AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 7181|回復: 77
打印 上一主題 下一主題

今日去完大澳返黎=3= [複製鏈接]

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

樓主
今日同呀爺+呀麻+姑姐+表妹佢地返大澳賀唔知乜野「侯王誕」
不過其實正日應該係農曆既6月初6(應該係新曆既7月7號)
但係因為要就返d人放假,所以就簡左今日賀誕
今日朝早6點幾(應該係6點45分到),就比呀麻叫左起身
本來應該係7點起身,但唔知係咪個鬧鐘較錯左,個鬧鐘6點鐘就響左=_="
之後我刷完牙,洗完面,出去廳度呆坐,睇到個鐘,先岩岩好7點= =
去到唔知7點半定8點鐘到,執好晒野,就搭輕鐵落屯門碼頭度食早餐
叫左個腸仔肉丁麵+蝦米腸+凍檸茶,超飽+好食=0=
食完野,行到去碼頭,發覺仲有時間,之後就去左個涼亭度坐下
果時天氣都幾好的,猛太陽+藍天白雲

↑ 天氣睇落好似幾好

↑ 由涼亭望向碼頭果邊
之後9點半,架船終於黎..同時又落超大雨=口=
搞到要跑到去搭船,超論盡
上到船,好在仲有位坐,我地就簡左坐船頭d位(應該係船頭- -)
不過架船一路咁開,d雨仲係咁落,而且個天仲係超多雨雲=0=

但係去到接近大澳果邊,天氣就超好=_="

大約10點半,終於到大澳,但係第1眼睇到既唔係碼頭,而係山上面d泥,一忽忽咁=0= (如果大家有睇新聞既話,都知大澳之前有山泥傾瀉)

上到岸,第一時間留意到既就係一d紅樹 (應該係紅樹黎)

↑ d水好污糟,不過仲可以見到一棵類似紅樹既物體

↑ 個天真係靚,影左一張大相一張細相

↑ 好無奈,4個6
之後我地行去大澳大會堂,途中經過大澳街市,不過冇野賣的,超早就收左檔

↑ 其實佢果度唔寫住係「大澳街市」,我真係唔知果度係用黎做咩
之後一路行,經過大澳郵政局,見到個郵箱(唔知係咪咁叫)咁得意,就影左相

↑ 聽呀爺講依個已經係古董黎,仲用緊的

↑ 依個唔知乜野標誌黎
到左大會堂,我地勁快就搵到張台坐,而呀爺就即刻拎左盒西餅返黎

↑ 冇蛋撻,有d失望=3=

之後睇下個盒,原來d西餅係「美珍餅家」做的

↑ 依個盒,依加既西餅店都唔會用
之後我地就食晒d西餅,呀爺就用個盒拎左d燒肉返黎,我就拎左罐可樂
不過飲完第1罐之後,呀麻又開左罐忌廉,但佢原來係唔鍾意飲的,所以我又幫佢飲埋=口=

↑ 好野分晒比其他人食,我地依盒都唔知係好野定衰野,不過d燒肉真係好咸
到左中午,突然間落大雨,之後我唔知點解會覺得好似有水滴落黎,就望下個屋頂,先知原來係屋頂會漏水

↑ 屋頂用鐵皮做的,唔怪得知落大雨果陣好似有水滴落黎
好無聊,坐左接近2個鐘,就影左自己隻手掌

↑ 好大同好白=___="
之後到下午大約1點幾到,終於冇咁大雨,我地就出發去侯王廟
行去侯王廟果d路,條條都係咁窄=0=

↑ 其中一條窄既路
行到去侯王廟附近,聞到淡淡既花香味@v@

↑ 就係聞到依d花散發出既花香味,不過好淡,唔知係咩樹黎呢
之後一直行,就見到有個戲棚,仲聽到d音樂

↑ 做神功戲既戲棚,不過好似要比錢先有得坐低睇

↑ 超近咁影個戲棚

↑ 日月星?!唔記得左係戲名定劇團個名黎

↑ 開場了
年年行去侯王廟,都要經過一條橋,不過依條橋,係用竹黎搭成

↑ 要去侯王廟就一定要經過依條橋,條橋雖然係用竹搭成,但係都好穩陣,不過都唔好係條橋上面度跑,跳,玩啦
去完侯王廟之後,我地就去左放龍船個位度睇
不過d龍船冇晒龍頭同龍尾=口=

