AGAMES 討論區

標題: 月費版問題集中帖(3/12更新) [打印本頁]

作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-11 10:15:36     標題: 月費版問題集中帖(3/12更新)

月費版本的各細項設定仍在研究調整當中,如有疑慮請提問。但提問的時候請盡量提出理據及詳細說明,這樣我也會比較好向原廠查詢。
以下是一些現有的提問及情況。

總而言之,若在遊戲內發現失衡的東西。歡迎隨時通知我,遊戲設定方面可以討論並沒有說過一旦設定了便不會再更改的。最重要是令各位能享受遊戲。

移除謎之裝備:
已移除。

取消分子穩定劑:
和寵物降級參湯等類別的道具一樣,在月費版中是一定無法再有任何手段取得的。若有其他道具擔心的話也請以論壇消息向我查詢。

關閉攻城戰:
已關閉。

關閉轉生:
已關閉。

豐收島不開放:
已關閉。

關閉家族競技場:
已關閉。

綠夫村洗錢:
任務獎勵已更改(原2500可因/現50聲望)。

伊利村洗錢:
原廠方調整中,請密切留意消息。

取消物流:
暫時擱置,仍有討論空間。繼續留意玩家意見。

外掛處理:
與第三方軟件防外掛公司洽談中,請繼續留意消息。

裝備及工作用具耐久扣減機率降低:
原廠方調整中。

原風格介面:
原廠方調整中。

物品調整重量:
與原廠討論中。

職業及技能調整:
與原廠商討中,並留意玩家意見。

取消出手順序:
與原廠討論中。

打怪獲得經驗、可因調高:

工作材料賣NPC價格調高:

作者: kitkit001    時間: 2013-1-11 10:50:49

很好,所以:唔好再賣關子,出埋其他資啦=p
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-11 12:55:16

生成的機率更大幅度調低<~希望如此...這句話令我想起diablo2, 傳奇裝超難得到, 但會限制等級使用

攻城戰獎品希望不要換經驗和可因, 令server物價通帳, 及等級差距太大,

開心是分子穩定劑, 寵物降級參湯等類別的道具一樣不會推出

另外想問問....
童樂的強化石系統會出現嗎....
魔獸使的獸神技能會保留嗎....
其他職業技能方面有改過嗎....
組隊加倍經驗值還存在嗎....
武器裝備使用方面會扣耐用度嗎....
出手順序有還原最初設定嗎....
巫師進階技的流爆會保留嗎....
會開放全地圖資料片嗎....
會保留三大主城物流系統嗎....
金銀斧資料片還會出現嗎....
界面版是採用初設版本還是現有版本.....

作者: siukit0814    時間: 2013-1-11 12:59:00

關於謎之裝備:
我個人覺得,謎之裝備的存在已經是一個不平衡的系統,不管他的能力,出現的機率,他本身就是代表著「不平衡」這三個字

謎之裝備在免費SER已經很吸引而且幾乎每個玩家都有,可見它的需求量是很大,

官方亦都有說過,謎之裝備出現的機率大幅下降,當然這可以直接令到謎之裝備的數量大幅下降,

正因為他數量少,而且有免費SER作為引鑑,謎之裝備會否成為物價通漲的間接影響呢?

這方面很值得官方思考。

另外,月費版為十年回憶,整個伺服器的目的是回到十年前的童話,試問官方,十年前的童話有謎裝的出現嗎?有次元這系統嗎?

官方開放月費版的目的是吸引已放棄的老玩家藉月費版重回童話。

以各討論區的老玩家反映出,他們老玩家都想把這些十年前沒有的系統都刪掉,為什麼?

免費SER就是一個活生生的例子,職業不平衡,物價通漲等,造成不少玩家放棄的主因,我都是其中一位。

簡單來說就是不想再次失望再次變成免費SER一樣。
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-11 13:10:25

siukit0814 發表於 2013-1-11 12:59
關於謎之裝備:
我個人覺得,謎之裝備的存在已經是一個不平衡的系統,不管他的能力,出現的機率,他本身就是代表 ...

對, 對其他裝備不太公平, 特別是有洞裝已經無價值

每一個人都想用迷裝, 原有裝備只是垃圾....

