AGAMES 討論區

標題: 給經常抱怨狙擊圖太貴的各位 [打印本頁]

作者: cskm2005    時間: 2014-9-16 01:01:17     標題: 給經常抱怨狙擊圖太貴的各位

又是我...
現在狙擊圖有些回落迹象,
但金價依然係不停跌,物價一直升...(40hkd就有1000g......)

本文主要理念又是:
"鼓勵大家不要太衝動去買金"
"買金的話,不如買點衝裝"
"60裝都可以很好打,都可以封頂,回望以前,我們這堆老手沒有加星,沒有66副,都一樣用60/65裝封75頂"
主要目的都是:平價也有平價的強大,不是每次都要對應等級裝才是強,和有要求

這次有"較平民裝的圖片"給大家參考和研究.

課題來源

近日看到巴哈有以下數值比較,覺得取來做60裝同70比較都不錯:
一樣是太刀,
大家覺得那位比較強?比較有要求?
或者先不要點圖放大,單看我打出來的"黑字介紹",先有1個"第一感觀"?
再點圖放大,看看數值和各方面的表現?
打副,又會希望和那一位打?(副本以不易死又有輸出為前題)

68lv 上噬魂+下二連+海拉
[attach]13581[/attach]
72lv 全噬魂+闇魂
[attach]13579[/attach]
72lv 全狙擊+輝映
[attach]13580[/attach]

相信大家第一眼看字,會覺得全狙擊比較好打,但看了數值後,又會覺得中間的比較好打(因為不易死).
而且那位仁兄主武還未有用到70橙,潛力比較大(指配裝都未係70裝,已經識配個靚既攻防數值,不是指現有裝備+20).
當然,70武+全狙擊+20,再懂配裝備,無疑是很強啦~

不過,沒錢也可以貼得上全狙擊,問題是你懂不懂,會不會.
少年,不要再抱怨太貴,只是你太自卑,覺得一定要70已而.

我覺得街場啲黑板??lv既,個名又似大陸既,
多數係最下面果位太刀,之後時裝又會着晒全橙啊咁.....
作者: 感覺〞    時間: 2014-9-16 04:47:41

個人覺得第3張潛力勁過第二張
作者: 煜夜君    時間: 2014-9-16 07:03:16

多謝你的理性分析
作者: akatsuki0429    時間: 2014-9-16 07:38:34

點睇都係第三張勁王造係差噬魂位仁兄6%但係對怪造傷同對王爆傷差太多……
狙擊點講都好一定勁過舊裝但係值唔值用成萬幾金去買係另一回事……
裝呢樣野夠做副本唔雷隊友就得唔系土豪無謂強求太多……
有萬幾金去買狙擊我寧願等他降價用省下來的金沖星or買其他野
一句講曬,換狙擊係勁,但係唔換還未至於玩唔落去

作者: cskm2005    時間: 2014-9-16 10:23:05

akatsuki0429 發表於 2014-9-16 07:38
點睇都係第三張勁王造係差噬魂位仁兄6%但係對怪造傷同對王爆傷差太多……
狙擊點講都好一定勁過舊裝但係值 ...

當然,你要講狙擊+15~20果陣既,先係潛力,咁我無野講
因為第二位可能已經係果套裝既最大發揮.

你望下第三張條友.
無啦啦33%對玩家(可能係頭用咗卡)爆傷有成246%對王爆傷就再多成111%.
當佢專精320%為上限,都多咗32%(打副啲BUFF又會係咁加爆傷)
防閃血都唔夠第二位有安全感(當佢用橙霸體,都係多10%+防,血量都唔見得會再多)
明顯配裝上面係比唔過第二位

裝呢樣野夠做副本唔雷隊友就得唔系土豪無謂強求太多……
無錯,打副以唔易死又有輸出為前題.

如果比我選,我會用第二位,至少防閃血都高,副本唔會易死,又有一定輸出.
爆率打副會自然上50%UP,速度可以用金技加.
但你話第三位要追番血防閃(當閃無用都難追),就難啲...

