請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 10117|回復: 26

[免費版] [原創]參湯降寵極限[杜xx請入]   [複製鏈接]

EXP
131 點

因為之前有d事 所以未能夠成功登入/冇時間開post.

而家有時間同大家分享一下 降寵單一屬性之極限

之前都見到有唔少人問過用湯降寵物既1lv 數值極限係幾多

而家就教大家計1計. 換句說話講就係証明比大家睇4000基屬寵有冇可能做到出黎

假設 1lv 全力火力寵 力量為2  升到100lv 平均每一lv + 3.7點力量

若每次 升到100lv都係用參湯降 請問最高1lv力量值為幾多?

CALCULATE
:  
換句說話講
100LV 力量值為 2 + 99 * 3.7 = 368力

根據參湯公式

力量 / 4 * 3 + 等級 / 4 * 3 + 32

姐係話第一次降寵後1lv數值 為 368 / 4 * 3 + 100 / 4 * 3 + 32 = 383力

第一次降後升返 100LV 力量為 383 + 99 * 3.7 = 749力

第2次降寵後1lv數值 為 749/ 4 * 3 + 100 / 4 * 3 + 32 = 668力

用一個公式去睇,若每次降寵都係100lv  可以寫成為

F(x)=[F(x-1) + 366]/ (4/3)  + 100 / 4 * 3 + 32
       =[F(x-1) + 366]/ (4/3)  + 107

而家要搵既係F(x) 既極限

因為lim F(x) = lim F(x-1)

所以設 lim F(x) = lim F(x-1)  = A

可以得出
A = [A + 366]*3/4 + 107
4A=3A+ 1205 + 428
A  = 1633

換句說話講 當你降到n 禁多次 而且n 係無限大既話

你每次升到100lv用湯降而且每次升返100lv都係3.7倍力

1lv之後數值 最多係1633

好啦到杜xx 講過佢有4000力力寵 到底有冇可能做到呢?

答案係冇

苜先,我 假設

1.寵物1LV時力量為2

2.每次升到200LV先降,

3.每次升返上200lv 既平均加力值為 4

而家我計算一下佢1lv最大既極限值係多少

同一道理

設 F(x) = [F(x-1) + 796] * 3 / 4 + 200/4*3 + 32

F(x) = [F(x-1) + 796] * 3 / 4 + 182

設 limit F(x)  = limit F(x-1) = A

A = [A + 796] * 3 / 4 + 182

4A=3A+2388+ 728

A=3116

姐係話就算 每次都係200lv降寵,每次升返上200lv 既平均加力值為 4.

佢1lv既極限都係  3116

升返上200lv都係= 3116 + 796 = 3912力

係根本冇可能有4000力力寵存在  

最後睇睇

假設 1lv 全力火力寵 力量為2  升到160LV平均每一lv + 3.7點力量

若每次 升到160lv都係用參湯降 請問最高1lv力量值為幾多?

根據 Function

F(x)=[F(x-1) + 588]/ (4/3)  + 160/ 4 * 3 + 32

=[F(x-1) + 588]/ (4/3)  + 152

lim F(x) = lim F(x-1) =A

A = [A + 588] * 3/4 + 152

4A= 3A + 1764 + 608

A=2372力

再次升返160lv = 2372 + 588 = 2960

所以如果有人同你講佢有隻3000力力寵其實有99.9%都係吹水

如果有3000基屬以上請cap圖 上黎THX
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章

But妳好似漏左d野喎~
.一開始寵力可以唔只2~特製火機1lv70力就係一個好例子
.一lv升3.7又係妳計出黎o既最高值?升4.5得唔得?
.咁我又用三次開水三次雞精先再三次參湯得唔得先?
相信大多數「有錢人」都試過用雙/三香b降寵啦
.最後,人地都冇話過4000力寵剩係用參湯啦(如有可miss)
咁何來有一個特定標準﹖
(與題目無關)所以如果妳用參湯最高可以去到3912 o既話
咁我係用湯之前用一枝開水都破到4000啦...

P.s~不如下次再整個[原創]牛奶降寵極限[xxx請進]~黎試下THX
努力玩童話!

EXP
105 點
himkentim 發表於 2012-7-25 08:46
.一lv升3.7又係妳計出黎o既最 ...

