AGAMES 討論區

標題: 民意調查 - 你認為申請帳號還需要啟動碼嗎? [打印本頁]

作者: 神域使者    時間: 2015-6-9 13:02:22     標題: 民意調查 - 你認為申請帳號還需要啟動碼嗎?

作者: Asaki    時間: 2015-6-9 13:10:36

冇既話...我諗D大師兄(外掛)會返哂黎...
作者: 米米    時間: 2015-6-9 13:11:21

雖然想廢除,
但是廢除了外, 掛會不會更多? 變成無門檻加入?
作者: 孤單心事    時間: 2015-6-9 13:13:22

啟動碼唔難拎到
好似產品包呢d     我地公會本身都有群組   即便有非港澳區既人想玩只要加群/聯絡到我地

我地都可以提供到啟動碼    即係只要唔係機器人   我地都好歡迎佢問我地拎    因為1個公會將產品包集合埋1齊其實好多啟動碼可以派

隻game幣值已經好誇張    再取消埋啟動碼    到時1件手染可能上幾萬金都唔出奇   唔買金想點生存?
作者: 米米    時間: 2015-6-9 13:15:17

孤單心事 發表於 2015-6-9 13:13
啟動碼唔難拎到
好似產品包呢d     我地公會本身都有群組   即便有非港澳區既人想玩只要加群/聯絡到我地

同意

而且希望能夠真正打擊外掛工作室=.=

作者: mi5842013    時間: 2015-6-9 14:25:58

我唔想又過返D外掛多到伺服器全紅既日子...求保留啟動碼...
作者: CandyBaby    時間: 2015-6-9 15:30:51

mi5842013 發表於 2015-6-9 14:25
我唔想又過返D外掛多到伺服器全紅既日子...求保留啟動碼...

我都係咁話...果d日子...lag到無朋友 又多洗頻
作者: 悠雲~    時間: 2015-6-9 15:43:36

取消左到時隻GAME俾外掛再次攻陷都似..
上年暑假取消左D後遺症都仲係度..
未根治到又有新一批外掛入黎到時真係乜人都走哂得返D土豪玩
作者: owen212    時間: 2015-6-9 17:26:23

啟動碼 算係一項限制工作室註冊數量嘅策略   最好都係保留。
作者: moonling    時間: 2015-6-9 19:18:37

不解釋 保留...

作者: Asaki    時間: 2015-6-9 19:50:34

一面倒的結果
作者: 天生購物狂    時間: 2015-6-9 22:26:26

太晚了.....官方反應真係好慢....
作者: tachikoma    時間: 2015-6-9 23:29:52

要啟動碼d工作室還要用$$買回來開,
不用的話...你說呢...
作者: 白雪限定    時間: 2015-6-10 13:40:10

又係有好有唔好
作者: moonling    時間: 2015-6-10 14:16:51

如果係搞得掂d外掛,就唔使要啟動碼,但事實唔係嘛。
我都明白官方想多d新手嚟玩,因為真係少咗好多人玩。
作者: LoVeCaT    時間: 2015-6-10 14:20:19

保留+1
作者: tsts1021    時間: 2015-6-10 15:12:26

唔要啟動碼??! 你地想再多D外掛????????

自己又捉唔清喎
作者: Asaki    時間: 2015-6-11 00:27:32

但人就真係越黎越少....點講好呢~唔係只GAME有致命問題趕客~
但講真...而家興玩手機GAME多~身邊開始有朋友而家連電腦都唔會有...可能得部NB上下網就算...加上有個什麼啟動碼係到...新人一定難左入黎~
上面既人話自己有序號幫到果d新手...咁都要果d新手本身識你地先得架

其實再咁落去...係更多新game出現...ffo自然就會更少人玩...少人玩...只game就少左人課金...咁ffo就88得

不過都係果一句...最x衰都係d工作室外掛!
作者: yauwanhang    時間: 2015-6-11 02:10:06

其實遊戲不需啟動碼,玩家會增多,對遊戲是好事。
不過也要官方有能力去打擊工作室那些「大師兄」才可,
可惜一路以來官方對「大師兄」都無能為力,又或是無效率,
還是保留需要啟動碼比較好了。
作者: Chiv33v    時間: 2015-6-11 10:09:13

