AGAMES 討論區

標題: 關於月費版 [打印本頁]

作者: 淺倉藍    時間: 2013-5-6 12:42:10     標題: 關於月費版

可以好老實同大家講,童話畢竟係一隻10年前o既遊戲,原廠o既開發人員已經換得七七八八,無咩人熟悉呢隻遊戲o既架溝

複雜o既遊戲設計,可以講係"藤掕瓜瓜掕藤",要回復原本o既版本,基本上可以講係牽一發動全身例如鬍鬚佬都有為大家爭取過o既:出手順序、回復舊介面等等...

不過,我地(我同玩家你地-3-)可以商討一下,遊戲入面仲有邊d設定(例如有咩系統要關/開返、系統獎品)係大家希望修改,我會接鬍鬚佬棒,向官方及原廠反映問題!! 做唔做到都會答覆大家

作者: Uruha    時間: 2013-5-6 13:18:03

架構..
作者: 童話玩家    時間: 2013-5-6 13:28:32

介面難改我明
但係出手順序應該只係涉及一個function, 應該唔難改

原廠其實無心搞
你alta除左send email都無乜做到, 對方hea覆你都無計

不如童話fans們一齊用html5重製好過
作者: paklam89    時間: 2013-5-6 14:03:06

車.. 咁你地一開始又搞 童話回憶版... 唔係應該知道果邊D 人 搞到D設定你地先開SER 嫁咩...!!!

即係明分呃錢啦!!!..到以家先講話 "" 牽一發動全身""" 呃錢呃錢呃錢呃錢呃錢 回水回水回水回水回水回水回水
作者: fairyland    時間: 2013-5-6 15:00:30

哈哈
神早講過月費ser等收.皮
返Free ser吧啦
作者: huimm    時間: 2013-5-6 16:04:43

甘講系咪姐系玩完無可能換翻舊介面?

開翻賭場唔該!!
作者: paklam89    時間: 2013-5-6 16:11:54

開翻賭場
作者: 念卦    時間: 2013-5-6 16:18:05

幫手換埋次元入面d禮品
最好既都係分子 無其他了?
作者: huimm    時間: 2013-5-6 16:20:18

開翻賭場唔該!!
作者: brian519    時間: 2013-5-6 17:32:02

重開賭場 good

改唔到出手順序,可以開返轉生系統
作者: 淺倉藍    時間: 2013-5-6 18:13:03

huimm 發表於 2013-5-6 16:04
甘講系咪姐系玩完無可能換翻舊介面?

開翻賭場唔該!!

呢樣我問下先! 要睇返當初咩原因唔開,同埋要點改先可以開俾大家玩^^
作者: 淺倉藍    時間: 2013-5-6 18:14:27

brian519 發表於 2013-5-6 17:32
重開賭場 good

改唔到出手順序,可以開返轉生系統

轉生系統會盡快安排推出!!
作者: 淺倉藍    時間: 2013-5-6 18:16:14

念卦 發表於 2013-5-6 16:18
幫手換埋次元入面d禮品
最好既都係分子 無其他了?

次元次元次元次元,我要睇下點玩... 
作者: tony2691    時間: 2013-5-6 18:31:13

淺倉藍 發表於 2013-5-6 18:14
轉生系統會盡快安排推出!!

開轉生,正式進入鬥升lv時代
帶升gogogo
作者: aesopn42259    時間: 2013-5-6 18:45:37

改出手呀!
作者: brian519    時間: 2013-5-6 18:55:07

淺倉藍 發表於 2013-5-6 18:16

呢個post講緊月費版咋嘛
月費ser邊有次元
作者: netnet0000    時間: 2013-5-6 19:02:45

最好開埋分子,迷裝等個月費服快d停運
作者: ken415263    時間: 2013-5-6 19:14:59

好簡單...
link都幫你搵埋...
fairyland.hk/NewsApp/p_news.php?time=1359093994&RecID=48[/url]
佢有哂當時月費變免費時改過ge野.
照改番哂番黎就可以...
有幾難?
作者: climbx7749    時間: 2013-5-6 19:35:31

