AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4418|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

[心得] 法書+副本打法分享歡迎分享你既玩法   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

樓主

注意.今次系第一次玩遊戲打心得.可能會講得5好,希望5好介意.希望睇完對你地有幫助玩法作參考.
歡迎分享你既玩法
其實我玩過雙刀48lv.但5多研究.法書好有吸引力,令我去巴哈爬文.參考左一個大大既心得.所以我玩傷+血.本人比較中意戰鬥.所以豎琴玩左5lv就放棄左.先附上一張圖(全身無石,無食物buff.第1個buff系提升打怪經驗)
猜猜我是誰xd但可能你地會問.點解你速度會2lv?

因為去巴哈爬文同係公會rc聽到d人話速度會影響技能冷卻時間,所以會係速度+少少點.
關於配點.大多數係
1.速度+hp
2.速度+
3.爆擊+hp
系巴哈(又巴哈=_=)見到比較少人玩傷血既.
我知道而加個圖39lv系好無說服力.
但呢幅圖cap低之前.38lv系成功挑戰到38lv副本(無死過)
系公會見到好多人都話38lv副好難打.我雙刀40lv先打到.
去到後來發現.系用裝方面已經輸左.(5知大家系5系xd)
可能大家做任做到好呆咁.就無做足準備.
------------------------------------------------------------------------------
而大家比較在意既問題,就系有2種裝,應該點簡?
據玩雙刀果時.有位公會既高人點醒左我xd
一直以尼我都系用錯裝/_\
去到玩法書先至冇呢個問題.
佢教我:近攻通常系xxx甲.遠攻通常系xx皮衣.之後我再推斷:近攻裝最底下會有個生命值提高 1%
遠攻裝最底下有個傷害值提高 1%
我判斷.應該無錯
有時見到有D人用錯裝.有種衝動想提下佢地
---------------------------------------
對速度+hp定傷血好.
我個人認為根據各人喜好.因為速度+hp冷卻時間少.而傷血傷害大.
其實也差不多.
現在把速度升至5LV .魔之印絕對夠用.
因為當我出技後冷卻時間剛剛好
可以重複使用
------------------------------------------------------------------------------------------
廢話講完.入正題.
打副基本需要:
1.帶定100支hp水(打boss前set自動用水90-95%)(打小怪set60%夠)
2.打好曬裝先好入去.5係既話好難打
所有裝都可以去買.打怪比較省錢.
3.用源神幫手(法書豎琴:走過時可以邊走邊回源神血.幫你手打)
4.打boss果時set定技位.
法書tips:搵好位先出技,因為法書缺點係出技果時5郁得
5.有$既去高地買食物
---------------------------------------------------------------
去到重點.介紹一下打副本boss要注意既部份(少部份人5識打令到自己死)
1.當地下見到紅色部分.一系跳開.一系跑開(這兩方法有什麼分別=_+)總知要避開紅色區域.

--------------------------------------------------------------------------------
講下38lv單人 boss既出技啦.
1王.避開紅色區域. 避開炸彈.(炸彈頭頭有秒數,5秒限時)
2王.避開紅色區域.留意地下有冇個風轉.5好行近,會系咁食你血.
(本人雙刀曾經打死左隻王興奮過度行左去風轉轉死左)
3王.避開紅色區域

--------------------------------------------------------------------
45lv副打BOSSTIPS:

2王:避開紅色區域,小血量人先清小怪
尾王:
避開紅色區域,有招技佢會5比你郁系咁扣血.出完技即刻狂補血,廢事比佢LIN死
------------------23/8更新 48LV打沼澤同高地副-----------
48LV高地
基本上你買定藥水同打齊曬裝已經可以夠打
1王:避開紅色區域2王:避開紅色區域,留意地下有冇綠色氣體.5好行埋去,係毒氣尼會扣血
3王:避開紅色區域,出技前大多暈你先,建議個暈技一解即走回血(有時會趕5切)
--------------------------------------------------------------
48LV沼澤
1王:避開紅色區域(無咩特別
2王:避開紅色區域,建議邊走邊打,佢有個藍色扇葉會扣血,5好行近,同埋5好去D死角,因為佢一出藍色扇葉你走5到死硬.
3王:避開紅色區域,帶佢走,因為佢有野幫佢手打,會好多紅色區域,會打得好辛苦,帶佢去到橋中間,拖住打
------------------------------------------------
出技:降防降曬D野>暈技>減速>必殺
------------------------------------------
5人副小抱怨(可SKIP)
5人副最重要係坦同EC(最重要有團隊精神)
當滿人難搵既時候
如果隊有個副琴.
通常都要幫手補.
廢事比人鬧.
但係希望各位5係副補既人
明白下副補感受
5好當佢係正補.
副補補5到好多
盡力幫你補.
去到全隊都死曬果時.
做補師果個真係有D內疚(至少我係有)
但你地可5可以合作法D,5好硬食招,5好5食水呢?
今日我發現左個坦.
5見佢有藥水BUFF
問佢.你有冇食藥水呀?
佢話有
到後來先見佢有BUFF
其實補師見到一個人死都有D失望同自責.
自己死更加想即刻沖番去.
希望大家合作下啦THX
----------------------------------------------
其實我整個BOSS打法分享,
都係發現有D人成日話難打
想比佢地睇
希望盡量幫到佢地
-----------------------------------------
50LV會再PO新圖
好多謝你地會睇E個帖
感動ING

呢個文打左2粒鐘.支持下啦.另外大家如果系法書分享下自己副武系咩啦.我諗到頭都大埋.

