AGAMES 討論區

標題: 一個渣法書的碎碎念,長文慎入 [打印本頁]

作者: 折竹    時間: 2015-3-1 01:47:54     標題: 一個渣法書的碎碎念,長文慎入

M魂又發作
開兩排BUFF跑去單刷薄暮地獄
第一次是天塔前的,被一王整得死去活來,搞了大約45分鐘,最後摸到點訣竅就要進塔
天塔完後休息了會再戰
再堆了點血,準備了藥水
硬食冰火炎爆(好像是叫這個),吸魂原地反擊回滿
然後一王一次就推過了
我是52分進場的,果然傷害還是很低XD

之後二王非常容易,不過他常常飛上天,打得很慢AGAIN
清小怪倒是比想像中快很多=.=

到這裡買世頻跟朋友說生快,再休息了會(到底要休息幾多次)
然後……
就沒有然後了……
請教了書頻的諸位,
特別感謝LXX大大指點,
於是我把暗傷搞到了83,再戰
LOLI真是兇呀,最成功的一次也只是打到一半血,結果因為手汗太多黏起了鍵盤保護帖……(到底可以逗到什麼地步)
於是我又休息了下
再來
可惜還是失敗了
常常被轉來轉去,又來不及清咒術師……
紅地和怪密得一團糟,加上我又反應慢……
又一次打到一半血又不知怎麼突然死了……(小怪+王殘留DOT太多,洗走了受到傷害)
之後可能是太累了,一次比一次糟
最後還是浪費了澈XX友情給我的3枝暗水,真是對不起

完事後也感覺沒什麼
畢竟我從開始到現在也一直是個渣渣法書
能給別人的建議就是
抽包毀一生,鍊金窮三代。
要不是搞時裝和坐騎(這次的冰龍實在很喜歡,可惜沒緣,傾家蕩產了),我也應該早就換了全套80裝+20了
其實花的錢還是超心痛的
所以呀,錢還是用來搞裝備最值得

單刷失敗後其實我也沒什麼大感覺了
回想起風副剛出,我總共單刷了三次
第一、二次都是卡尾王,都卡了兩小時
第三次莫名其妙地過掉了
到現在我還是不大會跳打
就是感慨下以前一邊單刷一邊跟公會朋友吐槽的日子不再(所以失敗的機率更高)
因為呀,以前都是那幾個人組一晚的隊
我卡王太久時,發脾氣時,突然身邊就多了個人
然後兩個人、三個人地推過去
不過這次我也只能開開只有一人在線的公會介面,看看再也不會亮起來的名字
又或者開開好友介面,看看亮起了,卻已經不是那個人的名字
也不會再有人溫柔地罵我逗比,不會再有人教訓我老是這麽倔,愛打腫臉充胖子
只能默默地又一次獨自跑完整個地圖到尾王
然後被打趴,再站起來,直到真的累得手指都不想動

之前棄過下坑,跑到幾個遊戲玩了幾天
聽到80裝出來了,又老實滾回了神域
不過以前最親密的朋友就只剩下了兩個
那兩個人還要生疏了很多
我守住只餘下一個人的風雨
說不寂寞是假的
就招了幾位好友來,有的是分身,
偶爾上上線,陪我說幾句話
不然我常常在易頻和世頻發瘋也怪不好看的
畢竟自己是個很孤僻的人
連野團也不大想加
就像60時代似的,只會刷刷單人,做做日任,慢慢升上70,也開始了中重課(應該算吧,神域神壕太多,嚇得我都不能愉快地玩耍了)
我玩神域最開心的兩段時間
一是只有三四個人的60逗比期
二是和某人一起後每晚上的逗比固定團

至今組隊自問不算雷
不過距離書神,還有很長很長很長的路
當初約好80裝解放後一起成神,我這個逗比終究讓他們失望了
願你們都一切安好
現在偶爾還是喜歡待在主城一角發呆,沾沾人氣
雖然無論身邊再多人,感覺還是一個人
以渣熱機屬性終結此帖

謝謝看到這裡的你

作者: xyuenz97    時間: 2015-3-1 02:26:04

好強
作者: 小細細    時間: 2015-3-1 10:53:59

其實多刷就可以過了, 不用灰心的!
關於3王有些建議, 希望對你有幫助
請盡量使用"暗屬"甲, 因為真的有差, 用了暗屬會安全很多, 甚至可以硬吃紅地,
血量盡可能提高一點, 最好是20萬以上, 能避開秒殺把血吸回來,
暗屬傷的可以的話盡量再提高一點, 盡可能破百,
可以考慮使用藍字的30%暗屬攻武, 暗遺, 及7暗2造石, 12屬暗紋章
飾物的話可以考慮用戰爭或冰霜的, 或30%暗傷飾物,
源神可以的話請考慮改用基加, 因為基加有扣實防, 直接提升輸出。

