AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 神域使者
打印 上一主題 下一主題

[其他] 對遊戲內容有咩意見?留言分享一下吧~   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
7556 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

咁講啦,畢竟兩邊生態圈都唔同,一直用台服既環境去套用港服,其實都好危下,最好就因時調整啦。

// 最近我睇到啲課金活動,真係有少少反感。 //

都係比下意見啦

課金方面:
  • 「彩虹貼紙」
- 所有料理置入同一自選禮盒內兌換 (彩虹貼紙x1 兌換 料理禮盒自選x1)
- 增加Lv.101以上等級的料理兌換 (最好每更新新料理就同步更新彩虹貼紙兌換)

• 「彩虹鍊金」
- 右欄的洗鍊重組物品、專精經驗/經驗 提升物品 變更為「彩虹貼紙x N」常駐,
 相應地將洗鍊重組物品、專精經驗/經驗 提升物品 置入「彩虹貼紙」兌換獎勵內。(彩虹貼紙x2 兌換 特級經驗之證x2)/ (彩虹貼紙x3 兌換 超級經驗之證x2)...
- 中間四欄的當期獎品抽中後,可以選擇兌換為等價數量的「彩虹貼紙」。
- 拜託機率可以友善少少

成長方面:
  • 「啟源寶盒」、「精鑄防具箱」
- 增加原本啟源寶盒的內容物 及 新增更高等級的啟源寶盒,內容物可包含但不限於以下:
 1. 隨機Lv.101 的「聖魂」(不可交易但可合成升級)
 2. 過往資料片禮包中的「晶魄」、「契約」……
 3. 隨機 2016年以前釋出源神的啟源之鑰
- 新增Lv.90~110 的精鑄防具箱

副本方面:
  • 「異界副本」
- 所有劇情移除,特別係「異界‧流光巖穴」(其他可以直撞王,呢個仲要睇長劇情,唔該一視同仁)

• 「魔王奇想譚」
- 獎勵橘品質「坐騎」,開放可升級至金品質。

• 「深淵副本」
- 可考慮出埋 雷、風

• 「劇情影片?」
- 可在設定中直接關閉或開啟

仲有加埋 上次個啲意見。

哩排開新帳號從頭開始挽,對新手真係唔友善。
建議傳奇都定期從頭開始挽,想知可以維持幾耐。
已有 1 人評分EXP 收起 理由
神域使者 + 100

總評分: EXP + 100   查看全部評分

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
399 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
sk4 發表於 2022-6-16 18:06
咁講啦,畢竟兩邊生態圈都唔同,一直用台服既環境去套用港服,其實都好危下,最好就因時調整啦。

同感WO
真係好似TW SER甘出D消費活動真係幾噁心
旦係見到有時HK SER唔跟又會有吵做乜唔跟
話唔公平WO,所以我都睇開左LA,反正唔課都玩到
反正有人課先有GAME玩

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
313 點
sk4 發表於 2022-6-16 18:06

岩呀,台服人數多,消費活動咁密同貴都會有玩家買單,但係港服人口得10份1左右,3幾個課長就算肯鍊金都極難中好野,獵殺之心就唔見有人中,聖天珠成品出得一粒,咁既機率邊個接受到?

台灣玩家點會黎港服,有幾多個台灣玩家理港服福利,反而有得合併轉移去台服我第一個舉手讚成。

長期每個月用2萬蚊HKD玩既,港服唔見得有,消費活動1個接1個,差唔多次次都7-8000蚊,神使你問自己都唔會咁做啦。

再講副本S25武器金箱個機率點跟台服? 基數差咁多,收把岩用金武都無,然後紫裝紫武講咁多年重係得咁少幣,幾時先肯搞呢?

