AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3304|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

玩家建議歸納及新見解,方便GM   [複製鏈接]

EXP
39 點
樓主
以下歸納玩家意見及加入本人見解(妄想)
---------------------------------------
活動

不再有雙經活動 (縮窄玩家差距)
玩家可申請自行舉辦活動

----------------------------------------
經濟

還原月費制設定
保留物流系統
再提高NPC收購價
提升工作工具耐久度
降低工作工具價錢
加入公會完成每日任務贈送對應職業工具
-- 挖礦工會送十字鎬、伐木送斧頭...
-- 頭銜越高,贈送之工具耐久越高 (綁定)

保留迷裝,但同時為拾取綁定(非裝備、交易綁定)
如若想擁有迷裝必須自行製作

甚至所有影響遊戲公平性之道具一概綁定
現實富有者不再無敵,人人必須參與遊戲 (本人對月費制之理想)
(攻城戰可開啟了吧)

-----------------------------------------------------
戰鬥

修改或刪除出手次序

減弱全體攻擊技能--改成一排/或(和)低命中率
強化單體技--提高傷害/或(和)buff增益
(出技後三回合提高自身命中/減敵方命中/減閃避/減攻擊力....)
修改龍翔閃為攻擊一個目標

修改技能公式
減弱對裝備的依賴
並提高角色屬性對技能傷害的影響

二轉後
大老板 -- 技能傷害公式加入「幸運」、降低角色攻擊力影響
魔獸使 -- 技能傷害公式加入「魅力」
格鬥師 -- 技能傷害公式加入「體質」
修士 -- 公式加入信仰點數
     -- 強化祭司輔助技 (要有決定性影響)
戰士 -- 公式加強力量的影響 (非角色攻擊力)

降低敏捷影響 (非刪除)
出手先後加入隨機元素/或(和)「幸運」有關係

使魅力、幸運、體質屬性不再冷門,角色成長多變化
PVP減弱技能傷害
不再依賴敏捷高低,而鬥快出手秒殺對方
童話online不再是敏捷online

---------------------------------------
成長

大幅度提升任務所增加之聲望、經驗

組隊經驗加成大幅提升
隊伍中角色之間,等級差距越大,低等者所得經驗值大幅減少

減少枯燥之升級過程,及矯正「帶升」之歪風
畢竟童話的任務豐富且有故事性,別要浪費

技能成長
-- 怪物等級與角色差距越小,所得之技能經驗越高
-- 對比角色等級相差極大之怪物施放技能,經驗可為零 (高低亦如是)

幻獸降級、融合後綁定,
或重新認主後親和度不再上升,必須人人練寵

加入人物主線任務 (即6個人物6條主線)

--------------------------------------------

基本上越往後的建議越難實現,但仍可作參考之用
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
385 點
幻獸降級、融合後綁定,

冇可能...咁樣會完全變單機game

EXP
1356 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章

=-=!設定等級上限!慢慢開放

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

F仔﹏ 發表於 2013-1-20 21:04
=-=!設定等級上限!慢慢開放

洗咩再設定
一早設定左上限
冇分子冇迷裝冇官方裝
已經設定左係100之後冇得升

EXP
39 點
一係就交易綁定
同埋要由根本解決外掛問題 (練技過程太重覆)
大家一齊盡力諗下點樣改變免費SER弊端

EXP
39 點
組隊練技加成有無得諗
限制: 等級差距必須5級以內

甚至開個練技場,限制某一分流開放
於場內練技經驗快兩倍
集中練技玩家,互相監督

EXP
188 點

保留迷裝,但同時為拾取綁定(非裝備、交易綁定)
如若想擁有迷裝必須自行製作
唔支持,迷裝始終對整個遊戲生態有非常大既影響,即使令到佢不能流通亦是,最後只會令到大部份既財產落入少部份人手上..你懂的..