作者: siukit0814    時間: 2013-1-11 13:20:30

關於系統設定:
職業技能方面,十年回憶月費版的主要客源為老玩家,這批老玩家很多都是十年前的中學生甚至是小學生

他們在十年前都可以用很多時間去升職業技能,

但十年後的今天,這批老玩家都幾乎都讀大學沒時間,甚至已經投身社會更加沒時間,

每天重覆做相同的事,升職業技能變得很痛苦,很浪費時間的一件事情,

所以官方會不會考慮把職業技能每等級的上限調低(調多或少官方可以自行討論),令到遊戲的耐玩性提高,不會把這個系統變得有厭惡性。
作者: 戀魂乂KIT    時間: 2013-1-11 14:58:08

感覺好似解除左唔少問題~ 應該會多番d人玩=D

樓上講到既問題, 在下都有思考過
我既3法係咁:
我地d死老野的確唔係上大學,  就係出左黎社會做野  ((仲有種...唔討論
空閒時間係無小學, 初中果時咁多.  有"老野"希望調低職業技能我都明白佢地既諗法.
始終大家每日只可以放幾個鐘係童話身上

但我覺得, 唔調低, 都可以架姐,   只不過以前可能2個星期練出聖光彈,  e加變成1個月,或者更多
有心機玩法係既,  被童話虐心係預左架啦xppppppp
所以減少有減少好, 唔減又有唔減既好~   一切睇官方點諗~
作者: vidiccaptain    時間: 2013-1-11 15:29:12

Divinaluck 發表於 2013-1-11 13:10
對, 對其他裝備不太公平, 特別是有洞裝已經無價值

每一個人都想用迷裝, 原有裝備只是垃圾....

agree
作者: 錐影    時間: 2013-1-11 15:32:01

有洞裝備,是否考慮加強加入寶石後屬性數值??
洞裝一直都存在係童話
不論10年前或是1年前
唔單止迷之裝備有特色,洞裝也是陪伴我地成長

作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-11 16:24:48

siukit0814 發表於 2013-1-11 12:59
關於謎之裝備:
我個人覺得,謎之裝備的存在已經是一個不平衡的系統,不管他的能力,出現的機率,他本身就是代表 ...

謎裝及攻城戰或會在正式推出前關閉呢,這就是為何還未完全公布所有設定的原因了。說不定16號當天大家會看到設定列表上沒有謎裝及攻城戰呢。
作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-11 16:26:26

Divinaluck 發表於 2013-1-11 12:55
生成的機率更大幅度調低

我整理後再解答,請給我一點時間。
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-11 16:37:02

GentlemanBeard 發表於 2013-1-11 16:26
我整理後再解答,請給我一點時間。

加油吧,想不到有官方員工那麼熱心,我們值得高興
作者: siukit0814    時間: 2013-1-11 16:38:44

GentlemanBeard 發表於 2013-1-11 16:24
謎裝及攻城戰或會在正式推出前關閉呢,這就是為何還未完全公布所有設定的原因了。說不定16號當天大家會看 ...

嗯,希望到時候會有好消息。
作者: paklam89    時間: 2013-1-11 16:45:11

支持取消謎裝及攻城戰,

個人反對等級調低技能等級上限, 我都係老手 都出左黎做野, 一日做十幾粒鍾.一樣無時間
如果調低技能等級上限, 有機會 減低左童話的可玩性, 個人就是喜歡那種比別人LV 高時的快感, 雖然無咁多時間玩, 但係見到人地 技能LEVEL 高的時候, 就會有追上去的感覺, LEE 個童話吸引我的地方
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-11 16:46:03

其實次元問題之前都無討論過,

現在大家把問題指出,相信官方會看到
作者: leung200914    時間: 2013-1-11 17:53:51

YA 十卜十卜 官方~~~~實玩~~
有冇迷裝都照玩
當然取消左就最好啦
作者: darren136    時間: 2013-1-11 18:54:25

戀魂乂KIT 發表於 2013-1-11 14:58
感覺好似解除左唔少問題~ 應該會多番d人玩=D

樓上講到既問題, 在下都有思考過

但係你諗下wo 唔減既話其實真係太過難升, 以前都有戰娃果d用.呢家好難再有呢d野. 調整一下我覺得真係無壞既
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-11 19:14:16

darren136 發表於 2013-1-11 18:54
但係你諗下wo 唔減既話其實真係太過難升, 以前都有戰娃果d用.呢家好難再有呢d野. 調整一下我覺得真係無壞 ...

