AGAMES 討論區

標題: 雙手斧 單刷 啟源聖域(試煉) (更新完整影片) [打印本頁]

作者: 小細細    時間: 2015-5-7 22:46:26     標題: 雙手斧 單刷 啟源聖域(試煉) (更新完整影片)

推出源神洗鍊後,
我把海德拉屬性鍊成25%攻速45風技,
然後又去單刷1次,
感覺輸出是提高了, 但不是提高了很多。

更新啟源聖域‧試煉 (完整影片)

[hd]jRoHfybqXuE[/hd]

影片源神出場時間
0:00 希瓦
0:33 芯希雅
0:59 漢森
1:48 法夫納
2:10 應龍
2:39 伊西施
3:13 烏烈爾
3:36 貂蟬
4:05 加百烈
5:05 玉藻前
5:43 天叢雲
6:33 天照大神

作者: 科學電池炮    時間: 2015-5-7 23:04:56

細細超人黎啦
作者: HAZEL    時間: 2015-5-7 23:10:46

跪拜細豪
作者: Eva    時間: 2015-5-7 23:58:57

我比較想睇天叢點打
作者: 折竹    時間: 2015-5-8 00:47:25

85屬傷飾也是加20嗎……
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 01:42:38

Eva 發表於 2015-5-7 23:58
我比較想睇天叢點打

追加左一段打千叢雲係一樓。
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 01:44:29

折竹 發表於 2015-5-8 00:47
85屬傷飾也是加20嗎……

嗯, 都加20的。
作者: 初月小藍    時間: 2015-5-8 02:04:13

大佬超勁~
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-8 07:45:17

like  
作者: mi5842013    時間: 2015-5-8 09:10:07

那個...掉碎的機率高嗎?!
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 09:31:34

mi5842013 發表於 2015-5-8 09:10
那個...掉碎的機率高嗎?!

感覺一般,
打完一場, 只有玉姐出了一碎給我...
作者: mi5842013    時間: 2015-5-8 09:55:20

小細細 發表於 2015-5-8 09:31
感覺一般,
打完一場, 只有玉姐出了一碎給我...

根據閣下的回覆...此副本已被列入"非必要刷"一項中...多謝...
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 10:04:25

mi5842013 發表於 2015-5-8 09:55
根據閣下的回覆...此副本已被列入"非必要刷"一項中...多謝...

都唔係GA,
因為我比較黑仔, 平時都唔多出寶,
所以用我做準則就唔係幾好, 驚誤導左你..
不過我覺得入去打就多個機會打碎,
其實5個人入去打唔難打的~
作者: mi5842013    時間: 2015-5-8 10:40:11

小細細 發表於 2015-5-8 10:04
都唔係GA,
因為我比較黑仔, 平時都唔多出寶,
所以用我做準則就唔係幾好, 驚誤導左你..

同樣臉黑的我表示不缺小玉碎..謝謝...

主要依家太多野刷...754/貪/雷得金神點..變相一個月要30萬就要打埋風火42...跟住仲有世王/卡牌/考古/釣魚/小屋/採集等等...時間都唔多夠用...必須要取捨....
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 10:50:13

mi5842013 發表於 2015-5-8 10:40

主要依家太多野刷...754/貪/雷得金神點..變相一 ...

冇錯...
平日放工上線...都有好多野想做..都唔知搞得邊樣..
結果諗完一大堆之後, 我最後係選擇左掛網, 或者打轉副就下線了....
PS. 我仲未開始搞小屋哈哈
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-8 10:55:37

主要依家太多野刷...754/貪/雷得金神點..變相一 ...

金神點只有75  貪  菇
而風火雷係普通神點黎
作者: mi5842013    時間: 2015-5-8 11:03:52

孤單心事 發表於 2015-5-8 10:55
金神點只有75  貪  菇
而風火雷係普通神點黎

每次雷副淨係諗住點樣無咁雷人...無留意到咩神點添....
作者: mi5842013    時間: 2015-5-8 11:13:33

小細細 發表於 2015-5-8 10:50
冇錯...
平日放工上線...都有好多野想做..都唔知搞得邊樣..
結果諗完一大堆之後, 我最後係選擇左掛網, 或 ...

