AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 神域使者
打印 上一主題 下一主題

[其他] 對遊戲內容有咩意見?留言分享一下吧~   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
104 點
希望招待卷鍊金幣使用後不用等0.5秒cd
已有 1 人評分EXP 收起 理由
神域使者 + 100

總評分: EXP + 100   查看全部評分

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

四級霸王會員

啊啊啊啊啊

主打遊戲
幻想神域
EXP
968 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章 紅寶石勳章 儲蓄勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
隨便又想到幾點 part 2:

1. (釣魚相關)義賊團的信物、小茶的落花、左衛門的匕首、各種魚類(特別是各地魚王),改成可以在背包內疊放,上限越多越好(例如一格一百個)

某些魚王在一節釣魚時間內可以釣到100隻,如果遇到雙倍活動就是200隻,若不能疊放就是佔200格的空間(還未計算另外掉落左衛門的匕首佔的位置),對所有玩家來說都是極為不便

2. (釣魚相關)聖城這個釣魚NPC可以用義賊團的信物、小茶的落花、左衛門的匕首換其他物品,希望可以新增一鍵全換功能,不要再讓玩家逐一換了……

3. 有些物品可以交易但卻不能拍賣,實在是毫無道理,希望能取消這個限制

例子:

4. 招待鋪所售的尋寶護符合成券,只適用於在課金抽包等獲得的尋寶護符,不適用於在遊戲中所獲得的,希望能改成兩者都適用,或者新增一種適用於後者的合成券

神域使者 + 100

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5027 點

在線勳章 發帖王勳章 試帖勳章

========分隔線==========

本週好圖分享

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
313 點
武器升星石 1-5星 放商城
源神寶珠 放商城
神域使者 + 100

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
351 點
我都希望商城可以出一個解鎖VIP的精靈守護(永久)  A人物想轉給B人物用 要花一個商城道具解鎖VIP的精靈守護(永久)放共用倉庫
神域使者 + 100

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5027 點

========分隔線==========

本週好圖分享

主打遊戲
幻想神域
EXP
2327 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 用戶勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章

秘石堆疊優化,<璀璨的經驗秘石>><熠光的經驗秘石>等經驗秘石只可以堆疊100粒為1組,但<閃光的經驗秘石>就係500粒為1組,希望其他其他經驗秘石都可以作出同樣優化500粒為1組或者更多。

莊園優化,莊園可以種花、狩獵寵物、挖礦、釣魚。希望加個動物園,通過培育動物可以出到巨鳥蛋等採集食材,而唔單單只有植物可以種植。
另外莊園種植會加採集經驗可以升採集位階,但挖礦就唔會,希望一視同仁,挖礦都可以新增番採集經驗。

睇到你地作出嘅努力 加油
神域使者 + 100

主打遊戲
幻想神域
EXP
424 點

刪除

神域使者  這串一直用的,一開始玩家會比較多意見是正常的,因為之前都有累積到想說的,之後說出來後就比較少是可以理解,但我會一直看一直紀錄一直跟進  發表於 2022-4-20 10:11:11
神域使者  戒指也要賣999招待? 如果今天是4月1日,我會考慮說好的XD 上面的意見都不錯,多謝發表  發表於 2022-4-20 10:05:39
神域使者 + 100

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5027 點

有關公會在線BUFF的問題,經過多重的測試及驗證,問題已經找到出來,5/11的版本會能修正到的,真的十分抱歉!

主打遊戲
幻想神域
EXP
2327 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 用戶勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章

神域使者 發表於 2022-5-3 10:15
有關公會在線BUFF的問題,經過多重的測試及驗證,問題已經找到出來,5/11的版本會能修正到的,真的十分抱歉 ...