你要想想, 個d系進階技, 難升也很正常
作者: kitkit001    時間: 2013-1-11 19:46:53

我想知e娃同戰娃洗唔洗等官方提供先可以得到@@
會唔會有返d工作娃娃(烹飪娃娃果d)
作者: lawkw    時間: 2013-1-11 20:32:14

個人認為攻城戰有很多改善空間 如獎品還有錢或經驗的兌換,
久而久之 玩家只會為次元而玩 1人玩5個魔師秒次元 用外掛進入次元等
令遊戲公平性下降 也失去童話本來的樂趣
作者: hkoo0625    時間: 2013-1-11 20:49:12

原來官方亦有孝濾取少迷裝以及次元. 這樣是值得稱讚的,慬得站在玩家角度看!

另外看見有人提出降低技能經驗,以我自己覺得沒這一個需要了吧.因為原來的童話的玩家們也是努力在地下室練技能,這才是完整的童話吧.既然官方已經退了一步吧,不要再三要求那樣這樣吧.
只要是沒有次元,迷裝,分子以及轉生這樣壞壞的系統設定,已經是一個十年前的童話嘍
還有流爆獸神等等的技能,獸神可以砍掉了吧,沒這樣的需要了吧!因為幻獸師只是拿來抓寵的,沒戰鬥能力是很正常的,而且已經有"合體"這一招全體技能了吧,已經是一個及時雨哦~
再來,合體為幻獸師帶來的已經是足夠戰鬥吧,有了獸神只會換成完完整整的全戰鬥職業了吧?已經不是抓寵這麼簡單吧!
另外,流爆雖然在十年前是沒有得.可是這招是比闇師和其他職業練技會很辛苦的.所以這招不會帶來公平與不公平的情況來,所以官方要保留這招還是不保留,也沒關係的.
作者: 戀魂乂KIT    時間: 2013-1-11 22:19:57

但係你諗下wo 唔減既話其實真係太過難升, 以前都有戰娃果d用.呢家好難再有呢d野. 調整一下我覺得真係無壞 ...

低少少無壞=]
但太低就有問題啦~ e d就要官方自己諗lu
我只係一介小小既老餅玩家/3\
作者: OceanOne    時間: 2013-1-11 22:49:47

新ser材料有冇重負?
作者: gapchiu0084    時間: 2013-1-11 23:39:58

其實 謎之裝備、分子穩定劑、轉生以及攻城戰 呢o的問題根本就係玩家心態轉變而產生出黎既問題..以前既online game就根本係比人收工or放學返到屋企無咩野做唔睇電視 就係呢個虛擬世界入面遊戲人間既 在商言商 呢個改變都係為左迎合市面上開始出現既免月費有商城 點品既online game 同埋一大埋洗得起錢鐘意乜都要第一既人扭曲哂online game本身既意義..假如真係乜都無哂既話 你地知唔知人物升lv又好 技能lv又好 生活技能又好 係一件幾困難既事 宜家近代既玩家會唔會咁有心機走去慢慢升呢樣 慢慢升果樣 又唔會去計較人地lv高你幾多 而真係係到遊戲人間丫...最後想講既....16號開始左之後你地有權選擇玩唔玩..唔該..選擇左玩既玩家 小o的怨氣 輕鬆o的la...香港人...
作者: hkoo0625    時間: 2013-1-11 23:56:41

gapchiu0084 發表於 2013-1-11 23:39
其實 謎之裝備、分子穩定劑、轉生以及攻城戰 呢o的問題根本就係玩家心態轉變而產生出黎既問題..以前既onlin ...

哈哈 完全明白你想表達D咩
不過D人只想好似十年前童話而已 別無他的:)
可能表達的時候過位左少少,無他的:)
作者: devil0078    時間: 2013-1-12 00:21:09

認真...技能經驗上搞搞佢會好D!!
作者: lara5842    時間: 2013-1-12 00:40:57

gapchiu0084 發表於 2013-1-11 23:39
其實 謎之裝備、分子穩定劑、轉生以及攻城戰 呢o的問題根本就係玩家心態轉變而產生出黎既問題..以前既onlin ...

