AGAMES 討論區

標題: 哪個才是最珍貴的回憶! 支持月費伺服器 [打印本頁]

作者: Divinaluck    時間: 2012-8-31 01:23:38     標題: 哪個才是最珍貴的回憶! 支持月費伺服器

當年你們還記得與我一起的回憶嗎? 她微笑的說。我想起了, 那時看著你的背影, 你帶我到每一個陌生的地方, 每一座綠油油山坡上, 我還記起那粉紅色的雪怪。 喔!? 為何村子裡有雪怪。我在呆笑的說。

那天, 我終於出生了~第一眼看見, 那是甚麼...石頭(汗||)....我是石頭爆出來!?(驚訝) ...怎麼前面有位阿嬸, 難道是她幫我接生的!?(哭)我腦海出現了一閃電, 天呀!!!!我的第一次沒了, 怎麼會沒有美女護士。我心裡悲鳴亂想。回過神來, 我在哪? NO~~NO~~身旁怎麼會有堆屎!?(驚); 屎還會流.......(汗||)不會吧, 不可能吧, 哈....嘎..(呆了)....。 童話的故事就這樣開始!!
       從那天起, 我帶著那只臭臭的屎...萊姆, 終於開始我的旅程; 加油吧, 拍擋!  我拿起那廉價的法杖(汗-_-|), 拷起来也准备离开村子; 隨即 "蕉" 一聲, 突然眼前漆漆黑一片, 出現了, 出現了, 又是屎萊姆....天呀~~那是食x遊戲嗎嗎??T﹏T 幸好~平時有看武俠片, 練成身手敏捷, 以我敏捷的身姿, 不用大戰300回合, 就死了....終於終於出現了, 出現了, 太感謝!! 美女護士~>﹏<~ 來抱抱~愛的抱抱! 是次收費300可因...........

希望官方盡早推出月費伺服器, 哪個版本? 哪個設定? 請各位有經驗玩家一起來發表, 在此提出更多可行建議, 就算將來玩月費也好, 免費也好, 只希望有更多人愛這個元老級遊戲。
我也有少少建議, 官方採納與否也沒關系, 每一個人心中也有自己的童話故事! 把你們想要的故事設定在此告訴給官方!

1. V1.01版本設定已經可以平衡大部份角色定位(例如刀戰/劍戰/斧戰), 希望保留公測設定。
2. 降低範圍技能攻擊力, 特別是2轉職業技能(避免例如黑洞/白金等技能秒殺怪物, 而不考慮團隊, 直接單人練功)
3. 降低範圍技能攻擊力同時, 降低中階野外怪物攻擊力及提高血量上限 (發揮團隊合作重要性)
4. 保留組隊經驗值加成
5. 取消分子隱定劑 / 迷之裝備/ 超級經驗值娃娃等設定 (違反遊戲平衡)
6. 降低職業技能升級所需經驗值 (法術系升技真的很辛苦, 比上班更痛苦)
7. 回復舊版面(那個綠色的V1.01版面)
8. 雙經活動稀有化, 防止經常性雙經活動, 以免大家等級相差太多。
9. 裝備耐久度回復v1.01設定, 使用技能不會消耗耐久度

作者: GentlemanBeard    時間: 2012-8-31 12:34:17

有個很重要的問題希望各位認真回應一下(幫忙請比較少到AGames或Facebook的朋友來給個回應吧)。因為是影響力很大的機制。

月費伺服器是否需要提供魔幣消費相關購買服務?
影響機制有:魔幣商人、魔幣小販、笨牛寶箱、頭銜小販、百變金剛、經驗小天使、加油小天使等魔幣收費機制。
以及雷老大標局[標金的獲得是消耗魔幣所得,使用標金下標最高者得到該週神兵,有沒有魔幣消耗會影響這個機制。
作者: 風之王者    時間: 2012-8-31 12:48:35

其實就係因為童話咁耐都冇大改進
令到好多老玩家心淡退童
如果今次成功改革,相信多返好多人回童
但係變左月費伺服器既話,我覺得會有d折扣囉
月費伺服器既話我都可能唔玩童
作者: monkeylee    時間: 2012-8-31 12:51:19

童話已經唔係童話了
為左賺錢
咩野破壞平衡既item都推出
由個下開始 退步是必然
作者: kitkit001    時間: 2012-8-31 12:53:20

其實好多人都唔知果d version有咩變動,有冇d資料網提供下
作者: ♂峰=]    時間: 2012-8-31 12:56:40

得認為好似名將咁會每個星期維修列出變更項目較好
範圍技能攻擊力除左睇武器都係睇寵姐
不如每隻降級物品只可以對寵用一次
咁會唔會好好多呢??
作者: kitkit001    時間: 2012-8-31 13:01:34

♂峰=] 發表於 2012-8-31 12:56
得認為好似名將咁會每個星期維修列出變更項目較好
範圍技能攻擊力除左睇武器都係睇寵姐
不如每隻降級物品只 ...