出手改左就幫唔到魔C加攻架LA
作者: brian519    時間: 2013-5-6 19:39:17

climbx7749 發表於 2013-5-6 19:35

係呀
所以出返轉生係幾好
作者: aesopt    時間: 2013-5-6 21:06:17

淺倉藍 發表於 2013-5-6 18:16

咩都開返晒,同免費ser有咩分別。
作者: tony2691    時間: 2013-5-6 21:07:46

climbx7749 發表於 2013-5-6 19:35

光C要全敏
作者: climbx7749    時間: 2013-5-6 21:36:18

tony2691 發表於 2013-5-6 21:07
光C要全敏

咁會痴線
已經冇攻擊力 ,仲要為加攻而全敏
上遺B20 中毒死都未加到1千幾血
作者: 情場小鋼炮    時間: 2013-5-6 22:01:38

支持重開轉生..
而家每天上線都唔知有乜做,LV又升到爆曬冇得再升上去
唔通真係俾50蚊每日呆企金大咩?
開轉生起碼有動力去升下LV研究下點加點....
作者: 小雯    時間: 2013-5-6 23:22:37

原廠o既開發人員已經換得七七八八,無咩人熟悉呢隻遊戲o既架溝 <--呢點唔係藉口
咁又開個ser出黎﹖我都知你地會迴避呢個問題,點解咁快開個ser出黎,大家都估到。

順滕摸瓜呀﹖知唔知而加得番幾多人玩﹖開隻人行下ser1 商丫,包你話恐怖,第一行都有得你擺檔,2行金商都擺唔滿,改得黎都無人玩,我都係等緊月費完,唔知完點前改唔改到月費設定呢‥估唔到玩緊月費版我會問呢個問題
作者: kingarthas    時間: 2013-5-6 23:51:25

不如改到和免費SER一樣,,.
然後找理由合服

早就想到會這樣,幸好退童了=3=

作者: Nont    時間: 2013-5-7 00:03:10

作者: WiNG乂豐    時間: 2013-5-7 00:59:57

次元同轉生都唔應該開~_~
作者: dboy3333    時間: 2013-5-7 01:25:27

改得既野, 其實不過由原來免費服刪減出黎既野還原..
你要月費服有改變, 只係還原基本步, 所謂既新增, 只係搬返DEL左既野... 咩轉生/次元/分子/湯...而家已經有玩家叫不如重開啦..
慢慢, 就會變返免費服...
作者: WiNG乂豐    時間: 2013-5-7 01:27:54

改裝備扣耐用太快既問題先...出手果D冇咩所謂
作者: huimm    時間: 2013-5-7 01:27:59

1. 為使更多玩家能免費享受童話世界的樂趣,自2006年11月22日 (三)起,正式設立 童話 永久免費伺服器 -【醜小鴨】,並與收費伺服器同時提供遊戲服務。

2. 收費伺服器之各項改版與維護工作仍將照常進行,不會受到免費伺服器的影響。
3. 永久免費伺服器將不會與任何收費伺服器進行合併。
4. 童話永久免費伺服器為完全獨立的遊戲版本,其中多項遊戲設定皆與收費伺服器有所差異,列舉較為重要的改版項目如下:
a. 打怪所得的可因大幅降低。
b. 寵物親和度上升速度大幅降低。
c. 戰鬥時,無組隊經驗值加倍的計算。
d. 戰士旅人兩系職業大部分的技能皆會消耗武器耐用。
e. 修士系大部分的法術皆會消耗棒類武器耐用。
f. 工作時無論工作技能等級高低,無論成本與否一律扣減工具耐用。
g. 玩家工作所製造的武器裝備,耐用度大幅降低。
h. 原料類產物賣給商店NPC的價格大幅降低,但重量改為0
i. 部分寶物的掉寶率大幅降低。
j. 武器裝備修理費用大幅提高。
k. 自銀行取出物品時,需按物品賣給商店NPC的價格收取一定比例的可因。
l. 遊戲中不再販售流動展示架與解毒劑、強胃散,需至官方網站以點數購買。
m. 其他永久免費伺服器的相關消息,敬請參見官方網站公告。

跟住改

作者: jelly    時間: 2013-5-7 02:07:57

開轉生吧 :)
快助我一把退童~~
作者: netnet0000    時間: 2013-5-7 02:18:33

開轉生,我拉大隊退童
作者: lovernami    時間: 2013-5-7 08:17:21

要求改回原本月費說定。
開轉生但其他無改我做咩要俾月費?
第一次轉生71lv,咁家下升到8x以上既人點算?