甚至所有影響遊戲公平性之道具一概綁定
現實富有者不再無敵,人人必須參與遊戲 (本人對月費制之理想)
(攻城戰可開啟了吧)
如果所謂既影響公平性道具通通綁定,甘咪變左強者越高,弱者越弱既局面?更何況,咩都話綁定既話,同玩單機GAME有咩分別= =?咩都要自己搞-,-?

技能成長
-- 對比角色等級相差極大之怪物施放技能,經驗可為零 (高低亦如是)
唔可行,法師,戰士練技系人都知要靠打低少少lv既怪去屈= =你叫佢地去打同lv怪練技= =同叫佢地去自殺無分別仲有,甘2轉商人升收買技= =咪12萬一下= =? (60Lv*2000)

幻獸降級、融合後綁定,
綁定寵物= =....甘我想轉寵物用個陣,咪哂左成隻寵物= =?你要知道升一隻寵物都用左好多時間,資源去升= ="想換寵物就變一無所有o.o?

技能方面,加強屬性影響是可行的但先手加入其他因素不可取,因為你既考慮角度完全偏向左去全敏人士...
無諗過如果唔系升全敏既人,如修士系,加入其他因素決定先手,只會加重佢地升Lv同配點既難度,反而會鼓勵玩家升全敏人物...

甚至開個練技場,限制某一分流開放
於場內練技經驗快兩倍
集中練技玩家,互相監督
支持支持._.v

主打遊戲
童話
EXP
5276 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

什麼玩家建解?

這只是你個人見解而已,你不能代表我們。

EXP
262 點
你憑什麼說''玩家建議歸納及新見解''? 你代表玩家了? 你是誰?

主打遊戲
童話
EXP
5276 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

climbx55248 發表於 2013-1-20 23:12
你憑什麼說''玩家建議歸納及新見解''? 你代表玩家了? 你是誰?

而且我完全不能應同他的文章

EXP
39 點
所以本人稱之為妄想
部分為玩家見解、部分為本人幻想

歡迎更多聲音參與討論
磨合整理後必定令童話改善更多

其實有部分建議我都認為唔可行的
只係想貼出來俾大家參考一下
我都係道聽途說

EXP
39 點
或者叫GM開個新討論版
集中討論童話改善方案
再開多個外掛投訴版
方便GM辦工、玩家分享建議

EXP
39 點

最主要係想鼓勵玩家組隊
職業分工
減少單機玩遊戲

回應chrislove

技能成長
唔可行,法師,戰士練技系人都知要靠打低少少lv既怪去屈= =你叫佢地去打同lv怪練技= =同叫佢地去自殺無分別仲有,甘2轉商人升收買技= =咪12萬一下= =? (60Lv*2000)
我原意係想迫玩家組隊,以及越低LV時練技獎勵越大,減少「帶升」所得之利益。
同埋打低LV怪唔係無經,只係比打高LV少。技能經驗可以唔降低,只提高。
可能會將「帶升」轉移去另一個市場 -- 帶升技,
僧侶等職業就會多人練返。如果玩家雙開,童話的月費收入就會提升。
加上另一條建議中「隊伍中角色之間,等級差距越大,低等者所得經驗值大幅減少」有所制衡。

幻獸降級、融合後綁定,
綁定寵物= =....甘我想轉寵物用個陣,咪哂左成隻寵物= =?你要知道升一隻寵物都用左好多時間,資源去升= ="想換寵物就變一無所有o.o?
咁廢除依條建議。改立另一條,幻獸降級、融合等功能只有幻獸師可以進行。

技能方面,加強屬性影響是可行的但先手加入其他因素不可取,因為你既考慮角度完全偏向左去全敏人士...
無諗過如果唔系升全敏既人,如修士系,加入其他因素決定先手,只會加重佢地升Lv同配點既難度,反而會鼓勵玩家升全敏人物...
咁先手只加入隨機元素好了