小屋好玩..仲可以搞武器/時裝展覽...得閒串下門子...而且LV3好似+爆傷...LV6又加全抗性...
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 11:22:24

mi5842013 發表於 2015-5-8 11:13
小屋好玩..仲可以搞武器/時裝展覽...得閒串下門子...而且LV3好似+爆傷...LV6又加全抗性... ...

我放工返去睇睇先
作者: 折竹    時間: 2015-5-8 11:45:42

小細細 發表於 2015-5-8 01:44
嗯, 都加20的。

咁睇泥我都係單刷唔過,火力唔夠
等洗到屬傷源神再試

作者: 折竹    時間: 2015-5-8 11:51:03

呢個禮拜都係夜晚先得閒玩
真係無咩時間
打轉754+雷同做下日任就已經差唔多要訓
不過為左櫻花樹,呢排想肝埋貪。。。
神點30w就算把啦。。。。
生產方面雖然想升,但真係哪裡來的時間
特別係料理,做一個要30s先300經
好希好希望可以改到係小屋入面做會多d經
小屋5升6又係一個地獄。。。唔通真係要抽包先有天花板。。。但我間屋行鄉村風。。。
作者: mi5842013    時間: 2015-5-8 11:58:43

折竹 發表於 2015-5-8 11:51
呢個禮拜都係夜晚先得閒玩
真係無咩時間
打轉754+雷同做下日任就已經差唔多要訓

因為小屋沒廚房...所以料理唔會有加乘的...(逃)
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 12:06:21

折竹 發表於 2015-5-8 11:45
咁睇泥我都係單刷唔過,火力唔夠
等洗到屬傷源神再試

談到屬傷, 我想說說關於6屬傷, 技傷, 表傷之間的取捨,
我原以為出了45%技傷巴哈會有一堆人貼單刷試煉的影片,
但到現時為止卻一個也沒有....
其實我是很想看45%風技及火技對斧輸出的影響有多大,
但可惜我沒有巴哈ACC, 所以無法發問...

原本我也以為45%技傷是很威的,
但細心想想效果未必像理想中那麼好,
就斧而言, 因為怒氣是吃表傷的, 少了24%傷是直接拉低了怒氣的輸出,
就火技45%而言, 炎斬2秒輸出1次就是說每秒只多了22.5%的威力,
而再扣除少了表傷的影響, 實際上可能只多了14.5%炎斬輸出,
但普攻, 怒氣, 其他非火屬技能輸出則會被拉低, 綜合而言DPS 有可能會下降....
當然一切要等出了洗鍊後再實測.

現初步打算會洗6屬+8%傷源神, 及火風雷技傷源神
下星期實測完再分享。
作者: 折竹    時間: 2015-5-8 12:37:25

小細細 發表於 2015-5-8 12:06
談到屬傷, 我想說說關於6屬傷, 技傷, 表傷之間的取捨,
我原以為出了45%技傷巴哈會有一堆人貼單刷試煉的影 ...

巴哈都有個帖討論
呢層當日我請教過一個數據家
書依家係無限吸魂時代,45暗傷比較好
斧泥講
如果火技(唔記得叫咩名)係技能迴圈中佔3分1以上
咁45技傷效益就會勝過16%傷
但如果會多用旋風斬,就表傷贏
因為係幫人問,佢只玩火斧,我就冇問45風技的比較了
期待lz的實測
畢竟數學的領域係唔受好多因素影響(笑)
至於屬傷
數據家的回答係只有遺產同秘石的情況下,屬傷源神會贏
不過lz應該已經有3套+20 85金(?)
多左屬傷源神究竟係更上一層樓,定係會因為傷害公式係相乘的緣故,反而用翻技傷/24傷會更好(5x5>4x6),我都好好奇
最後順便想請教下lz,覺得斧要唔要普攻好?
作者: alexy    時間: 2015-5-8 12:54:36