4. 童話永久免費伺服器為完全獨立的遊戲版本,其中多項遊戲設定皆與收費伺服器有所差異,列舉較為重要的改版項目如下:
f. 工作時無論工作技能等級高低,無論成本與否一律扣減工具耐用。
h. 原料類產物賣給商店NPC的價格大幅降低,但重量改為0。
k. 自銀行取出物品時,需按物品賣給商店NPC的價格收取一定比例的可因。
l. 遊戲中不再販售流動展示架與解毒劑、強胃散,需至官方網站以點數購買。

作者: lovernami    時間: 2013-5-7 08:26:34

如果設定同free ser一樣,請給我一個要俾月費的原因。
作者: 念卦    時間: 2013-5-7 08:30:45

只係月費版先開貼問?
free版呢?
作者: plokmyuen    時間: 2013-5-7 08:45:52

如果有轉生,沒份子沒迷裝沒次元,唔收月費,我認為新服好玩D
作者: klaus    時間: 2013-5-7 09:03:13

【詞語過濾】9   

只遊戲已終極沒落
作者: GLAMOROUS1    時間: 2013-5-7 11:07:28

h. 原料類產物賣給商店NPC的價格大幅降低,但重量改為0。

推到肯改
作者: ken415263    時間: 2013-5-7 11:10:18

童話永久免費伺服器為完全獨立的遊戲版本,其中多項遊戲設定皆與收費伺服器有所差異,列舉較為重要的改版項目如下:

推到肯改

作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-5-7 11:28:54

一句講哂
板主你權力有幾多?
如果又好似之前Gentleman咁
乜都要同原廠傾
咁就同你講都廢事
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-5-7 11:32:51

講真
玩得童話既無22都18
驅驅果50零100蚊一個月點會比唔起
分分鐘一兩餐都食左
但最重要個問題係值唔值俾錢玩先?
你地不如問下你地自己值唔值俾錢你地?
如果你地唔稀罕我地果百零蚊既
認為開發其他商城免費GAME仲好賺
ok fine~隨便你
只不過我想講既係
如果你地想開個ser為左吸下水既
sori 無可能 你唔會成功
作者: aesopt    時間: 2013-5-7 14:01:56

ken415263 發表於 2013-5-6 19:14
好簡單...
link都幫你搵埋...
fairyland.hk/NewsApp/p_news.php?time=1359093994&RecID=48[/url]

呢個post左n次
之前其他post都成日提
版主可唔可追下post先…
作者: aesopt    時間: 2013-5-7 14:07:42

外掛太多
有失遊戲公平性
改唔到隻game
你們都有能力封ac吧?

不過算啦 一切太遲

作者: tony2691    時間: 2013-5-7 15:44:59

aesopt 發表於 2013-5-7 14:07
外掛太多
有失遊戲公平性
改唔到隻game

其實轉番舊介面就一天都光曬,可惜Gm唔肯做
作者: cqjrby01    時間: 2013-5-7 16:03:40

版主这是给大家一个短痛啊~~~恩,很好很强大~!
作者: lkalka    時間: 2013-5-7 19:11:38

考完DSE
好想玩呀
希望管理員先生真的肯改
作者: 月弓    時間: 2013-5-7 19:40:47

仲會有人信佢地講既野
永遠loop:
話會肯改,叫人俾意見 > 商討中 > 商討中 > 商討中 > 商討中> 換班底 >話會肯改,叫人俾意見 > 商討中....
不過就算依家肯改都無用.
太遲.玩家流失晒
改完都唔會吸引番黎玩

作者: lovernami    時間: 2013-5-7 19:56:37

我比較在意free server 同月server 的分別在那
不要說free server有,月server沒的那些分別
而是月費板有的,free server沒有的分別
作者: 然後怎樣    時間: 2013-5-7 20:22:27

5月上線活動 送既野真係好唔得
你有得抽牛幻/咖啡/果汁都算
無啦啦做咩送D特調寵同光桃出黎 咁同免SER有咩分別姐
特調寵都出埋 同一隻汽水/可樂寵無分別
仲要ON一ON就有 唉 真係唔知講咩好
作者: tony2691    時間: 2013-5-7 20:53:09

然後怎樣 發表於 2013-5-7 20:22
5月上線活動 送既野真係好唔得
你有得抽牛幻/咖啡/果汁都算
無啦啦做咩送D特調寵同光桃出黎 咁同免SER有咩 ...