被GM 欺騙感情, 其實想知壞buff個原因係咩,求簡單講下

神域使者  其實係程式上嘅問題,基本上同玩家嘅操作無關  發表於 2022-5-5 09:21:28
神域使者  因為發現仲有問題,所以要延後修正,抱歉!  發表於 2022-5-5 09:20:56

主打遊戲
幻想神域
EXP
424 點

第三帖出現了 (´・ω・`)和上次一樣我還是沒去看其他人的帖, 所以重複了的話抱歉

① 商城元氣舖抽包陳列的內容更新

老實說每次消費活動我看著這商城元氣舖我都不知買什麼好

抽包19點1包, 賣的東西就全都是古董品
我買10包就190點了, 我還不如買199和299的綜合自選包? 我不但能自選一個喜歡的橙品還多幾個彩虹幣耶?
更別說現在販賣的物品過半都是招待卷能抽的
不用花錢就能抽的東西誰會花錢抽呢?

針對這點我是建議把現在元氣舖的抽包都下架, 老實說那堆古董真的沒人會花19點抽
把現在煉金的物品放進去, 放進去的時間為物品第一次出現在煉金後的下一個月直至他們進199和299包為止

實際例子 :
2022年4月時「武器.科技肉球槌」「武器.光羽長槍」等等在彩虹煉金首次登場, 5個月時會放到元氣舖的抽包,
這包將會在2024年後下架, 然後進199 / 299自選包

這樣的話要是我錯過了當初煉金的時機我可以用抽包拼
差1個綠品才能合橙品的話我也可以選擇去抽包
不用在這等天知道什麼時候復刻來能補回來

而且真的要說也就每個月把上個月的東西放進元氣舖而已
下架也是統一進199和299包的時候才一次過下
不用每週在那弄上下架

② 抽包裡頭的內容更新

源神包有「新.○○○○扭蛋(源神)」, 裡頭不單有經驗結晶甚至是原石, 更可能會出進化寶珠
那我還有一個值得花錢抽的理由
源神以外的抽包全都和招待沒分別, 我真的為什麼要花點去抽呢?

針對這點我是建議把抽包的幻想禮卷改成兩張彩虹貼紙
你可能會覺得這賠很大
但是我想說現在彩虹精品的左輪需要4000張彩虹貼紙
4000張 x 19點 / 2張必得  = 38,000點

我拿「消費活動:六周年消費大回饋」來說
花了30,000點其實就已經能確定拿到一個左輪
所以放2張確定的彩虹貼紙進抽包肯定不會賠

把①和②的內容拼起來一起改的話, 其實就是個假天井
你可以去沒有貼紙的煉金抽東西, 但是你有機會能煉到限定的東西
不想拼的沒關係, 下個月你可以去抽包, 雖然你只能抽到特定的物品, 但你有貼紙
貼紙儲起來, 你也是能換某一些比較舊的煉金限定品

③ 商城試衣件更新

現在過半的東西都沒有福袋能抽的情況下
圖片下頭的「使用元氣舖購買福袋」和「使用幻想禮卷購買」幾乎沒有意義

所以希望這裡改成物品分類
每件衣服背後是有寫上適合的角色類型沒錯
但我不只是單說角色性別(男, 女, 正太, 蘿莉)這些基本的
「和風, 休閒, 科幻, 可愛夢幻」這種衣服的分類先不說
武器外觀可是連對應什麼武器也沒辦法分類

④ 聖魂晶石開放用榮耀獎章交換 / 增加其他入手方式

以我知道, 聖魂現在的入手方式就只有神授試煉和煉金
煉金的聖魂出產率本來就低得一個點 (要先上到最高層還要0.10%和0.05%才能中什麼的太誇張)

神授試煉的話, 我就只放一張圖

拜託官方開放300榮耀獎章甚至換一粒聖魂晶石好嗎? 就算要500榮耀獎章一粒我也不介意
我願意每天解任務儲幣換, 但我希望官方知道這東西真的沒人在玩
我的聖魂裝備欄一直空著, 倉庫那堆重組聖水和洗鍊石, 放著又礙事, 丟掉又不是

守護遺跡LV70就200榮耀獎章, 一粒聖魂晶石300榮耀獎章我也得解30天才夠買一包20石的
可還別忘了我箱子買了回來還是得用抽的

⑤ 聖城增加木頭人

具體點來說在這增加和「波尼賽亞」訓練場那裡一樣的木頭人
只是想測個東西就得跑去波尼塞亞很麻煩 ((

⑥ 啟源編年史開放新的難易度

每天的屬性關卡開放新的難易度
一場使用25耐力, 源神信物包的掉落高一點, 另外會低機率掉落源神80飾品箱

先不問天塔到底還有多少人在打, 那80飾品箱的出產率有多高
那東西可不能交易
現在源神這麼多, 80等的源神飾品箱真的不可以降低入手難易度嗎...?

