AGAMES 討論區

標題: 如果禁止發表搶場/昆人/對話記錄帖,應該係邊區禁? [打印本頁]

作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 16:57:12     標題: 如果禁止發表搶場/昆人/對話記錄帖,應該係邊區禁?

如果禁止發表搶場/昆人/對話記錄帖,應該係邊區禁?

補充 :
叫管理員開一個區專發表依類帖
↑ 姐係PO相區同吹水區都禁止發表依類帖,要發表就一定要係依個區(專發表依類野既區)度發
不過區名要你地諗..

版塊名稱暫時收到9個名,歡迎各位會員提供新區名稱,要求 : 唔好太口語化/粗俗

暫定名 : 曙光發洩區

其他名 :
搶場/粗口專區
不滿區
曙光抱怨區
曙光衰人區
會報區
舉報區
曙光抱怨及衰人區
提防騙子區
曙光發洩區

用途 :
比人搶場/提防騙子/唔滿意曙光某樣野/發洩既帖都係依區發表,令吹水區,PO相區回復本來既用途

如有其他意見請在這裡發表,THANKS!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
已經申請緊開版~~~~

作者: 笨月    時間: 2008-10-23 17:54:30

開個區啦=3=叫:
不滿區=w=
作者: 俠客    時間: 2008-10-23 17:56:22

肥tom打5打到碎

系禁就禁po相區,吹水區多d人睇到-3-
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 18:03:43

原帖由 笨月 於 2008-10-23 17:54 發表
開個區啦=3=叫:
不滿區=w=

我諗可能有人會誤會左依個區專用黎POST對曙光/人既不滿
原帖由 俠客 於 2008-10-23 17:56 發表
肥tom打5打到碎

系禁就禁po相區,吹水區多d人睇到-3-

但係如果D證據係有粗口字眼既話就會刪帖處理
作者: 俠客    時間: 2008-10-23 18:10:32

冇粗口字句-3-幾難下wo>333333<
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 18:14:34

原帖由 俠客 於 2008-10-23 18:10 發表
冇粗口字句-3-幾難下wo>333333

因為版規已寫明........
嚴禁發出引起公眾不安之帖子或圖片。
「違規帖會被刪除,多次犯規或刻意挑戰版規者我們會考慮直接禁言或禁訪。」

嚴禁人身攻擊或帶侮辱成份之言詞,或使用粗言穢語侮辱等(粗口同音字也不可以)。
違規帖子會被扣5-10分,多次犯規或刻意挑戰版規者我們會考慮直接禁言或禁訪。」

所以如果比我發現證據入面有粗口...都會刪帖處理

作者: zerofreefly    時間: 2008-10-23 19:05:24

我覺得開個區比佢地好=3="
最多個臨汁得嚴D=3="
唔係吹水/PO相臨會變晒樣嫁=3=
作者: 影影    時間: 2008-10-23 19:11:28

開個區開個區開個區開個區開個區
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 19:35:50

原帖由 zerofreefly 於 2008-10-23 19:05 發表
我覺得開個區比佢地好=3="
最多個臨汁得嚴D=3="
唔係吹水/PO相臨會變晒樣嫁=3=

版規黎講...唔會好似吹水,PO相區咁放寬..
同主版一樣...離題刪回覆/扣分..
不過...個區叫咩名好?同埋如果真係開左...證據可以有粗口?!
原帖由 影影 於 2008-10-23 19:11 發表
開個區開個區開個區開個區開個區

收到!:handshake
不過要你地幫手諗諗個區叫咩名^^~:)

作者: zerofreefly    時間: 2008-10-23 19:46:07

[quote]原帖由 lamxdxd 於 2008-10-23 19:35 發表

不過...個區叫咩名好?同埋如果真係開左...證據可以有粗口?!

證據有粗口應該冇咩野...
不過應該禁止係度打粗口LO=3="
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 19:48:50

原帖由 zerofreefly 於 2008-10-23 19:46 發表
[quote]原帖由 lamxdxd 於 2008-10-23 19:35 發表

不過...個區叫咩名好?同埋如果真係開 ...