最後都係果句,唔一定要狙擊先勁.
識配既人,用噬魂都有比得出狙擊裝既能力.
有錢買金都唔應該係呢個時勢買狙擊.

作者: 叛逆小方    時間: 2014-9-16 10:49:08

cskm2005 發表於 2014-9-16 10:23
因為第二位可能已經係果套裝既最大發揮.{:gd0 ...

大大求檢

作者: Terryand    時間: 2014-9-16 10:58:10

對王90爆傷得200幾同對王84爆傷300up,
唔洗問都知邊個大力,仲未計附魔
同埋睇平均輸出有輝映打副絕對會比較快
都仲未計70lvd超性能料理

仲有33%對玩家有乜好出奇==
狙擊本身提供20%造傷,再加秘石造傷,戰利品
就算有40%都好正常
作者: akatsuki0429    時間: 2014-9-16 12:16:47

cskm2005 發表於 2014-9-16 10:23
因為第二位可能已經係果套裝既最大發揮.{:gd0 ...

第三果位仁兄首先狙擊先係+9至+10之間如果他套狙擊強到好似噬魂條友甘高絕對係狙擊贏
其次血閃防呢樣野70lv料理可以拯救世界再講還有裝備升星比你撐血源神還8有能力加成70還有附魔谷血等你血高左點反防就得有幾難追
你都識話第二位可能已經係套噬魂的最大發揮而狙擊果位還有空間發展
爆傷呢樣野多突左我覺得無咩出奇70裝頭目爆傷加得多爆傷太多果位仁兄專精可以選擇唔點爆傷點其他
玩家造傷如七樓所講狙擊加20%通用造傷無記錯戰利品6%外加秘石全身2造又多14%所以如果有33%真係唔出奇
輸出,噬魂打王係同狙擊不相伯仲但係打小怪精英怪物造傷差四十四邊個輸出高一目了然
用噬魂係可以配出不輸給狙擊的對王輸出,但係精英造傷真係差好多
狙擊比噬魂勁呢點係毋庸置疑
同意而家呢個時勢買狙擊唔抵,幾千金一張圖真係搶甘
用住噬魂or六十五金裝先就得只要副本唔死有輸出唔雷隊友就可以
樓主發文勸世都係想人唔好太執著70一定要換裝用住先等他降價先好換,勁係勁,抵唔抵就一回事

作者: cskm2005    時間: 2014-9-16 16:01:58

akatsuki0429 發表於 2014-9-16 12:16
第三果位仁兄首先狙擊先係+9至+10之間如果他套狙擊強到好似噬魂條友甘高絕對係狙擊贏
其次血閃防呢樣野70 ...

無錯
作者: hkna0000    時間: 2014-9-18 14:15:53

"鼓勵大家不要太衝動去買金"
"買金的話,不如買點衝裝"
隻GAME搞成咁仲叫我地去買點...?
作者: Petrelli00    時間: 2014-9-18 15:19:06