到時可能得返咖啡

作者: kitkit001    時間: 2012-8-31 13:08:53

岩岩話要既資料係台灣官網搵到=P
http://fairyland.lager.com.tw/
禁左下啲資料片就見到
作者: 大笨雄    時間: 2012-8-31 13:29:44

無分孑同迷裝會唔會弱化左戰士類?
作者: climbw23598    時間: 2012-8-31 13:47:10

GentlemanBeard 發表於 2012-8-31 12:34
有個很重要的問題希望各位認真回應一下(幫忙請比較少到AGames或Facebook的朋友來給個回應吧)。因為是影響力 ...

魔幣有冇影響我E家仲諗緊,但係下標果度我覺得應該要取消,咁樣只會令到貧者愈貧,富者愈富

大笨雄 發表於 2012-8-31 13:29
無分孑同迷裝會唔會弱化左戰士類?

之前童話既戰士係2力1敏咁樣配點,而且當時係冇分子,但係一樣有好多人玩戰士,亦都唔見得比修士弱勢,
但係長遠黎講會唔會對戰士造成威脅我自己就唔知,以前既PK要有技術,唔係一味靠裝備
而E家既PK就一兩個回合定勝負,邊個敏高就邊個贏,我覺得呢個係分子既弊點

以上只屬個人意見,如有錯誤可以指出

作者: Divinaluck    時間: 2012-8-31 14:26:20

GentlemanBeard 發表於 2012-8-31 12:34
有個很重要的問題希望各位認真回應一下(幫忙請比較少到AGames或Facebook的朋友來給個回應吧)。因為是影響力 ...

那個是好後期免費伺服器才出現, 希望月費同時可以取消魔幣/其他另類消費

1個月費已經不平宜, 再來魔幣, 會令到貧者愈貧,富者愈富, 我想公平起見, 還是取消會比較好。

請問代理有權出月費專用的新產品包嗎? 如果出, 也希望產品包平民化一點~
作者: 沁嬡    時間: 2012-8-31 14:28:04

變番月費制.會唔會改番出技唔扣裝耐用度先!?
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-8-31 15:09:04

Divinaluck 發表於 2012-8-31 14:26
那個是好後期免費伺服器才出現, 希望月費同時可以取消魔幣/其他另類消費

1個月費已經不平宜, 再來魔幣,  ...

嗯,當中太多這些細節要考慮了。稍一不慎何能會令伺服器變得不吸引,所以希望集各位的意思整合研究。
作者: ming1028    時間: 2012-8-31 23:54:33

贊成恢復月費制  我亦會繼續玩
支持 V1.01 人魚傳說   果陣平衝得多 迷裝/分武不再要了  也不要搞魔幣
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-1 02:37:39

原創故事時間關系, 只寫了小小, 喜歡的話, 會一直寫下去, 我的回憶綠。
作者: 晴哥    時間: 2012-9-1 03:16:10

如果
姐係如果啦~
童話變月費之餘
仲可以好似以前咁,一個星期上幾多次23樓都有機會開到核心/分子等等(當然希望更可抽到開水/香B果D...雞精就唔可了)
又可以變番出技唔會扣武器耐用
打怪掉錢掉寶率提高
最重要係...取消技能順序次序呢項設定
作者: 聰.卡斯拿斯    時間: 2012-9-2 13:30:06

其實變番月費制唔係唔好,但真係好多野要考慮

例如:
1) 大家都話舊時童話好好玩,好懷念,我都覺得係:')

但係,我地有冇諗過,當GM真係推出以前的童話後,那個ser過了幾個月後,GM都一定會出一些新的幻獸,物品,到其時,我怕只會變番現在的童話,只不過是時間的問題:(我真係唔中意而家的童話玩法:(
如果GM唔出新野,個個收費SER只會變得非常沉悶

呢方面真係好考GM既心思&決心,收費SER同免費SER的物品,裝備,究竟會唔會一樣,如果一樣,開黎有咩用?  如果唔一樣,GM真係要考你地既創意啦,我地老玩家好想尋回那種兒時的回憶:'(

2) 月費SER問題

現在好似好少ONLINE GAME要俾$玩,這樣究竟吸唔吸引到迎玩家,試想想,推出新SER除了想讓舊玩家尋回兒時回憶,亦係招攬新玩家既好辦法,但係要俾$玩,會唔會令童話大打折扣? (睇清楚,我知收費,免費SER係冇衝突,而家講緊吸唔吸引到新玩家的問題)

