AGAMES 討論區

標題: 70圖紙遲早會跌價,大家唔好買金咁傻豬 [打印本頁]

作者: cskm2005    時間: 2014-8-23 13:11:33     標題: 70圖紙遲早會跌價,大家唔好買金咁傻豬

依家比傳奇搞到600HKD=1M G.
但大家千祈唔好咁傻去買金買圖紙.

啲圖紙同以前啲圖紙一樣.
遲早會跌價.
而且一定生產量.唔同天塔武果啲咁難出.
依家狙擊下身賣到4000G都有,有啲又賣到1600G.
成日聽到人話"唔買金,點買圖?"
唔好合理化自己買金既行為.

本人都75 LV UP,但防裝都係65金裝咋!!!!
你地依家都話難賺錢,覺得遙遠無期.
其實你地幸福咗好多啦!!

60LV既,可以開口話打62(以前65LV先敢打62.)
有666副,3龍,703,同42打,以前我地打極都係62+3龍咋!!
以前我地70LV既人都係打生打死先封頂,一直用住60裝/65裝,先打到75LV!
點解你地70咗就一定要換70裝呢????

依家個個咁易??LV.
但技術仲係好差.(唔識跳打)

配裝都唔識.(EG:40上身造傷都20%)
個個追捧70裝.

其實65裝 / 60裝加星(當你裝買外掛金既錢,用晒黎買官方強化卷)
都仲平過你買金,再買圖,再整裝.

真心唔明啲人,有錢買金,無錢強化個心態!!!

作者: LuckyTimothy    時間: 2014-8-23 13:16:00

同意

其實唔需要買金  圖紙再難打  日日刷  終有日刷到

拎600蚊買金  講真  我寧願拎600蚊去買虛擬包或點數卡支持Alta仲好

俾錢玩  支持Alta  隻game先有錢營運  先會越經營越好  良性循環

你買金  等於支持工作室  無人俾錢官方經營隻game  到最後越搞越爛隻game 等於惡性循環

不過要理解同做到上面提到果幾點  真係唔會好多人  大部份玩家睇野都好短線  而且年齡層比較低  唔識分咩值得俾錢  咩唔值得  都無計
作者: Terryand    時間: 2014-8-23 13:53:35

買金應該唔係買配方,而係果d變態製作費
剩係120%都唔知要整幾多件
(每件連工包料差唔多200金
我自己儲落左筆錢玩左武器
做左32把,最高118%,局住都衝左5星
作者: 落雨收衫    時間: 2014-8-23 17:44:59

LuckyTimothy 發表於 2014-8-23 13:16
同意

其實唔需要買金  圖紙再難打  日日刷  終有日刷到

同意你觀點~~~
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-23 18:37:18

點解妳可以放大字形而我唔得既?_?
作者: thinkingsomeone    時間: 2014-8-23 21:35:21

作者: 叛逆小方    時間: 2014-8-24 00:05:16

早買早享受,遲買平幾嚿
作者: tonyso1234    時間: 2014-8-24 03:40:09

作者: tonyso1234    時間: 2014-8-24 04:48:03

作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 09:12:51

其實買金都係支持alta,有錢整狙裝冇理由冇錢整時裝
用錢整時裝可能仲貴過70狙,當然只game有招代
甘我講ge前題係願意花錢的人,買金,買點
難道在意招代?而且係呢個時世有錢冇貨先會炒得高
1個月前60圖噬魂大概60g一套上下身齊,而加1件都20g以上了
圖係有產量,不過遠遠追吾上人地的金ge產量
你好彩ge1日1張,工作室地吾好彩都可能上萬金1日呀
作者: cskm2005    時間: 2014-8-24 10:44:37

HARIKI 發表於 2014-8-24 09:12
其實買金都係支持alta,有錢整狙裝冇理由冇錢整時裝
甘我講ge ...

其實你講乜?
買金點係支持官方?
唔通買金官方有賺到錢?
定係買金可以令玩家留奈啲???
但..當你太勁既時候,就會悶,好快咁放棄隻GAME
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 12:52:49

買金吾=支持官方?
你看到論壇上各看官是怎樣的?
「直接用金買都好過抽人品」
你試想想他們到底是想要金還是商城物
金只是一種途徑換取點品(或想要的東西)而已
之後用這樣的羅輯想想點品最大的供應商是誰?
不是玩家而是alta
玩家可以用1萬金換向alta換時裝,換座騎麽?
但玩家可以用hkd換點數去抽
當金幣失去了意義,剩下的除了點數跟hkd還有什麼?
所以買金仲吾係支持alta?
當你玩過lol就知道齊左裝,錢就失去意義了
剩下的就是下一場的開始
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 13:06:19

所以我說的是買金可以支持alta
但沒說過會有助遊戲的生態
因為遊戲生態就是適者生存
你大可以高聲大說75lv可以用65lv裝
其實我並不反對,因為你能玩到現在自有自己的生存之道
但你亦不要合理化66lv~79lv的時間是用來堆70裝的
要是這樣90lv才可以用80裝?還是需要更高lv?
這game能以正常方法去賺取穩定收入是每日大概100g左右
每每點物或70圖紙都遠遠超過正常手法的收入
這是因為什麼?都是因為有玩家收購幣商的金
當然也有些人品超好又滿等的玩家
每日賺上過千金的存在?所以才推高了物價?
而你能夠說你75lv仲用65lv裝
就證明你的人品多高了,9lv時間仲未齊1套
就可想而知多麽難刷出,機率有多高
最後我想說的就是金根本不值錢,值錢的是玩家們想得到的東西
因為金就只有npc需要而已
而且70裝的製作費這麽高到底是為了回收金還是逼玩家買金就自行想像
一邊放金,一邊提高製作費,一邊推出新點品
所以簡單一點
hkd可以買金或點去應付製作費與攻略商城這個人品副本的
祝各看官早日攻略此遊戲

作者: 羽夜    時間: 2014-8-24 13:51:30

HARIKI 發表於 2014-8-24 13:06
所以我說的是買金可以支持alta
但沒說過會有助遊戲的生態
因為遊戲生態就是適者生存

但你忽略左目前 買金呢個行為背後對ALTA同玩家既影響WO
目前主要賣金既外掛工作室都系利用外掛程式黎量刷副本同自動釣魚
你同佢地買金變相支持外掛呢個行為
只會加速呢隻GAME既死亡速度
當你持續買金 工作室越賺得多 佢地就越瘋狂多開黎刷金
遊戲總金量大增 到時物價只會繼續上升 你手上果D金就扁值
同時你自己都提到 平均每日賺到100金左右 (我刷一日有600金)
甘新手點加入呢隻遊戲? 有D平民型玩家唔課金就冇得生存?
硬要推到所有野都要貴哂先安樂?