童話一出我就有玩  我唔覺得個時有咩唔好  玩得幾開心  回合制GAME 點解要計較人地幾LV? 回合制GAME的好處就係 可以慢慢玩
作者: kitkit001    時間: 2013-1-13 21:43:26

取消分子後要注意下戰士既攻擊力...話晒分子一開始只有戰士用到..
而加工系統相信係因為戰士唔夠攻而出既(我估)
作者: aesopn12131    時間: 2013-1-14 01:01:48

缺少轉生系統令遊戲大為失色,亦減短其壽命
本人並不認為轉生系統會令遊戲失衡,反而取消更不平衡
新手以老手製造的迷裝可從低等級就擁有高體力,升級後血盡定必比老手高
而老手到達一定級數,實力不及新手,升級亦有難度

希望能改為保留轉生系統而取消迷裝,問題極為嚴重,請慎重考慮
作者: yan135791    時間: 2013-1-14 19:34:30

拍手讚好.0.
作者: galaxykaho    時間: 2013-1-14 20:14:12

GM 月費版童話可唔可以轉回未改版前的介面?
老實講  依家呢個介面一D都冇回憶...

作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-14 20:32:09

galaxykaho 發表於 2013-1-14 20:14
GM 月費版童話可唔可以轉回未改版前的介面?
老實講  依家呢個介面一D都冇回憶...
...

基於技術上問題暫時只能使用現有的介面,但已經跟原廠方說好的,將來會更新舊風格的介面,但按鍵位置和現有的一樣(因為有些功能在改版的時候更改功能了,亦是這點比較麻煩。)。請繼續留意消息。
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-14 20:59:02

GentlemanBeard 發表於 2013-1-14 20:32
基於技術上問題暫時只能使用現有的介面,但已經跟原廠方說好的,將來會更新舊風格的介面,但按鍵位置和現 ...

太好了~我們有時間等~

都8:00了你們還未收工, 看來開服前幾晚你們都要OT
作者: lawkw    時間: 2013-1-14 21:05:02

GM.我們愛死你了
作者: 冰粒    時間: 2013-1-14 23:11:12

GM有冇超時補水?

YA,有舊介面(雖然我係桃太郎開始玩,不嬲用緊E+果個介面-,-
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-15 01:28:17

冰粒 發表於 2013-1-14 23:11
GM有冇超時補水?

咁你就走寶了~

個時個界面視野會大d, 靚d
作者: ipwilson    時間: 2013-1-15 02:56:43

同意呢位
減少技能經驗確有助提升耐玩度(當然也不能太少)

我就曾經因升技因難問題離開童話
作者: yan135791    時間: 2013-1-15 12:14:00

GentlemanBeard 發表於 2013-1-14 20:32
基於技術上問題暫時只能使用現有的介面,但已經跟原廠方說好的,將來會更新舊風格的介面,但按鍵位置和現 ...

那麼可能會玩...
零用可不多T_T
作者: kitkit001    時間: 2013-1-15 13:53:28

見到呢個消息開心死
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-15 15:20:20

yan135791 發表於 2013-1-15 12:14
那麼可能會玩...
零用可不多T_T

零用錢=0=?
作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-15 17:36:12

在超越體力的極限下,原廠方終於在公測前把謎之裝備移除了。
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-15 17:41:23

GentlemanBeard 發表於 2013-1-15 17:36

你們的努力令人感動

健康要緊!!
千萬別因為移除迷裝而卒死, 那真是大新聞
作者: lf230    時間: 2013-1-15 22:11:31

GentlemanBeard 發表於 2013-1-15 17:36

辛苦晒你啦 GM  
我想問尼   武器裝備使用方面會扣耐用度嗎....出手順序有還原最初設定嗎....
作者: yan135791    時間: 2013-1-16 10:58:50

Divinaluck 發表於 2013-1-15 15:20
零用錢=0=?

是的.0.
作者: Wesley0413    時間: 2013-1-16 13:31:16

出手順序及負重問題
希望官方盡快給予答復
另外賺錢實在很難?
作者: dickycwk09    時間: 2013-1-16 15:35:41

請問會否考慮一下把耐久的損耗設回以前未有免費服時的設定(有機率扣,但不是100%)
出技能100%損耗耐久對法術系職業是很不幸的事(不代表其他職業不會,只是本人一向玩法術系職業(其實是本人沒玩其他職業,所以不知))
法術系職業力量加不多,負重自然低,要每次出門帶幾把對無力職業重得要命的杖在身,實在是痛苦,而且法術系職業中的僧侶更是可悲,一場用不同輔助技能,比其他又再更易消耗武器...實在是...悲哀...
作者: 晴哥    時間: 2013-1-16 16:12:36

dickycwk09 發表於 2013-1-16 15:35
請問會否考慮一下把耐久的損耗設回以前未有免費服時的設定(有機率扣,但不是100%)
出技能100%損耗耐久對法術 ...

