AGAMES 討論區

標題: @~你的私家BLOG~@(己check到#188) [打印本頁]

作者: abg4b10    時間: 2008-10-21 16:33:44     標題: @~你的私家BLOG~@(己check到#188)

@~你的私家BLOG~@
你的私家BLOG是供應給你抒發心情的帖子,大家遇到甚麼開心事/傷心事/尷尬事等等,都可以在這裡和大家分享,收到或買了甚麼禮物,見到趣聞或遇到奇人奇事,都可以講出來和大家分享,就當這個是你的私家BLOG吧! 只要文章有誠意,就可以獲得加分1-10分不等,視乎文章的精彩度,請大家踴躍發表喇。

溫馨提示:回帖者嚴密取笑別人,勿幸災樂禍,嚴禁妒忌,嚴禁人身攻擊等

作者: mankinhui168    時間: 2008-10-23 19:27:29

我e+好開心呀 我柑日同我中e的人一起食野呀 我真係好開心呀
作者: 武鬥之神    時間: 2008-10-24 19:39:28

在昨天上語文堂的時候,當大家都沉醉在一片歡樂的氣氛時,一聲悽慘的叫聲在班上傳出,全班一聽到有慘叫聲,全班先是細語一會,繼而轉為一片死寂,有一位女同學叫了一聲之後全身痙攣,看著她不斷的抖動,我心中傳出一陣寒意,之後有數個同學分別去找老師,扶著那位同學,但是我發現了一件事,那位同學看似是羊癎症,可是既然沒有人想到要拿東西放左她口中,以防她不小心咬著舌頭,不久後,我們全班同學都被老師叫了出課室,過了一會兒,全班就被叫回課室,那同學已經被送了入院,現在那位同學已經好了很多,因為發生了這件事,所以我覺得我的應急的知識還要再加強,因為下一次不知道在什麼地方又發生類似事件,很可能到時候一條人命就握在我手中了。

作者: mankinhui168    時間: 2008-10-25 09:27:34

金日係我生日但我都唔係好開心但我都唔知自己點解唔開心呀
作者: 武鬥之神    時間: 2008-10-25 15:32:41

吾g abg發吾發現到我打錯左一個字呢???:em800_35: :em800_35:
作者: abg4b10    時間: 2008-10-25 15:55:21     標題: 回復 5樓 的帖子

發現5到你打錯左一個字=3=
作者: 武鬥之神    時間: 2008-10-25 17:46:19

係個既字,我應該打竟字,好彩係你+分之前冇比你發現到:em800_35:
作者: 吹水仔    時間: 2008-10-26 20:21:32

唉- -
整番好部機冇幾耐
聽日又要番學
又冇得玩多一晚通頂
唔通
政府係都要逼人番學?

從前有一部岩岩整番好既機係我面前
我冇得好好咁玩通頂
如果可以唔洗番學
我將會玩到部機殘為止........

以上句子只屬即興,如有雷同實屬巧合
作者: 武鬥之神    時間: 2008-10-26 21:39:44

吾逼何來人才?冇人才何來社會既發展??冇社會既發展何來現在我們既福利??
作者: 吹水仔    時間: 2008-10-26 22:09:19

改下台詞姐~你所講既野我點會唔知呀- -
作者: mankinhui168    時間: 2008-10-26 22:37:01

我e+15碎呀 我真係唔知開心好呀定傷心好 我又小1年生活呀
作者: 武鬥之神    時間: 2008-10-27 00:00:50

me too呀,仲要n多功課要交,n多測驗,星期二要測生,物,英3科呀:em800_27:
作者: 兔兔    時間: 2008-10-27 12:46:50

私家blog :P

今日的生活過得極度充實但非常無聊。 :L

早上寫了一份關於十九世紀末及二十世紀初至二次大戰前美國改革的比較論文..
然後去了超市買了一塊牛扒獎勵自己, 跟日常用品..
煮了一份普普通通的牛扒午餐+晚餐... (四時多吃的..;P )
又再做另一份關於佛學對文化影響的短評報告...
之後溫習... 再溫習...
期間反覆聽著一隻舊的英文歌, the Beatles的Hey Jude,
我可憐跟無聊的生活啊.... :Q