啟動碼呢D野我已經有100幾個
作者: 1212312    時間: 2015-6-11 10:32:50

Chiv33v 發表於 2015-6-11 10:09
啟動碼呢D野我已經有100幾個

咁多~~比幾個我啦~~衰鬼~
作者: 小細細    時間: 2015-6-11 10:39:16

我簡單講幾個重點:

1. 在市場上沒有妥善回收金機制下, 強行再推出免啟動碼註冊, 係殺雞取卵做法, 短期新手加入可能會買1-2張點起家, 但好快會因為頂唔順通帳壓力而迅速離開, 同時唔單止新手會走, 連老手都一樣會頂唔順會走, 結果加速遊戲死亡。

2. 官方推出任何政策前係應該有完善配套設施, 唔好只單看眼前利益, 但後果由玩家集體承擔。去年推出免啟動碼後, 大量工作室湧入, 金價暴降, 由1:2 1直降至12月份1:9, 到左現在係1:12。好明顯見到, 官方係冇考慮開放免啟動碼而造成的連帶影響。今年, 重提免啟動碼做民意調查, 但講穿左只係想踢返個波俾玩家, 做免責聲明, 如果今次開放免啟動又出事, 係唔係打算用民意做檔箭牌?

3. 其實幻想神域同其他遊戲比較, 係一隻比較多元化遊戲, 而且遊戲內容豐富有一定競爭能力, 但官方一直以不干涉市場為藉口, 不願意修正上年免啟動碼造成金氾濫後遺症, 甚至台版一些回收金活動, 在港版也被刪除, 先會有今時今日局面。我希望官方可以推出一些活動來回收市場過份溢出金, 例如, 限時推出用金抽/買商城用品, 推出一些源神或比較有特色坐騎只能用金抽, 或者源神150萬, 200萬, 250萬分徽章。保持遊戲經濟平衡是很重要的一環, 如果經濟失衝, 玩家們無法生存, 最終遊戲只有倒閉。

4. 我希望官方真係打算推出免啟動碼, 係有相應措施, 例如:如何應對工作室湧入, 如何應對通脹疏度市面上大量金, 如何維持伺服器穩定等等。

作者: 小細細    時間: 2015-6-11 10:51:19

希望官方能回應一下,
如果今年重開免啟動碼,
會否有什麼相應配套及措施?
作者: 折竹    時間: 2015-6-11 12:32:16

加個用金抽80圖/蟲絲都唔錯,增加下供應
作者: moonling    時間: 2015-6-11 13:43:22

80圖都萬幾2萬,你叫d人點揾金買,即叫人去幫襯外掛買金.
(其實...d外掛係咪官方開架...)
作者: raydric    時間: 2015-6-11 20:15:26

作為一款已經運營兩年?的遊戲,個人認為運營方首先應考慮的是如何留住老玩家而非引新人跳進一個難以生存的大坑,給工作室BOT提前過年
作者: luoggzxcvb    時間: 2015-6-12 11:29:23

絕對不可以取消,我不想這個遊戲馬上game over
作者: iobgnod    時間: 2015-6-12 12:09:18

保留+1
作者: 時空裂縫    時間: 2015-6-12 20:27:25

支持「廢除」申請帳號要啟動碼的機制
1.手機app話一月個可以拎一次 我2014年12月拎完之後拎唔到
2.新開ac唔比開60Lv鐮刀 外掛難搵金 廢除申請帳號要啟動碼
3.又唔係封測洗咩要啟動碼 外掛都有可能破解啦
作者: 小細細    時間: 2015-6-12 21:19:57

時空裂縫 發表於 2015-6-12 20:27
支持「廢除」申請帳號要啟動碼的機制
1.手機app話一月個可以拎一次 我2014年12月拎完之後拎唔到
2.新開ac唔 ...

1. 如果再拿唔到應該叫官方修正
2. 一樣可以野地掛到60 再開鐮
3. 上年6月隻game 開左1年, 同樣唔係封測, 一樣大量外掛湧入, 洗交易頻, 召募頻洗到7彩, 官方封都封唔切, 如果工作室已經破解左啟動碼, 外掛唔會係而家呢個數量。

作者: 玄逍    時間: 2015-6-12 22:21:27

有否考慮在申請Alta / 遊戲 accounts時加入(+852)電話認証/識別/保密系統?
===========================
設計啟動碼原因是打擊外掛,保留玩家。
現在廢除之,是為了方便玩家,鼓勵外掛?
===========================
回應主題:支持仍然保留
作者: cskm2005    時間: 2015-6-15 07:34:12

但如果工作室收入大過買啟動碼....
......
作者: tachikoma    時間: 2015-6-17 09:42:02

cskm2005 發表於 2015-6-15 07:34
但如果工作室收入大過買啟動碼....
......

