AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 11642|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

[其他] 70橙裝備製作費/學習費 我想知其他人意見   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

樓主

我係讚成維持原有價格不變,
其實70裝價格係回收市場上過多金流量的其中一種機制,
台版玩家都曾經在巴哈提出下調70裝價格, 但最終未能成功,
其中一個原因係, 70裝合裝費用確實有穩定市場價格的功能, 而台版物價通脹係尚可接受
而持金量不足的玩家也可透過官方不定時推出的鍊金星石沖5星。

試回想一下6至7月份, 市場上的金接近供不應求,
金價一度迫近1千金=1千2百hkd
當時物價對一般新手來講, 打副釣魚換橙時不是夢,
而當時70圖都係450金左右(如果我冇記錯), 如果有心儲金, 買套狙擊不是夢
當然要全5星, 就需要比較長時間了。
而當時物價之所以合理, 係因為市場上有合理回收金流量機制

直至官方推出免驗証碼開號,
才把原本平衡的機制徹底破壞,
供應商(工作室)提供的金遠遠超出市場需求,
導至金價插水式下降,
物價之貴根本是一般新手無法生存.

而今時今日的局面, 不是原廠的設定出現問題,
而係港版官方推出的"政策"造成。
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
叛逆小方 發表於 2014-10-16 01:55
我好認同市場上要有合理回收金流量機制
但係依家D人打極副都冇錢,唔好講咩有冇5星
就算買金裝都味必會收齊

仲有下1波係聖劍合70橙武,
如果而家改左,
市場上回收唔到大量金一定會KEEP住通脹,
就好似你另1個貼"死啦"講GA情況一樣

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

叛逆小方 發表於 2014-10-16 08:44
有D野一直都有產量(火隕/賢石/70圖/核心/附魔)
物以稀為貴,出產量少,所以天空飾品會咁貴

嗯,
關於放唔出點解都要一直放呢個問題,
好簡單2個字來講利益.
唔試過又點知賣唔出呢?
正如樓主開呢個貼都係想平d合裝,
咁人地賣貴d都係想賺多d,
其實大家都係差唔多,
但你想改平個合成費同時,
都要預左會通脹,
除非官方有其他方法更有效回收金,
但現階段我睇唔到.

合服呢樣野, 短期係會出現呢d情況,
係要時間慢慢磨合.
我拿火隕石來講, 你覺得貴, 升到50金1set,
合服前舊服已經有人收緊40金1set,
但人地米服之前係賣緊百2金1set,
相對米服來講已經係平左,
但係對舊服來講係好難接受.
我記得6月份果陣, 舊服火隕係3-5金1set
============================

假設成個ser 總金額量係100金,
每日玩家流入金幣=npc回收金幣,
咁個ser 都係得100金,
如果產出物品數量不變(e.g火隕, 70圖)
物價係唔會有太大變動

但係而家好明顯係流入>>>>>>>>回收
物品產量不變, 物價貴係好正常,
而且而家仲要合埋ser....

咁點解流入會大過回收咁多,
咪因為官方"政策"造成,
唔係工作室邊有咁多帳號刷金

來緊出聖劍係一個回收金機會

如果係呢個時間官方真係改平埋70合成費用,
咁來緊幾萬一件橙時,
火隕升破百都係有機會

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

雪姬 發表於 2014-10-16 09:13
我當初都信炒一陣會回落
但當時新SER 大部份人都整晒裝之後
火隕都係唔識跌價..依然都係維持係120G呢個水 ...

一隻game 多外掛,
幣值變低->回收金機制失衡->通脹->新手難生存->老手離開->人氣下降->玩家帳號賤賣未能賣出->沒有人願意買點消費->......?

真心希望官方可以做返d野, 再咁落去Orz