希望星期三過後生活沒這樣無聊好了..
很久沒奮鬥=P

作者: 武鬥之神    時間: 2008-10-27 18:56:08

你都好咩wo,一日寫2份論文:em800_11:
作者: 長風傲天    時間: 2008-10-27 19:09:08

今日去到KINGS...
一開信長....
即刻畀人叫我入...
我做合軍...
用淺井...我地果邊仲有風魔,上衫,真田,慶次
對面有信長,森仔,加仔,丹羽,同立花...
我同風魔中路...
見到森仔同立花....
我果陣岩岩六級....
森仔好少血,我一刀,細波,雷卷,大波...
森仔就係咁與世長辭....
立花大電...好鬼勁...
風魔過黎洗衣機....
我衝上去爆烈同手女...
立花又死埋...
係尼個時候...
信長在唔知邊度吉地,砰蕉,閃戒雷卷,再一個大技....
我就886了...
事先聲名未玩過信長會唔知我講緊咩...
作者: 兔兔    時間: 2008-10-27 20:44:49

原帖由 武鬥之神 於 2008-10-27 18:56 發表
你都好咩wo,一日寫2份論文:em800_11:

因有有點兒懶散...
所以突然一堆報告啊什麼什麼的都趕在星期二前交...
還附加一堆測驗啊考試, 害我變成國寶級別的兔兔了... T.T
作者: 吹水仔    時間: 2008-10-27 22:55:11     標題: 回復 15樓 的帖子

呵- -
咁都得- -
見到信長+中左雷卷係人都走- -
作者: 長風傲天    時間: 2008-10-27 23:10:40     標題: 回復 17樓 的帖子

吉地呀...
點走喎==
作者: 長風傲天    時間: 2008-10-29 22:36:45

唉...今日勁黑仔...
入到傾傾...(傾傾=kings)
我今日做值日
咁遲左黎都好正常...
班死仔唔等我就自己開場玩...
我到左我叫佢地重開佢地話唔得...
我心諗:平時我等你半粒,家陣等我十分鍾都唔得
之後我租左機,無理由唔玩浪費d鍾數...
咁我咪玩cso啦...玩玩下部機又輕機...
重開再玩都係輕...
我就轉機啦...
點知連轉兩部都係輕機...
班友仔完左場...
咁我無理由自己一個憨居居(不是粗口)咁坐響度...
咪一直走lor...
咁我打算返屋企玩曙光開心返....
玩左一陣都無咩野...
無啦啦又狂斷線....
入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入,入完又斷,斷完又入.....................................
真係超黑仔........
作者: 武鬥之神    時間: 2008-10-31 21:09:58

今日朝早,我一起身就已經8點7分la,我8點10分就要番到學校,結果我用左吾洗30秒就著好晒3褲,之後我就狂跑,跑下跑下,連之前腳痛都吾覺,痛楚慢慢消失,一番到學校,我就要測語文,不過我反而覺得好開心,因為今個星期要測科既大測,而語文係最後一科,我當然十分開心,之後既堂好多都係自修,悶悶地咁過左一日......
作者: 長風傲天    時間: 2008-10-31 21:42:19

=0=
我今日又係kings...
今日玩信長...
终於知道咩係高手==
今日我同fd玩信長...
無啦啦有兩個人問:你地係唔係玩信長?
我話係
佢地兩個話受埋佢地==
仲話兩個打我地三個==
最火ge係...
仲話用織田軍:@ (我班不明文規定用織田軍係明讓人)
我用合軍都好勁下...
我兩個fd都算勁...
咁咪開場lor..
我用最上(連技達人)fd一個淺井(屈英)一個上衫(三秒俠)
佢地用織長同明智...
初初都無咩野,食兵食到大家10級左右...
織長無啦啦衝左過黎==
我心諗:見到最上仲衝過黎送死?!
我果陣一個人係森林食cp...
我用定箭毒箭,諗住雷卷+大技送佢一程之時==
明智無啦行左出黎大石細石血羽雷卷==
我果陣打算用閃戒著草...
織長醒左...吉地...
我就係咁死左==
上衫想幫我報仇==
走入森林無啦啦唔知點解又死鬼左
淺井知到對手唔小野==
打算入溫泉...等埋我地一齊打佢地...
織長又無啦啦斷佢後路...
淺井九成認為可以搞店佢==
一刀細波,細波都未出完...
織長閃戒走人==
淺井on8+1地追佢...
(新手都知明智九時埋伏嫁啦...)
內容唔多講...
最後大本都比人折埋==
慘呀:Q
作者: 兔兔    時間: 2008-11-1 12:21:10