目前曙光所有子版/主版都禁止打粗口 (粗口既同音字,速成/倉頡/其他輸入法既字碼都唔得)
如果依個專比人貼搶場/昆人既區黎講...證據係可以有粗口..但回覆唔可以有粗口?! ←你既意思係咪咁樣?

不過個區名真係好難諗..
作者: lam101aa    時間: 2008-10-23 20:05:23

比人禁左言開個咁ge版@@          失敗、禁言者專區
比個機會禁左言的人改過@@

同埋開個        搶場/粗口專區     
專區內唔可以講粗口-3-
講左扣10-20分@@
多次就封ac/IP -口-
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 20:12:44

原帖由 lam101aa 於 2008-10-23 20:05 發表
比人禁左言開個咁ge版@@          失敗、禁言者專區
比個機會禁左言的人改過@@

同埋開個        搶場/粗口專區     
專區內唔可以講粗口-3-
講左扣10-20分@@
多次就封ac/IP -口- ...

咁禁言同禁訪既人都發唔到言架
不過如果要一個區比會員懺悔...可以係吹水區度開個「會員懺悔區」既帖
其實....個區名叫「搶場/粗口專區」但又唔比講粗口,會唔會有d矛盾?
如果叫「曙光抱怨區」又會唔會好d?
比人搶場/比人昆/提防騙案/同人反面好嬲要發洩/唔滿意曙光某樣野既帖都係依區發表..
會唔會好D?
同埋.....其實如果下下都封AC咁我諗會比人嘈得超勁=0=
如果多次犯規先至封會好D
作者: zerofreefly    時間: 2008-10-23 20:18:44

原帖由 lamxdxd 於 2008-10-23 19:48 發表

目前曙光所有子版/主版都禁止打粗口 (粗口既同音字,速成/倉頡/其他輸入法既字碼都唔得)
如果依個專比人貼搶場/昆人既區黎講...證據係可以有粗口..但回覆唔可以有粗口?! ←你既意思係咪咁樣?

不過個區名真係好難諗. ...

55=W=係E個意思LA=3=

區名叫~~~~曙光衰人區LA~~~XDD><
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 20:19:46

原帖由 zerofreefly 於 2008-10-23 20:18 發表

55=W=係E個意思LA=3=

區名叫~~~~曙光衰人區LA~~~XDD>

要求 : 唔好太口語化/粗俗
#1有3個區名....抱怨區係我諗出黎=0=
作者: 笨BE    時間: 2008-10-23 20:29:36

會報區
舉佈區

=__________=亂諗
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 20:31:36

原帖由 笨BE 於 2008-10-23 20:29 發表
會報區
舉佈區

=__________=亂諗

舉報區xD
如果真係咁叫..可能會有人當左果度係用黎舉報違規帖子黎舉報..
會報區...都OK
不過都THX你先
作者: 【夜牡丹】    時間: 2008-10-23 21:03:53

4.  叫管理員開一個區專發表依類帖(名要你地比埋)

曙光抱怨及衰人區^0^

p.s lamlam有冇位=-=?留留留...我宜家又係physical,回家中~~

作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 21:05:24

原帖由 【夜牡丹】 於 2008-10-23 21:03 發表

曙光抱怨及衰人區^0^

p.s lamlam有冇位=-=?留留留...我宜家又係physical,回家中~~

嗯...依個名好過我諗果個曙光抱怨區
但係名幾好..都要等到下星期4有左結果先至可以向管理員申請:handshake
我組岩岩full左..夜d或者有人off..洗唔洗留位比你?
作者: 笨BE    時間: 2008-10-23 21:12:07

抱怨= =
好怪-__________-
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 21:20:18

原帖由 笨BE 於 2008-10-23 21:12 發表
抱怨= =
好怪-__________-

m.....
提防騙子區
曙光發洩區
↑ 會唔會好d?
作者: 【夜牡丹】    時間: 2008-10-23 22:21:25

一係叫【曙光發洩區】啦~我覺得仲好^0^V
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-23 22:40:05

