請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 8668|回復: 47

[疑難] DEL   [複製鏈接]

五級富豪會員

孤陽流光溺清明

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1497 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章

THE END

俾某人逼作由於我真係唔識起故仔名
所以亂起 唔好怪我
唔好睇都唔好係度發癲啊
我奉命作文架炸
由於今次唔想再拎夢想做背景.
但其實都差唔多 呢篇講現代..

人物介紹:

男角

朗:男人一個
俊:男人一個
玥:男人一個
天:男人一個
滔:男人一個
新男角:
豬:男人一個
腳:男人一個
威:男人一個

女角
稀:女人一個
言:女人一個

配角
啊雲 啊囧 啊花 啊草

序.

係幾千年前,
個世界仲係古代,
有一對好恩愛既夫妻住係一條叫做清風村既村落入面,
佢地係模範夫妻,每個人見到都羡慕。
可惜,美夢維持唔到咁耐,
一場暴風雨,浸沒晒成個清風村。
將佢地兩夫妻分開左,可能係天意吧?
女方每晚係咁喊,不眠不吃咁係咁喊,
最終頂唔順,佢地終係黃泉到繼續相愛。
(一月十號)
村長:稀姑娘,我地黎拜際你了。
村長:朗公子,過得尚好嗎?

老農夫:村長。。村長你聽唔聽到?!
村長:聽到啲咩?!
老農夫:我聽到稀話佢一千年後佢d子孫會返黎探我地。
老農夫:叫我地唔好拆左條村!!!
之後,全村所有人都當老農夫癲左,並將佢送左去明月城精神病院。

-目錄-

CH1 'P.1#3
CH2 'P.1#5
CH3 'P.1#7
CH4 'P.1#13
CH5 'P.1#18
CH6 'P.1#20
CH7 'P.2#23(靈異成份)
CH8 'P.2#25(靈異成份)
CH9 'P.2#27
CH10 'P.2#29
CH11 'P.2#38
CH12 'P.2#40
CH13 'P.3#41
CH14 'P.3#43
CH15 'P.3#44
CH16 'P.3#45
CH17 'P.3#46
CH18 'P.3#47(大結局)
CH19 'P.3#48(番外篇)

已完結。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
根據高登仔既理論短得濟就吊人癮係博【詞語過濾】既行為xd不過算 留名追到live

帥小餅v3v  序黎架嘛!  發表於 2014-3-2 20:19:02

五級富豪會員

孤陽流光溺清明

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1497 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章

第一集.
命運始終逃唔過呢一日,
清風村要清拆了,而原因,村長為左錢。
所有貧窮既村民被逼搬遷,無辦法了。
有啲只好訓係天水平原,直至餓死,
至到有野狗將佢地既屍體當做飯菜咁食。
當然,稀同朗既墳墓,都比人拆左。
棺木比人挖左出黎,掉左落海。

稀同朗係下面好憎好憎好憎村長,
稀:呢個仇我點都要報。
朗:唔好咁。
稀:唔好阻我。
朗:嗯。

如是者一年一年一年咁過去,
終於千年之後,
稀同朗終於可以投胎,
稀拖住朗隻手黎到左產房。
稀聽到兩個媽媽係度講野。
當然兩個呀媽見唔到稀,

媽1:我呢個女黎架!今日就係產期!
媽2:我呢個係仔,係呢你個囡囡唸住叫咩名呀
媽1:禢小晞呀!你呢!
媽2:我個個咪叫李大朗囉 哈哈。
媽1:哈哈 幾好呀,哎呀哎呀!!!我個肚好痛呀
媽2:做咩事呀。。哎呀。。我都。。。醫生!!!

呢個時候稀同朗就各自各跳入去自己想投既胎入面。

續~~~~

大肥婆小淫滴

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
唔好比佢停

帥小餅v3v  作左T^T  發表於 2014-3-2 20:38:22

五級富豪會員

孤陽流光溺清明

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1497 點

第二集

唔知到底係好彩定唔好彩,
佢地投胎的確係成功左,
但係就唔記得左自己前世…
可能真係天意弄人,
佢地兩個就算長大左,
都唔會認得出對方。

時間一日一日咁過,
終於佢地兩個都17歲喇。
稀識左個好朋友,叫言。
朗識左好多個基友,啊玥啊俊。

佢地都係一齊係呢間中學度返學,
間中學就叫清風紀念書院

ok,唔講咁多廢話喇,依家學校門口見到個寂寞既身影係度篤魚蛋。

稀:頂,言條粉皮,又遲到,一年要遲幾多次先安樂啊WTF!!!
稀一激動,手上面個一袋魚蛋就跌左落地下。
跟住咁岩俾個男仔踩住左一粒。
呢個男仔就係…………俊!