⑦ 副手和組合技能的問題

副手有用的和沒用的差距太大
組合技能就更加不用提

副手不對根本放不出來
而且某一些組合技能剛好就卡在想點的格子道中, 不點又不行
(還要換副手才能點出來)

希望官方能把組合技能從冒險之路裡另外抽出來
也希望官方把副手限制廢除, 改成統一60秒CD, 使用特定的副手時CD減半和傷害增加

具體例子如圖

當然這只是比較簡陋的改圖, 實際上把組合技能抽了出來之後
我相信冒險之路也需要調整

以魔槍為例
魔槍本來沒有暈技, 把組合技能抽出來及廢除副手限制之後
魔槍也是有一招CD60 的短暫無敵+暈技
根據玩家不同的玩法和需要, 其實這樣就已經擴展了不少自由度

更別說每次新職業弄出來最後大家的副手大多都是手裡劍 / 聖劍 / 小豎琴 / 劍盾
你們花時間花資源弄出來的動作和特效其實都沒什麼機會能看到

⑧ 廢除特定商店才能販賣特殊物品

雕像只能在小屋賣, 鑰匙碎片只能跟菲爾加賣, 卡片只能跟愛希絲賣
我也不求所有商店能把全部的東西回收
小屋, 公會領地, 聖城, 就這3個地方各放一個什麼都收的NPC好咩?

另外個人私心希望源神情人包(限定)能重販...

「源神情人包(限定)」

開啟後可獲得「源神進化寶珠兌換券(限定)」、「源神誓約之戒兌換券(限定)」、「源神造型兌換券(限定)」
「源神造型兌換券(限定)」可至冒險百科「源神」類別中的「特殊物品」內兌換曾經釋出的源神造型

現在源神的特殊造型要入手真的好難...
而且港澳服都是一堆沒進化寶珠的難民
不是突然貴得很誇張的話其實應該不少人願意買(?)

考慮一下啊啊啊啊!!!!

神域使者 + 200 讚一個!

總評分: EXP + 200   查看全部評分

主打遊戲
幻想神域
EXP
514 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

帥哥情意結 發表於 2022-5-4 21:31
第三帖出現了 (´・ω・`)和上次一樣我還是沒去看其他人的帖, 所以重複了的話抱歉

• 瑪娜星石
    以我所有除左源神副活動, 商城同連結外, PVP紅幣(榮耀獎章), PVP黃幣(榮耀戰幣)有. 但1粒成本都幾高, 如果2種幣唔係PVP玩家應該好多亦無咩地方用(祈願都係用70紫裝以下為主, 除左武器, 防裝多數神點都換到)
  • 聖魂晶石
    港服活人唔計多開同分身, 加埋應該得50人左右. 以港服生態的確建議推出其他方式入手.
    不過都建議你交易頻叫收, 應該都有人收收埋埋,只係唔知價錢炒到幾多.
  • 源神飾品箱
    我有60幾個....自問用唔著. 有興趣可以送返幾個比你.
  • 源神造型兌換券(限定)
    前排好似有復刻....加上有時有D多人副本都有送.
    我有一堆「亞緹米絲的幻想學園造型」同「芯希雅的泳裝造型」, 非仇家歡迎搵我 免費

帥哥情意結  造型因為只有在收男源神的校服所以() 可惜錯過了復刻... 老實說像亞當執事造型一樣放商城299點我也買... ; 聖魂就算唄 ((自暴自棄  發表於 2022-5-5 12:34:44
帥哥情意結  瑪娜星石我還真的不知道耶! 長知識了 ; 源神飾品的話我都嚴選的所以我也不好意思... 但是謝謝你的好意(/・ω・)/~♥  發表於 2022-5-5 12:34:08
神域使者 + 100

