AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 20717|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

[心得] 新手聖劍速成班   [複製鏈接]

EXP
4531 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

樓主

上一篇新職介紹:
新手鐮刀速成班
有興趣想玩輔助dot傷職可以睇下

大家好,今次係介紹新職業"聖劍"既新手Post老手有指正歡迎指出研究.

前言:
如果你要王道秒殺,請玩斧>杖/弓>太刀
如果你要有人愛,請玩琴>>>盾
如果你外貌協會,請玩雙刀,火炮,書,雙槍,聖劍
如果你邪道,請玩拳刃,鐮刀

聖劍簡介:
定位:近戰型輔助職

有各類增加造傷技能
有瞬傷爆發技能
全能都比較平衡,適合新手
但傷害及唔上真正既打手
請新手注意:當黃條滿咗後,請長按技能0.5秒左右,方能爆發技能.

升級配點:
都係果句...
懶人包:防點最好有一定既防先再加血.
而聖劍冒路有大增加血量既地方,所以升到咁上下,血量都呃得下人

至於攻擊,我個人建議全傷.
因為你多數都會用霸體/舞風訣奧義.
傷害愈多防/閃就愈多
而速度...等隊友放1金技就ok.
爆擊因為聖劍有1金buff加爆擊,可以唔急點.

配裝:
ffo已經近乎係全民皆打既年代.(幾乎盾同琴都係打手)
唔好諗住玩聖劍都要做坦....
如果想做坦...去玩劍盾啦...
唔好玩聖劍都着全身坦裝打副咁傻豬.
着坦裝數值雖然好靚,配方又平,但係無造傷=無乜輸出,
人地出破邪一下掃死成村怪,你出破邪只係多咗啲水係地下....
新手玩家如果無乜錢,建議整一套噬魂裝/上身巨神下身噬魂裝.
當然,強化至少+9,有升星啦~

副武選擇:
呢到係職頻發問最多既問題.
其實副武咩都ok.
因為按"k"左下角就有個副武重置,可以無限換.
而且聖劍技能,要爆發,所以有啲難用到副武既技能.
係到介紹啲有用既副武比大家~

以上副武都係有"吸血2%"
吸血即係你打得愈痛,就愈回得多血~幾乎每個職都必備!!

45lv既鐮刀:有狂熱,即係打果陣有機會打多下.
45lv同65l既雙槍:而作為副武,有1金加速buff,誘彈同陷阱,都好好用.
50lv既拳刃:可以同聖劍有雙武技.
60lv既雙刀:有紫電,同空翻無敵.

-取得方法-

紅圈"百科"可以用2000神點換到45lv既金武.
藍線指出50lv金拳取得地點.
至於60同65,要打炎獄同漩渦,入手較難.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊
已有 1 人評分金幣 收起 理由
神域使者 + 100 很有心思

總評分: 金幣 + 100   查看全部評分

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
4531 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

新手聖劍速成班(2)

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿

冒險之路:
--必點灰格--

呢個唔點近乎無用,作為前打手定係輔助都好.
呢個加減傷一定要點.

加高血量15%同15%機會再滿能,好灰格,不點嗎?

--非必點灰格--

呢兩格主要針對某技能出黎既.
霜冰可以不指定出,再加額傷,凍結可有可無.
我個人就點咗出黎,因為我玩冰>雷>光

而破邪-CD,可以係滿速下將果招變到5秒一次
對我黎講,呢招傷害大,但成日打唔中,又食地型.
加上要等聖能滿先有瞬殺既力度,所以我廢時點佢....

--無用灰格--

天塔打HP水仲有用過佢

--專精技能--

其實呢招爆發後,再加專精左路,係個唔錯既清怪技能.
唯缺點係呢個格太遠,或者要晒點點廢技.

同破邪-15CD一樣,唔爆發好似無乜用.
如果你玩專精左路放光陣,都可以諗下...諗下好啦

一共加20%傷..
作為爆發中既爆發.
即使成日打唔中,又食地型,又要爆發.
好有吸引力,起碼吸引過-CD先啦!

不得不提斬龍擊呢個專精.

1共+10%傷同2公尺.
意味住打小怪可以幫佢地上一堆"被爆擊10%"同"破防(爆發後)"
簡單講:清小怪一流
而且唔難點出.

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

其實我唔係好明 咩係邪道同外貌協會?

cskm2005  貪佢唔係正路/貪佢型  發表於 2014-11-12 09:20:37

EXP
4531 點

打晒啦

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
3889 點
好有心..幫你推一推,我之前一直都唔知按實可以爆發技能,當我朋友提我先知..但個時已經60LV

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
支持樓主!!樓主都幾有心得!!
好多野都同我諗既一樣

EXP
55 點

麻雀勳章 遊戲狂熱勳章

樓主最後系咪記錯左呢, 斬龍擊秘石系加狀態維持時間4秒, 而裂地重斬先系熔石

cskm2005  係...SORRY謝指正  發表於 2014-11-16 12:50:09

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

好有心機

主打遊戲
幻想神域
EXP
1390 點
未出聖劍已響巴哈睇晒聖劍心得,反而巴哈認為斬殺劍意果15%充滿聖能機率實在太低。
另外清怪有招好強,係右專精,先拘禁,霜冰(冒險點出澟洌),最後誓約(爆聖能).咁樣可以造成48次傷害。

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5393 點
樓上錯錯地 係冰>拘>光劍
你唔用冰先咁你吸果下D怪都唔會定身,咁你吸黎做咩呢

另外冒險部分 凜劍係必點 除左俾多個方法你定怪之外(夾埋上面講果套連技),最大係佢果個額傷 就算高等副都可以打到幾萬傷害 係一招好值得點既技
破邪都係必點 雖然唔爆就傷低 但用黎長期維持10造係好值得用一格去點

主打遊戲
幻想神域
EXP
1390 點
如果唔用拘禁先,怪會比較散,霜冰好難全中。所以我自己慣用拘禁先集中怪。

EXP
4531 點

terrytam2010 發表於 2014-11-17 16:05
如果唔用拘禁先,怪會比較散,霜冰好難全中。所以我自己慣用拘禁先集中怪。 ...