哇 快出來看細細超人!!!  
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 12:59:00

折竹 發表於 2015-5-8 12:37
巴哈都有個帖討論
呢層當日我請教過一個數據家
書依家係無限吸魂時代,45暗傷比較好

先論斧, 因為書我不在行, 留給專家,
如果5人副本我推薦火斧用45%火技, 但前題要有好隊友, 齊各種效果,
咁火斬輸出就係最大化,
但如果係單刷, 我覺得火技45%傷未必發揮到, 因為我認為斧之所以有強大坦力同風斬有1%吸血及每秒斬3下有關系, 當單刷要維持生命風斬在所難免, 而1轉就3秒, 3秒內少了24%傷怒氣, 風斬, 連擊等等都受影響, DPS 已經被拉低....
再來就是破防, 斧其中一個優勢就係破防, 但要達到50%破防必需要轉, 一轉就會拉低DPS, 如果唔轉就少10%破防輸出....所以唔轉即使每秒多了14.5%火斬但少了10%破防, 其實際效果可能只多了1-2%....但普攻, 怒氣等輸出同時下降....或者可考慮用源神破防如海德拉,千代巴哈, 但源神破防不穩定要看機率, 而且源神易死, 而巴哈, 千代, 海德拉等源神均無破實防技, 如果少了破實防技大概是少了7-8%輸出, 所以用源神破防效益不大。

而普攻我覺得是需要的, 因為跳打火斬之所以強勁, 除了技能第一下同回斬外, 跳打中的普攻也是因素之一。

作者: 折竹    時間: 2015-5-8 13:01:15

mi5842013 發表於 2015-5-8 11:58
因為小屋沒廚房...所以料理唔會有加乘的...(逃)

睇星界的小屋。。。真係完善好多
作者: 折竹    時間: 2015-5-8 13:19:14

小細細 發表於 2015-5-8 12:59
先論斧, 因為書我不在行, 留給專家,
如果5人副本我推薦火屬用45%火技, 但前題要有好隊友, 齊各種效果,
...

法書我係準備洗隻普攻+15暗傷用泥同二星加樓測 (沒錢買寶珠QAQ)
組隊破防50%實滿所以都冇咩問題,
火斧都吸得翻血,我睇就一次回好多咁
至於單刷,如果係45風傷無縫旋風斬,極op
巴哈最推薦都係斧洗風技傷

純計數/實測都同真係落場打有分別,未必控制到同一個技能迴圈,技都係要應變用
諗泥諗去現時的版本,都係暗光雷屬傷+隻24傷源神性價比比較高

普攻方面,斧天生攻速2.6s,多25%都唔會好似書咁跳一下普攻兩下
其實我就係糾結緊斧留8傷定攻速
16%傷上面比較左

Ps 為一個懶人,唔係卡副都係一套裝用到尾

作者: 小細細    時間: 2015-5-8 13:59:02

折竹 發表於 2015-5-8 13:19
法書我係準備洗隻普攻+15暗傷用泥同二星加樓測 (沒錢買寶珠QAQ)
組隊破防50%實滿所以都冇咩問題,
火斧都 ...

用橫掃跳打多25%攻速會有2下普攻, 當然呢個又係要控制回圈,
基本上係不用留攻速, 但要用無影手...

其實我係好想睇45%風技旋風斬有多OP,
但巴哈一直沒有人貼出來....
只有下星期3自已實測了......

作者: Its    時間: 2015-5-8 19:30:45

娘子同牛魔王出黎睇耶穌
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 20:49:05

Its 發表於 2015-5-8 19:30
娘子同牛魔王出黎睇耶穌

話說呢2日唔見左IT 去左邊玩
作者: Its    時間: 2015-5-8 22:08:43

小細細 發表於 2015-5-8 20:49
話說呢2日唔見左IT 去左邊玩

阿.. 比你發現左

我依排有d忙~"~
作者: 小細細    時間: 2015-5-8 22:21:09

Its 發表於 2015-5-8 22:08
阿.. 比你發現左  

我依排有d忙~"~

忙完好返來啦
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-9 10:40:12

小細細 發表於 2015-5-8 13:59
用橫掃跳打多25%攻速會有2下普攻, 當然呢個又係要控制回圈,
基本上係不用留攻速, 但要用無影手...

風技我覺得唔會OP得去邊

但係如果用加樓羅可以加埋源神技傷    傷害就好可觀

畢竟   旋風斬基傷低     怒氣不吃風技傷加成    加大旋風斬傷害
但係減少左怒氣既傷害     
雖然輸出會多少少 但係應該無火斧咁大既傷害加成  

而係破防足既情況之下  即使唔用吸血金武   單單用蝙蝠80武都可以吸得切
(個人弓  用海德拉破防10%  暴風曲10%  毒箭3層後   唔用金武都可以吸得切)
雖然無吸得咁快 但係未至於回唔上血)
所以我覺得真係要洗  洗火技傷會>風技傷

但係風技傷就可以懶人無限轉  所以睇個人LA   
作者: ChLiu    時間: 2015-5-9 11:25:04

刷圖神點副本團 3龍 風火42 雷 3淵 65次元
呢幾個刷都有家具,又有神點.
之後打埋決鬥者聖殿.