嘻嘻, 我又來支持您啊... :P

今日天氣是整個星期最暖的一天,
有華氏六十度...
有太陽.. 令人非常有衝動滾出草地曬太陽。

奈何今日還隨太陽附送強風一陣陣,
強風程度有如香港的八號風球... 源源不絕的將我吹成瘋婆子一個.. :L

打消我曬太陽的念頭同時走路要走快兩步... ;P

下午時有選擇性的課堂上,
開課十星期我只上過一次...
今日再去上, ... 一個可容納二十多人的課堂成為一對一教學課..
畢竟懶惰學生太多... =)

課後去了subway買了份餐點, 成為我全日的唯一一餐,
因為已經五時多...
駕車回家後本想倒頭大睡...
但到現在還捨不得去睡... :(
作者: egg123    時間: 2008-11-3 21:02:00

兔兔姐姐訓交吧><"

唔訓教會有黑眼圈><"
作者: egg123    時間: 2008-11-3 21:04:00

嘿嘿

我每天都會打999 (在街外的電話亭)

跟住就CUT線了XD

好玩!

作者: 龍羽影    時間: 2008-11-23 10:51:00

尋晚好開心:lol 可以去滅罪睇自己班fd兼師兄出show之於~
又可以睇明星:lol :hug: 不過唔洗羨慕既~下年我地都有show出~
不過最開心都唔係呢樣~朝早打左比我鐘意既女仔~佢無聽
但夜晚10點幾個陣佢打返比我~同我講d野~係無同人講過既秘密
佢話剩係講比我一個聽(雖然我唔知係咪)但我已經開心到死:lol
作者: 維維XD    時間: 2008-12-20 10:18:00

琴日好開心呀~
開聖誕party
仲有收到好多禮物
之後我地食到超飽
就是獎門人果個game
close the door please~
我就玩估果個
我就估到11個
最搞笑係估我個女友名
我估到爆頭先諗到
最後我地組win左我拎到隻手錶
好令呀^^防水+夜光既手錶
最後我地就講
下年見!
作者: scarebb    時間: 2009-1-10 18:39:19

今日好凍,人人都穿厚厚的外套,像一羣冰島人,我本不想外出,但也要無奈地去街市幫家人買菜  突然出現左個著背心的男人,在寒冷的冬天裏  竟有這麼樣的人  真係佩服佩服~:L
作者: 淚眼布偶    時間: 2009-1-10 19:22:02

我希望個論壇可以人流多d
作者: lamxdxd    時間: 2009-1-15 00:08:21

聽日就係被炒第3日了,亦係定生死既一日,心情十分緊張,超級擔心做唔到的說
希望可以做得返,雖然版主唔易做,但至少可以令我有返d責任感,心情唔會太差...如果永久罷職的話我也算了...就留給一個比我更好,更活躍的人去做吧...
作者: addie1125    時間: 2009-1-19 09:54:13

前排英文presentation 7個人一組
我D隊友幾NICE
依家做完了
我要繼續同佢地做朋友 @@...
不過又唔知講咩好-,-".....
作者: 叫咩好呢?    時間: 2009-1-24 17:00:35

新年啦.....
有假放...仲唔洗溫書!!!
上次X"mas假狂溫書....都係抄哂.....
新年要狂玩xdd
作者: scarebb    時間: 2009-1-24 17:03:53

新年流流
俾左好多功課
成3分project :em800_89:
想休息都幾難
煩煩煩!!:em800_101:
作者: addie1125    時間: 2009-1-24 17:29:04

前排生活好DRY...次次放學之後都唔知去邊好
今日幾好, 同朋友去左打邊爐.
而且講一D朋友既感情事.
有個朋友比佢伴侶食住.
我聽落就唔明點解一定要食人.
男女之間係唔係一定要食住對方.
定係尼個係人類既本性.
我自己就真係唔鐘意咁樣.
聽到佢咁都覺得佢過得唔開心, 唉~~~

要尊重對方
作者: 維維XD    時間: 2009-1-24 20:49:50

今日玩電腦
成日斷線都冇得玩
就玩agames
玩到e家...39lv la~
諗住今日升到40lv富x級
自己和自己講「加油呀!」
作者: addie1125    時間: 2009-1-25 08:38:59

好驚下學期既來臨呀, 因為有2科我最弱既數學
而且下學期的科目的很重要>.<"
升不上去怎辦~~~
對不起爸爸媽媽@_@..
真的升不上去的時候再算吧!!!
>O<....
我要升到上去啊.
作者: 叫咩好呢?    時間: 2009-1-25 09:15:47

