:47
其實……琴打怪絕對唔係無力,
我主職係琴一樣可以帶5D,(向62努力中……)
玩爆琴其實可以打得又補得,

我都明你想講咩,我打一下怪都扣佢32%防(橙暴風同奧義),我仲點左範圍技。
但真心一個轉轉轉等於你岀好多次暴風過曲,解主線的時間一定比斧長。斧沒點爆都有40%以上爆
但你講得好岩,而家既打怪方法逼補師做坦
例如打66,有人就說一句: 喂!補師睡肥仔!
大部份補拿着70再生琴再生書,穿着5星闕天者裝,+9小情歌飾品。
我好慶幸公會裏有一個斧經常打副都組我,甚至會帶2琴打副,他會說有我在他很放心
我空閒時玩斧只是想把他那份對琴的重視傳開去:-)

作者: BlueBird    時間: 2014-7-3 08:06:09

HNMC 發表於 2014-7-3 03:35
我都明你想講咩,我打一下怪都扣佢32%防(橙暴風同奧義),我仲點左範圍技。
但真心一個轉轉轉等於你岀好 ...

斧頭轉轉轉同咩職比都跑贏幾條街@@
當然同其他打手比都係差少少,但未至於話完全無得比……
目前最高紀錄係打單人異界一下暴風曲秒王……
(爆擊+狂熱+小狂熱+狂風吹拂XDDD)
當然因為造傷低所以打高減傷既副本係無咩力,個人相信對大多數琴黎講,打單人副快左就已經足夠=)

其次係關於66副……有另一個方法係……
拉小肥果陣,副手換成火砲,治療水晶用解狀態果個,
放完水晶後原地用神聖音符同小情歌就已經拉得好穩,唔使坦裝都得,
但前提係有幾多人係唔介意你副手唔係用書=_=

同埋……如果有放1金技既習慣,
放之前招換阿波羅,比佢吸埋槍/弓buff,+速後CD係快過再生真言,
但角色/源神死左就會重置,如果係固定團/有信心唔死既人不妨試下,轉其他副手對整體打副既速度有好大幫助的=)
作者: liveindark    時間: 2014-7-4 16:08:21

HNMC 發表於 2014-7-2 18:21
我想解釋下....
我不是否定樓主,某部分也有同感
其實我主職係琴,有時會開斧玩下帶5D(因為琴打怪唔夠斧大 ...

抱歉通常很大機會是我斷線/_>\真心隊廢吾系問題 吾系全世界都勁 既然廢就一齊打 打到大家熟晒自然就會知要點打同埋點打先勁 我走隊通常都系開場前走(有次真系火 個隊長吾開傳送 自己走左入副本要我地禁多人自己行 仲要有一個系單人副本打緊 我陣系得個次系刻意走 其他都系斷線-,-
作者: liveindark    時間: 2014-7-4 16:14:13

我屋企WIFI斷線程度已經勁到我需要考慮一下開隻新角個名叫「斷完線未」..有同我打過幾場會知我系咁斷線 今日斷到比隊長嘈我..

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2