先唔講70圖紙 講60裝 個個都有套啦瓜?
一個月前
60圖紙打到都系掉/送比人
一個月後既今日
60圖紙只少都20金張 有D跨張到賣80金一張
新加入既玩家點生存?
由1LV到60LV 跟主線沖LV 都系打得80幾金
為既就一張圖紙?
講番70圖紙

外掛工作室橫行前
都系1000金一張
目前呢? 你有冇望過62副,5D副門口,高原魚點? 全部統一鐮刀 統一召寵 自動入副 自動賣野 之前仲系1000蚊:10000金 而家590蚊:10000金
只要有少少頭腦都知出左咩問題
當物價日日上升 唔通每次買野都要同人地買金先玩到?
甘玩一隻遊戲仲有咩意義

另外你話用點抽野抽幾時先中
與其用點抽不如買金直接收

我同意呢點丫 但唔會支持甘做囉

ALTA系要營運 作為一個商城制既遊戲 甘既制度好正常
佢有個招待鋪已經仁慈比你 仲要講到抽袋好似難為左玩家
買金收野先正常
你要支持外掛工作室黎整殘隻GAME 比個讚你

作者: 白雪限定    時間: 2014-8-24 15:16:20

好長....
作者: 立花    時間: 2014-8-24 15:31:17

你諗錯左個方向
你愈唔買金佢就愈多存貨 咁金就愈黎愈平
只要仲有少數人買金 物價都係會比果少少人推高
除非真係一個人都唔買 但其實可能性唔大
與其叫人唔好買金 不如提議方法叫官方ban外掛

作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 16:55:09

立花 發表於 2014-8-24 15:31
你諗錯左個方向
你愈唔買金佢就愈多存貨 咁金就愈黎愈平
只要仲有少數人買金 物價都係會比果少少人推高

世界都被你看透了,只有那個傻傻的打那麼多也不如你看得那麼清
而且你能看透官方的步伐麼?
外掛像徵性捉捉,但鐮刀什麼的以然開放給大眾
70裝製作費如此貿貴
圖的機率如此低
這樣的生態不就是需要幣商來解決麼?
而點物的最大供應商不是玩家呀,而是alta呀
一邊要金的就找幣商,一邊要點物的就找alta
何等平衡的世界
根本就是不給錢就不用玩或者打打醬油
拼拼人品亦無不可
不過打1天的副本也不如返一日工
所賺的多=w=
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 17:16:47

羽夜 發表於 2014-8-24 13:51
但你忽略左目前 買金呢個行為背後對ALTA同玩家既影響WO
目前主要賣金既外掛工作室都系利用外掛程式黎量刷 ...

其實你應該整理一下再說的
先說60圖紙個個都有套?!
新加入又點生存?!你在說啥?!
你是在自打嘴巴而已
再者樓主不就已經答了你麼?
75lv以上都仲用緊65lv裝
比盡你60lv用60lv5星綠裝好了(釣過魚很快就會齊的了,非常便宜,不過冇用就是了)
而且我由頭到尾都沒說過買金會讓遊戲生態改善
只是說買金會讓alta賺到而已
因為當金眨值到只有npc會收而已,那樣就只能以物易物
而物品的供應商是誰?答案是alta呀
除非你能說服我,alta執了這game或所有壕大遷
不然當金失去了價值,剩下的除了向alta要貨還有別的途徑麼?
所以怎樣也是alta贏到好處的
而且alta根本不算去斷絕外掛又或者冇能為力吧
不過怎樣也好,做不到就是做不到
冇法斷絕水源,水一樣會過滿,一樣會溢出來的
到了那時就是金失去價值之時,變回以物易物的大時代了
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 17:51:10

若果開發商同意你講法,咁我猜將來80橘製作費都應該100000分驚人
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 17:51:48

到時不只新手,就連老手都玩不下去
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 17:57:28

當金價平過儲值去買商城物品時,你估仲有無人咁傻去儲值?個個等人放點品,那ALTA還賺什麼?
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 17:58:53

現在最好的解決辦法是.每個星期6及日提高副本掉寶率,平衡一下炒價

作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:00:36

若果你同以以物換物的遊戲方式,我想用40lv配方同你換70lv配方好不?
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:25:02

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:00
若果你同以以物換物的遊戲方式,我想用40lv配方同你換70lv配方好不?

你問我,我OK的=W=
因為我手上沒有70圖=W=
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:25:48

長洲彬 發表於 2014-8-24 17:57
當金價平過儲值去買商城物品時,你估仲有無人咁傻去儲值?個個等人放點品,那ALTA還賺什麼? ...

冇人放,甘你可以去搵邊個?買點搵ALTA LOL
其實你用眼去睇清楚我的回覆,我都說了N次
點品的最大供應商係ALTA
因為很重要,所以說3次
佢大擺貨,最怕你冇錢而已
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:26:26

我等你,請你別走數,到你有70配方在手時請用交易頻叫我,THX~~~~
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:27:59

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:25
冇人放,甘你可以去搵邊個?買點搵ALTA LOL

答得好,那到時你別伸有金沒商城點品用LOL~~~
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:29:28

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:26
我等你,請你別走數,到你有70配方在手時請用交易頻叫我,THX~~~~

依家答應=一世?
你係未天真左的?!
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:30:13

請袋好你的遊戲幣,有一日會自動變高級強化卷,或20格背包出來的,很神奇啊~~~~~
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:31:27

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:29
依家答應=一世?
你係未天真左的?!

