AGAMES 討論區

標題: 你有一個齊晒料既魚缸,會養邊類生物呢?[武鬥我度左魚缸了] [打印本頁]

作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 01:24:00     標題: 你有一個齊晒料既魚缸,會養邊類生物呢?[武鬥我度左魚缸了]

無聊冇野做開下投票post睇下大家如果有個魚缸會養乜野..
濾水,氣泵,暖管(只有冬天時先需要,夏天唔洗),燈(開左燈睇魚都靚d架!!)...係魚缸既基本設備 (可惜我個魚缸太細..暖管都唔知用唔用到= =,唯有睇下將來會唔會擴大屋企個魚缸)
養水草好似可以養埋蝦/魚 (蝦同魚是但簡一種好啦,驚會比d魚食晒)
而寄居蟹同蟹就唔洗濾水,氣泵,暖管(好似燈都唔洗)..但係要流木,洞,珊瑚沙,冬天時仲要熱毯 (正想養,不過要熱毯好麻煩).....(仲有d設備..不過諗唔到係乜)
而水母/蝦我冇睇過關於養水母/蝦既資料..所以唔知要乜
不過水草我都唔熟..好似要成日留意水溫同ph值..
養魚就.........最簡單,不過換水果陣要用隔夜水(或者加左除氯劑既水)
同埋要注意習性..因為我個魚缸今日先上演完魚缸追逐戰:L
仲有都要注意ph值同水溫...不過我覺得養金魚最好有濾水..因為排泄物太勁,我2-3日前先換完金魚d水(冇裝濾水)..到今日d水都勁濁..但係好似話餵沙虫既話d水會濁d..其實係咪?

由於岩岩發現有人推晒d投票帖上來,為左唔比依件事再次發生,我會將11月發表既投票帖關閉。
by lam

作者: 長風傲天    時間: 2008-11-15 17:26:12

初學者咪養下魚仔玩下先lor...
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 17:44:20

原帖由 長風傲天 於 2008-11-15 17:26 發表
初學者咪養下魚仔玩下先lor...

其實我都係初學者=0=
話就話好多年前都有養..不過係超唔正確既養魚方法,搞到d魚成日死
依加買左濾水,學識左養魚換水要用隔夜水...d魚先養得長...
今日去完魚街,收獲超豐富!
水草*1,2條類似金魚既魚,1袋孔雀(6條),濾水,暖管,仲有寄居蟹,烏龜箱,珊瑚沙,流木,洞,寄居蟹專食既糧...
一陣要忙堆魚同隻蟹=口=
不過呀爺話遲下可能換個大d既魚缸..yeah!!:victory:

作者: 長風傲天    時間: 2008-11-15 17:56:11

養魚好煩嫁...
我養左一年都無養到...
作者: 俠客    時間: 2008-11-15 17:56:39

我仲以為你買孔雀-0-
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-15 18:31:10

蝦,水母,陸寄居蟹,蟹 呢d都好難養,特別係冬天,一定要裝暖管,吾係d野死梗
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 18:37:41

原帖由 長風傲天 於 2008-11-15 17:56 發表
養魚好煩嫁...
我養左一年都無養到...

養魚都係要留意習性,水溫,ph值..
同埋每次餵魚都會爭食...依加個aa魚缸多左5條孔雀(因為岩岩發現袋孔雀入面有條丁左)
仲有要d魚習慣新環境都好麻煩..
原帖由 俠客 於 2008-11-15 17:56 發表
我仲以為你買孔雀-0-

係孔雀魚==
原帖由 武鬥之神 於 2008-11-15 18:31 發表
蝦,水母,陸寄居蟹,蟹 呢d都好難養,特別係冬天,一定要裝暖管,吾係d野死梗

熱帶魚冬天都要裝暖管...
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-15 18:41:23

蝦我都吾g養死幾多次,好難養架,有時吾g咩事第二日瓜晒:@

水母未見過:eeeee:

陸寄居蟹,蟹吾鍾意,我鍾意個缸要滿滿一缸水:em800_31:
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 18:57:39

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-15 18:41 發表
蝦我都吾g養死幾多次,好難養架,有時吾g咩事第二日瓜晒:@

水母未見過:eeeee:

陸寄居蟹,蟹吾鍾意,我鍾意個缸要滿滿一缸水:em800_31:

蝦我未養過,亦冇興趣養..反而有興趣轉玩草缸養魚..因為d水草好得意..今日去魚街買左棵綠羽毛(應該冇記錯名)
20蚊...放左入個aa魚缸度..取代棵假野!!
彩色水母:

不過好似要用化學鹽溝d海水出黎養先養到...
魚其實我都幾鍾意..只不過缸細..養唔到太多魚
遲下應該換個高d+大d既魚缸..