作者: luke5710    時間: 2012-9-2 14:16:42

我係支持變番月費制既!
但亦都希望官方同時重新審視番童話既平衡性同遊戲性
唔好令佢同而家既童話只係得月費同唔係月費既差別!
遊戲系統亦要改進!
作者: kingarthas    時間: 2012-9-2 17:15:35

我自己覺得其實..只要轉回免費制前的月費制便可以了
魔幣取消此功能

玩童話不是為了第一第二,

而是組隊練功聊天, 甚至用幾小時捉卡拉龍, 收集娃娃,卡片,才是最大樂趣
在55升60最痛苦的階段, 一班人一起努力練功

還有...打村戰,城戰,多麼有趣
作者: kingarthas    時間: 2012-9-2 17:23:56

畢竟好玩的回憶,不一定是PK第一, 等級第一, 這些虛名

而是和朋友相處的一切回憶點滴

就像組隊捉寵或打遺跡, 最後未必有實際收獲, 收穫其實是在整個過程中...

又記起家族打卡, 一邊練技,一邊打卡, 大家一起集合升家族

還有年獸卡, 年獸娃娃...

斧戰如何從沒用到最後打遺跡重要封王的一刻,

太多回憶...

作者: Divinaluck    時間: 2012-9-2 20:05:18

kingarthas 發表於 2012-9-2 17:15
我自己覺得其實..只要轉回免費制前的月費制便可以了
魔幣取消此功能

我覺得最有趣就是55-60的階段~真是有笑有淚一起升級
作者: luke5710    時間: 2012-9-2 22:22:28

個人認為魔幣機制係要 但我唔希望廠方將而家呢個魔幣機制全盤複製上去新童話上面
希望廠方可以下調魔幣既影響力

亦希望魔幣可以改為遊戲入面拎到
令收費玩家盡量享受到要用點數先享受到既服務
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-2 23:08:04

luke5710 發表於 2012-9-2 22:22
個人認為魔幣機制係要 但我唔希望廠方將而家呢個魔幣機制全盤複製上去新童話上面
希望廠方可以下調魔幣既 ...

例如打遺跡有機會掉落魔幣的方法, 都是不錯!

但不希望從點數/現金方法得到魔幣!!
作者: luke5710    時間: 2012-9-3 01:23:02

Divinaluck 發表於 2012-9-2 23:08
例如打遺跡有機會掉落魔幣的方法, 都是不錯!

但不希望從點數/現金方法得到魔幣!! ...

如果真係當番去舊版本就解決左問題既話 好似有d少少將問題簡單化
有好多新野係要del
但係新野都有可取之處
我唔係話某樣實體既野 我係指意念上既
其實官方有d idea都ok 只不過為左賺錢
搞到一個好既idea 出左爐都變成唔好既野

作者: GentlemanBeard    時間: 2012-9-3 17:49:35

關於魔幣機制,會先收起來。

但如有調整的可能性(即儲值點數以外途徑獲得並更改相關NPC設定),將有機會以新面貌推出。

這樣會不會較好?
各位也來討論那些NPC的可行性或其他遊戲機制。
作者: brrrianl    時間: 2012-9-3 18:28:02

根本上童話沒落就係黑洞秒怪開始,隻GAME變左1帶1模式,再之後大老闆幻C又冇啦啦可以秒怪.戰士又只可以PK
魔幣機制令隻GAME變左有錢人先玩得勁...
迷裝我都覺唔多好,記得以前開新AC同D低LV人升LV個個千幾二千血,一D都冇冒險感覺
其實官方肯改番個制度好似8-9年前咁,已經可以吸引到老屎忽番黎懷舊一下...
我都問過好多人,個個都好樂意俾月費支持E隻GAME,畢竟童話都係大家既童年回憶,我非常支持官方肯對童話玩家做番D野
作者: *緋雪夜*    時間: 2012-9-3 21:07:36

回憶有好多好多~最經典當然係...幾班人屎洞爭打王xD
手快有手慢就等下一轉
頭銜:<不再流鼻涕的勇者>
作者: miles23    時間: 2012-9-4 02:36:44

建議提供 申請免扣點既掛工作技ac, 呢d ac 只可以用尼掛工作技, 唔可以升lv, 參加活動等等.
要新手自力更生, 必需要有少數ac幫手掛技, 而又唔係個個好似gozilla 肯每個月供幾隻ac既點, 這對學生實在負擔太大.
如果唔係到頭來又係掛工作技既人最有$.
雖然呢項修訂實行起來係有d困難, 但都儘量做啦.
作者: OceanOne    時間: 2012-9-4 12:04:37

miles23 發表於 2012-9-4 02:36
建議提供 申請免扣點既掛工作技ac, 呢d ac 只可以用尼掛工作技, 唔可以升lv, 參加活動等等.
要新手自力更生 ...