鍊金-貼紙可唔可以每次都有一張? 反正可以換既都係舊野,武器金水又唔放商城,其實想換左輪既玩家都要花4000張,唔覺得公司會蝕。

神域使者  營運方面表示金品裝備重塑藥水應該沒放過進商城的,日後會再考慮釋出的方式  發表於 2022-6-27 10:27:33
sk4  武器金水 應該係「金品裝備重塑藥水」  發表於 2022-6-24 17:56:52
sk4  28組洗鍊石、11組經驗證,先得158張保底貼紙,保底都要運氣?<_>  發表於 2022-6-24 17:52:45
神域使者  我地會諗諗,同埋武器金水個ITEM全名係咩?我叫佢地了解下  發表於 2022-6-24 16:11:05

主打遊戲
幻想神域
EXP
240 點

用戶勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章

港服似係無請programmer改遊戲主程式內容,  乜都要寄信比台灣跟進, 人地so唔so你又係另一件事.. 佢果邊巴哈都日日比人發文左插右插, 邊有時間理我地姐- -
我印象中美服都改到可以野外5V5 PVP,   日服有得直接買蛋抽新源神唔洗煉金?

主打遊戲
幻想神域
EXP
399 點
我又甘睇...只GAME係TW,TW地方同人都比HK多WO,咁TW SER多人又好正常
旦係係咪真係多好多???我睇佢地FB D POST...D TW 人都串佢地...乜只GAME仲有人咩甘...

最近TW SER D 消費活動真係幾狼下~但係HK唔跟又會有人吵~因為鍊金出D野刀係一樣架LA
不過上面講甘多...都係人數JA...希望ALTA之後會做D野拉反多D人反來LA

yutaka0000  係超狼...感覺想搾乾隻GAME咁  發表於 2022-7-13 19:19:27

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
313 點
神域使者 發表於 2022-3-25 17:05
========分隔線==========

1. 金品裝備重塑藥水(洗武器%)-放商城

2. 紫色戰場武器降低需求 & 開放 紫色裝備重塑藥
(洗武器%)-放商城

3. 紋章洗鍊道具-增加玩家可選擇保留原有能力 & 極大提高出最高%機率(現有機率超低)

4. S25 級金色武器寶箱摔落機率提升( 港服人數太少)

5. 特殊副本戰利等掉落率提升,如植草2人副本

6. 源神寶珠放商城,而家只係浪費玩家時間收集課金源神碎片又升唔到星

7. 全職業專屬"貫穿秘石"-放商城

8. 推出寵物直購蛋 (新出寵物不再放入鍊金幣禮包,並有以往所有源神變換的寵物),配合 潮流系統

9. 推出 金,橙,紫色武器,防具(身甲)  不分等級,全部共用,屬性轉換道具 (光,暗,冰,雷,風,火,物理)

10. 源神祈願古幣-放商城

11. 源神卡牌升級1,2,3-放商城

12. 考古物可由-金或白色神域點數兌換

13. 藍 綠 橙 金,所有
奧義(有唔少都換唔到),全面開放神域點數兌換

14. 釣魚各級,各類合成需求品,
全面開放神域點數兌換

15. 直升卡由85提升到 S5 (並包括S1副本裝一套+10 & S5主職業自選屬性金色武器120%UP 一把),所有主線任務再縮減

16. 鍊金所有層數,所有寶物直接附加1-2張貼紙

17. 1-5星,裝備提升星數石,全放商城,包括紅利能兌換

18. 坐騎升華石, 3&4級坐騎洗鍊石-放商城

神域使者  唯獨1,2想聽下你提出的原因,可以詳細講下點解你想官方咁做?  發表於 2022-7-14 09:35:58
神域使者 + 100

主打遊戲
幻想神域
EXP
7556 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

對最近開放的「颶風深淵」比下意見:

原本單人模式無壓制玩家狀態,反而有提升玩家狀態,呢點下個更新就修正,影響不大,反正都比傳奇壓到習慣…

但就咁睇我覺得根本係炎獄漩渦深淵的格式複製貼上,開放得太趕,成績表未簽名就提交既感覺,

1. 公廁場景,又係戰神之殿,明明有好多聲望任務場景可以利用……

2. 集中副本入口,當開放埋單人困難五人地獄後,秘谷聖殿可以有13個副本…

3. 使徒技能描述簡化,「給予目標暴風屬性傷害」,都無影響既…

4. 成就?,全新SLV.5「迦樓羅」系列金品質武器可以用神點材料換,亦可以用秘傳特殊材料製作,但就無成就,比我都揀神點換啦…

5. 神域點數?,反正都無野換,所以就唔放?