最後附上一段3王的影片以供參考,
[hd]fEB_fUcCG7I[/hd]

作者: ChLiu    時間: 2015-3-1 11:54:42

小細細 發表於 2015-3-1 10:53
請盡量使用"暗屬"甲, 因為真的有差,  ...

不知應該怎說............(是炫耀還是參考?)
折竹打了很久很久........
看裝備,她只有主副武80.

小細細你這次用的是80裝嗎?
用了80裝,己經有了個分別....
昨晚Lxx有教她"如何提高暗傷"
不過也在副本打,要換7暗2造也有難度.
其次,我一直好奇7暗2造的效益....爆傷會不會不夠之類.

個人應該斧頭單刷和法書單刷有些許分別= ="
【心得】81等法書單刷薄暮地獄^^
不過都80裝.

血量我都推19萬或以上.
紅地有"提高受到傷害提升","造傷減少"BUFF,可以唔中就唔中啦= =

作者: 小細細    時間: 2015-3-1 12:18:47

ChLiu 發表於 2015-3-1 11:54
看裝備,她只有主副武80. ...

炫耀還是參考視乎你點去睇,
當然你可以當我炫耀亦可以, 冇問題
樓主成篇文章我有看完,
老實講屬甲係好緊要, 有屬甲同冇屬甲分別係好明顯
屬傷都好重要,
我睇完覺得有問題先提出,
至於你講爆傷同屬傷取捨,
300爆傷解決方法有好多, 例如武器附魔, 專精等.
另外點解我強調屬傷好緊要, 因為屬傷係直接加成, 係300爆傷後就要睇屬傷, 造傷, 穿透之間取捨。
當然我係玩斧, 唔係玩法書, 所以我冇可能拍段法書GA片俾你睇

作者: 折竹    時間: 2015-3-1 14:19:12

小細細 發表於 2015-3-1 10:53
請盡量使用"暗屬"甲, 因為真的有差,  ...

心灰其實也不算吧……
以前單刷得再慘烈的時候也有

我穿的是雷甲
在等天譴套降價
畢竟我裝備玩得不是很講究
因為我是個外貌協會XD
所以也堅持不用基加
源神未來就是等LLC三星/巴哈三星(不過後者就要抽抽抽了=.=)
飾品因為熱機都不滿速
準備換凍霜
不過也是要等降價=.=
戰利等換法則
下狙擊暫時沒打算換
換齊了上面那些才再全身+20
這次鍊金出血太多,短期內不會再投入資金了
等一兩個月圖紙降價再戰吧=.=

感謝分享,不過斧的吸血能力太OP了……我沒用蝙蝠副武,吸魂起手實在是有點慢……

作者: 折竹    時間: 2015-3-1 14:31:34

ChLiu 發表於 2015-3-1 11:54
看裝備,她只有主副武80. ...

二樓層主的財力已經是公開吧……看到名字也有心理準備……
秘石我都是用的爆1造2/HP2造2,還有顆是爆4造2
可能會再準備下一套暗7造2單刷時換吧……
不過也不是很想調這麼多=.=
換了80裝再算
畢竟我熱機還沒台服那位人兄冷機表傷高=.=
這10W還真是差很多……
看他打得跟吃生菜一樣……
我這邊撐了屬傷(雖然未到100)還是抓癢似的……
小怪會把我傳來傳去讓我很難閃紅地=.=
而且我清怪慢,原想靠DOT弄死王,但小怪就愈來愈密……
然後看都看不清……
而且我最耍賴的終極絕招: 用左專精卡王然後原地復活慢慢磨血
也因為一起來TAB不到王而GG
中途我有試過換活力/勇氣
奧義也由破魔改成了霸體
不過撐的時間長了,傷害低了,跑得慢了,最後消耗的王血還是差不多
這次因為累得太快就沒再嘗試了
以前試過磨到3點來著XD
等換了法則會再去試一遍吧
畢竟最成功的一遍要不是鍵盤貼GG了還是看到希望的
作者: azuresky    時間: 2015-3-1 22:44:32