我記憶中
以前出技直頭係唔會扣武器耐用嫁啵
除非直接拎把野去扑D怪就用扣
作者: brrrianl    時間: 2013-1-16 16:19:19

出手順序及負重問題第一~~
賣材料冇錢買新手裝都困難~.~
作者: 幻乂魂    時間: 2013-1-16 16:19:46

http://fairyland.alta.hk/NewsApp ... 48766&RecID=280
http://www.fairylandhk.hk/06uglyduck/index.html
基本上收費同免費ser既分別就係咁
未搞好就出
可能tw整唔返之前既設定啦

作者: kitkit001    時間: 2013-1-16 16:21:41

工作工具係生產低lv產物時扣少d耐/增加工具耐用,
或回復以前賣雜物個價,
依家低lv工作d產物冇人要,賣npc又蝕..好慘
作者: kitkit001    時間: 2013-1-16 16:31:28

記得有咩要建議咩...降低書同樂器製作難度..大家點睇??
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-16 17:28:41

還有武器耐用度扣得太離譜了,我支10lv棒,打了兩小時就報銷了....

耐用度方面扣得太多,請減低武器耗損度。感謝
作者: 現在我最紅    時間: 2013-1-16 19:52:00

好老實 掛工作技能出來目的係想自給自足
但係 連賣返成本都難 唔好話自給自足 1月30後 我自己都係玩2個ac    都係掛2隻人
2隻人我諗 我掛足1日24小時都賺到唔到幾萬  建議調高價格售價
使用魔法技能 扣耐用我係無所謂既 重可以提防唔少外掛  但係你可唔可ok崩 設定係雜貨鋪可以賣到
整出來既裝  耐用太少你又扣得快  又取消左迷裝(平時迷eq整出來係比較高耐用) 可唔可以提高返 工作制成品既耐用

重有一樣好重要既係 技能出手次序  係好唔公平的 戰士技能 突別快  我鐘意pk 但係唔想玩戰士系  
我想升闇c 但係黑洞扣敏 扣得有冇咁離譜
好少血 但你又扣敏 6隻怪我比2隻打到我都死啦 又低閃
闇c扣敏之後既用途大大低左  唔通闇c出來只可以做闇儀?
其實無左轉生系統 我係唔反對 呢樣有同無我都無所謂既。。
但係遲下有幸商出現 可以降到裝(洞eq)(保守估計可以降6下) 所以由1lv升出來既人物 既體質 和後期有千年藥(+50體藥)海洋藥(+55智/60智)既出現
加上屬調出現 我11lv調晒做體 升上去 再食體調我咪好著數
對升左上去既玩家其實係好唔公平 我唔知有咩方法可以提防 如果唔係實有一班舊玩家 因為人地新人升出來比自己強 而唔玩

我舉一個例子 一個好公平方法 就係出npc 可以幫角色變返1等 只保留角色既技能(元素控制 闇系控制 卡技 刀技 精算等等)
而屬性同新角色一樣 
白金卡攻擊 用既金錢太多 以前收費ser 可以顧到 因為戰鬥後既金錢係多的 其實宜加無左迷 同分子 每場要用2000蚊去飛卡
咁即係代表 唔會有人玩人玩戰鬥系既大老板 改唔改我都無所謂 只不過我喜歡大老板 但沒有金錢去玩這個職業 冇傷冇錢搵咩人去玩

總結一下
1魔法技能不扣耐用度 如扣 請雜貨部出售ok崩
2出手應該變返以前咁   計敏捷出手 技能不扣敏/加敏 公平<--
3基本工作技能既用途其實低左好多因為無迷eq關係 應該原材料售價提高因無迷 裝備耐用真係好低 建議可以隨機製成品耐用度 500~2xxx耐為佳
4無左轉生系統 日後既裝備變化 幸商出沒 調整藥丸出沒 升出來既人物屬性差異 你要諗辨法
5。白金卡攻擊可以改成 消耗500~1000蚊 

(2)(4) 官方一定要正視 唔係流失率好大

作者: namtsang    時間: 2013-1-16 19:53:58

強烈要求個d包一個ac只可以入一個 同埋唔可以交易
如果唔甘做 會有反d金錢戰士介入 又搞到個ser唔平衡
不過最好就唔出
作者: 幻乂魂    時間: 2013-1-16 20:29:55

namtsang 發表於 2013-1-16 19:53
不過 ...

