AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4065|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

[心得] 晴空物語老手玩家抱怨文(多字.慎入)   [複製鏈接]

EXP
1037 點
樓主
多謝觀看小弟既抱怨
我算係晴空既老玩家.亦都係忠實支持者
原因.晴空物語係小弟有電腦後第一隻接觸既遊戲
大概係3年前(時間記得不太清楚)晴空物語剛出不久
記得當日等級上限為50Lv...剛出星光扭蛋機
~!@#$%^&*()~!#@$%^&*()
(以上一堆廢話可以散略.大概係講我係老玩家之類)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
點解我會覺得自己係忠實支持者呢?!。。。
等級上限開到70lv、開放70Lv金裝、開放金寵、開放各種能夠提升人物能力素質既時候;
就係呢個時候...我以自己既零用錢、利士錢...去Support Alta
希望將自己昇華成為一個強者,將自身既角色各種數值、能力提升、同時訓練自己既技術、戰鬥意識(武道會、戰場、公會戰)。。
但到左今時今日,我覺得這個遊戲大部份不是數字証明到一切的東西(除了七色天隕100%強化成功)。。
就因為小弟對角色素質的各種執著。人物配點、人物素質、符文石都非常講究
我以為,我這樣做,就是武道第一的要點。。。原來不是!這個遊戲告訴我,
所有數字都是假的!
----------------
A的數值:        B的數值:
命中率:50       命中率:50
爆擊率:50       爆擊率:50
閃避率:70       閃避率:30
格擋率:50       格擋率:30

我就是A。。。結果我打10下有5下係閃/格
而B。就打我10下2下係閃/格。。。
這個遊戲到底想怎樣?發生了甚麼事情?
我將自己既精力放在如何將人物數值推至最好。
但係反而遊戲就告訴我:想多也是白費,這個是運氣遊戲!
希望呢個故事令新手~中手明白
數值呢一樣野,唔好咁執著,因為這個是運氣遊戲

------------------------
玩晴空咁耐,小不免我會玩下星光硬幣
絕對真實事件,發生係本人身上~
呢2年以黎,玩過過千粒星光...
每次出我鍾意既金騎/時裝,我都會抽20~30粒
至此今日,我只係試過1次中金騎同埋時裝
係幾時?新年既時候XD
這個遊戲的各種機率性...咁多位自己評價啦
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
多謝咁多位睇小弟既抱怨文...
點都好啦。畢竟晴空秒語呢個遊戲都為我帶過榮譽感、成功感、滿足感...
雖然真係好多不愉快既事情同不公平既對待發生係小弟身上
不過我都係會繼續支持晴空物語!
希望有一日可以將呢一個遊戲某一啲機率性既野調整一下...

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
晴空物語
EXP
736 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
3034 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 用戶勳章 麻雀勳章

50%格
武者招雙拳打都格吾到

EXP
1037 點
YAU♥. 發表於 2014-5-24 00:37
50%格
武者招雙拳打都格吾到

你又認得我既

EXP
622 點

用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章

所以我都會整到自己100%閃,50%格

補充內容 (2014-5-24 12:39):
100%先會有明顯地miss
好弱雞

EXP
789 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章

EXP
390 點
10下入面或者有眩暈狀態, 對於閃避有結果上的影響, 但都唔係重點

重點係樓主/ 其他玩家 都對機率呢樣野有D唔太理解,

首先, 用10次黎做分析明顯係唔足夠,
或者咁講, 就算你做100次1000次都只係令到個結果再客觀D, 準確D, 但係咪真係貼近理論值?
點樣既測試理論值, 只係天方夜譚, 因為我地係做唔倒完美既測試,

就用50%格檔率做例子,
一般人理解係2下中1下, 所以當我地遇到好似樓主所講既問題既時間就會質疑, 個機率係咪有問題
但問題係, 我地只係用左相對比理論值擬訂時的極少數次數結果黎做出質疑, 問題已經出現左,

好簡單一樣道理,
摘硬幣  公/字,
照跟你一樣用10次黎做單位, 你覺得真係會出現 5對5? 如果出現既係4對6/ 3對7/ 甚至去到1對9既時候, 你係咪會質疑世界科學既法則有問題?

另一個例子, 99%成功, 1%失敗
有人就係咁岩咁中左果1%, 呢個時間係咪又會質疑果99%成功係咪有問題, 我相信好多人都會,
但諗真D, 99%成功, 但仲有果1%去左邊?  果1%係失敗, 但因為1%對比起99%太少所以就可以無視?