就係因為免費伺服可以無限開帳號和視窗掛工作, 才令童幣急速貶值

作者: Divinaluck    時間: 2012-9-4 14:51:41

OceanOne 發表於 2012-9-4 12:04
就係因為免費伺服可以無限開帳號和視窗掛工作, 才令童幣急速貶值

無限開帳號掛技真的很BT(變態)

一人一帳號才有真正樂趣
作者: luke5710    時間: 2012-9-4 15:57:16

miles23 發表於 2012-9-4 02:36
要新手自力更生 ...

個人認為呢個方法唔可行...會有玩家因為免扣點而係咁開分身
再者,比錢玩既人一定比唔比錢玩既人玩得勁,呢個係ONLINE GAME既常態,真係冇得怨
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-4 17:06:07

L童童K 發表於 2012-9-4 16:55
月費打算收幾錢個月 ?
好似以前$78 ?

78$我覺得合理, 平均2.6$一日, 掉都掉左
作者: kingarthas    時間: 2012-9-4 22:12:45

如果轉月費制, 都比錢多開帳號掛機, 咁冇得怪, 因為對方係比真金實銀出黎

每一隻遊戲也是有錢當道, 免費制更是實錢大過天

所以轉月費制後已是天大好事,沒甚麼好埋怨

作者: Divinaluck    時間: 2012-9-4 23:52:12

大家開始討論更深入問題,

官方何時可以落實推出時間?

今年內會比較好
作者: ming1028    時間: 2012-9-5 08:42:39

仲有  如果出月費ser  務必請官方keep住有更新  咁先會吸引到人玩
如果開完ser之後冇幾耐就冇更新的話  咁不如唔好開   反正冇更新  就唔會有人玩
作者: ming1028    時間: 2012-9-5 08:44:23

Divinaluck 發表於 2012-9-4 23:52

如果官方真係有心搞的話  我諗大家都唔怕比多少少時間官方去搞
希望最遲出年年頭會有    最緊要唔係太倉促   細節一定要做好
作者: brrrianl    時間: 2012-9-5 10:20:31

Divinaluck 發表於 2012-9-4 23:52

其實係咪已經確定左官方一定會出月費SER,不過仲係收集緊意見?
作者: melody2006    時間: 2012-9-5 12:33:04

自己係由小學到中學,同一班人玩童話由一班人變到得番幾個,之後到大家冇玩
聽見話會開番收費ser我都好開心
開番收費ser我會支持但我有d野想講下
1:我認為童話開番收費ser去到咩版本都冇咩問題,反而應該係刪除呢d破壞遊戲平衡既裝備,設計,例如:分子,迷裝等等,,加入d新元素落唔同版本入面,例如要合作解任,打王咁樣我覺得會令到遊戲加強玩家既合作性反而新版本有d野係值得留低既咪留低囉,e.g.遺跡,無重量限制掛機大家舒服d,,咩設定係好同壞希望有得投票比大家選擇吧咁樣對大家都公平
2:職業問題:大家都知某d職業2轉之後加埋裝基本上係屈機,要點樣做到職業平衡希望大家一齊比d意見啦我就認為範圍技有必要改廢,傷害-1半或者修改職業功能未必一定要用黎清怪,可以用黎打王,捉寵.
3:同埋應該阻止多開吧,比錢都係咁話,一部電腦開2個係極限一個升lv一個掛機咁樣遊戲市場大家會平衡d,賣買材料道具等,增加大家入面交流
最後希望成功開服啦我一定會玩番,因為太多回憶
作者: 命運的主宰    時間: 2012-9-5 13:08:55

支持整多個收費ser, 但係魔幣、商城果d唔該cancel左佢,童話就係我地一個童年回憶,唔希望因為有錢就變強既原故而破壞左呢個美好既環境

我支持去番美人魚or天方夜譚,因為去到呢兩個版本都未有d太屈機既設定出左黎,而且我個人幾鐘意天方夜譚呢個資料片

至於遊戲入面既設定就去番以前收費ser果陣就得,印象中黑洞爆發既敏/2呢d好似係免費左之後先出,所以我覺得如果係加個收費ser既話呢d都可以cancel番

仲有就係特化番每個職業,例如刀就係打一排,劍係打單體呢d可以強化番每個職業既特式,唔好俾其他職業蓋過左,避免左某d強勢職業既誕生,始終童話最美好既就係同唔同職業既人組隊打怪(印象中好似組隊會有exp加成)
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-9-5 15:46:44