當然啦,你都講OK啦,咁梗係等你啦,最好盡快添啊.
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:31:38

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:30
請袋好你的遊戲幣,有一日會自動變高級強化卷,或20格背包出來的,很神奇啊~~~~~ ...

你到底想說什麼?
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:35:04

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:31
你到底想說什麼?

每一個人都去買金,沒人放點品嘛,那你又叫我去找ALTA,你知道有些人是不課金的嗎?那這些朋友怎算?刷了一整天副賺那100G的怎算?
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:35:46

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:31
當然啦,你都講OK啦,咁梗係等你啦,最好盡快添啊.

當然啦係指你天真方面?
我不介意你繼續傻傻的等下去=w=
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:36:43

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:35
每一個人都去買金,沒人放點品嘛,那你又叫我去找ALTA,你知道有些人是不課金的嗎?那這些朋友怎算?刷了一整 ...

大哥,你問我,我問誰?(望alta大哥
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:36:56

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:35
當然啦係指你天真方面?
我不介意你繼續傻傻的等下去=w=

咁快走數啊
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:39:32

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:36
大哥,你問我,我問誰?(望alta大哥

當然問你啦,你最支持買金,你是最好的,我猜外掛幣商最喜歡的是你了, 33
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:40:23

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:36
咁快走數啊

我冇走數呀
我係話ok,但我冇能為力呀
我手上冇你想要ge 70圖呀
而且你又話你等得,而我又唔介意你等
又何來走數之言?
不過走唔走數都係未知ge
因為好似的金甘1個前1000hkd換1m金,依家600就ok了
事而世易,人話變就變
一時講ge未必=一世
只只game都話自己終生免費
我依家明左一件事
佢所講ge終生係只game而唔係玩家ge壽命
話唔定佢執左我都未出到70圖呢
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:42:17

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:39
當然問你啦,你最支持買金,你是最好的,我猜外掛幣商最喜歡的是你了, 33

我哪有支持?請找重點=.=
不然你就只是隨便說說而已
誤導別人而已=x=
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 18:42:45

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:40
我冇走數呀
我係話ok,但我冇能為力呀
我手上冇你想要ge 70圖呀

放心我一定等你既,BTW,可唔可以公開game名?
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 18:44:14

長洲彬 發表於 2014-8-24 18:42
放心我一定等你既,BTW,可唔可以公開game名?

吓,要公開game ga?
點解唔見有其他人甘做ge?
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 19:13:11

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:44
吓,要公開game ga?
點解唔見有其他人甘做ge?

咁呀,私密我.PLS.
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 19:15:06

HARIKI 發表於 2014-8-24 18:42
我哪有支持?請找重點=.=
不然你就只是隨便說說而已
誤導別人而已=x=

sorry lol ,我誤解左你這段意思

"其實買金都係支持,有錢整狙裝冇理由冇錢整時裝
甘我講ge前題係願意花錢的人,買金,買點
難道在意招代?而且係呢個時世有錢冇貨先會炒得高
1個月前60圖噬魂大概60g一套上下身齊,而加1件都20g以上了
圖係有產量,不過遠遠追吾上人地的金ge產量
你好彩ge1日1張,工作室地吾好彩都可能上萬金1日呀"
作者: cskm2005    時間: 2014-8-24 19:25:26

其實我有出幾過幾次圖.
都係拎去賣.

因為當時幣商賣1000HKD=1M G
我認為跌價係必然,所以打算等,反正我65金都打到天下.
但因為回溯事件,工作室激增.

有人話唔買金=存貨多.
其實唔一定.因為果陣官方係好少量咁比人開AC.
少出,少入,存量只會慢慢加,但依家有人會買.
當時係1000HKD變成1050HKD.
我想問,何來變平??????

然而.
果次事件,跌到依家600=1M G
搞到圖紙又貴咗好多.
我深信短期都唔會跌價.
依家真係睇自己人品自學算.

===================

當人人手頭上有1M G人人諗住用錢收點品.
咁賣品既得1位,咁件貨就值1M.
而無買金果啲,反而比人話死蠢,日日ON居居咁打100G.

但當人人只係會打副賺G.
咁啲點品就自然會平.

其實有好多例子.
當時有段日子幣商賣550HKD.
同依家情況差唔多.
1:3;1:,4賣點.
而官方實行限額帳號之後.
就變成1050HKD.
果陣係1:2賣點.

咁我想問.
1:3同1:4同1:2.
邊個容易啲比平民玩家買到想要既點品呢????

作者: cskm2005    時間: 2014-8-24 19:42:31

HARIKI 發表於 2014-8-24 16:55
世界都被你看透了,只有那個傻傻的打那麼多也不如你看得那麼清
而且你能看透官方的步伐麼?
外掛像徵性捉捉 ...
一邊要金的就找幣商,一邊要點物的就找alta

我覺得你係合體化買金行為.
而且我覺得你講到好似唔應該比官方利用點品去賺錢咁.

如果金幣係官方賣既.
我好樂意去買啊!!!
但都要依然發一篇"70圖紙遲早會跌價,大家唔好買金咁傻豬"
因為70圖係一定有產量,唔洗課金都有.(遲下都會有得用神點換)亦唔似天塔咁咁少.

而買金去買點品,係好聰明既行為.
但當人人都打算買金去換.
就生產會少.

買金係好聰明既行為,如果係官方賣金既話!

但依家係外賣金囉,我上到遊戲,成版紅燈,打機又LAG.
真係多謝晒

作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 20:51:09

長洲彬 發表於 2014-8-24 19:15
sorry lol ,我誤解左你這段意思

"其實買金都係支持,有錢整狙裝冇理由冇錢整時裝

支持alta?你少左alta??
你真係copy的唔copy的=w=
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 21:02:10

cskm2005 發表於 2014-8-24 19:25
其實我有出幾過幾次圖.
都係拎去賣.