俊:咩事啊,整污糟晒我鞋底,你有病無病啊你?下?!
朗:俊,唔好咁喇,女仔黎架,而且人地又唔係特登。
玥:人地女仔黎,唔好同人斤斤較教喇。

之後稀兩手一撐,撐住自己條腰。
稀:哈,你都好笑,你搞到我無左粒魚蛋,整污糟你?
稀:我都未講你個垃圾鞋底整污糟我粒魚蛋呀,
稀:我話你知,你一定要賠錢啊,你媽媽!

呢個時候言黎左。
言:做咩事?
稀:條死八婆踩我粒魚蛋呀。
之後言大笑左
言:一粒魚蛋炸?放學請返你囉。上堂喇,今日新開學,唔好遲到呀
稀:喂。。遲到個個好似係你。。

之後稀就比言拉住沖左上去班房。

朗:玥,我地都行了。
玥:哦!!
淨返俊一個很不是味兒咁望住自己鞋底。

(班房)

SIR:你地好,我叫陳偉滔,你地可以叫我陳sir or滔sir,我就係你地班主任。
滔sir:呢一年,乖小小,我好嚴架。
滔sir個表情令到個個都好驚,因為真係好正經。
言:(細細聲)唉。。好撞唔撞撞個黑面神做班主任。。
滔:UM,呢位。。(望一望人名表)葉同學,我係聽到架
言:你聽到咪聽到囉 關我咩事~我講既係事實!
滔:你。。你同我。。。

跟住俊同朗同玥撞門入黎。
俊:HI!遲到!(掃一掃全班)頂,條八婆都係度,仲要同班。
稀:你講邊個呀,我八婆你咪九公?~哈哈

之後全班係度笑。

滔SIR:好啦,別鬧了,坐底,今日第一日,就算喇,以後唔好!
之後三個男仔好齊心咁:知道!

(小息-小食部)
稀:頂,好憎個個咩咩俊,
言:算啦,唔好咁
稀:咁又係既(笑左笑)
言:嘩你發姣啊?我都未見過你咁笑既!
稀:咩呀。。我。。(面紅)
言:睇中左邊個呀!
稀笑左笑,唔出聲。
言:係咪個個李大朗?
稀立即彈左起身,
稀:你唔好亂講!
言邪一邪笑,貌似已經知道左啲咩咁。
稀見到佢咁笑法,都無謂隱瞞喇。
稀:咩呀。。就係。。純粹覺得佢……幾好人之嘛。。

言:OH!李大朗啊!!
之後稀立即坐係度爬係張台到
言:(細細聲)仲話淨係覺得人地幾好人。。你真係。。
言:走左喇人地!

稀:呼!!!!嚇死人喇!!!

大肥婆小淫滴

主打遊戲
夢想世界
EXP
125 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 試帖勳章 在線勳章

留名等故仔

人生該有些事不能完全 有些感情只能永遠留白。

五級富豪會員

孤陽流光溺清明

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1497 點

第三集

第二日既朝早———

「求你別要如從前純熟地碰我。」言既電機鈴聲響。

言:喂……
稀:你望下個鐘!
言:下……(昂高頭望望)七點炸大佬,做乜勁啊。
稀;出黎食早餐嘛…我地近排除左返學見…都無咩自私見既時間…。
言:嘩靠,你轉死性啊!!!!
「碰碰」係言嚇到部電話跌左落地既聲。

稀:嘩靠,你洗唔洗啊!
言:得喇得喇,依家整野。
稀:嗯,整完打比我!
言:好!

之後言極速禁左收線之後,立即倒頭再睡。
誰知。。。
「叮~噹~~~~」言屋企既門鐘。
言:WTF?
之後言去開門。

見到稀= =。

稀:HELLO?唔係話整野咩?~~
言:我咪起左身,岩岩唸住訓,你就上左黎。。
言:唔係唔係,岩岩唸住整,你就上左黎!
稀:我依家望住你整,快啲喇go!
言:哦。。。(僵屍咁步入廁所)

(清風紀念書院)。

之後稀係學校門口度係咁望,
言:做乜勁啊你,古靈精怪咁。

稀:李大朗今日遲到啊好似。。唔知返黎未
言:你睇下個鐘喇大小姐!八點炸!九點先遲到,我唔知你八點就係度望咩?!
稀:(扁嘴)哦……咁就去食支煙先喇……

之後佢地搵左張鄧係度食煙。
其間竟然見到朗同玥同俊行過。
之後朗望左望稀,
朗:我地都食支煙先入去喇。
俊:唔係度食得唔得啊。
俊:(細細聲)篤眼篤鼻。
朗:唔好煩喇,食你就食喇。