青企應該係體?
如果係體都OK既,冇咩大用@@
不過我未用過特調,唔識唔清楚
作者: ken415263    時間: 2013-5-9 11:16:26

GM咁e加問又問左我地都答左喇,
咁你幾時會report同幾時會知得唔得先...
我地要日期..
作者: lkalka    時間: 2013-5-10 01:57:00

不過就算改番曬 變番以前既月費版咁樣
都無曬人玩啦
作者: 咪臭系    時間: 2013-5-10 13:08:33

執手然左佢啦吊【詞語過濾】
搞到咁手然耐出手都未搞好學咩人做其他野收皮啦
作者: 小雯    時間: 2013-5-11 17:06:21

聽版主講,原來未必改到個設定,睇黎真係可以退童,入左點就算,當比乞丐,月費都好呃,奉勸各位想追隨月費設定既唔好升Lv都好D,已經浪費左金錢,唔好浪費埋時間同心機,好似我咁,未完月費但只掛機,靜觀其變,但我只見佢地搞其他野,好似出包、出雙經、而加出埋什麼活動小組,唔通我地每月比50蚊玩月費版就係為左呢d﹖如果一開始大家知道係咁,大家會唔會入點呢﹖唔改個設定唔會有好多人玩落去
作者: 魏王曹操    時間: 2013-5-11 19:37:11

睇左咁耐,由收費SER開SER到現在
原來仲有人相信佢會改...係好事黎...話晒都叫童話

都估到呢個SER會後返童樂個條後路
有玩過童樂既人都知咩事
想當年童樂我都放左唔小錢落去買個D垃圾強石
所以今次佢又開新SER,我玩都廢是玩,開SER之前係曾經比過D意見

呢個SER最大好處就係GM又可以搵多左一堆錢同埋
外掛洗錢幣商又可以搵多左一堆錢
呢2堆錢講緊係HKD   

作者: -Anson-    時間: 2013-5-11 19:51:54

同政府一拎樣
個頭話做轉個頭冇左回事

(童樂SER又係咁呢家收費SER又係咁 只係E+重係收緊月費有D玩家重未完月費所以玩埋洛去如果唔係神早走哂)
作者: climbx7749    時間: 2013-5-11 21:05:55

關於月費版雙經呢.....
作者: netnet0000    時間: 2013-5-13 15:50:01

而家連上星期寵雙都無出。。。官方請補償
作者: ken415263    時間: 2013-5-14 11:53:46

版主係咪要開新POST先應機呀又...
作者: sk992034    時間: 2013-5-14 15:01:14

究竟幾時先改回用舊版面同舊既出手次序???
如果係工作人員換曬搞到唔識改,咁就當初唔好開月費ser。
PS:如果有舊版面既Game安裝碟,會否對你地既工作有幫助??
作者: tony2691    時間: 2013-5-14 15:21:38

我覺得出手依家已經係唔改好過改,個個都加好曬敏依家黎改其實大家都唔好過=口=
作者: 百力之    時間: 2013-5-14 15:46:16

版主, 以下呢d以前收費ser既野, 唔該全部開番晒佢
賭場
轉生系統
攻城戰
家族競技場
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-5-15 14:07:40

tony2691 發表於 2013-5-14 15:21
我覺得出手依家已經係唔改好過改,個個都加好曬敏依家黎改其實大家都唔好過=口= ...

要睇下隨機點同自由點有冇分開黎store
如果有 只要退番自由點俾人再點多次就OK
不過應該都唔會分開儲
或者咁
退哂D點 再即刻gen多次隨機點
作者: tony2691    時間: 2013-5-15 14:46:42

蘋果味牙籤 發表於 2013-5-15 14:07
要睇下隨機點同自由點有冇分開黎store
如果有 只要退番自由點俾人再點多次就OK
不過應該都唔會分開儲

點樣退點==
食左屬點計數?

作者: 美人魚Kenny    時間: 2013-5-15 17:19:11

搞咁耐 都乜都未改
作者: fairyland    時間: 2013-5-17 20:53:58

轉生 = free ser
作者: fairyland    時間: 2013-5-17 20:54:45

簡單黎講 , 咩都冇
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-5-19 22:42:31

tony2691 發表於 2013-5-15 14:46
點樣退點==
食左屬點計數?