大家認為不平衡的地方我會請原廠方注意的
作者: qewsx2010    時間: 2012-9-5 17:34:07

建議:
1.降低全體範圍技能攻擊力(黑洞白金獸神個d)
2.降低範圍技能攻擊力同時, 降低中階野外怪物攻擊力及提高血量上限
3.保留組隊經驗值加成
4.希望法術 傷害=經驗
5.打王 掉落珍貴寶物機率增加and 低級的人 打王的掉寶率比 高級的人 更高)
6.打王掉落的寶物改變(唔好日日比原石,搞到人地無心機再打),
如稀有:迷裝一件/特強裝備(但唔好強到好似分左咁...) 高級:封石...
7.如果有特殊裝備,建議:不能修理
8.如有活動,不建議以金錢,寵物降級類,特調寵物 作為獎品
9.稀寵技能改為比較有實用價值
10.工作技能經驗 1~80經驗增加 81~200 經驗減少(1~60 1星期都掛到,反而100~200就... [加上仲要比錢])
如果實行6 ,工作得到的裝備不能比打王出的裝備強(會減少打王的人數)
如果實行8 ,打王得到的金錢增加
11.一個人只能有1/2帳號
12.保戰聲望提高/保戰打到的箱,的寶物改變
13.剛開伺服時,物流物品設定0
14.職業能力特出,如戰士攻擊力強,法c攻擊力平衡但命中強,旅人平衡差但閃避強 等比較特出的設定...

作者: Destiny宿命    時間: 2012-9-5 18:27:51

希望如你所願吧
作者: brrrianl    時間: 2012-9-5 19:08:00

好期待希望係今年內搞掂
作者: OceanOne    時間: 2012-9-5 19:58:05

1. 全部戰鬥技能經驗值打八折
好多重玩玩家都係成人了, 冇可能好似以前咁投放咁多時間升技.. 加上升技係非常沉悶, 多d享受童話其他樂趣仲好

2. 提升戰士在一轉時候的攻擊力
令職業更有特色, 戰士高攻, 法術範圍強.... 等等

3. 取消魔幣

4. 大幅減少奧秘,分子等超強用品存在數量
保持遊戲平衡

5. 提高保衛戰等活動的獎勵
提高聲望, 金錢獎勵, 鼓勵玩家參與遊戲中不同活動

6. 增強以往遊戲中弱勢少人用的職業, 減弱強勢職業
增強冇乜人用既職, 例如格鬥師, 光師等等, 大老闆魔獸師減弱一點
令童話唔同職業百花齊放, 唔再係一兩個職業當道

暫時諗到咁多.. 大家一齊討論下
作者: erilove    時間: 2012-9-5 20:13:43

認真一句.. 月費ser宜家係香港可能性不大
周街都係免費game.. 仲有邊個要用錢去供ac?
消費者心態 用點去買寶箱抽野 會比供ac更值~

至於職業平衡 同意要改
1. 魔使 老闆 全體技能減低傷害
2. 未有全體技能職業 新增全體技能
3. 法師類職業(特別暗使) 全體技應 提高命中/唔會miss

要童話番去以前組隊打月光村時代 有d難吧.. 相反如果全部職都有全體技
再調低獸神 & 白金攻擊力
可以令帶升至小需要2個人先帶到 而且變化亦會增加

總好過 魔使 老闆天下
暗使就永遠1lv / 50lv
其他職可以話完全冇用...
p.s. 暗使黑洞 可以miss到 一半怪唔中都唔奇 基本上同冇全體技冇分別-v-同埋 開ser我已經有玩童話.v. 灰姑娘到宜家XD

作者: erilove    時間: 2012-9-5 20:25:47

仲有仲有...

麻煩修改開小小箱 23樓機率
基本上好多人都知 維完機後開箱
可唔可以改到... 唔好將開箱變賽馬 鬥快online抽野-v-
作者: OceanOne    時間: 2012-9-5 20:30:38

erilove 發表於 2012-9-5 20:25
仲有仲有...

麻煩修改開小小箱 23樓機率

可以一個月隨機抽一兩日係可以抽到, 再係果幾日設定一個機率比玩家抽

玩家永遠唔知邊日抽到, 可以令玩家冇分時段咁抽箱
作者: hk726    時間: 2012-9-5 21:36:29

V1同v2版應該係最開心版來個個都好似係未2轉版
作者: 恆古天    時間: 2012-9-5 22:09:34

2轉應該有 , 但唔應該好似而家咁痴線.. 商人傷害可以比戰士仲高..