之後佢地食完煙就入去喇。

一入去言就比滔拉住左隻手。
捉住佢隻手成隻狗咁係度索。
滔sir:(點一點頭)葉同學,岩岩食左煙啊?
言:無啦啦好地地無神神我做乜野要食煙先!
之後滔SIR呆左,言會咁激動。
言:你知唔知食煙會危害身體健康架!我最憎就係人地食煙,你依家係度話我食煙。。?

之後稀掩住口,因為唔想笑出聲。
稀:(自言自語+細細聲)哈,識左咁耐演技都係咁正!
滔望左望去稀個邊。
稀立即縮眼。

滔:嗯,你返埋位喇。
言:做呀SIR就一定要咁惡咩,其實你唔惡~都幾靚仔架姐~(細細聲)
之後滔SIR塊臉紅紅地,但無講野,貌似係聽到掛?!
言都無唸咁多~

(LUNCH)。
言:今日食咩好啊?
呢個時候一個讀F1扮晒大家姐既女仔行埋黎。

呢個就係配角——啊花。
花:(摑左言一巴)你勾引我個滔SIR啊?
之後稀見到立即推開啊花,
稀:你無X野啊!打咩X野人啊!你好X好打啊X你老X!
之後言摑返啊花一巴。
言:吹呀?係勾引佢架喇,夠爭既咪黎爭囉,睇你小妹妹,樣又無,波又無,蘿更加。。UM
言:滔SIR會睇中你?你返屋企早d抖,就有可能發到呢種夢喇!小妹妹!
言:咁有需要既,show你個飛機場出黎,坐係公園一粒鐘。
言:可能有金魚叔叔帶你去睇金魚架!哈哈!~

之後稀係度暗笑。
之後就係配角——啊囧出場

囧:花,做咩啊?!
花:無野(啤左言一眼),行喇。

----------------------------------------------------------------------------
(吉野家)

稀:我決定左樣野。
言:嗯?~(食緊野講唔到野)
稀:我要問朗拎電話!!!!!
之後言口入面d飯噴晒出黎,噴到稀成面都係。

稀:頂你!!!
言:OH SORRY。。但係。。你講真啊?
言:女人咁主動,無咩矜持架。。。。
稀:唔理!!!!!

大肥婆小淫滴

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
留名 推上去~~

帥小餅v3v  yeah!  發表於 2014-3-2 21:21:52

EXP
898 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

正啊喂,留名

kalong97  出多幾篇啦XDXD  發表於 2014-3-2 21:22:27
帥小餅v3v  thanks  發表於 2014-3-2 21:21:03

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
見到丁俊出沒~~

主打遊戲
夢想世界
EXP
98 點

遊戲狂熱勳章

我5會係朗個基友lo

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
唔係基友呀係朋友~

帥小餅v3v  出左x)  發表於 2014-3-2 21:49:26

五級富豪會員

孤陽流光溺清明

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1497 點

第四集

跟住挨左好多堂好悶既課,終於放學。

跟住稀望向朗個方,偷偷地係度偷聽。

朗:我今日返屋企啊。
俊:唔去打鋪機呀?
玥:咁乖?!
朗:呃…總之有野做!!

跟住言同稀就係學校門口度想道別,
言:你真係要去拎佢電話?
稀:嗯。。
言:真係唔要女人既自尊了!?(激動)
稀:言,你知架,我好難先對人心動。

言冷笑左笑
言:WTF!你前幾個月話?好似二個月?先好似又係咁中意左個男仔!
言:最後咩結果,你記得清楚嗎?依家同我講好難先中意一個人?
言:你都唔知醜,唔數下自己拍過幾多次拖?!
稀:(比言串到無野出)哎呀,好啦好啦,你快啲行啦。
言:嗯,(擔心既眼神)你返到屋企打俾我。

------------------------------------------------------------------------------
跟住稀就跟住朗一直行一直行,都無比朗發現。

之後突然之間,有幾條麻甩佬行埋去稀度。

麻甩佬A:喂,小妹妹,咁夜唔返屋企去邊呢?
麻甩佬B:無野做,陪我地坐下嘛!!
麻甩佬C:(逗一逗稀下巴)

稀:借借啦,都唔痾篤尿照下自己個樣既。(冷笑)