EXP
39 點
如果無辦法解決外掛氾濫
可以將重點放在「不使用外掛者」升技不比「使用外掛者」慢
甚至更快

EXP
39 點
本人只是一個人,不能想太多,
望拋磚引玉下,各位可暢抒己見,
並互相點評、批評、磨合、取精去粗

EXP
188 點
技能成長
我原意係想迫玩家組隊,以及越低LV時練技獎勵越大,減少「帶升」所得之利益。
同埋打低LV怪唔係無經,只係比打高LV少。技能經驗可以唔降低,只提高。
可能會將「帶升」轉移去另一個市場 -- 帶升技,
僧侶等職業就會多人練返。如果玩家雙開,童話的月費收入就會提升。
加上另一條建議中「隊伍中角色之間,等級差距越大,低等者所得經驗值大幅減少」有所制衡。
越低Lv練技越多exp唔系鼓勵人地組隊,系鼓勵單升,既然我低lv個陣練技會比較多exp,我點解唔自己一個人慢慢屈技-,-?要組隊高速升lv?要知道,每個職業都有技系計出技次數;仲有-,-我想問帶升人物lv同帶升技能lv系本質上有咩分別= =?

幻獸降級、融合後綁定,
咁廢除依條建議。改立另一條,幻獸降級、融合等功能只有幻獸師可以進行。
甘練到後期= =個o個做哂魔獸啦= ='依家d人玩童話邊個會唔降寵,用野生寵升上去= =?仲要存在另一個好大既問題,就系,如果要魔獸去做上面既野= =甘新手d錢咪一定比班魔獸掠哂成副身家= =?D錢去哂魔獸身上,好Sad嫁啵...

咁先手只加入隨機元素好了
您始終唔明我意思,您話先手系由 敏捷(暫時叫D先啦)[whatever加又好,-*/乜都好]隨機元素(暫時叫R啦),,,甘D[+-*/]R入邊既R系自己控制唔到嫁麻-,-+甘咪迫其他職業被迫地要將D呢一個唯一可以控制到既元素倍大佢囉= =?根據經驗啦= =+要打到90左右既怪,要接近200敏左右啦= =我為左確保令到我隻人物高Lv個陣必定高敏過佢= =甘我咪要按到佢起馬300-400=,=?我怕我練到上90都未可以點到其他屬性啵=,=||

EXP
63 點
呢d見解係邊到歸納得黎
唔好亂咁代表玩家發意見bo
點睇都係你一個人既幻想
真正其他玩家建議應該10%都無
如果真係其他玩家建議歡迎引用

另外本人覺得最優先係要改番
先手問題,打怪出可因太少問題&原材料負重問題

EXP
130 點
期待你的私服
現在的童話以經很足夠
除了外掛

EXP
119 點
睇左頭個少少已經覺得自私po黎
基本上所有建議setting 講得好聽D 叫做為玩家著想 講得難聽D就自己FF想改成咁
有得必有失 記住呢個道理 如果真係可以比你諗到咁簡單 咁營運商呢個位唔係由Alta做而係由你做喇

樓主 NO FF

EXP
39 點
我承認的確有幼稚的地方
事先聲明--上述建議有一半以上唔係我諗出黎
我發帖原意係想拋磚引玉
激起討論氣氛
就算再幼稚的建議我都想貼出來,引發大家思考

今次我又聽到D建議
二轉後之第二進階技能任務,加入聲望條件

既然有人支持練技場
咁可以將重點放於此
其他建議我認為可一概廢除,或大改,歡迎各位補充

我就認為練技場可加入一條規則
於場內每逗留60分鐘,就會強制傳送去另一間房(休息室),或不再遇怪,或只出秒殺BOSS
進入休息室5分鐘後才可再次進入練技室
休息室可加入一免費護士NPC,及售賣各種補給品 (或玩家可擺攤)
休息室只可從練技場強制傳送,不可隨意進入。