一放完假就家長日.....
好驚驚呀......
哩次考得好差...
呀媽一定打我呀:bigcry:
作者: QQ123    時間: 2009-1-25 15:22:27

救命呀:em800_101:
今年考得好差:em800_82:
科科都零蛋:em800_11:
作者: Cocoa    時間: 2009-1-26 12:24:23

雖然我已經考完試好耐
但係2月既家長日
我都係好驚
下學期我要努力追返d成績Y^Y
作者: 叫咩好呢?    時間: 2009-1-26 21:07:59

上左大陆...要打简体
果度好正...
可以玩爆竹!!!
又可以上agames呃o下post:em800_137:
作者: QQ123    時間: 2009-1-27 01:57:18

原帖由 叫咩好呢? 於 2009-1-26 21:07 發表
上左大陆...要打简体
果度好正...
可以玩爆竹!!!
又可以上agames呃o下post:em800_137:

咁你咪玩得好開心.......:em800_08:
作者: 叫咩好呢?    時間: 2009-1-27 16:20:12

原帖由 QQ123 於 2009-1-27 01:57 發表

咁你咪玩得好開心.......:em800_08:

ok啦
版主加分:em800_137:
作者: 雪之晞    時間: 2009-1-28 12:50:14

時間一日一日,過去令我地係好朋友變化........................................絕交信:::::::::::::::

好朋友!我們本來係好好的朋友~相處得好好,我e經認定你係我最好的朋友!連中學都好想同你一起上...但係問題就係道發生~係某一日早上,你比人chose左為good-lookingboy!我好道紀你呀!@@我自己都唔知係咩感覺黎!你又係道認叻~又拿拿地!你e經唔係我e前認識的sam@@你可能會話都唔係~我不知不覺就討厭左你~你條副好(送)!(謝)左,你好樣衰呀!我就好針對你,又唔抵得你咁叻!咪同你嘈英文dmarks囉,話你同我一樣,你係班長都咁屎假!!但係你又唔服wo!又話乜又話密!之後咪唔睬你囉!又想得女仔歡心,又唔認=]我咪又憎多你多d= =我e經諗左好耐假啦!如果係咁落去我地好難相處到...有時憎完你之後,又會不知覺咁正常同番你傾計,我地真係好朋友黎假!但係我接受唔到自己點解咁憎你同道紀你囉!then 我地都係唔好做朋友一d時間,令我自己唔會憎你同道紀你!我諗我下次同番你做朋友個時係會係我開口仙~因為我真係好想同你做朋友假...下次I hope we can do best friend next time! 我令你咁傷心同傷害左你....我好sorry! 最後,我發現完來王楚琪同kate so 完來好憎你... 可能真係好傷你...不過唔緊要啦=]我知你唔會介意!咁我就說出來@@kateso:我好憎sam呀!係道e為自己好c文!又唔知自己樣衰,外貌就好c文,奇實耐女就客死人!咁王楚琪個d….我都唔想說!我唔想話比你知因為咁樣我會feel到自己好衰呀…I hope 你可以好比心機睇/可以感動到你!但係我無一個朋友會正正經經咁睇人d信e感動,可能你只係笑住咁睇,當無到…是但囉…咁樣..我真係好比心機wirte呢封信hope你可以正經去睇….我會同番你做朋友…但可能我地都係只係可以相處得好小時間~中學就要各自飛~orz我唔想咁呀!!!!!我想哭!!!!..... 你係我永遠的朋友
作者: 笨BE    時間: 2009-1-29 11:08:20

我想同呀媽講SORRY><
媽媽有病  我仲成日打機 成日激佢
佢叫我比心機讀書  我上年同前年竟然做左D令佢咁失望既事
攪到而家 每個月都要見警C
你咁努力返工搵我 比哂我地3姐弟 讀書 學琴 玩
媽我應成你  我將來一定會 報答你
作者: 水之青龍    時間: 2009-2-4 13:54:32

今日我係學校有1個人話:{曙光5好玩!你按怪物1下電腦係統就幫你打怪}
我話:{金你想點牙!按1下打1次牙!金米中麻煩!}就走左.......我好火!我心諗:[論壇e家冰個係最人氣呀!曙光!...........}但係跟著上番班房.......................................(私事,5講)