我認同你講的
當人人有金,但賣品ge得1位,甘件貨就值1m
但其實你係未真係要同玩家買?你當alta死左?
alta甘大個供應商比你買點,你唔買?
係要同1個玩家買?
所以最後係未的金變相得npc有用呀?
而最後又係回歸到要以物易物或者買點呀?
alta仲唔係最後受益人?
玩家最多罷玩而已,甘佢未最多執左佢
而你講甘多都只係叫的玩家唔好玩金,的點物就會回落
其實你有冇諗過咩叫點物?
點物係邊度黎?
未又係商城副本?唔用錢可以攻略?
唔用錢可以刷到商城副本?
用招代ok
不過未又係冇交易lol
不如取消個交易係統好未一了百了lol
金你唔買,佢地一樣可以掛到出
你分到邊的係買金邊的唔係?
你分到邊個係掛釣魚,邊個唔係?
佢地的金始終係流通的
我地唔買,佢大可以用金收點物
唔係得普通玩家可以用金買點物而已
佢都可以用金收點物再賣玩家
甘到底你係未要所有玩家唔好交易?
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 21:11:46

其實我有出幾過幾次圖.
都係拎去賣.

「嗱!!!!!
你依家有圖放出去
好有可能放左比的外掛ga
喔,你有可能助長左的外掛ga
如果唔係佢地屯晒的圖就唔使甘貴la
如果的點物唔係比人用金收左,用左
就唔會甘貴la
最哀都係有交易過的玩家la」
要講ge咩都可以講,要怪ge都可以怪到有交易過ge玩家
所以我唔該你唔好講的唯恐天下不亂的言詞la
根本官方沒心去打壓甚至造出一個適合幣商存在的環境
當然可以回到第一個回覆
70裝佢係比你用66~79lv的時間去整的
所以驚的玩家冇野做先要搞到個製作費甘高,可以比你慢慢儲錢
圖甘難出都係為左比玩家可以刷多的副賺多的錢而已
所以alta仲唔係有良心經營
所以我從來都支持alta的良心經營,非常樂意去玩佢代理的game ga
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 21:13:03

cskm2005 發表於 2014-8-24 19:42
我覺得你係合體化買金行為.
而且我覺得你講到好似唔應該比官方利用點品去賺錢咁.

所以人地未話會升級個ser lol
alta絕對係用心經營的=w=
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 21:23:15

其實我有出幾過幾次圖.
都係拎去賣.

而且你都講左
「有人話唔買金=存貨多.
其實唔一定.因為果陣官方係好少量咁比人開AC.
少出,少入,存量只會慢慢加,但依家有人會買.
當時係1000HKD變成1050HKD.
我想問,何來變平??????」
但與你所見到的實況有何不同?
「喔!!!!
你又想屈alta,因為依家有人買金
所以先大量開放比人開ac,掛釣魚,掛fb,搞到開晒紅燈甘
有陰謀,有陰謀呀」
但依家暑假多左的唔使返學ge學生玩都應該正常ge
甘又未必怪得官方大量批號ge
而且我都深信你冇能力去分到入面
邊的係用幣商ge金,邊的係自己賺返黎ge金
當所有人唔同幣商買金
甘幣商未用金同玩家買點品再放出都一樣ok掛?
甘仲加助長左的外掛添la
點物平,金不斷,大掃貨,爽死了!!!!
你得閒去睇下交易版
有人用現金收點物的=]
好吧,我認,我就是其一用現金收點物的人=x=
要除惡疾必要重典呀
要求取消交易係統la,不然擺玩仲好la

唔係wo,甘取消左,你/我地班正常玩家未少左樣交流
甘未下下都要自己動手動腳賺
要點物ge就要同alta攞/抽
抽多的野掉左好似好蝕/晒,自用又用唔晒
點好呢?
話時話多左的圖/裝想幫下的新手都唔得
好似好無良wo
所以都係唔好取消好的

所以你地話到底點樣好呢/口\
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 22:07:19

你就爽死啦,有錢到用現金收點物,難為一眾不課金或少課金(實在負擔不起嘛)玩家要捱貴貨,我諗,幻想神域只適合有錢人玩,我諗係時候要作決定去或留。
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-24 22:08:35

BTW你密左你GAME名比我未?
作者: HARIKI    時間: 2014-8-24 22:36:05

長洲彬 發表於 2014-8-24 22:07
你就爽死啦,有錢到用現金收點物,難為一眾不課金或少課金(實在負擔不起嘛)玩家要捱貴貨,我諗,幻想神域 ...

難為不難為就真係很難說了,你看樓主75以上依家可以用65lv自得其樂
而且也有一眾玩家用招代也很開心=]
你去或留對我對呢只game影響機乎=0
所以不需要太在意跟我說的

而我只係post出自己的愚見而已,為什麼要密你比game名你?
這是你個人的習慣?
作者: 長洲彬    時間: 2014-8-25 04:24:33

HARIKI 發表於 2014-8-24 22:36
難為不難為就真係很難說了,你看樓主75以上依家可以用65lv自得其樂
而且也有一眾玩家用招代也很開心=]
你 ...

