AGAMES 討論區

標題: 我地係咪要錢先可以活得開心呢? [打印本頁]

作者: 熊貓大王    時間: 2008-3-26 08:19:07     標題: 我地係咪要錢先可以活得開心呢?

討論下。
作者: 勁之使者    時間: 2008-3-26 11:30:45

我覺得唔係~``~
作者: 熊貓大王    時間: 2008-3-26 12:00:44

要講原因架...我就覺得唔係開心,係活得可以有物質既快樂
作者: godzilla    時間: 2008-3-28 00:53:10

甚麼時候人才應該快樂呢?當你豐衣足食時?當你事業有成時?當你家庭美滿時?不知在甚麼時候開始人就認為要事業有成/家庭美滿/豐衣足食才應該快樂,難道沒錢的人就不會快樂嗎?事業到何時才算成功呢?要擁有幾多明牌衣衫和幾大間屋才算豐衣足食呢?如果真的要達到這個指標才應該快樂的話,相信世上不快樂的人遠比快樂的人多,正所謂知足者貧亦樂乎,快樂是不用錢買的,就算一個乞丐也可以快樂,快樂並不等於物質享受,快樂是發自內心的,很多富裕人家亦未必一定快樂的,任何階層的人也可以快樂,只要你不拒絕快樂,快樂永遠都在你心內存在,把它釋放出來吧!
作者: 熊貓大王    時間: 2008-3-28 10:00:52

但係無物質,你死左之後都無快樂la....
作者: godzilla    時間: 2008-3-28 13:59:32

原帖由 熊貓大王 於 2008-3-28 10:00 發表
但係無物質,你死左之後都無快樂la....

你去非洲問下D就窮到死的小朋友,你問佢地快唔快樂?
作者: 熊貓大王    時間: 2008-3-29 04:26:38

原帖由 godzilla 於 2008-3-28 13:59 發表

你去非洲問下D就窮到死的小朋友,你問佢地快唔快樂?

我睇電視,佢地唔快樂
作者: godzilla    時間: 2008-3-29 11:26:09

原帖由 熊貓大王 於 2008-3-29 04:26 發表

我睇電視,佢地唔快樂

我睇到佢地好開心播。
作者: 熊貓大王    時間: 2008-3-29 11:44:47

下....佢地個肚生晒蟲...係到叫都叫開心--咁世上應該好多野都開心,做手術都開心...
作者: godzilla    時間: 2008-3-29 11:47:38

我再電試看過佢地玩遊戲,佢地一路執地上的野菜,一路面帶笑容笑得好開心,再講,你看大陸貧窮村莊D小朋友,人地一樣玩得好開心,在你眼出無錢就唔會有快樂,同你再討論都晒氣,你大過左先再回來發表啦。
作者: 熊貓大王    時間: 2008-3-30 01:42:54

,咁錢真係好重要...==
作者: godzilla    時間: 2008-3-30 03:57:58

原帖由 熊貓大王 於 2008-3-30 01:42 發表
,咁錢真係好重要...==

咁細個就發錢寒,長路漫漫,你的日子如何渡過呢?
作者: 熊貓大王    時間: 2008-3-30 04:47:03

搵錢...搵錢...

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2