請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 6824|回復: 20

[疑難] 雙開FFO超容易死機的問題   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章

電腦OS : WIN7 64BIT 家用進階
單開FFO唔會出事
但只要雙開(或以上)就有高機率死機

死機狀況: 突然定格. 沒有藍屏, 電腦主機也沒有什麼特殊反應, 不過成部機定格不動

-
然後問了朋友, 朋友是WIN10機,
只要雙開FFO 100% 藍屏

網上SEARCH了一下, 也發現有些人雙開FFO也很容易死機

====

所以想問一下, 會不會也有其他人也有這種情況?
同時求解決方法

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
P.S.  電腦昨天2小時死了3次, 然後我不敢雙開了, 就沒事到晚上
P.S. 1 今早雙開找東西的時候也死了1次, 到現在還未敢開回FFO..

七級帝王會員

Happy Sugar Life

EXP
4425 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

配備??  

Just M...

J̱̰̺͍͈̬̉̍̈̒̉͗ͅu͔̬̬ͭͪ̇̽̓̊̆͊s̯̬̞̄͐͒ͧ͊ͪt̝̟̯͔̃̾̋̒ͥ͗ͤ̃ͣ ̰̬̝̫͊̎̅̂ͥ̾̓M̬̭̪̲̰͙͉͋ͧͬ́̔̌͊̅̊o͓͖͉ͬ͑ͦͫ̀͌ͬͅn̖̼̺̪̺̫̤̈̄͛̎͛i̥͚͌̌ͧ̂̍͊͆͂k̞̥̟̣̒̆͋ͧ͊͗̚a͕̙̭̙͒̊ͧ!̟̬̟̯̤̳̩̳́ͣͤ

EXP
136 點
有無向只game到系統設置點內存釋放?同埋你電腦硬件配置係咩?正常顯示卡:Gts750以上 內存8G以上 Cup:3G以上 以上都可以4開以上 不過有少少lag 睇你向只game到做緊咩主要

七級帝王會員

EXP
4425 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

hoigbbzi 發表於 2017-4-10 10:03
有無向只game到系統設置點內存釋放?同埋你電腦硬件配置係咩?正常顯示卡:Gts750以上 內存8G以上 Cup:3G以 ...

gts-.- cup3g -.-
...

仲要考慮埋淨係多開ffo定有run其他野
同os相性 win10果d我除左恭喜都唔知講咩好
e+打機750ti好似係基本野黎雖然我都冇咁勁

Just M...

J̱̰̺͍͈̬̉̍̈̒̉͗ͅu͔̬̬ͭͪ̇̽̓̊̆͊s̯̬̞̄͐͒ͧ͊ͪt̝̟̯͔̃̾̋̒ͥ͗ͤ̃ͣ ̰̬̝̫͊̎̅̂ͥ̾̓M̬̭̪̲̰͙͉͋ͧͬ́̔̌͊̅̊o͓͖͉ͬ͑ͦͫ̀͌ͬͅn̖̼̺̪̺̫̤̈̄͛̎͛i̥͚͌̌ͧ̂̍͊͆͂k̞̥̟̣̒̆͋ͧ͊͗̚a͕̙̭̙͒̊ͧ!̟̬̟̯̤̳̩̳́ͣͤ

EXP
136 點
Eva 發表於 2017-4-11 01:14
gts-.- cup3g -.-
...

750ti-.- 基本? 如果剩係雙開 要用到750ti咩 你果基本都好基本下 甘即係未到750雙開就一定死緊甘喔 話說 Ati4670甘舊 都可以雙開喔 只game都吾食cPu既 基本上新制程是但一個都夠用拉

EXP
136 點
GTA 750ti前果D產品都停產拉 除非去買二手架姐 750ti先變得基本 夠吾夠用 就第二件事 仲有 樓主講明win7 你講去win10做咩 又無講 相容性問題 都無話開緊其他程式 只是講上ffo 雙開死機問題 請勿離題 ok