作者: egg123    時間: 2009-2-8 12:23:57

我好唔開心..點解唔開心就去我post睇..
作者: addie1125    時間: 2009-2-9 03:53:55

家姐說馬年犯太歲. 運氣有d阻滯
話帶住有老鼠既野對我運氣有幫助.
唷呵呵呵!!!! 帶住米奇老鼠先 XDD, 未行動呀~
打算買米奇老鼠鎖匙扣 或姐放細細既老鼠野響銀包 xdd
作者: 零零×°    時間: 2009-2-9 22:16:02

希望家長日 唔好死得好難睇.......
希望牙sir會比個面我.... 唔好係我家媽面前講下多壞話.....
F.3 第1次考試 真係考好得差.....
作者: Cocoa    時間: 2009-2-11 17:37:54

今日,,我o既班主任叫左5位同學出去談話
好似話要佢地寫一d改善成績o既方法= =
仲要響家長日讀比父母聽...
驚驚,好彩我無中招...

家長日又要守崗><
希望派左張成績表後,,呀媽唔好鬧我
作者: va123123    時間: 2009-2-11 20:49:03

今日派左成績表啦...
1開始我覺得我ge平均分1定唔合格!!
+上我上1次都已經係唔合格+啦...
今次我仲覺得自己退步左...唉...
實唔合格啦!!!!T[]T全班30名都唔知有無呀!!!!!!!!!!
心情勁灰...唉...
我地班主任係按名次派發成績表ge...
15名~xxx
......
18名~xxx
19名~XXXX!!!!!!!!!=[]=!!=[]=!!(我個名有4個字)
O曬!!!!!!
我平均分合格呀!!!!!!仲要19名!!!!!!!!!O曬!!!!!!!!
跟住勁happy~~
so~我對自己定左個目標~~就係~~
我下學期1定要溫書XD!!!!!!!!!!!(我唔溫書+~~)
作者: Cocoa    時間: 2009-2-13 13:30:09

尋日,,我o既學校有d衛生署o既人黎...
好驚停課>u<
班主任話隔離班有小型流感爆發-3-
好驚中招呀>o<
作者: teddylau666    時間: 2009-2-13 18:23:57

今日老師講exam 成績,原本以為得40-80名,點知..............
俾我考到全級第5名,原本以為冇望(1D  d  人好勁)
返到屋企,阿媽讚我,而我第一時間同大家分享
喜悅:) :) :) :) :) :)
作者: egg123    時間: 2009-2-16 18:05:27

我今日比同學"飛like"  1:摸我下面   2.  係咪擦我隻腰~~佢傻嫁~"~ :em800_113:  我好慘囉~~仲要男仔呀!_!  :em800_89: 又話我基\3/  :em800_105: :em800_105: 聽日佢就知死=v=///// :em800_52: :em800_18:   我會搞到佢失魂\3/:em800_66: 直到佢同我講sorry~~仲要喊住講!3!:em800_105: :em800_105: :em800_47: :em800_47: :em800_47:
作者: egg123    時間: 2009-2-16 19:20:02

公喜公喜:em800_137: :em800_02:   希望你地有情人鍾成倦熟
作者: abg4b10    時間: 2009-2-18 16:06:29

雙倍積分活動:
又即日起至2月20日,即可獲得2倍積分
E.G:本來加7分,變成14分

作者: Cocoa    時間: 2009-2-20 13:40:52

今日上中文堂果陣
有個同學要去sick room
跟著,老師又去左了解佢發生咩事...
我就同2位同學響度講野(分享一d生活o既不快事)
講我地d屋企人o既壞話-3-
正當...我地講得好開心o既時候
校長無啦啦走入黎
問我地班:老師去左邊?
跟著我地都照直講啦..
好彩...冇比佢發現我地班個個都響度講野&玩
最後,我仲同果2位同學成立左一個'吐說不快盟會'呢~
就咁又過左一堂好無聊o既中文堂= =
作者: abg4b10    時間: 2009-2-20 16:01:20

雙倍積分活動,活動完畢.
作者: abg4b10    時間: 2009-2-20 16:05:59

令一活動:
由即日起至23日,所有分享帖均可參加,並於23日至26日投票,頭3名可獲積分,GP獎勵!
第1名:積分30,GP20
第2名:積分25,GP15
第3名:積分20,GP10

