AGAMES 討論區

標題: [見習記者] 相集變質了?! [打印本頁]

作者: lamxdxd    時間: 2009-7-31 00:21:31     標題: [見習記者] 相集變質了?!

曙光PO相區的相集(或者相簿)愈來愈多,吸引對象也愈來愈多元化,有搞笑的、講實力的,但質素方面,小記不方便評論,還是由大家去判斷吧。
  隨著出相集的人數日漸增加,老手對抗新手招數自然要創新了,可是創新不等於把要求降低,弄一些不屬於自己風格的相集。以小記的相集為例,相集1發佈的時候幾乎沒有競爭對手,大約在相集4發佈以後,相集、相簿便開始大量出現了。多相集、多相簿是一件好事,但偶然會發現有相集只是張貼數張相而己……小記很想問:「相集」跟「相簿」是不是被濫用了?小記支持人們吸收經驗,但不鼓勵要把質素降得很低,更不鼓勵抄襲他人相集的形式。
  小記不是批評相集質素差,只希望人們不要濫用相集跟相簿的名詞,不然,會變質得更快,堅持傳統的人便容易放棄了。
作者: 雪湘※﹏月    時間: 2009-7-31 00:29:42

係咪話緊我-口-
作者: 疾乂風    時間: 2009-7-31 00:50:29     標題: 回覆 2樓 雪湘※﹏月 的帖子

唔一定係話你
我有時都有d沖動
影左1,2張就post.....

我都有小小同意樓主咁講
只有1,2張相唔算係相集/相簿

作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-7-31 09:45:00

我都覺得係=-=得一至二張最多都只係叫生活照
話得明相集,就緊係一本本,一疊疊

p.s
post一兩張又有分
post一堆堆又有分
咁好似有少許不公平
作者: 〝龍﹏龍〞    時間: 2009-7-31 09:51:01

依家d相越黎越枯燥無味:no:
YAYA...係咪好掛住我D相呢?
自上次PO過後,依家堆積左好多係到
未有時間PO上黎-.-!
作者: 乂無名乂    時間: 2009-8-5 20:22:25

唔唔""如果生活照就比佢低D分啦"" 如果相集就比多少少分
同埋睇下係唔係無理頭得制""

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2