有可能有4000力 不過你可以做到寵升到200lv先講呢樣野
呢家全SER最高力都未去到3000
最後比埋條公式比你睇d野
寵180LV 3900力 (PS"唔好同我講話升到200LV降,如果你話可以寵可以換次元經/食玻糖我會)
180/1.33+3900/1.33+32=3094
當全4力升到180LV=3094+4x179=3810 (PS"唔好又話升1lv有4.x,
基本上大部分人升到百lv以上會出現+2,除出黎全4 機會唔係冇 但係唔會出現110lv以上既寵度)

EXP
371 點

你唔好又係到0n9
咁我又用三次開水三次雞精先再三次參湯得唔得先?
用湯降1定勁過晒開水雞精 你到最後3開水3雞精個數值 可能2-3湯已做到
人地係計極限 你拎d垃圾黎諗托7
好間單1個例子
先假設係特調寵1lv110力 每lv+4 假設每次降級為100lv(唔同同我講咩160lv200lv 只係比例問題)
100lv降開水 1lv305
100lv再開水 1lv402
100lv再開水 1lv451
100lv雞精 1lv659
100lv再雞精 1lv798
100lv再雞精 1lv890
100lv湯 1lv1079
100lv再湯 1lv1216
100lv再湯 1lv1319 <這個係你講的3開3雞3湯法

100lv直接湯 1lv493
100lv再湯 1lv781
100lv再湯 1lv996
100lv再湯 1lv1158
100再湯 1lv1280
100再湯1lv1371  

你覺得有分別? 你提出既野係咪有點0n9?

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章

nanayan 發表於 2012-7-31 17:24
你唔好又係到0n9
咁我又用三次開水三次雞精先再三次參湯得唔得先?
用湯降1定勁過晒開水雞精 你到最後3開 ...

咁其實妳有冇睇題目,
依家俾妳睇,係叫「參湯降寵極限」,
o既然妳睇唔明點解我要叫佢先用一枝參湯,
首先我同妳解釋下咩叫極限,
極限一字係一樣野冇得再升,冇得再增加。
但係我想講,我係叫佢係用左參湯變左3912力之前用「一枝」開水,
我係講緊點樣可以突破4000力,
並唔係要妳個三水三雞三湯,
而且妳講漏左樣野,既然妳可以用咁多湯,
咁係隻寵3912力之後再用多枝未得囉,
但係3912係極限啦,點用﹖
所以話,妳叫人onx9,小心俾個onx9串返妳轉頭,
唔係妳會變左2o2n2x(9x9)=2o2n2x81。P.S 唔好剩係捉字蝨。
-----Re草莓-----:Sorry呀,我係用數學o既方法解釋。冇留意到隻Game。

努力玩童話!

EXP
142 點
himkentim 發表於 2012-8-2 01:04
咁其實妳有冇睇題目,

.一lv升3.7又係妳計出黎o既最高值?升4.5得唔得?
.咁我又用三次開水三次雞精先再三次參湯得唔得先?
相信大多數「有錢人」都試過用雙/三香b降寵啦
.最後,人地都冇話過4000力寵剩係用參湯啦(如有可miss)
咁何來有一個特定標準﹖
(與題目無關)所以如果妳用參湯最高可以去到3912 o既話
咁我係用湯之前用一枝開水都破到4000啦...

P.s~不如下次再整個[原創]牛奶降寵極限[xxx請進]~黎試下THX

diu你老媽子,你係咪腦能殘?
你自己打能完仲話人地點解要用3開3雞3湯?
你自己打出黎架,人地都係用你個例子計比你睇架....矛盾系

EXP
118 點

竟然你講到可以點解用湯之前用1支開水就破到4000
求教,求分法教我點樣降到4000.thx.

EXP
371 點
himkentim 發表於 2012-8-2 01:04
咁其實妳有冇睇題目,

你真係好0n9 明明係你自己講咁我又用三次開水三次雞精先再三次參湯得唔得先?
我計埋比你睇 你e+又話並唔係要妳個三水三雞三湯???????
我要話比你知既係 就算你3水3雞3湯同全湯 出黎個數值係差不到
而不停降.降到最後你1直都只係需要用湯降 到最係都係會去返火戰士條公式

而且妳講漏左樣野,既然妳可以用咁多湯,
咁係隻寵3912力之後再用多枝未得囉,
但係3912係極限啦,點用﹖

以上3句.我講過d咩使你諗到呢3句野呢請問-.-?
你唔好為吊而吊啦 根本你自己對呢方面知識不足
自然會比人話

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

所以話俾妳聽,妳依家只係「捉」字蝨。
並唔係回應緊問題。
「你唔好為吊而吊啦」!我係為問題而回應。
依家只係妳針對我、同我o的「字」黎回應「我」,同問題並「無關」
依家唔係我知識不足,係妳理解唔到點解我要叫佢係隻寵3912力之前用開水可以上到4000!
我依家係回應問題,點可以將3912呢個數突破4000,唔係一定要三水三雞三湯。
我係話,叫佢唔一定要用湯先降,因為佢話湯降最多3912!
係妳理解唔到並唔係我回應有問題!P.S.論點同例子係有分別。
努力玩童話!

