AGAMES 討論區

標題: 如果......改名篇 [打印本頁]

作者: godzilla    時間: 2008-4-16 03:09:19     標題: 如果......改名篇

如果父母和家人都唔反對,任你自行改名,連姓都改也可以,咁你會唔會幫自己改過一個新名呢?姓又會唔會改呢?

點解你會為自己改新名?不滿意現在個名嗎?
點解你會連姓都改?不喜歡你爸爸的姓嗎?

如果改,你地會改d咩名呢幫自己?

我小時都試過想唔要自己個名和姓,原因覺得唔好聽囉,但人大左之後就覺得無咩,而家任我改的話,我唔會改了,可能用左四十年有感情啦,哈哈
作者: 癲×゚凍凍    時間: 2008-4-16 18:07:19

會....罰抄名會好辛苦
作者: godzilla    時間: 2008-4-16 18:20:35

原帖由 癲×゚凍凍 於 2008-4-16 18:07 發表
會....罰抄名會好辛苦

你咁講,即係你個名多筆劃嗟,但唔代表你唔喜歡個名,咁你會唔會改番同音字呢?
定係全個名都唔要呢?姓會改嗎?
作者: 癲×゚凍凍    時間: 2008-4-16 18:42:33

姓唔改...唔要最尾個字
作者: godzilla    時間: 2008-4-16 18:54:08

原帖由 癲×゚凍凍 於 2008-4-16 18:42 發表
姓唔改...唔要最尾個字

哦,咁你對自己個名都不是太過不滿,改一個字都ok的。
作者: 吹水仔    時間: 2008-4-16 22:43:28

我對自己個姓都滿意~個名唔多好喇~有d似女仔= =
作者: godzilla    時間: 2008-4-16 23:05:06

原帖由 吹水仔 於 2008-4-16 22:43 發表
我對自己個姓都滿意~個名唔多好喇~有d似女仔= =

咁你係咪揀改名呢?
作者: 熊貓大王    時間: 2008-4-17 02:19:26

我幾中意~風水佬都話ok
作者: godzilla    時間: 2008-4-17 08:11:20

原帖由 熊貓大王 於 2008-4-17 02:19 發表
我幾中意~風水佬都話ok

^^ 你咁細個都信風水佬話嫁咩;P
作者: 草女乂    時間: 2008-4-29 12:52:30

我會用番 原本個名 話哂 都係出世以來 第一份禮物  係你  爸爸媽媽 留比你一份 一世既禮物 令你 人見人愛既禮物=oo= 係一個 你去到邊 佢都會跟住你 陪到你落棺材 既 『禮物』
作者: godzilla    時間: 2008-4-30 10:46:08

個名改得正常或好聽就是禮物,如果有d人個名改到成個花名咁,成世比人笑,咁就唔係禮物而係靠害,例子有很多,姓吳叫美麗,即係話唔美麗啦,姓巫叫仁星,即係話無人性,咁你話這份禮物點要得落呢?
作者: 草女乂    時間: 2008-5-1 00:45:17

我個名 無 意思 但我已經覺得好好聽=3=
作者: godzilla    時間: 2008-5-1 00:53:31

原帖由 草女乂 於 2008-5-1 00:45 發表
我個名 無 意思 但我已經覺得好好聽=3=

^^最緊要你喜歡,最緊要你父母都喜歡,已經足夠。

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2