根本冇可能
你當alta傻架咩
佢出得十年回憶根本係想搵埋最後一筆
睇佢連基本設定都未搞好就快快腳出包搵錢
當呢個包清完之後 ser開始少左d人,人lv平均返dd,應該會好快到超經超幻出現

作者: kitkit001    時間: 2013-1-16 21:03:34

最後一筆都聽左好耐..(九宮格開始聽到)
好似D鋪話要汁咁..
作者: 幻乂魂    時間: 2013-1-16 21:10:16

kitkit001 發表於 2013-1-16 21:03
最後一筆都聽左好耐..(九宮格開始聽到)
好似D鋪話要汁咁..

如果佢真係有睇個設定
應該一早就修改返收費應有既設定
冇理由tw官方 hk官方都唔知
只能講1句佢地大意/本身就想設定係跟免s,只係廢除攻迷分就當新s咁出
但就算佢修改出招,打怪既錢,扣耐問題之後
當大家上80等左右既時候又會有另一個問題...
作者: 無限勇氣    時間: 2013-1-17 01:23:26

主要有幾個事項先提出

1. 關於武器耐用度方面, 十年前童話版本,修士類只要使用魔法就不會扣武器的耐用度
而戰士及旅人類要攻擊很多次才會扣少量耐用度, 但現在不論修士還是其他類別, 只要攻擊(魔法或普攻)都會馬上扣1耐用
所以請回復有關的設定

2. 關於打怪跌落的可因, 在以前收費ser時, 打怪而跌落的可因數起碼比現在的多幾倍
如可以的話, 請調校跌落金錢的設定

3. 請問會否重新推出童週或幻寵卡等產品嗎??
作者: tiger28    時間: 2013-1-17 05:22:14

希望官方過完今個星期ob之後
會將所有設定跟番以前收費ser
即修士系用魔法唔會扣武耐
採集材料變番有重量 調低工作道具耐用消耗
取消出手次序系統 etc
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-1-17 05:50:35

豐收島不開放:贊成

物品調整重量:原材料應有重置

職業及技能調整:可考慮

取消出手順序:沒謎裝沒轉生,應取消

取消物流:如果材料賣給NPC的價格調高,原料有重置,物流應取消

打怪獲得經驗、可因調高:經驗可不變,但等級相約人物組隊後經驗增加。可因應調高

工作材料賣NPC價格調高:應該

裝備及工作用具耐久扣減機率降低:應降低扣耐久機率
作者: hihihui    時間: 2013-1-17 09:49:14

蘋果味牙籤 發表於 2013-1-17 05:50
豐收島不開放:贊成

物品調整重量:原材料應有重置

完全同意你講ge野
作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-17 13:58:51

最新消息:
物流將於1月23日維護後取消,豐收島不開放。

其他事項仍在商討中,請繼續密切留意。
歡迎各位繼續給予意見或反映。
作者: siukit0814    時間: 2013-1-17 14:01:14

出技能扣裝備耐久度應該取消
沒有OK崩裝備就沒用了
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-1-17 14:13:25

GentlemanBeard 發表於 2013-1-17 13:58
最新消息:
物流將於1月23日維護後取消,豐收島不開放。

取消物流但原料賣NPC價格沒調高
不是比有物流更糟?
作者: kirkhkhk    時間: 2013-1-17 14:31:38

取消物流 賣原料的價格唔提高 工作工具又扣得咁快 好難賺到錢...
同埋有物流可以方便埋平時唔掛機既玩家收購d原料同藥...

作者: Wesley0413    時間: 2013-1-17 14:35:15

提高返賣物品價錢pls 都唔知點搵錢
作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-17 15:20:20

Wesley0413 發表於 2013-1-17 14:35

已經不斷在向原廠說的,請暫時先忍耐一下。
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-17 15:37:25

Wesley0413 發表於 2013-1-17 14:35

點解你不交去物流?
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-1-17 15:45:36

Divinaluck 發表於 2013-1-17 15:37
點解你不交去物流?

遲D取消物流麻...(已公佈)
我諗佢講緊呢樣野
作者: kelvinaaa    時間: 2013-1-17 16:45:11

其實物流就根本唔應該取消
向打怪跌可因調高既情況下同埋掛技可以交去物流搵錢,而而家得呢D方法搵到錢之外
取消物流係極唔明智既做法,話取消物流個D人真係要諗下要取消既原因
商人,其他職,而家最主要係靠交野比物流先搵到十萬八萬
而家仲取消埋?咁搵條毛咩.....