原帖由 【夜牡丹】 於 2008-10-23 22:21 發表
一係叫【曙光發洩區】啦~我覺得仲好^0^V

嗯...下一步就係準備定申請信黎申請開版=0=
仲有準備版規...
作者: 俠客    時間: 2008-10-24 18:30:45

我覺得發洩似系罵gm-0-
搶場區:粗口睇落6去5系咁好
不滿區:同發洩冇分別
曙光抱怨區:同上
曙光衰人區:e個我覺得幾好
會報區:5明講咩-3-
舉報區:e個一定要
曙光抱怨及衰人區:重複左上面-3-
提防騙子區:呢個一定la,廢事d人比人昆完右昆

個人意見,不喜勿打-0-
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-24 18:34:52

原帖由 俠客 於 2008-10-24 18:30 發表
我覺得發洩似系罵gm-0-
搶場區:粗口睇落6去5系咁好
不滿區:同發洩冇分別
曙光抱怨區:同上
曙光衰人區:e個我覺得幾好
會報區:5明講咩-3-
舉報區:e個一定要
曙光抱怨及衰人區:重複左上面-3-
提防騙子區:呢個一定la,廢 ...

咁姐係乜名最好=-=
比意見之餘唔該比埋區名-_-"
如果唔係我交表申請果陣真係亂填個區名
仲有依個新區可以令到論壇風氣變返以前咁..所以唔好只係指指點點
要幫埋手比區名先至最實際
作者: 俠客    時間: 2008-10-24 18:41:10

提防騙子區
        +
衰人區←比人post  d搶場人士
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-24 18:44:35

原帖由 俠客 於 2008-10-24 18:41 發表
提防騙子區
        +

如果只開一個區係比人POST搶場/昆人既帖...咁又叫咩名好
因為如果太多版...只會令版主辛苦.."
不過如果冇其他更好既名...咁就唯有開2個區..

作者: 笨BE    時間: 2008-10-24 18:48:14

原帖由 俠客 於 2008-10-24 18:41 發表
提防騙子區
        +

呢D名 好衰= = 講到曙光好似好多衰人''騙子咁
門面呢D野...緊係有咁令得咁令啦XD
舉布區-0-'' 中意舉乜都得XD
作者: 俠客    時間: 2008-10-24 18:48:53

低B名:曙光壞人區  >333<
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-24 18:51:35

原帖由 笨BE 於 2008-10-24 18:48 發表

呢D名 好衰= = 講到曙光好似好多衰人''騙子咁
門面呢D野...緊係有咁令得咁令啦XD
舉布區-0-'' 中意舉乜都得XD

但係怕唔怕同主版個舉報專區個名重覆左
令到D會員誤會左主版個舉報區都係用黎POST搶場/昆人既野
或者誤會左個新區係用黎舉報違規帖子
如果曙光發洩&提防騙子區又點樣?
不過點睇都好似係曙光發洩區好D
第1 D會員係曙光比人搶場/同人嘈好嬲/死左N次好灰/比人昆都可以POST上去...
又唔會影響到吹水區
作者: 俠客    時間: 2008-10-24 18:55:27

發洩區都好似5錯咁
比人發洩被搶場/昆GA不滿=3=
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-24 18:57:29

原帖由 俠客 於 2008-10-24 18:55 發表
發洩區都好似5錯咁
比人發洩被搶場/昆GA不滿=3=

嗯...而且仲可以比會員POST同搶場冇關既發洩POST
作者: 快樂天使    時間: 2008-10-26 00:31:05

作者: 我玩曬    時間: 2008-10-26 12:12:57

開區好啦...

開多個區未得囉.
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-26 12:15:04

原帖由 我玩曬 於 2008-10-26 12:12 發表
開區好啦...

開多個區未得囉.

囉........但係叫乜名好呀
作者: 我玩曬    時間: 2008-10-26 12:38:05

原帖由 lamxdxd 於 2008-10-26 12:15 發表

囉........但係叫乜名好呀

發洩區...

同埋最好可以爆粗ge話都叫佢唔好講埋人地呀爸個d= =
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-26 12:40:30

原帖由 我玩曬 於 2008-10-26 12:38 發表

發洩區...

我打算粗口字眼既圖禁晒
叫佢地POST之前如果D對話有粗口就自己諗辦法姐住佢...
作者: 【夜牡丹】    時間: 2008-10-26 12:41:40

原帖由 我玩曬 於 2008-10-26 12:38 發表

發洩區...