幻境天塔都記得要打.

神源神副啲商城既....
唔好諗會出碎就係.
作者: 小細細    時間: 2015-5-9 13:01:50

孤單心事 發表於 2015-5-9 10:40
風技我覺得唔會OP得去邊

但係如果用加樓羅可以加埋源神技傷    傷害就好可觀

風技我都有同感, 我覺得係一定有提升但就唔會好OP, 要等下星期實測再看。

如果火技45%加上8%傷,
火斬CD2秒, 平均每秒多22.5%火技輸出
但少了16%傷, 會少了約5%輸出, 所以火斬每秒只多了17.5%輸出
假切完全唔用旋風斬, 少10%破防(破防上限為50%) 即少約13%輸出, 扣減後火斬多了4.5%輸出
如果用海德拉破防, 就會沒有扣實防技, 以源神80LV計約少8%輸出, 扣減後火斬多了9.5%輸出
但其他技能包括怒氣, 普攻均全線下降5%輸出, 所以45%火技未必如預期理想。

或者到時會考慮轉15%火技+24%傷害, 等洗鍊出左再實測看看。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-9 14:26:27

小細細 發表於 2015-5-9 13:01
風技我都有同感, 我覺得係一定有提升但就唔會好OP, 要等下星期實測再看。

如果火技45%加上8%傷,

頂裝斧大概1870=1%左右吧
45火技+8%傷      1870*16=29920   約3萬表傷
佔原表傷大概5~6%         
而火技增加既火屬技能輸出大概40%   2秒cd黎講 平均每秒增加20%輸出  
扣掉普攻同怒氣既減少    輸出增傷最少都有10%
而實際上你會用到旋風斬  所以3秒+1秒火斬  =4秒先會用1次火斬
實際增傷大約都只有5%輸出左右

而15%火技+24%傷
就傷害維持  而火屬技能增傷15%
每秒平均增加7.5%傷害

基本上  如果唔需要用到旋風斬吸血     有補師情況下  全力輸出  
45%火技係完勝     而單刷黎講  洗火技就15%火+24表傷贏
(以上係巴哈測試得出黎既結果,有錯請紏正)
作者: 小細細    時間: 2015-5-9 14:32:52

孤單心事 發表於 2015-5-9 14:26
頂裝斧大概1870=1%左右吧
45火技+8%傷      1870*16=29920   約3萬表傷
佔原表傷大概5~6%         

正確, 就係咁啦
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-9 14:35:11

小細細 發表於 2015-5-9 14:32
正確, 就係咁啦

好似弓呢d咁既懶人職

45光+15暗      /45暗+15光
反正無普攻  點都贏.....再者加上普攻 輸出增加都比原來至少有25%以上增長
作者: 小細細    時間: 2015-5-9 14:42:09

孤單心事 發表於 2015-5-9 14:35
好似弓呢d咁既懶人職

45光+15暗      /45暗+15光

我岩岩手快快回快左, 冇考慮到3秒入邊風斬同怒氣都會降低輸出, 所以實際上整體輸出未必有提升5%

而單刷15%+24%傷應該係比較好, 5人組隊就45%火技+8%傷較好。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-9 15:52:42

小細細 發表於 2015-5-9 14:42
我岩岩手快快回快左, 冇考慮到3秒入邊風斬同怒氣都會降低輸出, 所以實際上整體輸出未必有提升5%

而單刷1 ...

um   雖然我都係覺得45%8傷實用d     因為差距唔大    就揀個高爆發d既
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 09:24:44

1樓新增 副聖劍推到 玉姐 及 希瓦 影片。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 10:06:01

小細細 發表於 2015-5-11 09:24
1樓新增 副聖劍推到 玉姐 及 希瓦 影片。

[attach]14846[/attach][attach]14847[/attach]

細細 我錄左段1分28秒A_A  上傳緊

作者: 小細細    時間: 2015-5-11 10:20:48

孤單心事 發表於 2015-5-11 10:06
細細 我錄左段1分28秒A_A  上傳緊

wow 大讚!
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 10:23:51

小細細 發表於 2015-5-11 10:20
wow 大讚!