我相信樓主/其他人都明我想講咩, 我唔係要指責D咩野, 有時我地要理智去看清機率呢一樣野,

運氣呢樣野其實我地做人都不停咁用緊,
基本上做賭博成份既野就係需要運氣,

晴空我都玩左3年, 同你一樣係老手,
你遇到既問題我都遇過,
沖裝, 轉生水, 星光, 人物素質問題,
但唔好唔記得, 只要唔係100%成功, 就姐係賭博,
當然我曾經提過運氣都可以利用, 博都可以博得好D,
呢樣就好似玩poker記牌咁, 好多人都只係一味有牌就出, 記牌, 思考, 心計, 數學, 呢D層面既野都一蓋忽視,
點解職業選手比好多人都優性? 原因只係佢地清楚知道, 比賽並唔單單只係得運氣呢一樣野

EXP
1037 點
shumchingfung 發表於 2014-5-24 14:54
10下入面或者有眩暈狀態, 對於閃避有結果上的影響, 但都唔係重點

重點係樓主/ 其他玩家 都對機率呢樣野有D ...

1.擲銀仔唔可以做例子
其中一面既重量較重.
永遠唔會做到50/50既比較

2.99%依然有1%係可能唔中.無錯,,平常人的確懷疑係有問題
我再打個例子,理論上99%既意思係100次裡面有99次機率中
但係同時間連續有2次~3次係唔得.咁呢個姐係唔合乎於 每100次入面既成功機率啦.~

補充內容 (2014-5-24 17:27):
再補充番少少我講既第2點
例如25%沖到裝(升1lv),姐係1/4既機率啦.
咁我同時間做4次.咁係咪應該1/4個機率中呢?!
但唔係bo.有時超過5次都唔成功.

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
3034 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 用戶勳章 麻雀勳章

nateriver 發表於 2014-5-24 01:11
你又認得我既

你係game密左我講你係微風我先知

EXP
707 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章

機率呢家野,除左ONLINE GAME既神(GM)之外,其他人都好難控制到...
個人反而覺得扔錢落隻GAME正令個人D數值滿足下個人個虛榮感算

EXP
1037 點
路飛仔 發表於 2014-5-24 18:01
機率呢家野,除左ONLINE GAME既神(GM)之外,其他人都好難控制到...
個人反而覺得扔錢落隻GAME正令個人D數值滿 ...

終於有人明白我

EXP
390 點
nateriver 發表於 2014-5-24 17:24
1.擲銀仔唔可以做例子
其中一面既重量較重.
永遠唔會做到50/50既比較

銀仔果度只係比喻

上面我講左...
次數愈多愈準確, 但係無限大,
而100次都只係皮毛,

"理論上99%既意思係100次裡面有99次機率中"
深入D去講
99%只係理論上係100次入面中99次, 實際多數有出入, 原因上面提及既次數問題

你係補充度同你第2點講既有沖突
"但係同時間連續有2次~3次係唔得.咁呢個姐係唔合乎於 每100次入面既成功機率啦"
呢個唔排取係會發生, 獨立變項問題

EXP
1037 點
shumchingfung 發表於 2014-5-24 19:16
銀仔果度只係比喻

上面我講左...

請問你明白99/100呢個既意思嗎.?

EXP
390 點
nateriver 發表於 2014-5-24 19:20
請問你明白99/100呢個既意思嗎.?

睇黎你唔係好明我想講咩,

大家同會, 我都唔再講落去, 傷和氣

EXP
1037 點
shumchingfung 發表於 2014-5-24 19:25
睇黎你唔係好明我想講咩,

大家同會, 我都唔再講落去, 傷和氣

請問Game名?

主打遊戲
晴空物語
EXP
7009 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

shumchingfung <- 雖然呢條友好【詞語過濾】 但我都認同佢

機率呢樣野. [99%] 一般人可以睇做 100 下就有 1 下失敗

但又可以係 400 下入面有 4 下失敗 而你就係咁岩 4 下失敗連續戈個人

EXP
622 點

用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章

其實機率(例如:50%) 唔係計一次性咩0.0?
冇話今次打中左下次一定唔中,但係70%都次次比人打中,只可以話你唔好彩
都係果句,整到100%閃先會有D保障
好弱雞

主打遊戲
晴空物語
EXP
37 點
搭飛機夠唔係100%安全,如果頭999次無事,咁係咪代表搭第1000次飛機就一定會墜。

主打遊戲
幻想神域
EXP
55 點
路過

主打遊戲
晴空物語
EXP
5138 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 發帖王勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

我想要封測果時果把鐮刀