係呀..一定係用拘禁吸怪再冰結佢= =
唔明樓上做乜冰空氣先再拘禁...

不過拘禁範圍超細..

主打遊戲
幻想神域
EXP
157 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章

cskm2005 發表於 2014-11-17 17:40

用左霜冰先再拘禁會冰結到D怪係同一個位

用拘禁吸怪再霜冰就無霜冰個冰結效果

主打遊戲
幻想神域
EXP
1390 點
冰結效果係因為霜冰擊中怪後,怪受緩速時再受到攻擊才會出現冰結效果同埋造成傷害。
所以我先拘禁將怪集中,霜冰緩速,再放誓約擊中被緩速既怪,一樣可以做到冰結。

EXP
1825 點
terrytam2010 發表於 2014-11-17 14:26
未出聖劍已響巴哈睇晒聖劍心得,反而巴哈認為斬殺劍意果15%充滿聖能機率實在太低。
另外清怪有招好強,係右 ...

我都認為15%太低,本身充滿又唔係好耐,點凜洌劍意好過

cskm2005  試過連滿3次....  發表於 2014-11-19 11:27:24

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5393 點

霜冰有秘石個範圍仲大過拘禁
如果先拘禁後霜冰再光劍 咁怪只會係聖爆光劍果下先會凍結 無論你連得幾快D怪都係移過位
咁就做唔到聖炎同一位置燒怪既效果

霜冰>拘禁>聖爆光劍成套連技既意義係用聖炎同位爆D小怪
所以光劍斬落去果下D怪一定要聚係一個位置唔郁得
我就真係唔明先拘禁後霜冰有咩效果

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5393 點

"用拘禁吸怪再冰結佢"

呢到要出3次技 拘禁>霜爆(緩速)>聖爆光劍(冰結)

問題係拘禁你都講得出個範圍細 霜爆個範圍咁大,霜爆緩唔到速既怪又點吸埋黎呢 咁有咩意義?
如果霜爆係冰空氣既話拘禁都係吸空氣 所以完全無用
呢個連技亦都做唔到同位爆既效果 咁就唔係所謂既"連技" 只係普通既接招

霜爆(緩速)>拘禁(同一位置)冰結>聖爆光劍

呢個連技先會做到斬到每1隻怪留低既聖炎都可以燒埋吸到既其他怪
咁爆發既連技可以做到冰結時間內殺埋隻怪既效果

所以如果先拘禁再冰結 可能你連做咩要咁樣連 或者幾招技既範圍都未搞得清

cskm2005  謝謝解答  發表於 2014-11-19 11:26:46

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

其實我想問下:
1.去到??LV仲係同緊上述ga吸血武,會唔會唔夠力打70副?
2.用上述ga吸血武定藍色蝙蝠武打副勁D?

EXP
4531 點

叛逆小方 發表於 2014-11-19 15:53
其實我想問下:
1.去到??LV仲係同緊上述ga吸血武,會唔會唔夠力打70副?
2.用上述ga吸血武定藍色蝙蝠武打副勁D ...

我個人用咗陣金拳+9黎打風火42.無咩問題.

唔會話吸唔夠血死咗.
因為聖劍有"意念"可以用黎回血,我副拳氣合,再加上藥水,同埋2招雙武+源神必殺(我用千代有吸血合體技+10%吸血技).
不過我實際上用雙武技吸血同氣合多啲,藥水已經好少用

真係唔夠打果陣,我會換橙"意念"強化回復同4秒不死.
基本上除咗風3王難啲外,其他風火王我都好少死.(其中原因係OT唔到)

上述金武吸2%血,係唔會有對頭目減少吸血量.
吸血量係睇你傷害,你超大力,1%吸血都可以回滿.
(由其是打群怪用範圍技,一下回好多,前題你防夠頂到幾下出到技)
你傷害多,防都愈多,就更加難死.

我都試過無吸血武,用"意念"同氣合回,但好巧技術,同埋會少咗好多輸出.

=============================
至於藍色蝙蝠...
如果單係"蝙蝠"個人覺得麻麻.
但如果有埋"對頭目","對X屬"呢啲副屬都好用.

橙字蝙蝠又易入手既話
我建議用呢把

副炮有雙武,而且有遠暈,水晶,機塔.+超高爆既金技.
呢把有超多造傷,秘石幾乎唔洗造石,可以玩下減傷咁.(個人建議)

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

cskm2005 發表於 2014-11-19 16:13
我個人用咗陣金拳+9黎打風火42.無咩問題.

唔會話吸唔夠血死咗.
述金武吸2%血,係唔會有對頭目減少吸血量.
吸血量係睇你傷害,你超大力,1%吸血都可以回滿.

咁雙刀蝙蝠之牙係咪對王都有3%吸?

如果想要吸升咁咪用應龍都得LO?

cskm2005  雙刀無研究,應該係.法書10%都對王有10%  發表於 2014-11-19 19:06:39
cskm2005  不過我個人唔建議用應龍果啲就係.....  發表於 2014-11-19 19:06:05
cskm2005  我有朋友拳刃,用應龍,就得1%吸血~  發表於 2014-11-19 19:03:21
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