今日死好運 佢唔指我  比我係咁可以輸出 HAA
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 10:26:54

孤單心事 發表於 2015-5-11 10:23
今日死好運 佢唔指我  比我係咁可以輸出 HAA

都要有實力先壓得到行血
我尋晚都有研究過, 如果cut到回血應該推到1分30內,
不過等星期3先再試了。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 10:40:08

小細細 發表於 2015-5-11 10:26
都要有實力先壓得到行血
我尋晚都有研究過, 如果cut到回血應該推到1分30內,
不過等星期3先再試 ...

我手殘1開始戈下無CUT到    CUT左應該可以更加快
我係半血後CUT左1次   
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 10:52:35

孤單心事 發表於 2015-5-11 10:40
我手殘1開始戈下無CUT到    CUT左應該可以更加快
我係半血後CUT左1次

其實都正常, 因為真係唔易cut,
假設王分半鐘內打完, 即係2次cut技機會, 但係又要留意其他野, 係短短瞬間係好易miss左。
btw 好耐冇睇戰弓單刷片, 終於有得睇返下!
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 11:00:59

小細細 發表於 2015-5-11 10:52
假設王分半鐘內打完, 即係2次cut技機會, 但係又要留意其他野, 係短短瞬間 ...

弓單刷好悶   你會見到剩係得2招......
毒箭同暴風曲都係跳放XD   所以無咩特效

作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 11:08:22

小細細 發表於 2015-5-11 10:52
假設王分半鐘內打完, 即係2次cut技機會, 但係又要留意其他野, 係短短瞬間 ...

[hd]cc_KHUdA_Zc&feature=youtu.be[/hd]

作者: 小細細    時間: 2015-5-11 11:09:04

孤單心事 發表於 2015-5-11 11:00
弓單刷好悶   你會見到剩係得2招......
毒箭同暴風曲都係跳放XD   所以無咩特效
...

招唔怕悶, 最緊要受!
但我覺得你條片, 係有示範作用, 可以俾大家睇到, 戰弓其實肯俾心機玩都可以好高輸出。
好多野成功與否係視乎有冇拿個心出來去做。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 11:13:04

小細細 發表於 2015-5-11 11:09
招唔怕悶, 最緊要受!
但我覺得你條片, 係有示範作用, 可以俾大家睇到, 戰弓其實肯俾心機玩都可以好高輸出 ...

條片示範到1次斷技

最初戈次失敗左  但係如果自己讀秒叻   可以斷到的      我自問我唔掂= = 所以我都係粗略估計時間去暈   結果唔中
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 11:20:32

孤單心事 發表於 2015-5-11 11:13
條片示範到1次斷技

最初戈次失敗左  但係如果自己讀秒叻   可以斷到的      我自問我唔掂= = 所以我都係 ...

頭果次多數都失敗哈哈,
btw 海德拉全能力降10%好似真係幾work, 我星期3實測一下。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 11:24:59

小細細 發表於 2015-5-11 11:20
頭果次多數都失敗哈哈,
btw 海德拉全能力降10%好似真係幾work, 我星期3實測一下。 ...

其實我自己用海德拉 都係因為我本身唔夠破防

我得暴風曲12%  核心10% 防突20%    所以1定要用源神破

3星既我得海德拉同加百列有破防   加百列得5%  所以選用海德拉

至少降全能   我打落好似係降埋生命上限  所以感覺上有用

但係要等洗鍊出    -150%爆傷完全無用  HAA
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 11:33:06

孤單心事 發表於 2015-5-11 11:24
其實我自己用海德拉 都係因為我本身唔夠破防

我得暴風曲12%  核心10% 防突20%    所以1定要用源神破

係, 其實我最初選用基加係因為佢會高7%左右輸出,
但而家睇返你段片, 海德拉除左破防外, 應該係有降到血量, 甚至降埋冶療量10%, 玉姐攻擊力都有下降, 所以來緊洗鍊可能選擇用海德拉代替風斬破防, 然後改用火斬跳打。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 11:43:45

小細細 發表於 2015-5-11 11:33
係, 其實我最初選用基加係因為佢會高7%左右輸出,
但而家睇返你段片, 海德拉除左破防外, 應該係有降到血 ...