作者: abg4b10    時間: 2009-2-21 12:24:26     標題: 回覆 73樓 king003 的帖子

=0="到時你就知^^
作者: Cocoa    時間: 2009-2-25 18:19:44

今日要Red Cross步操
咁我就著左1對既步操鞋返學...(P.S我覺得嗰對步操鞋好核突><)
點知到左lunch time嗰陣
Red Cross  d人又話唔洗步操= =||
早知就唔著步操鞋啦!!!\_/

放學嗰陣....
我既前度隔離位又響度煩著我
話調左位後,,好懷念同我坐既日子...
依+先發現我既好-  -
最後仲話要夜晚打電話同我傾計= =V
唉...佢冇朋友先同我咁講暏...
邊個叫佢成日話自己好靚女喎...
唉,,希望佢快d認識到其他friend啦~~
咁我就可以擺脫佢啦=)
作者: Cocoa    時間: 2009-3-4 13:49:58

又一個星期三啦
又係要Red Cross
但係今日好似要考步操試
好驚好驚

同埋,,
今日Hindy要參加鋼琴比賽
祝佢攞冠軍啦(其實唔洗我祝佢都有95%攞到)
咁佢就要請我&其他friend食野
作者: addie1125    時間: 2009-3-5 12:04:44

今日放學之後就好枯燥..
中午都還不錯. 因為冇帶飯盒所以同朋友出去食飯. 去左食炸雞XD 好耐冇食嚕..
= = 第一'淡'咬落去仲有油彈出黎. 彈到幾寸遠-.- HAHA
好在冇射到自己-.-

好枯燥應該係因為做完2個數學測驗..
第一個唔係好掂...有幾題大題做功課果陣都未見過同類型的..
第二個OK..不過唔夠高分..=,=..

搞到自己好枯燥=,='' 尋晚仲訓得4個鐘添...驚嘛..
做完係鬆左..尼樣就真既..
響現實都費事向其他人發'勞騷'...唔好EC, XD
對你都係. 5HO EC.

作者: K!·    時間: 2009-3-8 16:51:06

今日發燒, 好辛苦-,-
起身果陣個頭勁痛, 好辛苦咁先爬到落床,
朝早乜都無胃口食, 所以都無食到野,
到左晏晝先小小地食個米粉, 無計啦, 唔可以空肚食藥 /_\
一路食一路痛, 食左成3個字先食完 -,-
食飽之後, 想作嘔 -.- 就算嘔都要食左粒藥先,
吞左粒藥之後仲弊, 即刻想嘔,
跟住坐左係到忍忍忍, 忍到佢唔嘔為止,
過左一陣無咁頭痛, 但係始終果種痛係好辛苦-.-
跟住閉目養神閉左幾粒鐘, 但係已家始終仲係痛XD

{多謝打電話黎慰問我既兄弟, 雖然你地係到睇唔到XD}

作者: 車B    時間: 2009-3-8 20:54:43

今日FD比左條魚魚我好開心(可能好快死xd)
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-8 22:44:56

原帖由 車B 於 2009-3-8 20:54 發表
今日FD比左條魚魚我好開心(可能好快死xd)

可以每日/隔1-2日餵一次,唔洗餵得多,紅虫定魚糧自己鍾意,不過個人覺得餵紅虫,D水好快污糟
1星期/3至4日換一次水,水要冇氯氣 (落除氯劑除氯/換水前搵野裝住D水,放過夜一樣得,想晒野D既用礦泉水/蒸餾水都冇問題)

不過係咩魚@@?(唔知咩魚就影相張PO上黎睇睇)同埋想知你用乜野養-0-?
如果唔係密封容器就冇問題,如果係密封容器就要另外搵野養住先,水面要接觸到空氣,否則好快升天...
放水草都應該可以,但只限日頭有用,夜晚一樣唔夠氧
不如開個缸,踏上養魚之路,之後再上多D水族壇,惡補一下知識,吸下毒,中毒加深後,再開多幾個缸

P.S我只係新手@V@
仲有魚糧最穩陣都係餵細細粒,接近粉狀既魚糧,除非好肯定果條係金魚,否則都係餵細粒既糧好D,
因為我N年前買左幾條燈魚,餵左D金魚食既糧(即係有紅色同綠色果D),結果佢地完全食唔到,餓死左!!