作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-15 20:16:29

用草養魚有一個地方一定要注意,就係吾好買d會食草既魚,d魚會咬到d草碎晒,咁都吾係好緊要,d草碎晒又難清理,好易整臭缸水
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 20:24:48

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-15 20:16 發表
用草養魚有一個地方一定要注意,就係吾好買d會食草既魚,d魚會咬到d草碎晒,咁都吾係好緊要,d草碎晒又難清理,好易整臭缸水

例如邊d魚係會食草@@?因為我上d壇睇魚既習性都冇乜點講到邊d魚會食d水草=0="""
不過我依加個魚缸都已經比孔雀魚佔領左..成6條孔雀=0=
p.s隻寄居蟹終於食左佢黎到新居既第1餐...不過冇蘋果.所以只好比d寄居蟹專用既糧佢食...

作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-15 20:28:26

呢個我幫你吾到lu,你可以問下魚鋪d人,我只係g金魚一定會食草
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 20:31:55

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-15 20:28 發表
呢個我幫你吾到lu,你可以問下魚鋪d人,我只係g金魚一定會食草

金魚我唔會同熱帶魚養..因為之前試過..d魚仔會驚...
所以個aa魚缸專養熱帶魚..而金魚其實我只養左1條..養係個冇濾水既魚缸度..
就係咁要成日換水...
不過暫時未見到aa缸入面任何一條魚食缸入面d草
作者: 3722551419    時間: 2008-11-15 20:38:57

我冇養= =
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-15 20:45:13

仲要小心一樣野,要將濾水既抽水管放係缸低,搵少少野姐住佢,一來美化,二來防止魚仔比濾水器吸左入去....:em800_11:
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 20:52:38

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-15 20:45 發表
仲要小心一樣野,要將濾水既抽水管放係缸低,搵少少野姐住佢,一來美化,二來防止魚仔比濾水器吸左入去....:em800_11:

我用掛濾的=0=
掛係魚缸邊...抽水果度..佢好似係個頂度抽..唔係係最底果度抽..所以都唔係好驚
只係驚d魚盲中中撞左入去濾水器個底度(因為濾水器同沙之間有條隙)..不過依加都好小發生依d事
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-15 21:08:14

我都係,我戈個缸就係四四方方,冇燈冇濾水器位,我都係用掛濾,四四方方戈d易清理d,一set野戈d好難清理,用掛濾就算吸左d魚都吾怕,d魚只會留係個濾網戈到,吾會"碎屍"左:em800_11:
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-15 21:16:05

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-15 21:08 發表
我都係,我戈個缸就係四四方方,冇燈冇濾水器位,我都係用掛濾,四四方方戈d易清理d,一set野戈d好難清理,用掛濾就算吸左d魚都吾怕,d魚只會留係個濾網戈到,吾會"碎屍"左:em800_11: ...

不過其實用掛濾..係圓形+細既魚缸用係咪冇咁好?
因為我今日新買個掛濾..係個細魚缸度用..有魚跳左出黎..好彩最後都冇死到
不過...其實吸都應該吸唔到
因為我aa魚缸果個d魚游埋去係游唔到..會比d水衝返出黎=0=
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 00:02:14

d aa吾係有個蓋咩???點會飛出來???
作者: PC仔    時間: 2008-11-16 00:02:29

我屋企就養左草同細細條既魚.一群群.好靚A
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 00:06:43

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 00:02 發表
d aa吾係有個蓋咩???點會飛出來???