6. SLv1 副本淨係比 Lv99以下既經驗書?

仲有真係估唔到就係居然係擺迦樓羅……「啟動靈盒」可以合成既源神之一……
但係個副本都有啲地方係好既,就係無個垃圾時裝箱,同埋比SLv5 武器多一個選擇。

上面個啲改到先盡改吧,建議副本獎勵再加入「迦樓羅的二星造型」、「迦樓羅的啟源之鑰」、「迦樓羅的源神信物」等等 (抄要抄足...

九週年前夜祭真係送好大,都見到唔少人翻嚟,ALTA 好耶 ,希望都仲有啲挽既慶祝活動推出!

神域使者 + 100

主打遊戲
幻想神域
EXP
231 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

我係剛回鍋既玩家,以下係我對官方建議。

1)所有進階強化卷可以用於+1至+20強化

2)S5打後地圖增加米歐拉板任回任位,成日轉地圖回任好煩。

3)招待卷增加上限,因為依家玩1日都可以由0變爆招待。

4)用黎強化武器既啟源碎片都應該增加上限,依家d武器強幾強好快用曬,短時間內食碎片復少煩。

5)希望呢隻驚可以招更多新手加入,依家新手都遇到難題就係強裝問題。希望官方以「帳號限定」形式,送一套+20裝備比佢地,令到佢地可以容易d上主線。

神域使者  有關第5點,你覺得新手角色會卡係咩等級,而想官方幫手?  發表於 2022-9-14 09:42:01
神域使者 + 100

主打遊戲
幻想神域
EXP
231 點

有關第5點,你覺得新手角色會卡係咩等級,而想官方幫手?

我早幾日開左隻新角色試左
可能依家有聖城水池BUFF 升快左 但都卡左係98-99LV
之後冇聖城BUFF 我覺得會卡到96-97左右

另外我仲有一個建議想提出
遊戲畫面縮放可唔可以再拉遠少少
我覺得依家個個縮放距離睇場景睇得太少
我想再拉遠少少睇多d野 睇多d背景

神域使者  LV方面收到,另外你可以貼一貼你遊戲個解析度嗎? 俾我地了解下你想睇多"幾多"  發表於 2022-9-26 16:01:18
神域使者 + 100

主打遊戲
幻想神域
EXP
231 點

LV方面收到,另外你可以貼一貼你遊戲個解析度嗎? 俾我地了解下你想睇多"幾多"

可能我講得唔太清楚
我意思係用滑鼠滾輪拉遠拉近果種(即係下面影片果種)

我意思係想咁樣拉可以再拉遠少少
覺得望得太近角色望得唔太舒服

神域使者  好的,我地會反映  發表於 2022-9-29 13:02:50

主打遊戲
幻想神域
EXP
7556 點

「推薦活動」系統建議

更改為類似「活動挑戰」:

- 保留現時活動積分獎勵形式

- 活動項目及積分為帳號共通,並於每週重置

- 活動項目劃分難度「簡單」、「中級」、「困難」,完成每項可分別獲得10/20/60 積分,活動項目可參考下列
簡單(10) 中級(20) 困難(60)
與好友打招呼 N次完成多人副本任務 N個使用彩虹鍊金 10次
完成戶外任務 N個成功挑戰 A 副本 N次參與天空之塔 1次
討伐通緝怪物 N隻參與戰場活動 N次成功挑戰 B 副本 N次
完成源神軼聞錄任務 N個
釣起任一魚王 N條成功挑戰噩夢幻境系列副本 N次
* A 副本:啟源聖域系列(五人模式)、深淵系列(五人/地獄模式)、羈絆系列…
* B 副本:魔王系列、時間書庫系列(單人/五人模式)、羈絆系列…