戰士系響呢個game無限地弱化...刀戰更甚..

應該平衡番 , 商人係用黎搵錢就強化番搵錢果面...(唔好同我講話帶升搵錢=,=)

恢復番負重制度 , 會令到商人既4倍負重更加特出 , 可以大老闆負重係8倍
作者: laukawing1    時間: 2012-9-5 22:54:05

回復舊版面(那個綠色的V1.01版面)!!最好!!有FEEL好多!
作者: laukawing1    時間: 2012-9-5 23:02:54

不支持!!!
作者: 收費    時間: 2012-9-6 03:04:38

GentlemanBeard你話唔會合收費SER同免費SER    但你會做到何時呢?    你係第幾任童話GM呀?    記得童樂冇補償過任何野喎    我對收費SER有D保留    看你會做成點先啦
作者: OceanOne    時間: 2012-9-6 14:04:54

希望官方快點公佈開服日期
作者: yamslam2    時間: 2012-9-6 14:16:19

人魚傳說吧
作者: yamslam222    時間: 2012-9-6 15:34:48

人魚傳說
作者: aesopn42259    時間: 2012-9-6 15:53:36

根本上童話沒落就係黑洞秒怪開始,隻GAME變左1帶1模式,再之後大老闆幻C又冇啦啦可以秒怪.戰士又只可以PK

其實敗北位係聖光彈既出現,sorry
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-6 16:26:50

要等台灣廠商做, 再等測試, 開服, 末日都未做好
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-9-6 16:37:26

erilove 發表於 2012-9-5 20:13
認真一句.. 月費ser宜家係香港可能性不大
周街都係免費game.. 仲有邊個要用錢去供ac?
消費者心態 用點去買 ...

如果我答您我是以趣味為先賺錢次要的,您會相信嗎?

免費版的童話我也辦了很多活動免費領到物品的吧。(雖然很貴重的東西不會經常有,因為也需要收入的。)但我的決心已經給大家知道了,還不足以相信嗎?
作者: joh103333    時間: 2012-9-6 16:56:20

我係由公測開始玩GE玩家 但係都已經好耐冇玩 對於降級咖啡個D其實我唔係好熟
但係如果出返月費ser 我覺得有D野係好耐之前已經要改 就係職業分工
記唔記得幻獸師(定係商人?) 最開頭ge職業介紹? ....放棄進一步ge戰鬥技能 與心愛ge幻獸.....之類 個時合體獸神個d一出 職業個特性已經消磨得7788 到而家大老闆更加唔駛講 個個職業都有自己GE特性 頭10級會+體 之後跟返自己職業去+力+幸等等 點會好似而家一味推敏 用咩迷EQ 推體推到萬幾血? 就係因為呢樣野 僧侶456木頭人先會變成冇用技能 因為佢GE特性(高敏)已經俾而家迷EQ 重生式咁推敏取締左 僧侶先會冇人用  法c大範圍爆技 劍戰高單體輸出GE特性一定要保留返 攻擊力過高都係問題
至於寵物 金 力體 木 體 土 體幸 水 敏 火 力 光 平均及智  暗 智 呢D最好GE特性去左邊? 仲會有人留意咩? 下下都核心調 暗力 火智出現 已經係玩完左 當然核心係要有 但係要令佢有返當初GE稀有度 唔好週街都係 咖啡個類就del左去啦 升1隻火寵有冇4倍力係睇你升佢個時多唔多 武化 同你好唔好彩  而唔係咩咖啡果汁係度屈機 至於高級職業技能如洞爆等可以調低小小學到等級 但係經驗唔改會好d 咁先會有返罕有度同埋得到個種成功感
另外只要在月費收錢就可以啦 唔係出商城 同大量包包令到唔平衡
作者: boris2809    時間: 2012-9-6 17:20:21

真係好似以前好玩好多起碼冇咁屈機
作者: ming1028    時間: 2012-9-6 17:22:04

記唔記得幻獸師(定係商人?) 最開頭ge職業介紹? ....放棄進一步ge戰鬥技能 與心愛ge幻獸.....之類 個時合體獸神個d一出 職業個特性已經消磨得7788 到而家大老闆更加唔駛講 個個職業都有自己GE特性 頭10級會+體 之後跟返自己職業去+力+幸等等 點會好似而家一味推敏 用咩迷EQ 推體推到萬幾血? 就係因為呢樣野 僧侶456木頭人先會變成冇用技能 因為佢GE特性(高敏)已經俾而家迷EQ 重生式咁推敏取締左 僧侶先會冇人用  法c大範圍爆技 劍戰高單體輸出GE特性一定要保留返 攻擊力過高都係問題

好認同!
作者: OceanOne    時間: 2012-9-6 17:43:01

可以透露下進度嗎? 等得好辛苦
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-6 19:52:50

GentlemanBeard 發表於 2012-9-6 16:37
如果我答您我是以趣味為先賺錢次要的,您會相信嗎?