等你件70配方吖嘛,咁快唔記得,我知你game名的話,咁我見到你係交易頻sell70配方圖,即係你有貨,so,我是咪有優先權同你交換?
作者: wt_wai    時間: 2014-8-25 04:46:20

好認同樓主既講法——圖紙遲早會跌價

但係早買早享受,遲真係可能要遲到佢開用神點換個時先跌囉

到時真係唔知仲有幾多人會玩緊

如果話1500G一張圖,都叫見到希望啦

大佬你4000G一張圖真係痴能左線

一個正常人打副會唔會賺到萬幾金去收齊一套狙擊仲未計制作費啊

打機就緊係人人都想勁

日日都著住套65金打副,你估唔悶咩

次次都要D神裝佬carry,望住人地一箭扣隻王一半血,真係灰到喊出黎

單靠打副本真係下世先整齊一套狙擊120UP,除非你人品好啦,不過我8月開ser玩到而家,值錢既野只係跌過2次

連把70橘武都係痴左線咁打副/採集/做D買賣,加上1張狙擊身整左2X把,先整到一把123%

遇到呢D時候,就緊係要買點救濟一下

但係買過3800點去鍊金/抽野,綠色都唔比一件我

ALTA你叫人點敢買你D點數啊

比在我都買金唔買你D點啦,3800點,都有成950HKD,毛都冇條

咩合理化自己買金既行為,某程度上都係隻GAME自己造成
雖然我冇買過金,但麻煩官方自己諗下啦

做咩事D金價會搞到咁,點解D人買金都唔買你D點,點解會少左人玩

可能話抽唔中野係我黑仔啦,但係比我既感覺真係要課金都唔會去買點囉

題外話:

我好想知點解我個AC個黑仔到咁

作者: wt_wai    時間: 2014-8-25 05:21:22

樓樓上個HARIKI講野真係1999,請善用排版

個ser點解會紅曬橙,其實大家都心知肚明啦。

暑假係多左時間玩,都會多左部份玩家玩,但係會唔會多到令6個ser都紅燈先?

一堆60LV鐮刀冇公會係到刷小怪,你話佢地係學生暑假黎玩真係搵鬼信。

其實你講咁多野都係想講買金冇咩問題姐,我都覺得冇咩問題。

講到底,唔係因為GM做錯野、監管不力,邊個有咁多幣商。

你買你事,唔好累人累物就得嫁啦。

但係而家D圖4000G張你仲助長佢威風去收金買圖,我就緊係要鬧你啦。

搞到D幣商賺到爽,開多D外掛到時我仲洗整裝既?

而家講緊唔好買金,係想隻GAME既物價正常番少少

你就講到話唔想幣商有錢賺,如果有D咁既方法,世界上仲有幣商既

而且幣商呢家野點都算係外掛,上得山多終遇虎,有一日ALTA突然發神經封AC,你就GG啦

P.S:係你話同人交換,咁你就唔好走數啦。比個GAME名人,有個保障嘛
作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 08:54:24

長洲彬 發表於 2014-8-25 04:24
等你件70配方吖嘛,咁快唔記得,我知你game名的話,咁我見到你係交易頻sell70配方圖,即係你有貨,so,我 ...

我係話可以同你交換,但冇話比優先權你wo你係未諗多左?
正如你刷副一樣可以出圖係吾知幾時出渣嘛
就係你呢的玩家
答左話可以交換,依家又要埋優先權
得1想2,貪得無厭
奉勸你一句「貪字得個貧」
而且要貪都要睇下自己咩能力

作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 09:18:30

wt_wai 發表於 2014-8-25 05:21
樓樓上個HARIKI講野真係1999,請善用排版

個ser點解會紅曬橙,其實大家都心知肚明啦。

在此,我首先向你道歉好了我排版不善讓你眼傷了
縱然排得不好,也請你用心的去看裡面的每一字每一文吧

而我是否鼓吹買金,買點,道絕普通玩家?
那你也要看看我有多大的能力
如果這篇文真的能助長玩家願意花錢去玩的
那alta實在應該多謝我了

這game根本就一潭濁水,何來清泉
外掛多,捉不完
金不斷,源不盡
到處流通的黑金,玩家們不買金
難道金價會上升?物價會下降?
你既然說出了最近滿紅燈,大家都心知肚明
甘點解吾再諗多的
幣商就只會賣金?不會賣道具?
不會由依家所獲取的金幣換取物品
再放出去?
所以只能說物競天擇,適者生存
alta要造就出一個這樣的環境
玩家們能如何應對就得靠自己的方法了

作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 09:23:31

而且由第一個回覆開始
我早說明了alta就是樂意見到幣商泛濫
金價下跌,而且也說明了alta為什麼會這樣樂意
所以買不買金,對alta影響根本=0
因為alta玩的不是遊戲幣,而是hkd
就算你拿1億金比alta,佢都吾會比1件點物你
但你只要拿50hkd買點數就有資格攻略商城副本了
是否很平宜呢??

呢個世界有需求就有供應金幣只係方便我們的一種道具,而非必要的
因為我們都只是想要自己想的東西而已

你可有見過40,50,60圖上萬金一張麽?
就連70圖也很少見到上萬的,現在也不過才4000金
如果日後好似巨商呢類上10年歷史的遊戲玩家
豈不是根本無法生存,人地都係2蚊1億了
我玩果陣先1000hkd=1億
就算無幣商,金價都會隨時間而下降
有幣商就只是加快了過程而已
玩家們大可如樓主一樣自得其樂才是生存之道
玩過遊戲求過快樂 花不花金就自行斟酌

作者: lamcheukko    時間: 2014-8-25 09:37:49

希望真係掉價
作者: 米閣下    時間: 2014-8-25 10:23:22

如果我65lv.用噬魂下身/ 成套65金先好d?65金實在太平

作者: cskm2005    時間: 2014-8-25 11:16:11

米閣下 發表於 2014-8-25 10:23
如果我65lv.用噬魂下身/ 成套65金先好d?65金實在太平

報個職業黎.
如果噬魂有加過星,用招待強化過,都可以頂到好奈.

依家狙擊件野貴到HIHI.
真係唔鬼用.
作者: 米閣下    時間: 2014-8-25 11:23:33

cskm2005 發表於 2014-8-25 11:16
報個職業黎.
如果噬魂有加過星,用招待強化過,都可以頂到好奈.