- 變更現有積分獎勵,更改項目可參考下列
積分 獎勵
40- 幻想神域1000點招待券(限定) *1
- 經驗書箱子(限定)(自選) *2 [怪物經驗書(限定)*100 / 覺醒經驗書(限定)*100]
80- 5000點神域點數晶石 *1
- 特殊初階召喚器 *2
- 高級強化卷禮箱(限定) *3
120- 2000點金色神域點數晶石 *1
- 榮耀戰幣 N枚
- 榮耀獎章 N枚
- 啟源進化禮盒 *2
180- 特殊二階召喚器 *2
- 寵物洗鍊組 *3
- 瑪娜星石(限定) *10
240- 進階武器強化卷(限定) *2
- 進階防具強化卷(限定) *2
- 進階飾品強化卷(限定) *2
- 聖魂結晶 *3
300- 洗鍊組合禮包(自選)(限定) *1
- 源神碎片包(不可交易) *1
360- 彩虹貼紙 *5
- 未鑑定的坐騎洗鍊石 *1
- 神域幣50枚使用券 *1
- 新源神碎片寶箱(限定) *1

- 活動項目及積分獎勵可隨新內容及限時活動作更換 (類似每日簽到的限定活動)

暫時諗到咁多,主要係目前「推薦活動」內容及獎勵都係舊時代版本,希望可以與時並進一下,我覺得改完之後玩家在線時間會高於依靠「每日簽到」獎勵的吸引(好多時簽到完就OFF)。
 上述建議目的為求:個別副本及戰場增加誘因/人流、部份物品增加獲得途徑、新玩家補給…

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

小晴儿  感謝你既意見,我地會整合後再同開發反映  發表於 2022-10-10 10:07:19

主打遊戲
幻想神域
EXP
7556 點

「深淵副本」建議

• 「光明深淵」及「貪婪深淵」列為特殊源神副本,現有「光明深淵」更名為「心靈深淵 / 純淨深淵」,未來再推出全新的「光明深淵」及「黑闇深淵」以補全「深淵武器」。
  * 主要目前推出風/雷深淵的形式係火/冰個條路(姐係副本只有單人同五人,加又有深淵武器),根本現時光/暗深淵係異端,係我眼中只係「有4隻王以上加有掉源神的一般副本」。

• 調整掉寶獎勵,參考下列:

- 炎獄深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 怪物經驗書(限定)
- 高級怪物經驗書 >[五人模式]
- 火焰秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 火焰的源神飾品箱
- 火焰的源神信物包

- 漩渦深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 王子秋刀魚
- 螢光小魷魚
- 岔尾泥鰍
- 迷幻無花果
- 無言花瓣
- 蠕動螺肉
- 沼澤活蝦
- 巨型黑蜉蝣
- 綠化水蛭
- 活力草魚
- 怪物經驗書(限定)
- 高級怪物經驗書 >[五人模式]
- 傳說釣餌福袋1
- 改良釣餌福袋
- 冰雪秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 冰雪的源神飾品箱
- 冰雪的源神信物包

- 颶風深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 怪物經驗書(限定)- 覺醒經驗書(限定)
- 高級覺醒經驗書(限定) >[五人模式]
- 暴風秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 暴風的源神飾品箱
- 暴風的源神信物包
- SLv1中階武器附魔包
- 迦樓羅的啟源之鑰
- 迦樓羅的摯友遺物
- 迦樓羅的二星造型

- 雷霆深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 怪物經驗書(限定)- 覺醒經驗書(限定)
- 高級覺醒經驗書(限定) >[五人模式]
- 雷電秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 雷電的源神飾品箱
- 雷電的源神信物包
- SLv10中階武器附魔包
- 海德拉的啟源之鑰
- 海德拉的邪毒精華
- 海德拉的二星造型

• 擊殺「颶風深淵」及「雷霆深淵」中的頭目怪物可獲得金色神域點數

• 調整「單人模式」及「五人模式」的使徒出現波數(炎獄深淵除外),分別有第25波及第50波。

• 承上項,「五人模式」出現第26波使徒開始,場景深淺會出現變化(參考炎獄深淵)。 * 唔知做唔做得到…

【完】