作者: 車B    時間: 2009-3-9 20:20:16

@_@ 想養龟易養d

作者: lamxdxd    時間: 2009-3-9 20:26:43

原帖由 車B 於 2009-3-9 20:20 發表
@_@ 想養龟養d

龜..幫唔到你,未養過,寄居蟹就仲ok=-=
作者: 車B    時間: 2009-3-9 21:42:06

寄居蟹係唔係要換個d咩(唔識打)
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-9 22:23:20

原帖由 車B 於 2009-3-9 21:42 發表
寄居蟹係唔係要換個d咩(唔識打)

脫皮定換螺殼?
換螺殼,你買定幾個岩洗既返黎,搵熱水洗下,搵唔要既牙刷刷下,之後放係個缸度,等佢鍾意就換(放天然螺殼)
脫皮就一定要有厚沙,如果多過1隻蟹就最好整個隔離缸,否則好易比另一隻整死,脫完皮後一定要比佢食晒D舊殼,否則唔夠鈣,就要靠平時多比有鈣質既野佢食,如果唔係再脫皮,D殼都應該冇咁靚
隔離缸只需2個水兜(1鹹1淡),食物兜,洞穴,厚沙,缸蓋...
作者: addie1125    時間: 2009-3-10 10:26:36

最近聽到既故事真係覺得: 唉~~
最近聽到一d人保護自己既事.
在別人面前講唔係事實既野黎保護自己.
我都唔知d人係為左咩.
同埋有咩必要咁樣保護自己.
好多人都係咁..
TOO BAD..
作者: 車B    時間: 2009-3-10 19:01:28

個d殼係邊買~!?
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-10 19:04:14

原帖由 車B 於 2009-3-10 19:01 發表
個d殼係邊買~!?

魚街大把螺殼賣...你去長洲,大澳之類既地方都有,不過貴唔貴就真係唔知

http://www.tonycoenobita.com/ <---教養寄居蟹(差唔多係咁)

p.s不如你開個帖問=0=...依度講好似有d唔好意思

作者: 車B    時間: 2009-3-10 21:24:53

XDXD真係有小小唔好意思  唔洗有咩唔明msn問你lO
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-10 21:26:35

原帖由 車B 於 2009-3-10 21:24 發表
XDXD真係有小小唔好意思  唔洗有咩唔明msn問你lO

呀...係,唔記得左仲有msn依樣野--
作者: 車B    時間: 2009-3-11 20:26:30     標題: 回覆 90樓 lamxdxd 的帖子

=V=你唔知@_@
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-11 21:13:42

原帖由 車B 於 2009-3-11 20:26 發表
=V=你唔知@_@

嗯-0-
因為真係要記太多野=口=
作者: 車B    時間: 2009-3-11 22:02:13     標題: 回覆 92樓 lamxdxd 的帖子

曙光個到我回左
作者: Cocoa    時間: 2009-3-12 17:15:50

今日英文堂..派Composition
分數竟然破左我既記錄- -
因為Miss.Shek比分多數都係50-56
但係今次我居然有63分
目前全班最高記錄係65分咋^^

聽日放假
老師比左好多HW Y^Y
但係我果本Composition唔洗correction
因為全班好多人都冇改過正(有排佢地改呀~~奸笑中...)

星期一又要默書
我要努力溫書啦...T^T
作者: 車B    時間: 2009-3-13 23:08:26

買左隻寄居蟹  好開心:em800_111: :em800_111:
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-14 00:44:25

原帖由 車B 於 2009-3-13 23:08 發表
買左隻寄居蟹  好開心:em800_111: :em800_111:

...快d影返個蟹仔大特寫
連埋套缸買..?
如果係套缸,就要速速換返個正常缸,
否則蟹仔升天就唔好問點解......

p.s套缸仲貴過自己買料set缸......

作者: 車B    時間: 2009-3-14 18:53:04     標題: 回覆 96樓 lamxdxd 的帖子

買左蟹渣 
BF隻狗狗要入廠 好忙 冇理隻蟹=___=
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-14 19:34:18

原帖由 車B 於 2009-3-14 18:53 發表
買左蟹渣 
BF隻狗狗要入廠 好忙 冇理隻蟹=___=

- -唔理隻蟹好易死
作者: 車B    時間: 2009-3-15 14:42:03     標題: 回覆 98樓 lamxdxd 的帖子

1日姐  唔會:no: :no:
作者: 車B    時間: 2009-3-16 17:49:14

小測有81好開心啊^___^  
下次要去到90^____^
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-16 22:03:00

原帖由 車B 於 2009-3-15 14:42 發表
1日姐  唔會:no: :no:

咁你開左缸未- -
沙記得要洗- -
作者: 車B    時間: 2009-3-16 22:06:50     標題: 回覆 101樓 lamxdxd 的帖子

洗左
好濕啊=___= 
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-16 22:39:07

原帖由 車B 於 2009-3-16 22:06 發表
洗左
好濕啊=___= 

風筒/焗爐/鑊幫到你...
用風筒吹下D沙,但聽聞開得太耐會壞,所以要分段吹
鑊就......倒晒D沙落去,開爐,炒沙...但聽聞好似要唔知乜鬼野五層鑊先得(唔好落油,調味料之類既野= =)
焗爐仲簡單,放D沙落個盤度,然後開爐-- (不過我未試過,因我係用風筒吹乾最面果層,再放木,同其他野,再開張熱毯整乾D沙,因為果陣係冬天,熱毯係必需品)
P.S唔知抽濕機得唔得...

作者: 車B    時間: 2009-3-18 22:17:59

抽濕機 點會得:em800_124: :em800_124:
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-18 22:29:13

原帖由 車B 於 2009-3-18 22:17 發表
抽濕機 點會得:em800_124: :em800_124:

因為我只用過熱毯整乾D沙,所以抽濕機都係斷估..
作者: 車B    時間: 2009-3-26 20:02:17

隻寄居蟹  唔出黎 伶我好擔心:'( :'(
好擔心佢係唔係死左
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-27 18:32:53

原帖由 車B 於 2009-3-26 20:02 發表
隻寄居蟹  唔出黎 伶我好擔心:'( :'(
好擔心佢係唔係死左

開鹽水(要冇氯氣)放佢落去...睇下佢出唔出黎...或者繼續等...聞到臭味(唔係食物壞左既臭味)既話即係死左

仲有=-=
寄居蟹日頭通常都係休息,到夜晚先活動

作者: 車B    時間: 2009-3-27 22:04:45     標題: 回覆 108樓 lamxdxd 的帖子

==係咩  佢出都唔出黎食野:em800_124: :em800_124:
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-27 22:08:46

原帖由 車B 於 2009-3-27 22:04 發表
==係咩  佢出都唔出黎食野:em800_124: :em800_124:

係咩- -?乜原來你冇睇過寄居蟹研究室果度架...?
寄居蟹屬夜行性動物,係野外一般都會躲係洞穴,岩石隙等陰暗地方,免受日間被猛烈既太陽蒸發體內水份同雀鳥捕食既危險
作者: 車B    時間: 2009-3-28 20:19:57     標題: 回覆 110樓 lamxdxd 的帖子

睇左小小渣 :em800_52:
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-28 23:29:04

原帖由 車B 於 2009-3-28 20:19 發表
睇左小小渣 :em800_52:

睇左小小都冇用架wo
睇晒全部先至搵到食...養到蟹,養唔死

p.s比埋蟹缸滅虫方法你,我既做法係捉左d虫先,然後用冇氯氣既水開鹽水,溝落去d沙度,缸底唔好積水..
或者成缸沙洗過都得,不過唔知第2日又會唔會照樣有虫..
但前者我試過,真係有效...

作者: 大檸樂^3^    時間: 2009-3-29 13:41:49

琴日我同一炸FD去燒烤,去到左搵到爐啦,
之後就打左陣nds/psp.....呢D. . .
個爐頭有火著左啦@﹏@. . . .開始大食會. . .
點知我掛住打機-___-"叫人幫我燒. . .
就出事. . .

我個FD講"OK". . .我單係食野啦~_~. . .
點知係半生半熟. . .
我由於太過急=.=無睇清楚係生野黎..............
今日暈上肚屙
作者: 車B    時間: 2009-3-30 22:11:58     標題: 回覆 112樓 lamxdxd 的帖子

有蟲-w-  咩蟲”?
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-30 22:24:26

原帖由 車B 於 2009-3-30 22:11 發表
有蟲-w-  咩蟲”?

蟻......蟑螂唔見有
作者: 車B    時間: 2009-3-31 20:17:24

蟻 有咩怕""?
作者: lamxdxd    時間: 2009-3-31 20:41:52

原帖由 車B 於 2009-3-31 20:17 發表
蟻 有咩怕""?

影響外觀;P
同埋唔知D蟻係邊黎...將D菌惹埋比D蟹就死得
作者: 車B    時間: 2009-3-31 21:19:28

用d殺虫水殺死佢地;P ;P ;P
我想問電話卡個服務停左  係唔係冇錢

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2