1隻係拳槍. 1隻係太刀鐮
我買左個套係最平既2金有鞋65黃裝比拳嘆息=.=
露絲係味比太刀用/用嘆息../ 轉下身60裝
我1件60都無整
我都唔理70裝o.o

作者: kelvinlababy    時間: 2014-8-25 11:39:41

最近新SER 狙擊圖回落番2000G, 今朝仲係拍賣見到有貨, 唔知係咪因為好多人已經升左去70, 收晒圖, 所以多番產量
但我依然覺得好貴...
圖貴, 整裝更貴...
希望官方可以改善下製作費既問題
整一把5星70橙武, 剩係製作費都接近成萬G....唔敢諗整埋副武....
如果要靠自己整到全身5星既話, 我諗真係汁笠都未整到
亦希望官方可以比多D玩家賺金既方法,
一來...玩家可以自食其力...唔洗見到個製作費就卻步
二來...相信咁樣可以減少同工作室買金

BTW, 我都係60橙裝, 收人地D肥料核心黎沖星等, 而家已經65, 仲可以同FD 2個人打異界地獄...完全無諗過要收65金裝
70嘛....到時再算啦...傷不起
作者: cskm2005    時間: 2014-8-25 11:47:37

1.
我係指啲人諗法去咗"用金收好過"既人多咗.
正如頭先有人話"當買金平過買點,咁仲有人買點咩"

市場上面有啲物品你拎住金都買唔到.
亦無人特登為放一件而買點.

2.
我放圖果陣,係1000HKD=1M果陣.
你可能性既野我唔答.
我以前都聽過有公會屯圖貨物,控制市場.
而且你講唯恐天下不亂????
你講既野仲唯恐天下不亂,講到官方同工作室合作咁.
但根本都係推測.

3.
你好似唔知上次回溯事件咁.
官方為咗求追番一批流失玩家,開放咗注冊先多咗外掛.
我相信,即使官方係同幣商合作
但都唔會造出流失玩家既"回溯事件"

4.
我就咁望黑板,6XLV用4000買件時裝.
點睇都知買幣啦!

5.
買點物再放出.
嗯,你咁清楚?真係?

6.
有幣商加快過程,但真係要搞到咁快咩?
無幣商既話個過程係1年?定10年?
你確定FFO真係打打副就可以將金變平?

限制注冊果陣真係1000變1050HKD.
物價平到一般玩家都有機會收到件橙.

果陣幣商又會用自己手頭上"流動資金",
去買當時"1:2既點品"諗仲"終有一日會貴番1000幾G拎去賣"???
(我都有呢個諗法,但好難成功囉)
作者: kelvinlababy    時間: 2014-8-25 11:52:24

cskm2005 發表於 2014-8-25 11:47
1.

見到琴里橙裝6000G 被秒拍, 我真係唔知講咩好...

作者: cskm2005    時間: 2014-8-25 13:19:19

米閣下 發表於 2014-8-25 11:23
1隻係拳槍. 1隻係太刀鐮
我買左個套係最平既2金有鞋65黃裝比拳嘆息=.=
露絲係味比太刀用/用嘆息../ 轉下身 ...

兩隻都偏閃職.

可以用55金閃飾
上身巨神下噬魂.有錢強化用全噬魂.
再唔係用
上身噬魂/巨神+爆傷裝

戰利拳刃可以用70金露絲+對屬戰利.
太刀可以用雙牙+對屬戰利/魂炎

55金飾同爆傷裝真係可以用一輩

作者: 米閣下    時間: 2014-8-25 13:31:30

cskm2005 發表於 2014-8-25 13:19
兩隻都偏閃職.

可以用55金閃飾

巨神同噬魂都有加閃?
哈.理d裝夠打下62都唔錯了
作者: 米閣下    時間: 2014-8-25 14:03:05

3q
作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 14:16:40

1.

其實我想問一件事點物的來源是否在商城?

作者: cskm2005    時間: 2014-8-25 14:39:32

HARIKI 發表於 2014-8-25 14:16
其實我想問一件事點物的來源是否在商城?

其實我想同你講.
買點咪買點囉.
官方賺錢好過幣商賺錢.除非金幣係官方賣既,幫襯外掛商,即係助長外掛整LAG機.

(隻GAME係官方既,而我唔明你做乜要"唯恐天下亂"講到官商勾結?
又好似唔知"回溯事件"搞到玩家流失,最後官方唯有開放注冊,先令到外掛多咗成堆.
你用心諗一層,係要多外掛既,佢日日開放注冊就得啦,洗乜要"回溯事件"啊??????)

同埋有啲時裝無乜人抽.
咁啲人有金都收到唔到.
就唯有去商城用點抽.

明未?

作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 15:16:32

cskm2005 發表於 2014-8-25 14:39
其實我想同你講.
買點咪買點囉.
官方賺錢好過幣商賺錢.除非金幣係官方賣既,幫襯外掛商,即係助長外掛整LAG ...

其實你識講買點未得lol
當金價趺到平過點物,甘未唯有望向商城lol
所以對alta係未冇影響呀
alta係未最後受益人?
作者: bc01    時間: 2014-8-25 16:22:24

本身買點既錢用來幫襯幣商  對alta係未冇影響?

正常應該玩家打怪賺番黎既金換點物

作者: rayan0915    時間: 2014-8-25 17:12:53

非常同意
作者: DaRing    時間: 2014-8-25 17:41:32

作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 18:33:18

1.

甘我就晒的時間回晒你果的1~6吧
1.當金平過點,甘仲有人買點咩?
其實金同點物唔掛勾的,係玩家們將2樣野連埋一齊
商城係冇開放比玩家用金買點物的
所以金價的升趺對alta冇任何影響,買點與否其實主要因素都不在金價
因為你唔會見到身家過萬金著住新手裝入70副本打怪會好大力掛....
所以金係要換成裝備先可以強化角色
而玩家只係想要點物或者強化道具或裝備之類
而非金幣,只有npc才真真正正需要你的金幣而已
所以金價趺反而對壕玩家有利,對會用hkd去玩遊戲的玩家有利
金價趺變相可以用較平ge價錢換取金幣向npc製作武器
而需要點物則可以買點向商城副本出發
根本對花錢的玩家不帶來任何影響
當然除了所謂的紅燈,而解決方案
官方不就說了加強ser麼?
所以官方覺得人多未加強個ser lol
佢都唔分係未所謂ge外掛,幣商了
佢唔執著,你能奈他什麼?