作者: 秋仔    時間: 2013-1-17 16:46:31

kelvinaaa 發表於 2013-1-17 16:45
向打怪跌可因調高既情況下同埋掛技可以交去物流搵錢,而而家得呢D方法搵到錢之外
...

完全同意你所講既野
作者: hihihui    時間: 2013-1-17 17:03:24

kelvinaaa 發表於 2013-1-17 16:45
...

但以前人魚傳說果陣冇物流一樣大把有錢人   取消物流係應該的   
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-17 17:29:03

取消物流好, 廢事d人, 狂交產物去國家大臣換聲望, 不去做任務
作者: tiger28    時間: 2013-1-17 17:36:25

希望可以將圖入面既所有野改回原本咁

作者: angellam104    時間: 2013-1-17 19:55:50

順帶一提,法術命中率比以往收費版既命中低左好多,依家一個正常既法師,岀一招火球都可以狂Miss一至兩隻時仲三隻。希望改番法術命中去番一個正常既水平
作者: climbx55248    時間: 2013-1-17 23:58:41

namtsang 發表於 2013-1-16 19:53
不過 ...

一人一個ALTA點賺你賺..你估ALTA咁天真?

雖然第1日公測推包我已經好反感. 我覺得有D急..入都未入童就見到10年回億包, 我既童話回億除左包應該仲有更多野

作者: climbx55248    時間: 2013-1-18 00:04:01

我覺得物流系一個樂趣位...可以跑物流賺下錢,交流下物品:買到任務所須物品,高等藥品 食物 原料, 再用

原料生產進階技等等等等 點解要取消?

當然有人會濫用物流洗聲望而唔打保,解任賺聲望. 要解決呢個問題,只要將物流所得聲望調低到10分之

1便可吧?

物流其實系童話一個特色,真系有取消既必要?好好地再諗諗... ...
作者: plokmyuen    時間: 2013-1-18 01:02:38

豐收島不開放:贊成(開放就完全沒哂意思)
不同的地方有不同的產物是常識吧

物品調整重量:原材料應有重置(NPC交易中,差價中重量是有其影響的)
如礦同魚,在之前是因為重量有所不同而產生價格不同

職業及技能調整:可考慮

取消出手順序:打怪按順序,PK不按
PK給戰士系秒其他人

物流:保留比較好 (有生產線的挂機一族控制哂)
唔通有D人想自給自足,好似藥咁,真係有難度
最重要能方便玩家找尋自己需要的物品(有時有D任務的物品係冷門的話真係搵死人)

打怪獲得:經驗不變,可因調高

工作材料賣NPC價格調高:看環境

裝備及工作用具耐久扣減機率降低:應降低扣耐久機率

再講番物流的情況
根本上是小量至中量或死挂機VS完全唔挂機的
對本身有生產線的挂機王是0影響(試問做個藥,平民點可以做得出在沒物流的情況下,交出5份或更多的月費)更別說後期那些打算自給自足的人,
一係給$挂機一係比$官方多開一個分身,反而你改低那些產物的價$或只開放到某一產物等級可能比較好

講真真係唔想沒物流!D人挂機一樣挂,我地挂機仲要沒佢地咁多$月費一樣給咁多,SO SAD

作者: Divinaluck    時間: 2013-1-18 03:22:04

武器出技耐用度扣得太多了,而家我都唔敢裝武器,

用一陣就無晒耐用
作者: scg2002126    時間: 2013-1-18 04:24:57

kirkhkhk 發表於 2013-1-17 14:31
取消物流 賣原料的價格唔提高 工作工具又扣得咁快 好難賺到錢...
同埋有物流可以方便埋平時唔掛機既玩家收 ...

太方便就失去過程的樂趣
唔玩仲方便
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-18 10:45:02

以前月費設定請官方參考!! 武器耐用扣得太多了

作者: brrrianl    時間: 2013-1-18 16:51:53

唔該GM儘快搞搞戰利品賣俾NPC同裝備耐久問題.....玩家都去到差唔多LV需要裝備同錢了
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-18 17:13:10

brrrianl 發表於 2013-1-18 16:51
唔該GM儘快搞搞戰利品賣俾NPC同裝備耐久問題.....玩家都去到差唔多LV需要裝備同錢了 ...

你幾lv喇?