免費版的童話我也辦了很多活動免費領到物品的吧。( ...

一樣米養百樣人, 一定會有小數人不支持月費,

始終那些人都抱住供樓的心態去玩遊戲, 他的人生不會快活。

快樂是無價, 只要官方比心機改善, 大家玩得開心, 就算月費300hkd一個月, 我也一樣會支持
作者: kingarthas    時間: 2012-9-6 20:33:57

Divinaluck 發表於 2012-9-6 19:52
一樣米養百樣人, 一定會有小數人不支持月費,

始終那些人都抱住供樓的心態去玩遊戲, 他的人生不會快活。 ...

呵呵+1, 對啊, 不用太在意他們,

總有一大堆人想免費玩遊戲,

他們有些是討厭抱住供樓的心態去玩遊戲,
有些只是想自己強,開心,卻不想花任何錢,寧可在遊戲到處乞討,佔便宜,
有些更是想不勞而獲,不付一分一毫,一直佔便宜, 最後賣帳號東西拿真錢,
很多更是一直多開帳號分身來練, 這樣不花錢也可以練很強, 只要帳號免費問題便解決

作者: kingarthas    時間: 2012-9-6 20:35:31

對於反對月費制的,

只有一個意見,

就是他們繼續玩免費制伺服好了
作者: kill888    時間: 2012-9-6 20:49:31

改唔改都一樣-.- 有錢玩就你王道
作者: 恆古天    時間: 2012-9-6 21:00:20

真係要突顯番每個職業既定位... 以前收費ser果陣

打王一定要劍戰 / 斧戰 , 刀戰可以幫清怪 , 祭司提升全場效果 , 光師奶媽 , 法師輸出 , 暗師弱化

旅人系只有 拳師一個係戰鬥 , 捉寵幻師 , 商人搵錢...

當出現左 封印壺 , 全體秒殺攻擊 , 傷害仲高過劍n倍既 鞭,算 之後 , 成個童話世界都已經癲左

至少我回流番黎呢段時間 , 我真係見唔到超過10個既"刀狂"... 好似變左傳說中既職業咁

全部1lv , 上體裝 , 比少少錢人帶升 , 一日就已經2轉 , 轉生...

難聽d講真係同個私服冇分別..

所以我支持 重開月費制 , 用舊制度玩!! 重獲兒時的感動
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-6 21:07:09

恆古天 發表於 2012-9-6 21:00
真係要突顯番每個職業既定位... 以前收費ser果陣

打王一定要劍戰 / 斧戰 , 刀戰可以幫清怪 , 祭司提升全場 ...

以前月費時, 職業真系平衡好多, 個個職業有唔同定位,

我當時仲記得系僧侶, 組隊最好就搵1個僧侶, 1個暗之使徙/光之使從. 1-2個戰士/ 拳士/幻師, 1-2個法師

至於商人, 就回去當商人好了
作者: pbqdhk    時間: 2012-9-6 21:14:26

我覺得留客和如何幫助新手較重要

往往都是斷層引致沒有新人加入

人流自然減少
作者: desmonddx    時間: 2012-9-6 21:22:40

贊成恢復月費制!!
不要數字!!!
作者: laukawing1    時間: 2012-9-6 22:21:24

贊成贊成贊成贊成
作者: y2130505    時間: 2012-9-6 23:24:41

i need to create this account to support the server charged monthly money.
it is because Fairyland is a impressive game for me.it is hoped that you can
ameliorate the game system fairly and i trust it will attract numerous players
to return this game.
作者: 恆古天    時間: 2012-9-7 00:07:05

Divinaluck 發表於 2012-9-6 21:07
以前月費時, 職業真系平衡好多, 個個職業有唔同定位,

我當時仲記得系僧侶, 組隊最好就搵1個僧侶, 1個暗 ...

係 , 如果開番月費制 , 應該要著重番響呢個位置 !