aa果個有蓋..但我今日新裝濾水果個係冇蓋..所以.............................
不過都係要買多個新魚缸...
原帖由 PC仔 於 2008-11-16 00:02 發表
我屋企就養左草同細細條既魚.一群群.好靚A

草缸!?講真我都想玩草缸..不過魚缸細...玩唔到,只能放1-2棵水草落去
你養乜魚@@?我養螢光紅班馬燈,黑裙,紅太陽,孔雀,仲有1隻唔知乜魚..
不過點計都好都係以孔雀最多...成4-6條..其他都係得1-2條
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 01:21:07

用草缸要放d沙/石落去,好鬼煩,我之前試過,用細石就壓斷晒d根,用沙又吾夠穩,煩到爆:eeeee:
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 01:28:38

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 01:21 發表
用草缸要放d沙/石落去,好鬼煩,我之前試過,用細石就壓斷晒d根,用沙又吾夠穩,煩到爆:eeeee:

但係放係邊=0=?
放係最底?放左沙/石後再放草用d沙/石固定??
如果連埋個盤放落去又得唔得?
作者: 長風傲天    時間: 2008-11-16 08:53:08

有D水草放左落去之後
第二日D水勁淘...
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 10:22:45

係丫,一定要連個座都放埋落去,咁先夠穩,不過最好吾好用沙都去養la,雖然好睇d,不過好難清理,我每次清理至少要用水洗3次d沙,再用吸水汞吸番d水,好鬼煩:em800_31:
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 10:40:00

原帖由 長風傲天 於 2008-11-16 08:53 發表
有D水草放左落去之後
第二日D水勁淘...

果d咩草黎=0="""?
綠羽毛又會唔會放左落去後第2日d水超濁?
原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 10:22 發表
係丫,一定要連個座都放埋落去,咁先夠穩,不過最好吾好用沙都去養la,雖然好睇d,不過好難清理,我每次清理至少要用水洗3次d沙,再用吸水汞吸番d水,好鬼煩:em800_31: ...

哦..
不過我依加AA缸個底都係沙黎...彩色沙...
但驚洗魚缸果陣D沙會整唔返之前咁靚..所以想轉草缸=0=
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 10:57:47

我係用黑沙既,之前想買白沙,不過冇得賣,d沙買番來又要係咁洗,吾係一放落魚缸就會整"污遭"d水,搞到d水吾夠清
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 11:02:08

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 10:57 發表
我係用黑沙既,之前想買白沙,不過冇得賣,d沙買番來又要係咁洗,吾係一放落魚缸就會整"污遭"d水,搞到d水吾夠清

你講既洗沙...令我諗起琴晚整d珊瑚沙果陣..用盤洗左勁多次都係超污糟...最後都係要搵x箕洗先洗得乾淨..
不過其實養熱帶魚...用草缸養好定用沙/石做底好?

作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 11:19:03

其實一樣架...不過用沙好似好睇d咁,新沙至少要洗10幾次,洗戈陣一定要拌到沙入邊d垃圾係水到,一洗左之後等10秒到就倒晒水,如此重複洗10幾次
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 11:22:04

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 11:19 發表
其實一樣架...不過用沙好似好睇d咁,新沙至少要洗10幾次,洗戈陣一定要拌到沙入邊d垃圾係水到,一洗左之後等10秒到就倒晒水,如此重複洗10幾次

咁水草又點樣??
洗10幾次..冇咁好耐性==
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 11:58:50

水草基本上吾洗洗,因為你去買戈陣d人會洗到佢好好睇睇,吾係邊有人買

ps:用沙就可以睇到d魚係d沙到"娟"來"娟"去,仲有,用石就會d飼養會掉下係d"那"到,好易整壞水,而用沙就吾係,d野食只係掉係沙面,魚又有得食,又吾怕掉左係d"那"到整壞水
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 12:07:27

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 11:58 發表
水草基本上吾洗洗,因為你去買戈陣d人會洗到佢好好睇睇,吾係邊有人買

ps:用沙就可以睇到d魚係d沙到"娟"來"娟"去,仲有,用石就會d飼養會掉下係d"那"到,好易整壞水,而用沙就吾係,d野食只係掉係沙面,魚又有得食,又吾怕掉 ...

