AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 2904|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

官方版主對幻獸投票的一些個人看法   [複製鏈接]

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
樓主
雖然我是官方版主,但這篇文章是個人對幻獸投票的看法。姑且算是解答各位對投票有種種疑慮的朋友吧。

在這次投票當中存在兩大被狠評的地方:打手及抄襲作品

打手方面:
老實說我真的控制不了。而且投票已經設了閱讀權限,以及限每Agames帳號一票。
我不能把閱讀權限設得太高,因為會限制了真心投票的朋友。但又不能不設權限,始終有考慮打手問題。
這方面真的需要玩家自律。

抄襲作品方面:
很感謝各位熱心人提供作品的來源。有抄襲成份的作品當然不會被採用(即使票數多)。
這不但是為了保障公司利益,同時亦保障童話玩家的創作利益。小弟知道童話玩家比較喜愛創作,所以才推出較多與設計有關的活動。
所以,使用抄襲作品參賽的朋友。很抱歉!我不能使用您的作品。
(未有修改投票帖子是因為投票仍在進行當中,為免修改後影響到數據。所以未有修改而已。)

幻獸製作方面:
其實在官方活動專頁也有提到,作品並不一定會100%原著重現。始終會考慮與遊戲風格配合,所以廠方的設計師會略加修改。
故此,作品並不要求畫得美觀。入圍的作品均有共通點,都是比較適合童話風格的作品。所以可能會有朋友疑問為何自己的作品未有在投票項目出現。
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
1147 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章

拭 目 以 待

EXP
2309 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

EXP
72 點
我反而覺得
係咪應該拎晒所有作品出黎比人投會好d
篩選過先放出黎比人投
跟本就係以班gm既個人目光,審美觀抹殺晒一大班玩家既作品

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
晴哥 發表於 2012-5-8 16:55
我反而覺得
係咪應該拎晒所有作品出黎比人投會好d
篩選過先放出黎比人投

評審的官方人員均是美術方面的專業人士。當中有童話的幻獸設計師、負責製作的工程師。
評級並非以美觀衡量,而是以造型、創意及可行性作標準。
因為在製作過程當中,官方的美術人員會因應童話的風格作出修改。
未有被加入至投票項目的作品並不代表不好,祇是被評定不適合被製作成童話幻獸而已。

EXP
3 點
GentlemanBeard 發表於 2012-5-8 17:08
評審的官方人員均是美術方面的專業人士。當中有童話的幻獸設計師、負責製作的工程師。
評級並非以美觀衡 ...

童話幻獸設計師要做既野原來係將d"評定不適合被製作成童話幻獸"否定佢地既參與權
而唔係諗下點樣將大部分玩家心儀既寵物點樣制定成寵物?_?
咁我想問下邀請大家設計寵物既義意何在???
由班偉大既童話幻獸設計師為9周年整隻新寵出黎就可以了

EXP
2309 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

我都創作左隻 好無聊既幻獸... 完全沒正面意義@@
好彩不在這次活動出面

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
秋風雪雨 發表於 2012-5-8 17:20
童話幻獸設計師要做既野原來係將d"評定不適合被製作成童話幻獸"否定佢地既參與權
而唔係諗下點樣將大部分 ...

在活動公告正式發表的一刻已經說明了合資格的作品才會作為投票項目給各位投票。
相關公告: http://fairyland.hk/event/2012/event_03.htm

另外再次重申,沒有被選中的作品並非失敗作,祇不過是未能配合童話Online的風格而已。

投票結束後,有關幻獸的任何資料與設定會由廠方的設計師策劃(參加者所提供的概念基本上會盡可能維持)。這次活動的目的是希望童話不單單是由官方人員更新資料,亦希望玩家朋友亦能為遊戲制作方面出一分力。

EXP
85 點
關於抄襲方面
我很想知你會怎樣看待20號的"尼可"
雖然沒有原圖,但明顯是放大COPY的,你會怎樣做?

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

GentlemanBeard 發表於 2012-5-8 17:49
在活動公告正式發表的一刻已經說明了合資格的作品才會作為投票項目給各位投票。
相關公告: http://fairy ...

在投票方面不能限定某日之前開的ac先至可以投票嗎?
如果某些玩家不斷開新ac去種票~那投票活動有何意義?

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
QQ明 發表於 2012-5-8 18:30
關於抄襲方面
我很想知你會怎樣看待20號的"尼可"
雖然沒有原圖,但明顯是放大COPY的,你會怎樣做? ...