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

妳睇返上面,用湯最多可以降到3912力。
既然湯可以降到最多3912力,
就舉個例子:
」佢係用 湯x8 可以降到3912
」我用 開水x1 + 湯x8 就可以破到4000
點解要用其他野降, 因為係題目話參湯最多只可以降「當係8枝」。
努力玩童話!

EXP
993 點
himkentim 發表於 2012-8-3 12:36
就舉個例子:

你真係食古不化............... 人地都計能埋比你睇 點解你自己0n9 都仲要9人地
當8湯極限根本不可能...
你明唔明白咩係上限 上係係已經降到無法再多或而經再對數目無影響
吊你個食古不化既0N9 唔該係你0N99 9吊人地之前先用1用腦同埋計算1下先啦

等我代佢計多次比你個死0N9睇 假設隻野1LV110力 每升1LV能+4 每次升到165LV
1開水後467
1湯後1000
2湯後1400
3湯後1700
4湯後1925
5湯後2093
6湯後2219
7湯後2314
8湯後2385
9湯後2438
10湯後2475
11湯後2506
12湯後2529
13湯後2546
14湯後2559
15湯後2569
16湯後2576
17湯後2582
18湯後2586
19湯後2589
20湯後2591
21湯後2593
22湯後2594
23湯後2595
24湯後2596

全湯計算
1湯後732
2湯後1199
3湯後1549
4湯後1811
5湯後2008
6湯後1256
7湯後2267
8湯後2350
9湯後2412
10湯後2459
11湯後2494
12湯後2520
13湯後2540
14湯後2555
15湯後2566
16湯後2574
17湯後2580
18湯後2585
19湯後2588
20湯後2591
21湯後2593
22湯後2594

23湯後2595

請你唔好同返我講想話e+係講緊破唔破到4千
我計埋比你睇係要你個死0n9知道 人地除個個系數係有上限
唔能係你所謂之前降d第種唔係湯既野就能夠破到個數
真係唔怪得人地樓上既人都話你0n9

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

pudding927 發表於 2012-8-3 16:00
你真係食古不化............... 人地都計能埋比你睇 點解你自己0n9 都仲要9人地
...

唔好咁嬲
唔好怪佢
可能人地連代數都唔識~計唔到

EXP
371 點
pudding927 發表於 2012-8-3 16:00
...

真係唔該晒呢位玩家幫我計左
佢真係極度0n9 你可以去睇埋建議post個到睇下佢建議左d咩=]

EXP
371 點
himkentim 發表於 2012-8-3 12:36
就舉個例子:

睇下下面啦 有玩家計埋比你睇啦 知自己0n9未呀?

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

苜先,我 假設

3.每次升返上200lv 既平均加力值為 4

而家我計算一下佢點破4000

未降200lv=796
先開水=498
再200lv=1294
同一道理

設 F(x) = [F(x-1) + 1294] * 3 / 4 + 200/4*3 + 32

F(x) = [F(x-1) +1294] * 3 / 4 + 182

設 limit F(x)  = limit F(x-1) = A

A = [A + 1294] * 3 / 4 + 182

4A=3A+3882+ 728

A=4610

代入埋俾妳睇OK?
努力玩童話!

EXP
118 點
himkentim 發表於 2012-8-4 09:24
苜先,我 假設

實際d ok?你升唔升到200lv先
我驚你160lv都升唔到

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

唔實際d ok?
依家係計數。
努力玩童話!

EXP
371 點
苜先,我 假設

不如我用呢條式計1計比你睇 你就知你咁計條式係有問題
3.每次升返上200lv 既平均加力值為
先以湯1次計算
未降200lv=796
先湯=779
再200lv=1575

設 F(x) = [F(x-1) + 1575] * 3 / 4 + 200/4*3 + 32

F(x) = [F(x-1) +1575] * 3 / 4 + 182

A = [A + 1575] * 3 / 4 + 182

4A=3A+4725+728
A=5453

根據呢條式既計算 我係參湯之前降1次參湯我可以破5千wo=]
請你唔好太過依賴/相信公式 公式唔係萬能咩都可以代
若你要繼續計算你既參湯前1開水能破4千數字 請你1步1步試下計
每1次都列出黎比返自己睇 相信自己既計算 唔好只依賴公式 仲要9代

EXP
118 點
苜先,我 假設

唔好係到軟9撐飯蓋啦-.-
你估條式真係萬能
你唔好同我講"nanayan"條式係錯
而你條先係計得岩:)

EXP
142 點