哦...原來係咁..不過如果d水草生得太高..高過個魚缸應該點做? (第1日玩真水草..乜都唔識- -)
不過d沙虫會掉落去沙面既事都好小發生..因為d虫都比魚食晒
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 16:40:00

高得制可以將草既底部由底座拎出來,修剪成你想要既長度,搞完之後將草放番係底座,d水草係吾怕cut左d根架,仲有,你拎出來戈陣發現條草冇根係吾出奇既
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 16:48:44

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 16:40 發表
高得制可以將草既底部由底座拎出來,修剪成你想要既長度,搞完之後將草放番係底座,d水草係吾怕cut左d根架,仲有,你拎出來戈陣發現條草冇根係吾出奇既

哦...不過我諗我棵水草應該冇咁快生到高過個魚缸住-0-
同埋你知唔知寄居蟹用x味坊(專登唔打全名)既天然海鹽(勁粗果隻,我諗應該冇加碘落去)用黎開水比寄居蟹浸身得唔得架?
因為琴日唔記得左買海鹽比隻蟹仔浸身...所以今日先補返..
發覺寄居蟹都幾鍾意浸鹽水...浸完後超生猛..周圍爬:time:

作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 17:23:34

我對蟹冇咩研究,不過你去d魚鋪會有人教你la,e+應該出左d藥水可以+少少就變到岩蟹既水,因為e+出左好多魚既藥水,我估蟹都有
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 17:33:52

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 17:23 發表
我對蟹冇咩研究,不過你去d魚鋪會有人教你la,e+應該出左d藥水可以+少少就變到岩蟹既水,因為e+出左好多魚既藥水,我估蟹都有

魚舖....有問過..佢話比d鹽開d鹹水比佢浸
但唔可以普通煮飯用既鹽..因為有碘
佢話用養海水魚果d化學鹽/鈣鹽都ok...總言之唔係食用鹽
但x味坊果d天然海鹽(爆粗既鹽..聞落去都聞到怎鹹味)..應該冇碘掛-0-""
不過你講果d藥水..我去魚街唔多覺有..(可能我只係求奇咁睇)
隻蟹去左個狗洞(我改既xDD)休息中...
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 17:41:00

養蟹我覺得好似好少野咁,又吾可以養得多,又吾可以整滿d水,養魚就可以養好多,又可以滿滿一缸水(我鍾意滿滿一缸水)

ps:養蟹吾可以種水草,吾係d蟹會鉗斷你d草
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 17:43:07

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 17:41 發表
養蟹我覺得好似好少野咁,又吾可以養得多,又吾可以整滿d水,養魚就可以養好多,又可以滿滿一缸水(我鍾意滿滿一缸水)

ps:養蟹吾可以種水草,吾係d蟹會鉗斷你d草 ...

陸寄居蟹先唔可以滿水咁養..但係海中生活既寄居蟹可以放滿水咁養..
好似話可以養埋魚..同埋養魚都唔可以養太多..太多唔夠氧氣+食物+空間
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 17:50:47

有氧氣汞未得lu,蟹同魚一起養既d魚好易瓜,我之前養蝦戈陣d"紅綠燈"差吾多每日都死1,2條:em800_11:
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 17:52:57

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 17:50 發表
有氧氣汞未得lu,蟹同魚一起養既d魚好易瓜,我之前養蝦戈陣d"紅綠燈"差吾多每日都死1,2條:em800_11:

咁又係...不過都要個大d既魚缸先養到咁多魚..
你養果d蝦..連埋蟹一齊養=0=?
養蝦好似要唔知紫外光燈果d...好似仲煩過養魚
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 18:19:13

哈+魚一起養,d魚日日都瓜1,2條
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 18:25:03

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 18:19 發表
哈+魚一起養,d魚日日都瓜1,2條

=0=""""
咁恐怖.....不過有時d蝦會唔會比魚食晒?
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 18:40:17

吾會(一般細魚既話)
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 18:52:16

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 18:40 發表
吾會(一般細魚既話)

o...岩岩餵完魚....新買返黎果2條珠鱗唔知係咪唔慣新環境..唔食野

俗名 : 珠鱗
成魚體型 : 10 ~ 20cm
合適水質 : 弱鹼性水質 ( pH7.2 ~ 7.8 )
合適水溫 ( ℃ ) : 22 ~ 27
魚種習性 :
溫和,可與金魚類混養
珠鱗的鱗片脫落後很難長回
不宜高密度飼養

以上內容轉自某某某某某某某論壇

作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 20:18:44

lam個魚缸大約幾多x幾多??幾高?咩缸?
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 20:19:50

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 20:18 發表
lam個魚缸大約幾多x幾多??幾高?咩缸?

