AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 903|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

《九年童伴‧您的童話》: 隔代快樂 [複製鏈接]

EXP
4 點
樓主

角色名稱: Charleson
作品內容:

光陰苒蔭,白馬過隙,貶下眼就五年,我第一次接觸童話是
5年前的一個寂寥的下午,我仲記得當日太陽高高掛,日光相當猛,街上面既行人都好疏落,就算有人,但我記得佢地既情態都懶洋洋,行動好慢,好似成個香港得我要匆匆忙忙去買野一樣。個日我孫仔來探我,所以我就急急腳去買餸煮比佢食,又買左佢鍾意食既燒肉比佢食。

我個孫個陣只係十歲多,不過自從佢上左小學之後,我地都無太多可野講,有一條雄溝來左係中間,不過試問一個將近退休既老人家,唔玩孫又可以做咩野
? 不過個日就唔同左,因為一隻童話。孫仔個日走上黎等食飯,平日都係睇住電視等,但個日佢就聚精會神對住部電腦,電腦裡面出現好多五顏六色既公仔,搞到我老眼分花,都唔知係咩黎,甘我就問佢,點知佢好雀躍甘同我講解,於是,我知道我可以試下玩喇!! 之後佢就教左我上童話官方網站開account,甘我就有左我第一個童話account

係童話入面,我多左好多機會同個孫一齊傾計,大家入埋同一個族,又試下過一齊幫個族打家卡,又會幫佢一齊掛工技搵錢,由於多左機會同佢傾計,我平日又無咩野做,所以都多左玩童話。慢慢變得我仲玩得多過佢,因為係佢返學既時候,佢無甘多時間玩,但佢又好想快d變勁,所以我就玩多左,努力搵童錢,後來,我剩剩雞買左$100童錢,個陣仲係17m既時代,都換到700m,雖然唔多,但佢都好開心。我自己後來玩玩下都儲到一千萬,加上有次元,所以自己都有錢升左個大老闆,個陣一個人未秒到鬼3,我同我個孫, 齊打水木,一齊去鬼3打,係過程中,都多左機會8掛佢既生活。我地既關係就因為童話而由冷淡變返熱情,真係要好多謝童話!!

不過由於佢依加都讀高中了,要應付公開試,都少左時間玩,,仲交左個account比我,我仲講笑話,等佢考完試再玩,到時送條2300傷既鞭同700力既寵比佢!!雖然好似好易甘,但隨住孫仔少左玩,,我自己呢個伯爺公都無甘好精神囉,加上年紀愈大,精神愈差,依加都係1日玩一兩小時就無玩,所以都好難升到寵。

我睇住我個孫長大,亦睇住童話長大,雖然依加多左好多人掛機,令到d人無咩心機玩,但都希望童話好似我個孫d成績甘,愈來愈好喇! 有時玩遊戲成績唔係再重要,最緊要係當中既樂趣,我都搵到我同我個孫既樂趣,希望大家都得!雖然我呢個玩家只玩左5年,最後都祝童話9周年快樂,愈做愈好!

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
164 點
開頭的描寫不錯
但之後開始慢慢無左呢個feel

EXP
72 點
哈哈哈 頭一段係可以見到樓主文筆真係好好
但更重要的是內文中樓主的真實情感,,不用文字去修飾的

btw樓主好勁,,唔洗講祖父母,,我爸爸媽媽都唔懂玩電腦....

EXP
55 點
好似趣味漸減

EXP
54 點
教佢地玩埋1份

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

開頭真係嚇得下人(指文筆
真情流露!LIKE!