2.
的確這是我言過其實的
不過不浮誇又何來帶出效果?
不過我重申,我絕對冇說過官商勾結
我頂多是引導看官們覺得官方是容忍
「玩家們」人數眾多
所以根本係你推測我所講ge野

3.
其實我都有經歷這一事
不過我算是受益人吧
那天沒出什麼寶物,也沒怎打副本
只是在主城行行企企,打左場地下元神甘
之後佢ge補償是我得益了
所以回溯一事頂多是導火線,也不一定是主因
因為你能說出就是你都經歷過了
但你依然用心的回覆我,我深信你也沒放棄這遊戲
也依舊自豪的75lv以上著65裝
所以要走的人根本留不住,不走的人也會留

4.
甘你見到6xlv用4000買件時裝
你ge心態係憎人富貴厭人貧?
人地出得起錢,有咩所謂?
係商城副本你分分中花上過千hkd都未必中你想要的
正所謂千金難買心頭好
依家唔買,唔通等到的金去到1hkd=1萬金先買?

5.
你都識講的金愈來愈多,個價值就愈來愈低
但你要明hkd同點物個價值不會因金趺升而有所改變
正如以前80hkd=1000金,包包=420~450
依家60hkd=1000金,包包=500~600,甚至900左右
點物反而升左,這是因為物以罕為貴
但你要明白呢的都係玩家手上的包包
商城從一如終,包包都係210點,甚至有時85折
hkd就更加難因金幣的升趺而有改變
甘當你有大量金幣時是否換成點物或值錢的物品
比你留一大堆金幣更為有利?
如果金價趺,受影響最大的不是普通玩家
而是幣商自己
你要明幣商佢真正目的係咩
佢想要hkd而已,你比1億hkd佢,總比1億金幣好多了
正如商城都拒收金幣la
因為當佢10有萬金,以前=8000hkd
依家佢依然有10萬,但貶值到=6000hkd
大拿拿唔見2000hkd呀
當然以前就話10萬,依家應該上百萬了
所以幣商釣魚,掛副本之類穩賺的
因數量彌補差價
不過普通玩家是未必做到這點的

6.
我確定數量可以彌補一切
1日100g,10個ac1日1000g,100個ac1日1萬g,1000個ac1日10萬g

其實你最後果比例...
金同點物係冇掛勾的....
2者都係同hkd掛勾而已
hkd-->金--->點物(玩家)
hkd-->點物(玩家)-->金
源頭係hkd,你計都用hkd去計la
用虛擬貨幣,npc&玩家才會收而已
玩家又是為了什麼而需要收金幣?
玩家又是為了什麼而需要放點物?
其實當中都係因為有一樣野使到金有用途而已
係npc賣的東西,但佢又絕對不會因為金價升趺而浮動的
所以請你不要再將金同點物掛勾了
因為2者都只會同hkd掛勾
ps:我好似說了些秘密似的-x-
作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 18:36:38

bc01 發表於 2014-8-25 16:22
本身買點既錢用來幫襯幣商  對alta係未冇影響?

正常應該玩家打怪賺番黎既金換點物

本身買點ge錢用黎幫襯幣商
你是被什麼上身了麼?自己控制不了自己?
想要a卻買錯了b?
正常玩家打怪釣魚ge金換點物?
有哪位npc有這個係統?
還是你打私服?可以用金買點物?
而且人地用海量ge ac掛釣魚,副本
你單人拍馬都追唔上物價上升ge速度啦

不過物以罕為貴
到開放90lv應該真係會如樓主所說的
所有人都追求80lv,90lv圖果時
70lv圖未會平,或者去左神點了-w-
正如果依家開左80lv(角色),70lv圖貴
60lv(唔知算唔算平),40~50lv圖冇咩人要
甘未天下太平了
不過到時又有可能會出現像樓主一樣的人
我90lv都仲係用70狙裝而已=w=
叫人唔好買90圖(以上絕對虛構....
作者: Dr.Shaco    時間: 2014-8-25 19:21:29

佢一日唔搞掂d掛魚霸ser問題我都唔諗住買點
至於買唔買金 睇下點先算
作者: bc01    時間: 2014-8-25 19:27:15

以前打10場副本就買到一張高武

外掛商搞到依加打30場先買到一張

你咁講法吾哂玩家花時間打副本刷金(靠幣商?

作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 20:31:36

bc01 發表於 2014-8-25 19:27
以前打10場副本就買到一張高武

外掛商搞到依加打30場先買到一張

你到底明解唔明解
樓主都講左la
你等佢出神點換la
話唔定遲的商城物都會出係神點呢
而且依家都有活動送
早買早享受,唔買未靠自己努力&人品

作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 20:36:17

Dr.Shaco 發表於 2014-8-25 19:21
佢一日唔搞掂d掛魚霸ser問題我都唔諗住買點
至於買唔買金 睇下點先算

sbb你都比果的盲目的人好多了
問題係出自(眾多玩家)
我都分唔到高原果的係玩家定係幣商了
買唔買點或金就自行斟酌啦
我由頭到尾都冇講過支持買金&點數或反對買金&點數
我只係講買金都一樣係支持alta
支持alta同「支持alta用心經營呢只game」都係2回事來的
作者: D1248031217    時間: 2014-8-25 20:56:10

我想講 自從20號更新咗之後  70圖爆率又低咗
作者: HARIKI    時間: 2014-8-25 20:58:22

D1248031217 發表於 2014-8-25 20:56
我想講 自從20號更新咗之後  70圖爆率又低咗

icon係tako luka?
作者: cskm2005    時間: 2014-8-26 00:30:20

HARIKI 發表於 2014-8-25 20:31
你到底明解唔明解
樓主都講左la
你等佢出神點換la

我無咁講過.
商城同高武呢啲點品唔會出係神點到換.
咪扭曲我意思.