單刷左幾次80地獄 同樣係開2行buff
打極都打唔死隻尾王 已經偷哂響爺呀巴哈果d攻略黎打
最盡一次試過技術流撐住2分半鐘 隻王都係俾我打唔死
最後都係俾佢愈來愈硬 吸魂吸唔返屈死左
我諗我天上狙下雙80武都唔算太弱掛?(雖然係on居居庇護124)
試過撐屬傷,但造傷極低下不特止(遠程悲哀),藍武仲要吸魂吸唔返
本身都算 打算慢慢等下85金出希望佢俾返個兇靈冷卻-15%既金武我用
點鬼知...前幾日同fd打一場地 5個人打都仲可以卡尾王
灰心到極點 宜家我升返隻聖劍上去算 鐮已經俾我當係倉
作者: Eva    時間: 2015-3-2 03:38:56

折竹 發表於 2015-3-1 14:19
心灰其實也不算吧……
以前單刷得再慘烈的時候也有

「飾品因為熱機都不滿速
準備換凍霜」
好 決定跟你 (:()
作者: 折竹    時間: 2015-3-2 12:06:35

azuresky 發表於 2015-3-1 22:44
單刷左幾次80地獄 同樣係開2行buff
打極都打唔死隻尾王 已經偷哂響爺呀巴哈果d攻略黎打
最盡一次試過技術流 ...

鐮神要消失了嗎=.=
單唔單到都冇所謂啦……
尾王係難GE
而且以你近乎無課泥講已經好好好好好勁
作者: mi5842013    時間: 2015-3-2 12:17:35

全文最認同一句...."抽包毀一生,鍊金窮三代"...感同身受呀....

無玩書...所以唔知書單刷係點...不過見到樓主...有少少衝動想開個書號...Orz 如果唔駛做主線就好了...

另外..樓主其實可以轉下公會/組多D野團試下識D新朋友...希望你唔會再"感覺還是一個人"..

人多才撐得久呀...撐到最後說不定能等到你的舊朋友也回流了....
作者: ChLiu    時間: 2015-3-2 14:08:22

我都單刷唔到尾王.
20M血
33萬傷
85%爆
4.X%連擊

主副手80武.
凍霜飾未入附魔
狙擊套.

68%暗造
68%王造

打到佢一半血

作者: 折竹    時間: 2015-3-2 14:32:46

mi5842013 發表於 2015-3-2 12:17
全文最認同一句...."抽包毀一生,鍊金窮三代"...感同身受呀....

無玩書...所以唔知書單刷係點... ...

我諗起燒左的錢就心痛……仲要係完全毫無意義咁燒……

書因為吸魂OP所以單刷能力好強下
不過單刷高階副本當然都需要頂裝+少少技術
隻黑化LOLI我真係搞佢唔定……
其實我都升緊隻聖劍,不過懶,食書到70再算~~

轉公會就唔會啦……我由第一日開始玩就係自己同朋友開GE呢個公會
就算佢地都棄左GAME我都係頂住個可愛LOGO通街走的XD
其實我就真係唔多鍾意野團……係野團我都係如非必要唔會出聲除左「OK」「3Q」
所以都幾難識到人
而且野團不確定因素太多
遺憾係要賺錢=.=間中都惟有去下
單人暫時仲未出過寶QAQ

人都是一座孤島吧,總會習慣的
我現在還在適應期
作者: mi5842013    時間: 2015-3-2 14:35:39

ChLiu 發表於 2015-3-2 14:08
我都單刷唔到尾王.
20M血
33萬傷

放睡訓晒D小怪得唔得?! 有無換專精試?! 睇巴哈好似可以拉一邊沒咁多小怪的..

(無玩書..唔知咩技勁..講錯勿怪)
作者: mi5842013    時間: 2015-3-2 14:43:51

折竹 發表於 2015-3-2 14:32
我諗起燒左的錢就心痛……仲要係完全毫無意義咁燒……

書因為吸魂OP所以單刷能力好強下

放遠D睇..就會發現人唔係孤島...而係群島...

大號唔轉會..可以用你隻新聖劍加下其他公會識下人...