我不能在沒有證據的情況下判定有關作品是否有抄襲成份。
畫質方面由於考慮到參加者不一定是設計方面的專業人士,所以不能否定製作過程令作品變質。故難以判定作品是否複製其他作品。

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
幻乂魂 發表於 2012-5-8 18:39
在投票方面不能限定某日之前開的ac先至可以投票嗎?
如果某些玩家不斷開新ac去種票~那投票活動有何意義? ...

也有童話玩家因為這次投票而註冊Agames帳戶,我不能抹殺他們投票的權利。

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

GentlemanBeard 發表於 2012-5-9 10:00
也有童話玩家因為這次投票而註冊Agames帳戶,我不能抹殺他們投票的權利。

...

但這會導致一些玩家為左拎果1千點而種票
假設有100人投左某個號碼(這100人都認同這個作品很好)~
但某人開101個ac投自己~這對得起真心投票的玩家嗎?

另外...好想問..那個bug還未修正好?
1個月都黎了~tw果面仲未搞掂?

EXP
620 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章

GentlemanBeard 發表於 2012-5-9 09:57
我不能在沒有證據的情況下判定有關作品是否有抄襲成份。
畫質方面由於考慮到參加者不一定是設計方面的專 ...

"不一定是設計方面的專業人士,所以不能否定製作過程令作品變質" 這個說法是完全錯誤
你大可以問一下你的藝術部成員

任何製圖軟件,就算係小畫家
都吾會整到呢個效果,除非你真係用第二張吾係你整既圖拉大,先會有呢種模糊既感覺
就算你用JPEG檔SAVE而吾係PNG檔SAVE, 條邊都吾會除左黑色以外夾雜住咁多雜點
這與專業人士與否完全無關
就算一名使用製圖軟件既新手,都吾會整到咁,最多係畫得樣衰

吾信可以做一個示範你睇
以下係用PHOTOSHOP製

用具:
筆刷工具(原本DL PS已經有埋)
油漆桶工具

為左方便你睇真正人手畫同網上COPY張圖將拉大既關係
我係跟番20果隻妮可畫,以下只係好輕淡咁畫張個形同上左色ONLY

PNG (圖質較好)

JPEG(圖質較差)

其實2張分別吾大,因為係自己畫
就算一張圖點差法都好,係自己整既都吾會整到好似佢咁

再吾信,可以試下搵張網上既圖

原圖:

放大後:

你見吾見到個分別
就係放大左之後條邊會柔左,模糊左好多
然後分邊有好多點點.姐係雜點

希望GM你能夠明白:)

EXP
85 點
孫明明 發表於 2012-5-9 17:28
"不一定是設計方面的專業人士,所以不能否定製作過程令作品變質" 這個說法是完全錯誤
你大可以問一下你的 ...

你做得太好!!!!
明明係COPY,因為冇原圖所以唔跟進真的不是借口
查證不是童話方面的工作嗎?為什麼反成玩家的職責?
童話不是有專業的畫家嗎?
難道連普通玩家也看得出的地方?美術部的工作人員也分別不出?

EXP
1147 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章

呢個抄得甘明顯,應該衰硬

EXP
11 點
d人真係抄都抄醒小小啦. 跟住個圖畫多次都唔識咩 畫多次就唔洗比人知你抄啦

EXP
11 點

其實妮可個隻無人搵到個"原圖"會唔會其實佢真係唔係抄呢.
因此up相上論壇有好多方法.
有可能設計妮可既玩家係先把圖片up上網站(例如xanga/facebook)
當up左上網之後圖片應該會變細左/像素差左吧?
之後可能佢又再copy條link up上論壇 同時童話要求圖片大小為1000x1000
咁可能佢張圖其實up左上網之後係變細左 佢又格硬要將個圖片變返做1000x1000
咁咪會放大左? 會形成條邊變柔化左?
p.s:我唔知圖片up左上網係咪真係會像素差左. 因為我都係估下

EXP
1147 點

SIUYOBB 發表於 2012-5-10 01:30
d人真係抄都抄醒小小啦. 跟住個圖畫多次都唔識咩 畫多次就唔洗比人知你抄啦{:f ...

跟住個圖畫多次同抄有咩分別

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
QQ明 發表於 2012-5-9 20:37
你做得太好!!!!
明明係COPY,因為冇原圖所以唔跟進真的不是借口
查證不是童話方面的工作嗎?為 ...

我沒有說過不跟進抄襲作品吧,我還刻意發這個帖說明抄襲作品不會被採用呢。

各位要明白,在還沒找到證據前。我祇能夠將有關作品列為畫質處理不佳的作品而已。
我不能妄下判定,萬一有關作品的作者真的是因為後期製作得不好而令圖片看似抄襲。但最後證實真的是原創作品的話便真的冤枉了。