EXP
136 點

EXP
136 點

七級帝王會員

EXP
4425 點

咁我咪定義再深d囉
對繪圖效能有需求既話 750ti真係基本中既基本
至於乜野未到750ti就死緊同顯卡for雙開我就冇講過 你自己曲解我詞義 我都講左自己冇750ti咁勁
os相性 咪win10藍mon 樓主有提佢朋友係 我都係係os相性果方面舉個例
無講唔代表無開 淨係上黎開post都要用browser啦
-
順便解答樓主問題 如果我冇估錯 情況應該係畫面定格 郁mouse/L R click kb任何掣 都係冇反應
呢個問題我都試過 雖然唔係雙開ffo 係開ffo同時開另一隻game
根據朋友所講係ffo編程問題..寫得唔好 一同時load果陣就有野撞
真假我唔肯定啦 再講果陣都半年前以上 佢好似有深入講過但我忘記左
解決方法係避免佢撞 用特殊手段例如vm去達成雙開

Just M...

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
277 點

死機症狀高機會係harddisk問題
用外置USB Windows 可以測試是否harddisk出現半死問題

加插有可能出現同樣問題機會
1.harddisk 2. Ram  3.底板
會壞機會率 1>2>3

睇錯問題 以為係米米藍屏
藍MON我知點解
因為WIN 10 同NAVDIA 問題
用返可以舊NAVDIA DRIVE版本

主打遊戲
幻想神域
EXP
178 點
GTX680 7開都未試過..最多彈game(Gta GT???A_A?

主打遊戲
幻想神域
EXP
350 點

遊戲狂熱勳章 友誼之星勳章 在線勳章 試帖勳章 用戶勳章 儲蓄勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章

3開都冇事

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

彼彼 發表於 2017-4-12 16:49
死機症狀高機會係harddisk問題
用外置USB Windows 可以測試是否harddisk出現半死問題

其實我3樣都冇壞, 我換左頭2件然後發現情況一樣 (已喊死)

唔知係乜野同FFO撞左...我估計係驅動, 重新裝過哂就得-X-

Eva  1T HDD同兩條8G RAM都係一千埋單姐 壕米應該無咩所謂  發表於 2017-4-13 22:56:19

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

Eva 發表於 2017-4-12 13:54
咁我咪定義再深d囉
對繪圖效能有需求既話 750ti真係基本中既基本
至於乜野未到750ti就死緊同顯卡fo ...

嗯, 我也是這樣覺得, 不知道FFO要LOAD D咩LOAD唔到, 2個視窗同時LOAD的時候就撞死左

同埋傳奇在FFO上用的引擎查一下是10年前的東西, 最近幾年的網遊都不會再用了, 然而傳奇"最新"的神子都係用緊呢款引擎, 所以, 大家明-X-

至於我朋友WIN10 雙開100%藍屏既問題, 用"關閉DIRECT3D" 的方法解決了 (遊戲文件夾內CLIENT的設定, DXD那個由1改成0"  , 大概也是引擎相關, ((現在還在用的是DX9, 而WIN7已是DX11, WIN10是DX12了))

就是這樣了嗯

七級帝王會員

EXP
4425 點

米米 發表於 2017-4-13 22:46
嗯, 我也是這樣覺得, 不知道FFO要LOAD D咩LOAD唔到, 2個視窗同時LOAD的時候就撞死左

同埋傳奇在FFO上用 ...

OS相性

Just M...

主打遊戲
幻想神域
EXP
357 點
GTX-1070表示 4開都唔成問題

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

又一朋友, WIN 10下單開FFO,一開即藍屏, 仲順手將HDD整壞埋= =

後來他買了新ssd, 教他在client 文件下 , 把D3D 那個選項 由1 改成 0  (即關掉DIRECT3D 加速)
現在才沒事

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

KerRK 發表於 2017-4-21 20:21
GTX-1070表示 4開都唔成問題

但係呢個係系統相撞, 同顯卡無直接關係-X-

EXP
143 點
米米 發表於 2017-4-22 09:26
但係呢個係系統相撞, 同顯卡無直接關係-X-

死機.係同RAM有關..之後harddisk..不過通常而家都用SSD..因為LOND.GAME.會快D....當然其他配備都好緊要.....
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