治療量就唔係好覺  但係生命上限就一定有
因為某個bug  觸發後  re王  你會見隻王係無左10%血
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 11:52:23

孤單心事 發表於 2015-5-11 11:43
治療量就唔係好覺  但係生命上限就一定有
因為某個bug  觸發後  re王  你會見隻王係無左10%血 ...

e..如果咁講, 即係海德拉死左, 技能時間過左, 會見到隻王少左10%血?
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 12:00:50

小細細 發表於 2015-5-11 11:52
e..如果咁講, 即係海德拉死左, 技能時間過左, 會見到隻王少左10%血?

No  係海得拉個buff觸發後  如果你死左    Re左王  
海德拉個buff之後再完   咁你再入返王區
就會見到隻王一開始已經90%血  未入戰

作者: 小細細    時間: 2015-5-11 12:08:20

孤單心事 發表於 2015-5-11 12:00
No  係海得拉個buff觸發後  如果你死左    Re左王  
海德拉個buff之後再完   咁你再入返王區
就會見到隻 ...

但又有個問題, 如果海德拉中途死左,
又唔記得放佢出返來, 技能時間過左...
咁隻王會唔會+返10%血, 定扣左果10% 血會當你扣左, 唔會加返?
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 12:30:02

小細細 發表於 2015-5-11 12:08
但又有個問題, 如果海德拉中途死左,
又唔記得放佢出返來, 技能時間過左...
咁隻王會唔會+返10%血, 定扣 ...

唔會加返10%血  
當扣左

但係佢招回血係計生命上限    回15%  
咁即係你扣左佢生命上限=扣左佢回血量
而1無左個BUFF  佢生命上限就好似由90>100咁
即係回血量就由13.5 變返15
咁樣計落     現時黎講犠牲少少輸出換黎佢回血量減少  都值得
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 12:45:50

孤單心事 發表於 2015-5-11 12:30
唔會加返10%血  
當扣左

如果咁計又幾抵玩wo!
咁今晚返去3星左佢先~
不過唔知夠唔夠碎
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 13:03:21

小細細 發表於 2015-5-11 12:45
如果咁計又幾抵玩wo!
咁今晚返去3星左佢先~
不過唔知夠唔夠碎

3星用黎洗鍊姐

海德拉1星都可以做到同樣效果

而海德拉唔會好似近戰源神咁會死

遠攻源神打玉藻可以放住係到 唔會死的
作者: 小細細    時間: 2015-5-11 14:20:51

孤單心事 發表於 2015-5-11 13:03
3星用黎洗鍊姐

海德拉1星都可以做到同樣效果

YA 我係我打算用來洗鍊,
不過如果洗左, 第日想玩pvp又要洗返轉頭...
我今晚先試下隻源神能力如何, 再決定。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-11 14:46:30

小細細 發表於 2015-5-11 14:20
YA 我係我打算用來洗鍊,
不過如果洗左, 第日想玩pvp又要洗返轉頭...
我今晚先試下隻源神能力如何, 再決 ...

不過海德拉個效果拎黎打王的確係加快好多速度
但係平時1般既王唔會太明顯   因為斧破防已經夠哂
只係好似玉藻呢種王先會有明顯既效果  其他只要夠火力既都差唔到好遠
作者: kafeitu001    時間: 2015-5-11 20:44:32

斧可以強推掉黑兔子那組的話,後面大概都可以強推了,門神做的很良心
作者: 小細細    時間: 2015-5-12 09:41:04

孤單心事 發表於 2015-5-11 14:46
不過海德拉個效果拎黎打王的確係加快好多速度
但係平時1般既王唔會太明顯   因為斧破防已經夠哂
只係好似 ...

我尋晚去左測試海德拉的實用度,
時間由1分50縮短至1分13秒,
但我覺得很詫異, 不是因為時間短了,
而是因為已經到達50%破防上限的我,
用24%傷源神及降150%爆傷源神打出來的數值竟然很接近....