作者: brrrianl    時間: 2013-1-18 17:48:11

Divinaluck 發表於 2013-1-18 17:13
你幾lv喇?

32>3<
作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-18 17:54:11

物流已擱置取消,其他事項仍在與原廠研究中。

看到大家的意見及對童話的熱誠,我必定盡力維護遊戲樂趣。
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-18 18:17:50

brrrianl 發表於 2013-1-18 17:48
32>3

我僧侶連支棒都沒...奉獻大地了....

所以錢都拿來買棒了
作者: 晴哥    時間: 2013-1-18 18:50:53

請問
寵物降級系列道具會唔會仲保留?
夢幻武器系統又會唔會出呢?
會出又會出到咩等級既夢武?
作者: GentlemanBeard    時間: 2013-1-18 19:08:34

晴哥 發表於 2013-1-18 18:50
請問
寵物降級系列道具會唔會仲保留?
夢幻武器系統又會唔會出呢?

寵物降級道具現在的最高級別只有咖啡。

夢幻裝備暫不考慮開放。
作者: ipwilson    時間: 2013-1-18 23:03:29

其實我覺得掉落物機率同掉可因數量都要提升
宜家收入少 支出極高 打幾場差唔多都爆晒衫 裝 棒
我以前由美人魚開始玩起 打怪賺錢 沒理由得果幾可因
裝無可能打幾下就爆 打幾場就要買 又無錢買 成日怕無裝用 會爆

GM 我見你地今次咁心機做 我都好開心 話晒我都算做1個老玩家
見住童話既變遷
童話真係一隻好好既遊戲
希望你地認真聆聽大家既意見
作出適當既修改
我相信會有更多老玩家會翻黎支持童話

扣敏 ... 先後打人果d..
我諗你都明白

唔該晒你 童話既存亡就係你地既身上
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-19 01:10:33

請問官方現在彩虹城家族競技場冠軍獎品還是核心?

每星期必定有一個核心...一個月就有4個..

還有翡翠城交產物競賽現在還有嗎?拿奧秘的比賽,而且每星期就有5個,一個月20個奧秘

建議官方修改獎品,以上兩者獎品好快就會量產化,到時屬性就會大亂,誰還會用火力寵?
作者: him8212    時間: 2013-1-19 01:51:31

奢想: 可否增強道具堆疊上限?
作者: kitkit001    時間: 2013-1-19 02:27:47

him8212 發表於 2013-1-19 01:51
奢想: 可否增強道具堆疊上限?

要咁多都冇用........之後可能有返負重..
作者: hihihui    時間: 2013-1-19 06:56:23

請務必取消出手順序
作者: Wesley0413    時間: 2013-1-19 09:39:42

一定要取消出手順序
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-1-19 10:06:58

Divinaluck 發表於 2013-1-19 01:10
請問官方現在彩虹城家族競技場冠軍獎品還是核心?

每星期必定有一個核心...一個月就有4個..

其實幻營係度
火力終有一日會被淘汰
而且核心 OB雖強
但無分子咁強
只係要隻岩物種既寵 多D技能咁解
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-1-19 10:45:35

其實物流 NPC賣價果度
GM可以諗諗點解之前要降低NPC賣價 點解有物流
降低NPC賣價 其實係驚人無限開賣NPC
令到大量可因既出現 然後就諗到物流制度
令人有限地賣物

唔知有意定無意
物流既出現算係一個方便既機制俾人升進階技
但玩家交流係真係少左 手掌又係肉 手背又係肉 都好難揀
不過打怪咁少錢/寶,寶賣NPC又勁少錢呢樣野 真係麻麻...
作者: kaleunggodf    時間: 2013-1-19 23:47:20

個人想技經改到日本ser既設定
1.唔洗太花我時間,因為現在台/港 ser d技經多到唔想升
2.可唔可以還原舊界面
->你用新界面,有咩10年回憶呢?
作者: tiger28    時間: 2013-1-20 10:14:20

打怪d錢打埋打埋都唔夠用兩次傳送
如果依d野唔盡快改好
到時一收錢就一堆人走
而家未開始收都見有人流失緊
我知官方已經好努力
希望官方係將所有野一齊拎上去同lager傾
唔好逐part逐part黎
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-20 14:46:50

請問官方還有初版界面呢,你沒寫進去,是否會改回初版呢?
作者: kitkit001    時間: 2013-1-20 16:07:00

幻營冇問題-.-

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2