點解要俾爆粗@@?
討還討 論還論 點解要用粗口???
我成日都係AGAMES同人『討論』
不過一粒粗口都唔會爆!!!
有POINT就講得通咖啦,要靠粗口咖咩?
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-26 12:52:01

原帖由 【夜牡丹】 於 2008-10-26 12:41 發表

點解要俾爆粗@@?
討還討 論還論 點解要用粗口???
我成日都係AGAMES同人『討論』
不過一粒粗口都唔會爆!!!
有POINT就講得通咖啦,要靠粗口咖咩?

其實如果放寬比係發洩區講粗口...
咁會同壇規發生衝突..
壇規第5條 :
5) 嚴禁發表任何含有淫褻、不雅、粗言穢語(包括粗口同音字、諧音或輸入法拼碼)、誹謗、侮辱、歧視、人身攻擊、挑釁、恐嚇、誤導等成份的內容或連結。
作者: ~影~    時間: 2008-10-26 17:46:15

抱怨區吧-0-
作者: 【夜牡丹】    時間: 2008-10-26 19:06:26

原帖由 lamxdxd 於 2008-10-26 12:52 發表

其實如果放寬比係發洩區講粗口...
咁會同壇規發生衝突..
壇規第5條 :
5) 嚴禁發表任何含有淫褻、不雅、粗言穢語(包括粗口同音字、諧音或輸入法拼碼)、誹謗、侮辱、歧視、人身攻擊、挑釁、恐嚇、誤導等成份的內容或連 ...

咁咪係囉...為何要爆粗?為何要人身攻擊???
唔岩既野為何要做??
POST相都係為左指証有人搶場/昆野<~呢D不正確既行為
咁連POST果個人都爆粗,POST果個都唔好得去邊囉,咪又係一樣有錯!!
作者: lamxdxd    時間: 2008-10-26 19:24:01

原帖由 【夜牡丹】 於 2008-10-26 19:06 發表

咁咪係囉...為何要爆粗?為何要人身攻擊???
唔岩既野為何要做??
POST相都係為左指証有人搶場/昆野

其實我遇左開新區要管得嚴D...
不過我唔係好識表達--...所以都要慢慢定版規
暫定版規:
1) 如發表與曙光online無關的主題或投票,將被刪除帖子。
2) 嚴禁引起罵戰,人身攻擊,或使用粗言穢語侮辱等(粗口同音字也不可以)。
3) 不可宣傳其他論壇或其網址。
4) 嚴禁表情符號或無意義之回覆(如: thx... , gd)死圖等,離題視作呃post論。
5) 每人每日最多只可以發三個主題,同日第四個帖視作呃post 論。
6) 嚴禁惡意洗版。洗版是指在短時間內不停開新主題,或短時間內不停回覆,
而無意義的內容,或回覆內容連續相同,只可連續六個回覆是同一人,
第七個被視為違規,視作洗版行為論。
7) 嚴禁張貼任何包含具人身攻擊性、挑釁性、侮辱性、誹謗性、恐嚇性、誤導
性、粗言穢語及淫褻不雅字句的文章或其連結。
8) 請善用右下方編輯功能,如需要修改、自行刪POST,請利用編輯功能更改。
9) 發表主題或回覆文章最少要五個中文或英文詞語,字數不夠一律刪除帖子。
10) 各位會員有言論自由,但須務從「自律」開始,以尊重他人為前提。
11) 凡是引用他人文章,必須注明作者及出處,並就該篇文章抒發意見,
不要純粹轉貼便算。
12) 嚴禁推舊post,最後回覆日期計算,超過10天沒人回覆之帖子就當舊post。
13) 嚴禁使用淫穢或不雅的用戶名稱,頭像或簽名檔。
14) 不可連續或直接複製樓上會員之回覆。
15) 嚴禁討論有關外掛話題。
16) 嚴禁為純推文及重覆回貼。
17) 避免在討論板討論私人事務。
18) 其他版規依據壇規處理。
19) 請勿盜連或盜文。
20) 禁止在此版交易帳號。

如有須要,版主會加入新的版規

犯以上版規者,版主會刪帖/關帖或扣分處理,扣分會由5-10分,禁言或禁訪等,視乎情況嚴重性,一切最終決定權由版主自行決定。

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2