你講aa缸定係超細果個??
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-16 20:41:33

2個~~~~~~
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-16 21:12:01

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 20:41 發表
2個~~~~~~

咁我要搵返把尺先度到...因為有個係圓形...用間尺度唔到
作者: 瘋狂~丸    時間: 2008-11-17 13:08:25

用化學鹽海水出黎養先養到...
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-17 16:48:03

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-16 20:41 發表
2個~~~~~~

aa缸 : 18.3×18.3×18.3 (3個都係用cm計)
細魚缸我只度左直徑..因為唔識計圓既面積
直徑 : 14.5 (以cm計算)
高 : 12.5 (以cm計算)
aa缸同細魚缸我冇度到底座...因為魚都唔會養係底座咁奇怪
原帖由 瘋狂~丸 於 2008-11-17 13:08 發表
用化學鹽海水出黎養先養到...

換大d魚缸吧...
感覺上都唔算太貴-0-
不過我遲下都要換個大小小既魚缸..依加果個細得可憐= =
化學鹽..魚街一樣有得賣??

作者: 長風傲天    時間: 2008-11-18 18:19:24

圓面積=3.14x半徑平方(好似炸)
唔好用圓魚缸...
我養d魚就係死係佢手上@w@
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-18 18:25:01

原帖由 長風傲天 於 2008-11-18 18:19 發表
圓面積=3.14x半徑平方(好似炸)
唔好用圓魚缸...
我養d魚就係死係佢手上@w@

圓形既魚缸只養左1條金魚..
另外我想換魚缸..買左個新魚缸返屋企後有咩要注意?另外加多幾個問題..
18.3×18.3×18.3(3個都係以cm計算)既缸最多可養幾多條魚?

換左新魚缸後有咩要做?洗唔洗裝左d水打2-3日氣先至放魚落去?
仲有魚缸底如果想養水草...用咩砂/泥做底最好? (打算養d插係泥/砂中既水草)
另外我想混養魚..混養邊d好?
作者: 長風傲天    時間: 2008-11-18 18:32:54

個魚缸最好洗佢一洗先...
之後入d水入去,等一日咁上下
仲有要小心唔好打碎...(廢話)
打氣打一日就應該得...
你果個圓形魚缸應該無過濾氣...
你個魚缸最好一日洗一次...
最多兩日,否則...嘻嘻....
以下轉至某網站
1.         用黃粉鹽加水去清洗新缸,重覆清洗處理 3 - 4 次。
2.         把全新的水加入魚缸,自來水係完全無問題
3.         水溫加至 30 - 32 度
4.         加入水妖精大量打氣入缸
( 注意:兩小時後再換大半缸新水, 因為新的過濾棉會有大量微粒噴出水面,所以要換新水!)
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-18 18:37:35

原帖由 長風傲天 於 2008-11-18 18:32 發表
個魚缸最好洗佢一洗先...
之後入d水入去,等一日咁上下
仲有要小心唔好打碎...(廢話)
打氣打一日就應該得...
你果個圓形魚缸應該無過濾氣...
你個魚缸最好一日洗一次...
最多兩日,否則...嘻嘻....
以下轉至某網站
1.         用黃粉鹽加水去清洗新缸,重覆清洗處理 3 - 4 次。
2.         把全新的水加入魚缸,自來水係完全無問題
3.         水溫加至 30 - 32 度
4.         加入水妖精大量打氣入缸
( 注意:兩小時後再換大半缸新水, 因為新的過濾棉會有大量微粒噴出水面,所以要換新水!)