無人天生就係朋友...要努力踏出第一步...
作者: 折竹    時間: 2015-3-2 14:46:47

ChLiu 發表於 2015-3-2 14:08
我都單刷唔到尾王.
20M血
33萬傷

可恥的臉壕你換齊裝就肯定能推倒LOLI了
睇完瓜的分享我依家都應該係換凍霜先
感覺天譴上的提升唔明顯

話說今日跟街組隊得兩個人打王的時候
我發現D小怪會追著另一個 (佢應該爆左藥水先頂得住)
王就打我
輕鬆好多,可以話冇太嚴重失誤實過到 (差少少果陣我雙武放慢左==)
個闇雷落我真係食唔落

唔知副炮的炮塔/槍的誘惑彈可唔可以做到「隊友」的角色
因為有個槍炮的朋友一王係用炮塔拉冰先
三王唔知係咪同一道理
源神牽制就FAIL,一開始就死左

作者: 折竹    時間: 2015-3-2 14:54:43

mi5842013 發表於 2015-3-2 14:35
放睡訓晒D小怪得唔得?! 有無換專精試?! 睇巴哈好似可以拉一邊沒咁多小怪的..

(無玩書..唔知咩 ...

睡技出得好慢下
不過我跳打唔得
如果我出到一半腳下有紅地就88了
專精的話個人覺得始終左路好使好用D

拉我都試過,但因為火力唔夠,都係會愈出愈多……
作者: 折竹    時間: 2015-3-2 14:56:55

mi5842013 發表於 2015-3-2 14:43
放遠D睇..就會發現人唔係孤島...而係群島...

大號唔轉會..可以用你隻新聖劍加下其他公會識下人 ...

我隻劍係係其他會呀XD
不過我都少玩
淨係玩隻書+每日考古都冇咩時間剩
我係孤僻慣左=.=
作者: restia    時間: 2015-3-2 15:09:04

80都未到,望住你地玩
作者: mi5842013    時間: 2015-3-2 15:10:37

折竹 發表於 2015-3-2 14:46
可恥的臉壕你換齊裝就肯定能推倒LOLI了
睇完瓜的分享我依家都應該係換凍霜先
感覺天譴上的提升唔明顯

聽聞小怪誘唔到的..炮塔拉..要好小心唔可以用群攻..掃到少少應該即時吸返仇...

作者: raydric    時間: 2015-3-2 16:06:59

三王請堆高精英造傷爆傷,開場王出闇雷則暈之,出十字地毯可留控應急,站位盡量在蝙蝠身邊,優先點殺遠程法系小怪,血線危險副手請用金武,剩下的看運氣了,被拉到闇雷上神仙也救不了
作者: ChLiu    時間: 2015-3-2 19:09:32

話說,我單刷同打單人,都堅持唔用吸血核
所以我打單人齊裝會死,要除裝打
因為吸魂秒怪回唔到血.
作者: rho    時間: 2015-3-3 03:29:17

其實比起尾王, 我覺得尾王召D小怪先大威脅...
尾王每20秒召一次小怪, 每次3隻, 每隻有機會係以下其中一隻

嗜血邪魔
近攻, 最細個隻, 技能係幫其他怪回血(可疊加), 在場時每一隻會給予王吸血能力

闇語咒術師
遠攻, 攞住杖個隻, 技能係增加受到傷害(可疊)同降命中, 在場時每一隻會提升王既造成傷害

魔獄衛士
近攻, 最大個隻, 技能係拉人同降移速, 在場時每一隻會給予王降傷能力

建議睇完王第一波召邊D怪再根據自己既火力同生存力決定RE唔RE王,
最簡單既組合係3隻嗜血邪魔, 個人經驗雙80武,70狙擊全套,14萬血就單刷到.
其次係2隻邪魔,1隻咒術師,如果避紅避得好都仲可以過到
1隻邪魔,2隻咒術師,多血既機體都應該過到
3隻咒術師基本上係行錯一步就直接秒既組合...
衛士個人黎講一隻都唔想見到...減傷,降移速,拉人影響避紅...有3隻的話我懷疑壕裝都單刷唔到...
作者: asd145287    時間: 2015-3-3 12:49:47

書劍如果有9x造 加上長效水同屬水等等……  

有冇可能強行突破?
作者: cskm2005    時間: 2015-3-3 17:37:10

raydric 發表於 2015-3-2 16:06
三王請堆高精英造傷爆傷,開場王出闇雷則暈之,出十字地毯可留控應急,站位盡量在蝙蝠身邊,優先點殺遠程法 ...

講到頭頭是道咁..
請問你有無成功刷過既圖?
副手金武又係乜?