之後幾個麻甩佬咁激動咁
麻甩佬們:你講咩話!!
之後稀開始驚。

之後呢個時間朗另一另轉身,因為聽到好嘈。
之後就見到稀,
朗猶豫左一陣,都係行埋去。

朗:有咩事?識既。
麻甩佬們:識又點呀!條靚妹,串親我地!
朗:代佢SAY聲SORRY。
麻甩佬們:哈~大晒呀?
朗:再唔走我報警。(拎起部電話)
麻甩佬們啤一啤朗,
麻甩佬A:細佬你小心啲。
麻甩佬C:我認得你套校服。

跟住稀仲未定驚,
朗:不如上我屋企坐下啦。
跟住朗沖左杯咖啡比稀。
朗:定下驚喇,呢頭係雜小小,不過點解你會係呢邊既禢同學?
稀:噢…就咁岩行過

之後朗沉默,成間屋無人出聲。
稀:朗同學啊,其實我,我想。。(想開口拎電話之時)
朗:咦,九點了,我媽快返黎,你就走先喇。

跟住稀就自動企左起身,隻腳行去個門口到。

稀心唸:死腳!!!點解就咁唔聽話!!
跟住朗送佢出門口。

朗:係啦。
稀:(冷淡)唔。。?
朗:驚你唔安全,呢個我電話,你一路返去一路打比我啦,呢頭我熟路,我會立即沖落黎架。
稀個心暖左暖:嗯,唔該。

之後落到樓,稀就係度跳晒舞:OH YEAH~~~~~~係佢比我呀!!!電話呀!!哈哈~~~!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

第二日。

言自己一個返到學校,

咁岩見到滔SIR係度整理文件。

成間班房得返言同滔兩個人。

言:噢…!滔SIR早晨。

滔:嗯,早。
言心唸:真係COOL
言:(細聲)話晒老娘樣貌又唔差..哼..
滔:細佬女唔好亂唸野喇。
言:我。。我邊有唸野呀!(面紅)
滔meet左meet言塊面,之後言面紅晒。
滔:唔好對我有妄想,我知自己係好靚仔。

之後言冷笑左笑
言:呢個世界竟然有咁自戀既人
滔:唔係應該讚嘆有一個咁隨和既老師架咩?
言:哼!黑面神。
滔:你話我係邊個咪邊個~。
之後言同滔眼神對望左一陣。

言收眼先,因為真係太怕羞了

-------------------------------------------------------------------

i俊:下,所以你就比左你電話佢!?
朗:嗯~驚佢有事嘛!
俊:個種八婆。。洗咩驚佢有事姐。。(自言自語)
之後朗啤左一啤佢,
俊:唉,知喇!唔講佢囉!女仔呀嘛!唔好計較呀嘛!你講d經我都識背喇!!!
朗笑左笑。
之後見到玥係前面,拖住左一個女MISS。

之後朗同俊立馬呆左係度。。
之後玥望到佢地,立即放左手。

續~~~~

大肥婆小淫滴

主打遊戲
夢想世界
EXP
125 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 試帖勳章 在線勳章

玥玥搞女miss@@

人生該有些事不能完全 有些感情只能永遠留白。

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
佢搞開呀婆的

主打遊戲
夢想世界
EXP
98 點

遊戲狂熱勳章

我有咁重口味咩

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
有也xd

五級富豪會員

孤陽流光溺清明

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1497 點

第五集

之後俊佢地本身想扮到若無其事架喇,
之後一步一步咁行埋去玥度,
但真係忍唔住,雖然個個都唸住收口,
最後都係有人開左口!

朗:玥呀,其實我地真係無所謂架,年齡唔係問題!
朗:我地唔會歧視你架!
俊:係囉係囉!點解要瞞住我地唔講呀!

之後玥呆左,上下打量朗同俊。
玥:唸埋晒啲野都九唔答八咁既!件事唔係你地唸咁!(急急腳走左去)

--------------------------------------------------------------------------------------------

(Whatsapp)

朗:好悶呀!你做緊咩!
稀:如你所見,玩緊電話!

之後朗望一望埋去稀個邊,
稀就整左個鬼臉伸一伸利比佢睇。

朗:咁曳架,上堂玩電話!
稀:好似係你玩先架啵!

滔:咁呢個括號就係將呢個數字隔開(教緊書)…UM,咳咳,收返埋自己部電話唔該!
滔:自動自覺唔好要我開名!

