AGAMES 討論區

標題: 16 bit, 勁食Ram, 勁食CPU [打印本頁]

作者: ECHING    時間: 2013-1-18 21:06:20     標題: 16 bit, 勁食Ram, 勁食CPU

請高手解析下, 點解童話咁大食, 食RAM 200MB, 食CPU 40%
有咩方法可以減下磅.  
每次login前, 手動轉16bit, 否則勁易hang機. 成10年啦, 進步少少啦, 唔該.

作者: brrrianl    時間: 2013-1-18 21:11:06

仲要玩唔到其他full screen ge game...
一開兩邊就死
作者: 乂天天乂    時間: 2013-1-18 21:14:25

Intel 4核 12GB RAM 一點兒問題都沒有
作者: ECHING    時間: 2013-1-18 21:16:51

乂天天乂 發表於 2013-1-18 21:14

唔係個個都好似閣下咁富貴,
我開雙mon, 主mon 就咁廢左一半武功.
作者: kelvinaaa    時間: 2013-1-18 21:18:44

轉做視窗模式啦.......
作者: ECHING    時間: 2013-1-18 21:20:10

我當然用視窗模式啦, 試過連開4個windows,, lag 到無朋友.
作者: Divinaluck    時間: 2013-1-18 21:51:13

無人叫你狂開視窗,lag系正常
作者: ipwilson    時間: 2013-1-18 23:08:21

乂天天乂 發表於 2013-1-18 21:14

ORZ 我intel i5-3450 + hd 6850 +8Gb 1333mhz ram (win7 64bit)
多人都LAG 你部機真係勁 未請教?
作者: fairyland    時間: 2013-1-20 02:31:15

我免費ser果陣
18開就唔夠RAM
作者: friday1004    時間: 2013-1-20 14:13:03

ipwilson 發表於 2013-1-18 23:08
ORZ 我intel i5-3450 + hd 6850 +8Gb 1333mhz ram (win7 64bit)
多人都LAG 你部機真係勁 未請教? ...

I5 4核
I7 4核 8線
轉左I7先挑人機啦

作者: iamfung911    時間: 2013-1-21 04:01:18

堅係會lag-.-
作者: lovelykk1314    時間: 2013-1-22 16:03:52

fairyland 發表於 2013-1-20 02:31
我免費ser果陣
18開就唔夠RAM

我32GB RAM
100開都ok
作者: ECHING    時間: 2013-1-22 19:53:30

童話係10年前的 2D game, 有需要用頂級裝備去玩?
但用現代的普通裝備去行 2,3個 windows 都係 lag , 就係 game 本身的問題.
作者: hkseller001    時間: 2013-1-23 03:33:44

lovelykk1314 發表於 2013-1-22 16:03
我32GB RAM
100開都ok

我就吳信可以100開啦~~你估ram越多就可以開得越多ga la咩...要粒u夠勁至得ga~~
100開用i7都頂吳順啦~~~用xeon ge x5660系列ser機專用ge cpu都仲有d機會
作者: 百力之    時間: 2013-1-23 10:07:40

隔離壇有人貼左以下方法,

由於現時大部分電腦內核也是行Directx.11, 而童話只行Directx.9.0c

Directx.11 會強制開啟 3D加速 而不能更改設定

關3D加速:(XP系統為例)

把電腦中的3D加速功能關閉,會大幅提升遊戲順暢度。

首先,按電腦左下角的開始,再按執行,輸入 dxdiag 後案確定,

會出現一個視窗叫DirectX診斷工具,接著在視窗的上方尋找顯示,

接著在下方DirectDraw 加速的後面有一個停用,按下去,

就完成了關3D加速的動作。

Window 8/7/Vista 請下載文件

http://www.sendspace.com/file/h6z9pp

執行 [關閉 directdraw.reg] 的檔案

那玩童話就唔會LAG

但玩其他3DGAME 記得要開返

作者: pugpig862    時間: 2013-1-23 14:26:36

百力之 發表於 2013-1-23 10:07
隔離壇有人貼左以下方法,

由於現時大部分電腦內核也是行Directx.11, 而童話只行Directx.9.0c

THX FOR SHARING
要求置頂

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2