星界神話如無意外7月就會OB,
到時工作室一定會過去搵食...
如果這裡不再要啟動碼開a/c,
佢地一定會很高興...
兩面錢一起賺...
作者: sfa00302    時間: 2015-6-19 18:53:37

廢唔廢除分別不大
反正都沒人在管外掛
所有物品只會更加天價
變成唔買金無得玩的局面
作者: yauwanhang    時間: 2015-6-24 12:27:22

sfa00302 發表於 2015-6-19 18:53
廢唔廢除分別不大
反正都沒人在管外掛
所有物品只會更加天價

完全講出真相。
副本入口門前站一會,就看到一班大師兄進進出出,完全沒有人理會。
遊戲的掉寶率,也調得過低,迫使玩家一是放棄遊戲,一是向工作室買金延續下去。
作者: woody123z    時間: 2015-6-24 12:34:06

應要「保留」申請帳號要啟動碼的機制+1
作者: siuyu886    時間: 2015-6-26 17:31:47

moonling 發表於 2015-6-11 13:43
80圖都萬幾2萬,你叫d人點揾金買,即叫人去幫襯外掛買金.
(其實...d外掛係咪官方開架...) ...

括號內容講真我所想
作者: moonling    時間: 2015-6-30 13:14:25

開咗星界應該少咗好多外掛吧,連同玩家+外掛都一齊跑掉
作者: 時空裂縫    時間: 2015-6-30 19:52:33

小細細 發表於 2015-6-12 21:19
1. 如果再拿唔到應該叫官方修正
2. 一樣可以野地掛到60 再開鐮
3. 上年6月隻game 開左1年, 同樣唔係封測, ...

掛到60LV都封左啦
作者: 小細細    時間: 2015-6-30 20:18:45

時空裂縫 發表於 2015-6-30 19:52
掛到60LV都封左啦

真係咁快手封外掛, 就唔會一直都係鐮刀進出副本。
作者: 時空裂縫    時間: 2015-7-1 17:16:01

小細細 發表於 2015-6-30 20:18
真係咁快手封外掛, 就唔會一直都係鐮刀進出副本。

e家會有1lv升到60lv 之後會開鐮刀進出副本? 你自己諗清楚啦
作者: 小細細    時間: 2015-7-1 19:48:19

時空裂縫 發表於 2015-7-1 17:16
e家會有1lv升到60lv 之後會開鐮刀進出副本? 你自己諗清楚啦

個問題著眼點係, 如果我掛1隻火炮或者其他職到60LV, ACC其他6隻人物都可以開鐮刀,
即係我只需掛一只人物, ACC就可以有7隻60LV人物可以刷單人副,
就係點解我講點解會掛火炮開鐮刀。

作者: 時空裂縫    時間: 2015-7-1 19:51:41

小細細 發表於 2015-7-1 19:48
個問題著眼點係, 如果我掛1隻火炮或者其他職到60LV, ACC其他6隻人物都可以開鐮刀,
即係我只需掛一只人物, ...

1.一個AC只可以用一個人物
2.1LV掛到60LV之後刷副本未比人封 真係又咁樣我都想要個掛
作者: 小細細    時間: 2015-7-1 20:16:16

時空裂縫 發表於 2015-7-1 19:51
2.1LV掛到60LV之後刷副本未比人封 真係又咁樣我都想要個掛 ...

事實就係咁,
ALTA 係有封外掛,
但唔係日日都走去封。
60LV先開到鐮刀只係拖慢鐮刀新產, 等官方可以有時間封外掛,
但當解開啟動碼, 大量火炮生成, 60LV先俾開鐮刀根本冇意義,
當然你有權選擇用外掛啦, 但係有1日你俾人封左ACC就唔好怨。

作者: 小細細    時間: 2015-7-1 20:30:22

時空裂縫 發表於 2015-7-1 19:51
2.1LV掛到60LV之後刷副本未比人封 真係又咁樣我都想要個掛 ...