即係例如你20LV咁解喇
咁按道理應該比1LV多左19*(3+3) (升左19個LV,3點隨機點,3點自由點)
咁首先將你D點數變番1LV先
然後電腦再gen過 19*3既隨機點
淨番果19*3既自由點俾你再點過

不過你又岩 食左屬又計唔到
不過講咁多都無用 你睇下個版主 呵呵
作者: 小雯    時間: 2013-5-20 10:02:01

蘋果味牙籤 發表於 2013-5-19 22:42
即係例如你20LV咁解喇
咁按道理應該比1LV多左19*(3+3) (升左19個LV,3點隨機點,3點自由點)
咁首先將你D點 ...

所以我咪話改唔改番月費版都會有好多爭議,改唔番就會比人話呃人比錢玩,因為都唔係玩緊月費版(我都好認同係呃錢),但如果而加先改番月費版,緊有爭議,有人按照免費版玩法加點要求重點,有人想好似免費ser咁一個Lv重晒6點(我都唔係好認同,因為唔會有新手想加入),都有人反對咁樣重點,就係晒左錢買左屬調食既人喇,本人就係按照月費版黎加商人點,加到唔湯唔水,加左好多力,但竟然仲玩緊免費版,結果後面d點唔加了,反正夠力用,主玩角色更加無升,因為預佢地都唔改同唔知點加點好,硬係覺得無論點改都好難好多人玩,要怪就怪佢地唔識世界,唔整好左先出ser斷左條米路
作者: 蘋果味牙籤    時間: 2013-5-20 10:35:03

小雯 發表於 2013-5-20 10:02
所以我咪話改唔改番月費版都會有好多爭議,改唔番就會比人話呃人比錢玩,因為都唔係玩緊月費版(我都好認 ...

所以我依家都無玩住
但應承自己 佢一改好
我一定入點玩
作者: 小雯    時間: 2013-5-20 11:14:54

蘋果味牙籤 發表於 2013-5-20 10:35
所以我依家都無玩住
但應承自己 佢一改好
我一定入點玩

我係局住玩,月費未完。
改好都未必咁好玩,人物既點都唔知會有咩安排,仲有之前有人利用任務洗出黎既黑錢已經帶來唔少問題。如果改完再開另一ser都可以接受,不過d月費錢白白浪費左‥
作者: ken415263    時間: 2013-5-21 12:06:25

我係唔會比個POST沉- -
d洗版ge 【詞語過濾】仔可唔可以收皮
作者: 歐陽小王    時間: 2013-5-21 17:58:53

百力之 發表於 2013-5-14 15:46
版主, 以下呢d以前收費ser既野, 唔該全部開番晒佢
賭場
轉生系統

免費SER全部都有齊
50$一個月玩免費SER系統
咁都俾你諗得出
作者: lovernami    時間: 2013-5-24 11:06:48

有啲咩會改,咩唔會改,幾時改?
咪失蹤
作者: 歐陽小王    時間: 2013-5-24 13:41:10

炸佢PM吧
留言佢唔會睇
作者: fairyland    時間: 2013-5-27 15:01:45

歐陽小王 發表於 2013-5-24 13:41
炸佢PM吧
留言佢唔會睇

冇架啦
佢都無能為力
作者: jelly    時間: 2013-5-29 11:25:02

lovernami 發表於 2013-5-24 11:06
有啲咩會改,咩唔會改,幾時改?
咪失蹤

真係未試過玩一隻game玩到咁攰~~
攰係攰在等埋哂d似是而非既官腔
作者: Nont    時間: 2013-5-29 16:42:44

作者: lkalka    時間: 2013-6-20 00:05:42

做唔做到都會答覆大家{:fun13:}
作者: fairyland    時間: 2013-6-20 01:47:10

lkalka 發表於 2013-6-20 00:05
做唔做到都會答覆大家{:fun13: ...

佢老味夠膽死潛成個月水
作者: lovernami    時間: 2013-6-20 20:30:34

上左水啦,free ser d人小老味,係果面覆左啦
作者: ken415263    時間: 2013-6-21 15:26:28

選擇性回post...

好明顯係官方高層叫唔好理架喇...
我相信一個正常人係唔會態度180度轉得咁快...
令我更相信胡鬚佬都係因為想做太多野而比高層嫌佢煩, 所以踢走佢
e加新版主又管e樣管個樣, 一定又比高層警告喇
作者: fairyland    時間: 2013-6-21 16:12:04

ken415263 發表於 2013-6-21 15:26
選擇性回post...

好明顯係官方高層叫唔好理架喇...

Alta 還掂咩7都唔做
倒不如炒9哂d人
淨出d垃圾包我都識做

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2