另外附加:幻想神域透視鏡

因為未夠權,PO5到LINK. 自己YAHOO,GOOGLE下吧
有詳盡資料
(講野1999,請見諒)

23/8新增48LV副,調整.打左成粒鐘,支持下啦

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
220 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
配小豎琴應該不錯吧,

多些補技,又有組合技,如 "火靈招來" 。

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

Leafa 發表於 2013-8-21 05:33
配小豎琴應該不錯吧,

多些補技,又有組合技,如 "火靈招來" 。

嗯.多謝你看我的帖子.
但對小豎琴,我怕配點會影響2種武器攻擊

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
220 點
pinkyho13 發表於 2013-8-21 05:43
嗯.多謝你看我的帖子.
但對小豎琴,我怕配點會影響2種武器攻擊

不會吧~
高傷 = 高補
除了那 Lv2 速度

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

剛升40LV .考慮一下豎琴

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
220 點
pinkyho13 發表於 2013-8-21 05:53
剛升40LV .考慮一下豎琴

其實選自己喜歡就好了,

也沒說那種是最好的。

做出自己風格吧~

我等會也玩玩去

主打遊戲
幻想神域
EXP
53 點
個人同樓主一樣, 第一隻角雙刀, 現正玩新角法書
但不同意雙刀什麼"沒可能挑到38副1/2/3王"

個人CB玩琴, 28/38副沒死過
OB玩雙刀, 28/38也沒死過
38微光的2 boss我認同旋轉風很麻煩, 所以我也是用源神過, 不過除此之外無壓力
43副本第一次打也有點吃力, 吃了20支水, 而且在3 boss時死了1次, 不過那次是敵我雙方也<1%血
現在46等, 剛剛獲得刷10次奇蹟的稱號, 平均吃水<5支 (基本上第2次打就降為吃9支了)
*奇蹟礦洞是43副本

好了有點離題XD
比較想知道樓主對法書配點的分析
個人打算玩書琴, 但配點未定
不知道樓主對 傷血 和 速血 有什麼意見!? (巴哈我也爬過文不過多半是輕輕帶過這點..

主打遊戲
幻想神域
EXP
79 點
書琴落副本,EC唔得閒自己都可以自救

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

Dragon619 發表於 2013-8-21 12:42
個人同樓主一樣, 第一隻角雙刀, 現正玩新角法書
但不同意雙刀什麼"沒可能挑到38副1/2/3王"

首先.多謝你看我的帖子
其實玩雙刀那時,沒有找到問題所在,沒有換好裝,只是拼命去賠藥水和賠命
到玩法書時,找出問題所在,所以法書輕鬆挑戰38lv副.並沒有把雙刀和法書比較的意思.:D
2.對38lv副你提出2王的問題.很感謝你.因為你令我再修改那個tips.
38lv副的2王,我認為他向著你出技,你盡快跳開,因為當他吐出那東西,其實就是龍卷 風.這只是推測,待會去留意.
43lv尾王,昨天我死了2次.(忘記較自動食血水,較了60%~_~)
43lv尾王,建議以血為重,不要因為差少少而不去補血,另外,我發現就算接近死亡,自動吃藥水功能也會有幾秒"失靈"(有時候不自動補,待1,2秒後才補)
建議接近死亡時,除了自動藥水,也多手動按藥水,看見冷卻完沒補便按下去.
對於速+血還是傷+血比較好.
我也研究過(以下只是推斷)
速度會影響冷卻時間,我巴哈爬文 時,有位大大5x lv ,全點 速和hp. 魔之印的冷卻時間為0.9秒. 的確很快.
那我當初選擇傷+血是因為我是這樣想:冷卻時間剛好夠就可以,如果不夠快才點幾次 速.
其實我也不能判斷誰好,但我估計如果你想再副本裏做補師但副武才是豎琴的說,點 速的確是比較好.

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

p2234 發表於 2013-8-21 12:51
書琴落副本,EC唔得閒自己都可以自救

仲可以邊打邊幫ec手.

主打遊戲
幻想神域
EXP
41 點
我書琴51LV....玩到後面都冇人想組我...書琴好似冇乜用- -''輸出一般...回血一般...

主打遊戲
幻想神域
EXP
79 點
By.FunG 發表於 2013-8-21 15:05
我書琴51LV....玩到後面都冇人想組我...書琴好似冇乜用- -''輸出一般...回血一般...
...

書係DOT唔係DPS,論輸出肯定冇DPS打得高,

法書傷害係持續性,不過而家落副法書又真係打是油既角色來

,希望遲D改版會改下呢個問題。

EXP
380 點
p2234 發表於 2013-8-22 00:53

法書 係傷害持續性+控場

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

By.FunG 發表於 2013-8-21 15:05
...

你係配咩點? 我5覺冇咩人想組.輸出我覺得幾好.回血一般就梗係,又5係正補.

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

p2234 發表於 2013-8-22 00:53

我覺得一般啦.5算難組人.我玩傷血覺得打BOSS55算差.

主打遊戲
幻想神域
EXP
169 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章

哇  好多字  好大幅圖

好似寫得好好咁  不過我冇認真睇  先支持下再睇啦~

主打遊戲
幻想神域
EXP
90 點

貓貓 發表於 2013-8-23 06:13
哇  好多字  好大幅圖

好似寫得好好咁  不過我冇認真睇  先支持下再睇啦~

多謝曬.已經汁左2次.盡量汁少D XD

主打遊戲
幻想神域
EXP
169 點

樓主咁努力  抵贊~

主打遊戲
幻想神域
EXP
169 點

發現樓主系一級會員  一個鐘頭可以回覆5個貼  我幫你頂下?!

主打遊戲
幻想神域
EXP
169 點

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