但係稀仲係沉醉於同朗whatsapp,就無聽到

稀:(wahtsapp)哈哈

跟住滔SIR就行埋去,拎走左佢部電話。
稀:喂!!!
之後滔另轉身。
滔:同學有咩事?
稀:噢……無野了。(自知瀨野)

滔:我提左一次架喇,唔好怪我。(望住言)

之後言冷一冷笑。
言:我學生黎,有咩資格怪你~。

跟住滔無答言,繼續講書!
稀突然發現言同滔兩者有啲曖昧

(叮噹叮噹)

滔:落堂喇,不過落堂之前有件事要講!
跟住全班眼定定咁望住佢。

滔:聽日會有個新同學轉過黎,叫天,你地好好地對佢。

之後俊同玥同埋朗你眼望我眼,
俊:係咪個個天?
朗:點知。。個名一樣姐掛!
玥:唔係掛~。

滔:落堂!
全班:goodbye sir~~!

-------------------------------------------------------------------------

跟住言同稀一齊行返屋企。

稀:言。
言:嗯?
稀:你同滔sir…咩關係。
言:咪師生……師生關係。
稀:唔好同我講係師生戀啊~。
言:當然唔會喇,我興玩呢味架咩(微笑)。
稀邪眼望一望言,之後很不是味兒既表情,心唸你扮完未。

跟住言同稀行行下就撞到朗俊玥。

朗:一齊食支煙呢?
稀:嗯,但呢頭好多MISS啊SIR捉人食煙。
言:係!

俊:去夢想商場個後梯食囉!
之後佢地就行喇。

之後當大家食緊言吹緊水之際,
朗無啦啦電話響。

朗:喂?岩岩放學之嘛。
朗:係也,嗯你係我屋企等你喇。
朗:乖啦,無搵第二個呀,嗯,錫返,啜。

跟住朗就cut左線。
稀好想睇下佢啲兄弟咩反應。

但係個個都唔出聲好似已經知係邊個黎咁。
稀就係度亂唸野,佢條女?!!!

之後心情一直跌落谷底。

稀:言,行喇。
言:哦好。

俊:咁快走。
言:嗯。
俊:好喇,byebye。

之後言同稀就走左。
之後朗係咁搵稀,稀都無應!仲係度自己一個亂唸野。
---------------------------------------------------------------------------------

玥:佢地好似已經發現左我同你既關係。
MISS:下,我唔想比人炒!
玥:嗯,我會唸辦法解釋,你就唔好咁驚住先喇。
MISS:嗯!

大肥婆小淫滴

主打遊戲
夢想世界
EXP
1581 點
會唔會有第二條女

五級富豪會員

孤陽流光溺清明

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1497 點

第六集

之後第二朝早,朗個樣好垂頭喪氣咁係學校門口度等俊同玥。

俊:嘩靠,你做咩啊。
朗:無……
玥:失戀?
俊:人地都無戀!點失姐!(笑左笑)
之後朗啤住佢。

俊:講笑姐嘛!
之後言岩岩行過,聽到佢地既對話。

------------------------------------------------------------

(班課)

言係坐係稀上面,之後言就拍一拍稀博頭。
發現稀個樣同朗一樣都係咁垂頭喪氣。

言:嘩靠,你做咩事啊?
稀:唉……LUNCH講……

之後稀就爬底係張台到訓教定喊都唔知。

之後朗就望住稀,稀就爬係度訓教。

言就好擔心咁望住稀,一邊望住本書。

滔就係咁教書,一邊望住言。

OH,感情真係複雜……。

叮噹叮噹~~~~ LUNCH既鐘聲。

滔:今日就到呢到喇,放LUNCH,記得一點半之前返黎。

同學們:知道!

滔心唸:個新同學天咁耐都未返到,第一日就遲到,唉,呢班真難搞。
之後望一望言,個心又暖左暖。

(板長壽司)

言:嗌野食啦。
稀:嗯…………。
之後嗌完喇。

言:你到底做咩搞到個樣咁。

稀:琴晚喊左成晚呀,嗚嗚
言:喊咩?做咩喊。
之後稀一五一十咁講左比佢聽。

言:哦,你以為朗有女朋友?!
稀:咩野以為呀,人地真係有呀!

之後言又一五一十講返今朝係校門聽到既野俾稀知。
稀知完終於笑返~~~。
之後立即whatsapp朗~~~。

之後言突然覺得自己好似變左紅娘咁
言心唸:我都要主動小小!

--------------------------------------------------------------------------------

之後俊佢地個邊,係度LUNCH。

俊:玥。
之後玥嚇一嚇,問佢做咩。

俊:其實你同MISS CHANCHAN咩關係。
玥:當我係朋友既,就唔好再問,OK?

大肥婆小淫滴