一個遊戲如果失衡就會趣味大減了
作者: yamslam2    時間: 2012-9-7 05:36:00

一隊5個法師去椰子 哈啾升lv
作者: yamslam2    時間: 2012-9-7 05:36:32

果陣 幻c仲加全未力
作者: yamslam2    時間: 2012-9-7 06:40:39

那些年的時候
作者: yamslam2    時間: 2012-9-7 06:41:11

好想告訴你告訴你我沒有忘記
作者: y2130505    時間: 2012-9-7 07:57:42

let us share this post to our friends and encourage them to comment in this post if they also support this scheme
作者: OceanOne    時間: 2012-9-7 14:02:23

魔獸師跟大老闆一定要降攻, 不然太不平衡
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-7 16:36:03

yamslam2 發表於 2012-9-7 05:36
一隊5個法師去椰子 哈啾升lv

鬱金香島以上, 怪物法防好高, 法師打怪不痛, 只可靠戰士/寵物打

建議月費伺服器設立等級上限為65級, 等大部份人升到60級以後再開放, 更高等級

作者: boris2809    時間: 2012-9-7 18:36:22

同意呀如果唔係倨個都好屈機= =
作者: brrrianl    時間: 2012-9-8 08:19:01

係咪仲未可以透露下進度?
作者: mokkawai92    時間: 2012-9-8 12:44:26

一定要改變~如果唔係好快會BYEBYE~
作者: fkyfky12    時間: 2012-9-8 21:35:47

V1.01 人魚傳說
作者: Divinaluck    時間: 2012-9-9 02:14:32

brrrianl 發表於 2012-9-8 08:19
係咪仲未可以透露下進度?

對~我們也很想知進度如何, 無一個日期, 真的可能要等到老了, 還沒推出
作者: mokkawai92    時間: 2012-9-9 12:20:04

Divinaluck 發表於 2012-9-9 02:14
對~我們也很想知進度如何, 無一個日期, 真的可能要等到老了, 還沒推出

一點兒無奈~
作者: OceanOne    時間: 2012-9-9 17:32:19

Divinaluck 發表於 2012-9-9 02:14

同意
作者: ivan.chan    時間: 2012-9-9 17:37:11

作者: ivan.chan    時間: 2012-9-9 17:38:08

作者: aesopq09596    時間: 2012-9-10 03:50:28

講真,我由中一定中二就以為童話原廠已經放棄左更新童話好耐,
因為好耐都無大改版,
依家中7畢業,係第二個論壇見到有人轉貼呢個post,
估唔到依家仲有GM出黎聽玩家意見,話會叫原廠注意。
真係好感動。
唔知會唔會有新既改版呢
我想請問下如果以人魚傳說既版本推出新伺服器,
日後會唔會改版?
如果有..d改版會唔會繼續進行修正先放出黎?

作者: ivan.chan    時間: 2012-9-10 17:58:44

5支持月費 免費都冇乜人玩  只支持新SER 娃娃機多出  開  雞  湯  反抗奸商
作者: ivan.chan    時間: 2012-9-10 18:22:29

拎金
作者: OceanOne    時間: 2012-9-10 19:39:23

ivan.chan 發表於 2012-9-10 17:58
5支持月費 免費都冇乜人玩  只支持新SER 娃娃機多出  開  雞  湯  反抗奸商{:fun ...

免費SER 冇人玩既原因係可以多開, 掛工作無限賺錢, 貨幣貶值, 新手生存唔到
月費ser就唔會有呢個問題

加上月費ser重做, 令遊戲更平衡, 玩家自然留得耐
作者: s0801423    時間: 2012-9-10 19:57:35

月費會係每月幾錢...?
作者: 大頭狗    時間: 2012-9-11 03:21:39

V1.01 人魚傳說
祈待14-4-2013或之前推出,作為十週年比我地的禮物
作者: OceanOne    時間: 2012-9-11 20:58:25

官方可唔可以預計下推出時間... 苦等好辛苦
作者: GentlemanBeard    時間: 2012-9-13 12:10:24

aesopq09596 發表於 2012-9-10 03:50
講真,我由中一定中二就以為童話原廠已經放棄左更新童話好耐,
因為好耐都無大改版,
依家中7畢業,係第二 ...

更新或改版的建議不斷在提交給原廠參考,雖然進度比較緩慢。但廠方是有在製作的。

月費伺服器則仍在架構當中,暫時未能預估推出時間。
作者: miller1117    時間: 2012-9-13 20:43:16

查實只要令到升Lv一定要組隊先升到
已經好足夠
作者: miller1117    時間: 2012-9-13 20:45:32

我係支持變番月費制既!
但亦都希望官方同時重新審視番童話既平衡性同遊戲性
唔好令佢同而家既童話只係得月費同唔係月費既差別!
遊戲系統亦要改進!
作者: popofelix    時間: 2012-9-14 14:34:33

CUT哂D魔幣佢!人魚資料片開始慢慢玩

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://forum.agames.hk/) Powered by Discuz! X2