作者: cskm2005    時間: 2015-3-3 17:40:55

rho 發表於 2015-3-3 03:29
尾王每20秒召一次小怪, 每次3隻, 每隻有機會係以下其中一隻

前面小細細都話:
"血量盡可能提高一點, 最好是20萬以上, 能避開秒殺把血吸回來"
再前面ChLiu都話:
"我都單刷唔到尾王.20M血"

但你話:
"個人經驗雙80武,70狙擊全套,14萬血就單刷到."
請問你有無14m血單刷成功既圖?
人地係單刷地獄,
唔係單刷5人.

btw,多謝你分折三小怪.
鐮刀有咁勁就好.
作者: rho    時間: 2015-3-3 17:57:31

cskm2005 發表於 2015-3-3 17:40
前面小細細都話:
"血量盡可能提高一點, 最好是20萬以上, 能避開秒殺把血吸回來"
再前面ChLiu都話:

我就係講緊地獄...
要注意我係講緊3隻嗜血邪魔既組合, 因為嗜血邪魔冇技攻擊到你(得普攻), 而王又冇加到造傷既情況下, 王既技能其實唔係好痛.
作者: 林宮依人    時間: 2015-3-3 21:38:09

用亞米>_> 再有一招神技叫做源神牽制 一牽就15秒>_> 亞米異常的硬>_> 你用真言都可以回滿 CD完了再牽 真的可以牽到王死>_>
被減了55%左右血才會自動解除 基本上亞米 自己出技都一直是100%血滿的...
作者: 小細細    時間: 2015-3-3 21:52:00

首先感謝詳細分析小怪技能,
其實你講得好岩,
王本身唔難打, 難打GA係小怪各種BUFF
密林副本打GA時間越長, 召喚出來小怪越多, 難度就會大幅提高,
所以我第一條片, 係第一波王冇召喚出衛士, 利用20秒空檔期, 殺左隻王,
而我睇完你講3隻咒術士行錯一步就秒,
我就想挑戰下風斧吸血能力,
所以就拍左下邊呢段片,雖然得2隻咒術士
但 暗雷術最多疊5次 共40% 提高傷害,
段片中後期係已經疊加5次,
有機會GA話我會再挑戰3衛士。
[hd]FTxCOJLey_8&feature=youtu.be[/hd]

作者: rho    時間: 2015-3-3 23:15:24

小細細 發表於 2015-3-3 21:52
首先感謝詳細分析小怪技能,
其實你講得好岩,
王本身唔難打, 難打GA係小怪各種BUFF

其實仲可以挑戰埋3咒術師
因為除左暗雷之外, 3咒術會好痛既原因係...

作者: 小細細    時間: 2015-3-4 01:18:58

rho 發表於 2015-3-3 23:15
其實仲可以挑戰埋3咒術師
因為除左暗雷之外, 3咒術會好痛既原因係...

段片去到尾聲果陣其實齊左3隻咒,
不過隻王同時都差唔多死, 所以冇機會俾佢出多次米字技,
BTW, 天日起要開始升LV了,
已經俾班FD拋離左好多Orz,
有機會再挑戰過吧
作者: 折竹    時間: 2015-3-4 13:17:05

ChLiu 發表於 2015-3-2 19:09
話說,我單刷同打單人,都堅持唔用吸血核
所以我打單人齊裝會死,要除裝打
因為吸魂秒怪回唔到血. ...

<<爆水打,飲剩80枝
作者: 折竹    時間: 2015-3-4 13:18:33

咒術師我唔係幾感受到佢威脅,始終DOT職(笑)
不過血量的確唔夠
但最煩真係比邪魔掉泥掉去……完全走唔到位
作者: 小細細    時間: 2015-3-4 19:20:40

To: 折竹,
冇錯的, 第一段是火斧, 第2段是風斧,
但2段片很難比較. 因為第2段片 我是拖慢打, 調低了輸出, 改用了玉姐, 及降低了57暗屬,
主要是測試承受王最大傷害時能否把血吸回來, 所以你會見到我的血浮動得很大。

作者: 青頭文    時間: 2015-3-4 20:03:55

U SO CUTE,明明係5人本,仲要係地獄級,你刷唔過係正常,係到發文話自己無用係冇意義,就算真係比你-6過左,又點?想似其他書/鐮貼文吹自己點勁點勁?算吧啦,老老實實組隊去,一齊吹水慢慢輾過去仲好,死左咪黎過囉,打唔過咪散囉,無野架.
作者: 白雪限定    時間: 2015-3-14 16:22:53

80橙@@

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2