用唔用得洗潔精之類既野黎洗?
圓形果個..老實說其實我依1年黎都係4-5日換一次水
黃粉鹽..乜黎=0=?化學鹽,鈣鹽就聽過....
水溫要加到30-32度..即係我一定要開暖管
水妖精等於氣泵!?定係濾水..?
作者: 長風傲天    時間: 2008-11-18 18:39:08

原帖由 lamxdxd 於 2008-11-18 18:37 發表

用唔用得洗潔精之類既野黎洗?
圓形果個..老實說其實我依1年黎都係4-5日換一次水
黃粉鹽..乜黎=0=?化學鹽,鈣鹽就聽過....
水溫要加到30-32度..即係我一定要開暖管
水妖精等於氣泵!?定係濾水..? ...

你唔好問我呀...
我都係轉返黎嫁炸...
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-18 18:48:15

正常既魚鋪好多吾同種類既藥水/粉都有得賣,lam都都親身去問下la
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-18 18:51:17

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-18 18:48 發表
正常既魚鋪好多吾同種類既藥水/粉都有得賣,lam都都親身去問下la

星期6去魚街睇下魚缸...因為真係要換..唔換都唔得
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-18 19:21:43

其實個缸只要冇花到,我覺得都ok既,仲有,一次同好買咁多魚bo,第一,有咩事瓜晒,第二,有時行行下見到有d魚又好想買,但係又冇位,真係好鬼煩

我星期5都執執個舊缸先,星期6去睇下有咩魚先,不過我吾g買吾買草好...d草好難養,但係個缸冇草又吾好睇...養草一定要用沙....但係我想養戈種係冇個座既,一買就係一條條,不過戈d會一條條係d水都郁,十分好看...but有時會彎鬼左...好核突,吾用座又會成日漂左上水面...呢幾日洗左d沙先la:cheer:
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-18 19:24:08

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-18 19:21 發表
其實個缸只要冇花到,我覺得都ok既,仲有,一次同好買咁多魚bo,第一,有咩事瓜晒,第二,有時行行下見到有d魚又好想買,但係又冇位,真係好鬼煩

我星期5都執執個舊缸先,星期6去睇下有咩魚先,不過我吾g買吾買草好...d草好難 ...

但係養水草唔係話要咩co2,肥料果d架咩-0-
岩岩上某d壇睇過..要注意好多野...燈又唔可以照太耐...而且玩草缸仲要設缸第4個星期先放得魚...
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-18 19:37:34

吾係呀化?要4個星期?咁d草未冇肥料lu,我平時都吾比肥既,等d魚柯kk比d草
作者: 長風傲天    時間: 2008-11-18 20:10:39

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-18 19:37 發表
吾係呀化?要4個星期?咁d草未冇肥料lu,我平時都吾比肥既,等d魚柯kk比d草

咁你D水都好濁=V=
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-18 20:19:13

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-18 19:37 發表

即係唔比肥..用魚d屎都得?不過唔驚比濾水濾走晒d屎咩=0=?
係呀...我睇某壇d資料講架
原帖由 長風傲天 於 2008-11-18 20:10 發表

咁你D水都好濁=V=

其實我一睇到佢話用魚d屎黎做肥料我即時懷疑佢有冇裝濾水=0=
作者: 武鬥之神    時間: 2008-11-18 20:56:07

用濾水就用吾到d魚s?我平時都係咁架(雖然d草瓜晒)

ps:lam個缸都吾細wo,我戈個目測大約係:20x15x18(高)
作者: lamxdxd    時間: 2008-11-18 20:58:28

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-18 20:56 發表
用濾水就用吾到d魚s?我平時都係咁架(雖然d草瓜晒)

ps:lam個缸都吾細wo,我戈個目測大約係:20x15x18(高)

係wo...問你關於餵魚既問題..
1. 餵魚黎講,其實餵沙虫,魚糧,蝦邊樣飼料好d? (要岩細既魚仔食)
2. 餵魚時其實洗唔洗熄左個濾水先?我見屋企人每次餵魚都熄左個濾水先至餵..但我想換個大d既魚缸,
屋企人話個火牛冇得[蚊]左條線佢(因為佢地熄濾水係蚊左條線就叫熄左)..所以我想知餵魚係咪一定要熄左濾水先可以餵?

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2