1樓新增改用源神海德拉版影片
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-12 11:05:51

小細細 發表於 2015-5-12 09:41
我尋晚去左測試海德拉的實用度,
時間由1分50縮短至1分13秒,
但我覺得很詫異, 不是因為時間短了,

呢點我都有d奇怪  
正常黎講到達破防上限後  低左表傷應該傷害低左至係

但係如果傷害反而持平/反升  咁可以推測   試煉破防上限不止50% /  海德拉降全能會同時降低王既減傷
作者: 折竹    時間: 2015-5-12 12:34:52

尋晚趁人去沖涼我都入場試左陣,本身係大廳玩編年史
零光屬傷,平常副本機體,換左海德拉
佢打我唔死,我又打佢唔死,佢損血量一直維持係五分一左右
係未到75%(好似係,懶得CHECK)唔出圓形地地毯的時候,個人感受係冇可能斷到回血技,見到直線地毯再禁技一定慢左
都係火力火力……

作者: 孤單心事    時間: 2015-5-12 12:57:38

折竹 發表於 2015-5-12 12:34
佢打我唔死,我又 ...

基本佢玉藻既回血見到紅地再斷已經太遲   要預判
如果真係無自信斷  可以係佢用完回血後數6秒再暈
即使斷唔到都可以拖延佢回血既頻率
至於法書點打先過到
可以去問天子  佢係港服第一個單刷過到玉藻既人
同時又係主書
作者: 小細細    時間: 2015-5-12 13:47:22

孤單心事 發表於 2015-5-12 11:05
呢點我都有d奇怪  
正常黎講到達破防上限後  低左表傷應該傷害低左至係

現階段我都係咁諗, 但需要多一點時間去求証。
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-12 13:49:35

小細細 發表於 2015-5-12 13:47
現階段我都係咁諗, 但需要多一點時間去求証。

我遲d拎隻巴哈去測試下    我破防係52%   用巴哈就50%  再換霸雷陣   先測試下破防效益係咪50上限先
作者: 小細細    時間: 2015-5-12 14:06:06

孤單心事 發表於 2015-5-12 13:49
我遲d拎隻巴哈去測試下    我破防係52%   用巴哈就50%  再換霸雷陣   先測試下破防效益係咪50上限先 ...

咁等你消息
作者: 小細細    時間: 2015-5-12 14:14:10

折竹 發表於 2015-5-12 12:34
佢打我唔死,我又 ...

如果完全零光屬可以扣到25%血,
咁用光屬裝大概就可以過了,
加油!
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-12 16:10:04

小細細 發表於 2015-5-12 14:06
咁等你消息

夜D打完幻境

我去試煉入面測試

流程大概係:
圓月暴風曲12% + 破防核心10% +防突奧義20% =42%      
先選用望月千代女配合源神飾品破防8%   達到50%破防    普攻取值

再收起望月千代女   使用皇王霸雷陣破防12%
達到54%破防 取值     測試破防上限是否50%

然後再更換海德拉   達到破防52%   取值    睇下普攻數值是否相約
作者: 孤單心事    時間: 2015-5-12 17:38:16

小細細 發表於 2015-5-12 14:06
咁等你消息

[attach]14853[/attach]破防弓+防突+暴風曲+千代女=50%破防=47461

[attach]14852[/attach]破防弓+防突+暴風曲+皇王霸雷陣=54%破防=47461

[attach]14851[/attach]換上海德拉降上全    海德拉+防突+破防弓+暴風曲=52%破防達到50%上限   傷害=47670

結論   破防上限50%   海德拉也無法減少王減傷   一切都是錯覺

作者: 小細細    時間: 2015-5-12 20:00:07

孤單心事 發表於 2015-5-12 17:38
破防弓+防突+暴風曲+千代女=50%破防=47461

破防弓+防突+暴風曲+皇王霸雷陣=54%破防=47461

3Q 心事幫忙測試

不過真係好費解, 因為2段片風斬都係8-14萬內跳動,
或者係降低左血量令到回血下降, 打快左。

作者: 孤單心事    時間: 2015-5-12 21:36:55

小細細 發表於 2015-5-12 20:00
3Q 心事幫忙測試

不過真係好費解, 因為2段片風斬都係8-14萬內跳動,

可能只係因為玉藻有降傷害技能   有時你被佢降左佢傷

不過用海德拉係打快左好多  我自己都咁覺得  
佢回既血量無咁多
作者: 小細細    時間: 2015-5-22 09:17:00

推出源神洗鍊後,
我把海德拉屬性鍊成25%攻速45風技,
然後又去單刷1次,
感覺輸出是提高了, 但不是提高了很多。

1樓更新啟源聖域‧試煉 (完整影片)

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2