70圖呢啲野,自己打副出仲好過買金換圖.
狙圖如果無咗平價幣商,本身可能幾個月後,平民都買得到.
依家真係唔知要等多幾奈先可以買得到.

講真,以前打10場都買到既野,依家打30場未必買到.係啊!對官方係無乜大影響啊!好似!
我錢就話會買商城啫,其他人唔肯買點咪咁囉.

再講我呢篇文都係想表達
"買金換圖,係好蠢既事,我地呢班老手,用住60裝都75LV封頂,何必為咗張圖而去買金換呢?"
本文重點就只係呢個,其他野講多都晒氣.

作者: HARIKI    時間: 2014-8-26 01:28:47

cskm2005 發表於 2014-8-26 00:30
我無咁講過.
商城同高武呢啲點品唔會出係神點到換.
咪扭曲我意思.

"買金換圖,係好蠢既事,我地呢班老手,用住60裝都75LV封頂,何必為咗張圖而去買金換呢?"
這樣的重點,我絕對沒有任何反對之意
不過論壇就是公開給大眾去討論嘛=]
所以我也非常多謝你陪我瘋了那麼久
讓我得了不少樂子

最後就係人有什麼的本錢就做什麼的事吧
而非在怪東怪西,抱怨也不能改變到什麼
唯一能改變的就是自己如何去迎合

如果多的玩家好似樓主你甘識諗,擁有如此的意志,實在難得
正如lol一樣順風場個個都識打,但逆風時如何面對,如何挽回則少之又少
作者: tsts1021    時間: 2014-8-26 02:13:58

其實我覺得e家係入面既生存空間越黎越少~

再加上外掛當道真係e好難!!

真係令好多玩家空接買金玩..但我唔支持..

其實官方都知道外掛當道架但又真係做到d咩出黎!?

最後加上已玩1年...對始game希望越大失望越大!!
作者: Qhei0700218    時間: 2014-8-26 15:49:57

步向精靈後路
作者: lung753951    時間: 2014-8-26 18:17:40

我買過2次點 1次抽600點1次抽1000點
抽19元氣既野2次都冇綠,用埋幻想卷同紅利都係得3天
D人買金都係放棄抽..直接係GAME收就算
有得怪人?
作者: 米閣下    時間: 2014-8-27 12:15:03

70圖無錢.可以學人買65金裝抄起距放錢搵錢
1件2-5金裝以家起到20.交易放40金.無得頂
作者: shkovo    時間: 2014-8-27 12:24:47

用600去買金戈D都癲癲地lol
作者: 千宏    時間: 2014-8-27 12:44:32

tsts1021 發表於 2014-8-26 02:13
其實我覺得e家係入面既生存空間越黎越少~

再加上外掛當道真係e好難!!

營運團隊會盡力對外掛角色進行處分,請耐心等候
作者: tsts1021    時間: 2014-8-27 15:39:20

千宏 發表於 2014-8-27 12:44
營運團隊會盡力對外掛角色進行處分,請耐心等候

先叫聲你宏哥仔先....

你話請耐心等候都其實等左好耐呵!??
日日爆SER...真係有咁多真實玩家!??你又覺得點解呢!??

唔緊要反正外掛當道都唔係第1日既黎...都耐到唔記得左囉!!

耐心我有架...我緊等睇住你地會點做好佢...唔係既話你千宏就要變成老千架啦
作者: lung753951    時間: 2014-8-28 02:37:36

先唔講D圖紙幾錢先
就講製作費如果唔係要用咁多一定唔會需求咁多金同時都唔會咁多外掛
有邊隻呢類型既GAME冇工作室賣幣,只係會唔會開左成年都咁誇張咁解
作者: rayan0915    時間: 2014-8-28 03:50:20

買金是必須的
作者: kelvinlababy    時間: 2014-8-28 09:57:49

lung753951 發表於 2014-8-28 02:37
先唔講D圖紙幾錢先
就講製作費如果唔係要用咁多一定唔會需求咁多金同時都唔會咁多外掛
有邊隻呢類型既GAME ...

算吧啦, 官方剩係識回應會捉多d外掛, 呢d野佢地都會當聽唔到睇唔到
作者: lung753951    時間: 2014-8-28 17:13:05

kelvinlababy 發表於 2014-8-28 09:57
算吧啦, 官方剩係識回應會捉多d外掛, 呢d野佢地都會當聽唔到睇唔到

仲有隻game 60級同70級都係搵咁上下錢,但整裝既錢差幾十倍
唔買金一定唔可以整到一套70(大部份玩家) ,一把武器合成費材料要300金左右
同時我都未玩過1隻game到7x級都仲要用60幾裝...其他game唔用錢玩最多都係唔可以強化+20之類 ,未見過連70級pve都要課金
作者: manio    時間: 2014-8-28 19:10:56

雖然我都唔支持買幣 但係依句野???

有666副,3龍,703,同42打,以前我地打極都係62+3龍咋!!
以前我地70LV既人都係打生打死先封頂,一直用住60裝/65裝,先打到75LV!
點解你地70咗就一定要換70裝呢????

個個開團唔係大大力就補師 坦
冇錢搞裝就冇實力刷 冇實力刷就冇團加 冇團加又點搵錢? (親身經歷 就算唔踢都比人暗嘲諷)
作者: 感覺〞    時間: 2014-8-28 23:48:56

所以要等遲D 70圖趺價先買金
作者: lung753951    時間: 2014-8-29 19:29:40

manio 發表於 2014-8-28 19:10
雖然我都唔支持買幣 但係依句野???

60級個時未買過金都整到4星60橙武同1套3星60橙防
到70級你要打副搵錢整裝起碼打幾年(認真)..
作者: CARRYTOY    時間: 2014-8-29 19:41:10

跑得慢又比串 源神1星又比人串  小情唔夠佢高lv又比人串   我認我廢  冇課過金  我都己經努力搵錢整裝  1粒豬要6千幾g  可以買好多防卷喇  
作者: LuckyTimothy    時間: 2014-9-2 08:52:13

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2