另外,
我希望你思考幾個問題,
究竟係唔係解開左啟動碼,
就會有大量玩家湧入?
新手加入要起家, 究竟又會唔會買金?
遊戲系統有冇足夠能力消化溢出金量?
通漲進一步升溫, 新手同老手到時又生唔生存到?
而究竟導致而家玩家流失,
係因為掉寶率低, 通漲, PVP攻/坦裝失衡, 天塔大型副本更新速度過慢等等,
還是因為設立啟動碼所致。

作者: 時空裂縫    時間: 2015-7-2 16:03:17

小細細 發表於 2015-7-1 20:16
事實就係咁,
ALTA 係有封外掛,
但唔係日日都走去封。

GM設定60LV先開鐮刀 我認為無問題 鐮刀唔係好大力
你想玩鐮刀實有心升上去 60LV先俾開鐮刀如何冇意義?唔比外掛開AC直接開60LV鐮刀洗得咁多啦
想玩外掛一定有方法可以拎到啟動碼 等於無分別 限制60LV先開到鐮刀有可以有效外掛唔洗刷咁多金
新手去玩FFO 要啟動碼 又唔知去where去拎到 唔知頭唔知路去壇d人都未必回你 就算回你又未必係比啟動碼你 新手玩家同老手回歸意欲大大減少 都有可能唔玩
出面個帖又一個搵啟動碼好例子http://forum.agames.hk/forum.php ... 3495&extra=page%3D1
就算要啟動碼又如何?http://forum.agames.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=113539&extra=page%3D1
作者: 小細細    時間: 2015-7-2 20:17:06

時空裂縫 發表於 2015-7-2 16:03
GM設定60LV先開鐮刀 我認為無問題 鐮刀唔係好大力
你想玩鐮刀實有心升上去 60LV先俾開鐮刀如何冇意義?唔比 ...

唔洗好大力, 以60LV鐮刀來講, 係有足夠能力刷62 單人副本,
引用你講"想玩外掛一定有方法可以拎到啟動碼 等於無分別"
所以"想玩FFO一定有方法可以拎到啟動碼 等於無分別"。
啟動碼係一條防線用來降低外掛生成速度,
如果取消啟動碼, 工作室註冊遊戲賬號是用程式註冊, 脹號數量是以萬計, 你可以睇返上年6月官方取消啟動碼後, 官方所查封的外掛數量是以萬計。
當然我認為官方應該在玩家註冊遊戲脹號時有指引教導玩家如何取得啟動碼, 及把其教學長期頂置在官方論壇。

作者: maybeareyou    時間: 2015-7-4 12:48:25

有啟動碼仲好過無嘛  外掛本來就多了
作者: bb9977    時間: 2015-7-10 22:02:16

需要需要需要
作者: 索菈米杜嘉    時間: 2015-7-15 03:57:20

無論如何都應該要保留。
作者: wai-v-    時間: 2015-8-9 22:33:25

點解依加開帳唔洗啟動碼
作者: 索菈米杜嘉    時間: 2015-8-10 03:40:53

wai-v- 發表於 2015-8-9 22:33
點解依加開帳唔洗啟動碼

我岩岩試左一下,系真嘅,咁搞法以後我呢D輕課金玩家點生存,我已經預見隻game再次比外掛統治嘅未來,好可怕啊!
作者: 白雪限定    時間: 2015-8-10 15:52:56

想開多個號..
作者: 悠雲~    時間: 2015-9-8 02:12:37

官方大大你又要問人保唔保留要啟動碼開AC又取消,
真係神又係你鬼又係你,
點解仲未汲取到上年暑假大量外掛入侵FFO既教訓?
要小小玩家承受GAME通漲既問題,
係低LV地圖啲副本出面經常有好多外掛膠名鐮刀/火炮出出入入,
掛到上70幾LV都無GM理會捉外掛,
就算檢舉左幾次都無咩效果出到黎咁,
係咪真係想FFO加速死亡?
以上係我依排係副本出面經常性見到此類場面問題,
希望官方大大多加留意
作者: yauwanhang    時間: 2015-9-8 04:40:16

這次代理所用的招式,就是兵法中很出名的「暗渡陳倉」!
高招高招!配服配服!厲害厲害!

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2