主打遊戲
幻想神域
EXP
4 點
我諗好多係度留言既都係已經過左覺醒上曬岸既。
我係一個回鍋玩家,走個時未出覺醒好似係啱啱出到80橙裝
最近重練左隻角,靠活動buff加VIP,升級送既裝,同埋另一隻依加90幾lv角既少少資源,用左4日由1lv升到99lv 99.999%
但好明顯係唔會過到覺醒,因為我冇90橙裝,當時都冇打到配方整唔到,根本唔可能可靠咁打到上去
就算即刻買覺醒鎖匙,上到都冇意思因為只會更加打唔郁,依加只係靠箱跌既成品裝過日晨

依加最大問題就係,因為已經好多人打到上S10以上,冇人會無啦啦走去刷掉率感人既90橙配方或其他素材,有錢收都收唔到
而所謂既補底神點講緊係9萬一張...要打幾耐先會有咁多?
唔駛話升級送埋90裝,但可唔可以至少下放個掉率? 依加個個係上高既時候我覺得掉率去到60橙咁高都唔過份,好似我解主線個陣噬魂圖就係咁跌
再唔係神點個邊減到去例如4500,其他就再scale番
否則現階段我見唔到可以打到上覺醒既一日

仲有人要既例如時間蟲絲,以前講緊80G/set,依加竟然可以5-6千set (唔知係咪troll啦),都係因為掉率太低
好多呢啲資源對新老手都必須既,就因為玩家人數少冇人刷而出現斷層/炒賣

港服已經好少人,仲少過台服,係咪應該可以再人性化一啲? 完全唔能想像空白新手要點樣起家

神域使者  首先多謝你返嚟玩先,有關你提出的問題,我會短期內研究下的,多謝意見。  發表於 2022-6-13 23:35:17

主打遊戲
幻想神域
EXP
7556 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

未知可唔可以方便透露一下「未來的策劃」?

個人目前睇:
- 課金活動長做長有,獎品愈來愈垃圾
- 活動形式間中炒冷飯
- 新美術源神繼續出
- 技能改改又交功課
- 擠牙膏式改善現有系統
... ... 以上都係對傳奇網路既睇法

睇得到alta 有爭取到更多活動加入每次更新中,但都只係活動……
大家提出既意見傳奇收到?但態度依舊,定係其實淨係得美術部門營運,
坦白講:搞新資料片之前,好心搞掂現時舊有既野先

其實都係針對傳奇網路姐,alta 現階段都睇到係叫積極營運,
如果上面有野得罪,我講聲sor。
呢個遊戲未來仲有得挽,休閒既繼續休閒,只係無咩期待之後既更新…

yutaka0000  ALTA都無乜GAME了,收得既收,炒冷飯都唔長久,手機GAME短壽,再唔同傳奇溝通下港服就快玩完  發表於 2022-6-15 20:52:07

主打遊戲
幻想神域
EXP
514 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

卡邦尼螺絲粉 發表於 2022-6-11 16:45
最 ...

覺醒睇職業, 係咪話1定要90裝先過到, 好老實唔係

有D職打覺醒相對容易亦對裝無咩要求, E.G 魔槍/幻龍偶80裝+9基本上都已經過到, 其他職可以都係強化多少少+15左右就夠
再來就係睇職 同對打覺醒既理解
(如果真係有困難....搵個公會 叫佢地比D料理呀藥水呀契約呀你打)

對新手黎講, 9萬神點1張我都覺得係貴既, 但如果佢唔SET高D 又無人會買個499覺醒KEY.
就算打90副 佢跌既裝都係上下身差一件, 所以你刷80裝基本上會實際D.

蟲絲價錢有上升就在於以前有工作室/腳本日日刷, 依家大部份呢D都已經放棄左港服FFO, 依家基本上都係D人刷S1之後既噩夢幻境跌, 當然亦都有小部份腳本玩家仲有靠腳本刷緊副.
再來係金價....以前1千金都幾百蚊(唔知你係咪講緊70裝年代啦) , 依家1萬金先30幾40蚊.......

神域使者  聽到你咁講我心情都有D複雜,而家上線人數有漸漸回升,人多返,好多野就會健康返,呢方面歡迎大家俾意見。  發表於 2022-6-13 23:42:47

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5027 點

sk4 發表於 2022-6-11 21:43
未知可唔可以方便透露一下「未來的策劃」?