5星狙擊最大

5星噬魂全套+20係畀無錢嘅人,去打70副其實唔差但只係唔夠大力

第1張就係找屎,近戰5萬血係咩情況,冷機防禦連70%都冇,62地獄王一招就秒你啦

1. 唔合格
2. 合格,窮人救星裝備
3. 合格,潛力大

重有新手唔好再有我金裝我好勁嘅錯誤諗法,金裝真係咁勁官方就唔會設定橙裝要搵一大堆材料整啦
作者: 感覺〞    時間: 2014-9-18 18:39:06

結論:窮人冇錢買金就噬魂
        有錢買金就狙擊? 我有冇GET錯
作者: wt_wai    時間: 2014-9-18 23:28:11

好抽就緊係第二個

但係防呢D野,食個蛋蜜就咩都有啦

換番粒活力,升下星,防血就咩都有齊,至於打副使唔使95閃,見人見智囉

但係用60裝打副細力D就係一定,沒錢也可以貼得上全狙擊,其實真係發下夢好。

圖2個爆率同表傷少圖3成截,個裝分都差咁多。你分明係拎個整完狙擊就窮都冇錢升星既,同個有錢升60星既比。

講真,有幾多人整完狙擊3星都整唔到啊

拎個求其合完狙擊就算既人黎比唔好講笑啦

圖2係少死,但係而家打王講速度,都係睇輸出,打個風龍人地鬼知你幾防幾閃咩,不過會知你係R痕定神手囉

不過樓主既意思都係叫人唔好為左買狙擊去買金姐

但係你咁樣拎黎比真係得啖笑囉

其實我識D人用全狙擊搶唔到60裝仇,不過係因為職業問題囉

作者: QWERTYBB    時間: 2014-9-19 11:21:29

想起一篇巴哈的太刀文
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=56790

裡面提到
附上我曾經的機體
可以看到是閃防雙滿的狀態 這時期的我已經非常自滿 認為我超強 殊不知完全是個全身+20的醬油

這時期的我認為  不死就是輸出    現在看來只能笑笑而已  

這是現在的機體  生存率也許是下降了但並不明顯 換來的是以往想都想不到的破壞力
也許我不能像之前一樣拖一坨怪  但現在大部分都可以用傷害去解決的  攻擊就是最好的防禦嘛..

樓主若換70裝, 之後就會為自己打過咁多篇on_文而恥笑自己
作者: 5891ymc    時間: 2014-9-19 19:54:31

我認同冇必要重金收,但打手用狙擊係必然,火力夠強可以克服好多野,好似熔岩領主,強打隊去打,D boss未出大招就玩完
作者: Tran-sam    時間: 2014-9-19 23:22:48

叛逆小方 發表於 2014-9-16 10:49
大大求檢

你D防...
唔好要血啦,有血(仲要唔係多)去頂血你真係好危險,王既命中好高而且你未去到90閃,配左防先啦,有橙霸換佢
仲有唔好谷爆啦,你表傷低,有爆都冇用,仲有表傷係你防既來源(橙霸)
太刀天生大把爆技,唔憂冇爆,有刀技有燕返,爆高定低分別唔大(個人意見,本人常時4X%爆)
打王造傷你係夠,一搶王既話,唔好話天塔,聖域個D,62D王都秒到你
作者: yauwanhang    時間: 2014-9-20 00:29:54

何必浪費時間想無謂事情,狙擊圖的價格,是完全由官方控制的,官方要狙擊圖便宜它就便宜,要狙擊圖貴它就貴,大家其實祇是被玩弄的一群。
作者: lung753951    時間: 2014-10-5 11:18:10

噬魂魔其實唔差得過狙擊,你有錢加5星同+20就另計
作者: Chiv33v    時間: 2014-10-5 16:34:18

其實40LV果套伏擊者上身都好用嫁
套裝效果有造傷+5 王造+15
本身上身每件已經有加1%傷
用埋+傷核心沖埋+20可以每件+5%傷 合共+10%傷
配合埋其他65以上裝都可以做出高輸出傷害
但用呢件裝最大代價就係件野防低
但係你有橙霸的話D防可以谷返上去
作者: 千宏    時間: 2014-10-8 16:56:47

謝謝樓主分享很有見解
作者: jim88302    時間: 2014-10-8 19:15:28

支持玩0充錢遊戲,
一雙手,指尖碰零食可以洗,碰鍵盤一點髒,碰鈔票如爛泥
作者: zerowong1015    時間: 2014-10-12 20:08:01

根本就是用唔同既野黎比較,咁都叫[比較]?
首先第2張圖套防裝都差唔多係+15,而第3張圖既都只係+9
如果真係要比較2套裝備既分別,最起碼應該用劓到同一階黎比較
+9同+15既分別以經可以好大!!
如果第2張圖既裝係+9,相信防禦只會剩返5X%,咁樓主所講既生存能力就以經大大下降!!
再者,第2張圖+50閃避,第3張圖沒+閃避,所以才出現閃避差那麼大!!
這只是每個人+點不一樣,你用有+閃避的說生存能力比較高,那是當然的,因為第3個沒閃避
最後....用+9和+15去比較,用有+閃避和沒+閃避去比較,這種混淆視聽的圖片是沒有意思的!!

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2