咁講啦,因為疫情,有一些計劃的確係延後左,但可以先做的,都有先做,但有D更新上的消息,因為我地透露,等於快過台版講,呢個係唔允許的,希望諒解,但原廠的確係有收到大家意見,有部份係有因為你地意見而改左,日後仲會改落去,有時改嘅方向唔係玩家意見所講的一樣,但因為你地提出,佢地會有想法,會再優化。

yutaka0000  加上據觀察洗服人數大概50-100人ONLY,出寶/鍊金機率方面有無對策調整?  發表於 2022-6-15 20:58:37
yutaka0000  使者,台服果邊1個月接住咁出3萬,3萬5點既活動,你覺得香港而家環境下玩家經濟上重支唔支持到?  發表於 2022-6-15 20:57:51

主打遊戲
幻想神域
EXP
514 點

神域使者 發表於 2022-6-13 23:39
咁講啦,因為疫情,有一些計劃的確係延後左,但可以先做的,都有先做,但有D更新上的消息,因為我地透露, ...

你話依家上線人數有漸漸回升

其實好坦白咁講 我都幾肯定只係因為近排有聖域同送幻想幣活動, d人喪開哂d ac上線吸獎勵姐

再來其實官方搞左幾次所謂fb送禮, 冇發現其實黎黎去去都係同一班人? 有既係開新fb ac參加活動 有既係參與既帳號愈黎愈多(同一個人)  睇遊戲界面排版已經知好多都係1個人幾個fb帳號參加d抽獎活動
其實依家真正單計ip上線人線應該都冇50人? 全部都係多重影分身

主打遊戲
幻想神域
EXP
399 點
你好嗎三個字 發表於 2022-6-14 19:17
你話依家上線人數有漸漸回升

其實好坦白咁講 我都幾肯定只係因為近排有聖域同送幻想幣活動, d人 ...

少年,你太年輕了。你以為這個遊戲上真的有那麼多人玩你的?其實都是我一個人,不然我再換個ID給你看。

主打遊戲
幻想神域
EXP
2327 點

1. 生產活動除左釣魚 卡牌 可以開下考古同料理嘅活動,eg 經驗加倍 呢兩個位階真係好難升。。。

2. 打聖域活動個NPC可以放係裡面,因為我地好多人成日都入左去唔記得接任/接錯之類 果日就88  之後門口個NPC可以新增賣源晶個功能,每次賣源晶幣都要入聖城好麻煩。

3.綠色時裝建議可以整個分解系統,以為啲綠時因為一過左個煉金基本上就收唔到,如果整左個分解系統,分解出黎嘅材料草夠一定數量可以換其他綠時,就可以幫到我地換番以前嘅綠時,唔洗成日3缺1.

4.vip都出左高級vip 可以順便出埋個生產高級vip ~ 考古同料理真心難升!

5.瑪娜星石希望可以換共倉,唔想每次都係度計數點先升到金技。

6.精鑄分類可以搞好啲 ,整武器淨係得適合自己等級選項揀,eg但我想整s1武就要由40-s20咁慢慢look,希望整個分Lv 歸類下。

7. 打開 C 角色選項 外觀裝備切換時裝可以顯示埋時裝嘅屬性加成,而家全部時裝都係顯示全屬性+1%但其他屬性睇唔到真係方便唔到我地會直接切換,另外其實收藏冊全部都係呢個問題, 可以額外睇到物品資訊,例如隻騎係加咩能力 等等~

8. 高階秘石重組藥水 合成改善,現時機制係合成之前需要將秘石重組變成秘石精煉藥劑,但問題係每次合成完1次,佢個合成版面就會完全消失,要重新開啟,當需要合大量數量嘅時候就會好麻煩~

神域使者 + 100

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
313 點
卡邦尼螺絲粉 發表於 2022-6-11 16:45
最 ...

直升卡都過晒時,早期副重有邊個打,劇情任又長又悶? 新手已經無乜,老手越走越多,回鍋追唔到流失,一早應該要改到S1或者S10(連裝備)。
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