↑ 只影到其中一部份,因為果度好細+好頂頭,好難影
之後我地就行返去買咸魚,蝦糕果d(果時大約係2點半)
係行緊返去果陣時,某個超級好朋友就終於打電話黎了
佢咁遲打電話黎,我仲以為佢訓緊教,心急死我啦=0=
之後我一路行一路傾,傾得好開心
買完蝦糕,都仲未傾完
之後我一路行一路傾,終於行到返去大會堂
不過果時超嘈,有人唱歌,不過好嘈+好難聽=3=
之後就同呀麻+姑姐繼續行+傾電話,行到去最盡,就返返轉頭,行到去大會堂再前小小賣茶果果間野
就買左4個茶果食,2個咸2個甜,我就緊係食甜架啦,如果係咸既,感覺上又好似有d怪怪地
買完,又再行返去大會堂,不過我都仲未傾完電話=__="
不過返到大會堂,真係太嘈,就連自己同對方講緊乜野都聽唔到,就收左線 (希望你唔好介意,下次再傾^^)
不過食完茶果之後,都開飯了=口=
今次食既野同上年差唔多,有炒飯,西蘭花炒花之片,燒肉+海哲,石班,蝦,蒸鮑魚,一個類似魚翅既[根] (唔識打果個字),紅豆沙
台上仲有人唱歌表演...同上年唔同,上年仲有投野,但今年冇,只有唱歌表演
不過我食左好小野,都覺得超飽,唔知係咪中午果時狂食野食得太多呢=口=
之後到6點半到,就散場了...我地就狂拎氣水返屋企飲,拎左好多
去到碼頭...都見到超多人係度排隊等船,好在我地去果時係買來回船飛姐
如果唔係又要搭車去東涌轉車先返到黎屯門
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
今次去大澳,唔知點解特別悶= =
成個下午都落雨...真係超冇癮
而且又要拎姐,大澳d路又窄..超論盡
不過好在有fd打電話黎同我吹水,如果唔係我就真係悶死左 (多謝你喔^^)
今日去大會堂果度食飯,係300蚊一個人,都算係幾貴
不過聽講下年搞,仲貴...要500蚊一個人
5個人去都成2500蚊 (我+呀麻+呀爺+姑姐+姑長,表妹唔計)
所以下年都未必去了
不過呀麻佢地有心去既話,幾時搭船入去都得啦,平日又唔係冇船入去

已有 1 人評分EXP 收起 理由
godzilla + 10 鼓勵,感謝分享。

總評分: EXP + 10   查看全部評分

心......好甜

相7....很甜很溫暖
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
咁咪蝕左囉- -
唉~咁好易比人昆
囧頭

EXP
2132 點
咩呀-  -
我冇收佢錢:'(
我話升左先比架:'(

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
比下面好喎- -
始終都係我妹- -
鬧佢都唔好鬧得咁盡- -

囧頭

EXP
1339 點
冇-0-可惡牙\口/ 分返50% 錢牙
唔怪得之前有人話我呃佢$  死egg同我滾出黎 死弱智用52弓收錢帶人升由45Lv升到50Lv  佢有冇腦牙 xyz佢

你那如同 陽光一般的笑容
照亮了我的生存之道

為我心中的雨撐起傘的
只有你一個人…

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
佢冇話你知咩- -?
囧頭

EXP
1339 點
佢有咩=0=禁奸:funk:
照亮了我的生存之道

為我心中的雨撐起傘的
只有你一個人…

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
帶人升lv- -
d錢佢自己袋番- -
囧頭

EXP
1339 點
佢點拎我隻席黎賺錢=0=?
照亮了我的生存之道

為我心中的雨撐起傘的
只有你一個人…

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
佢睇到你e句下次我扮冇錢佢都知我有錢啦- -

回977- -
你係冇借過$比佢
但你借過隻席比佢- -
佢拎你隻席黎賺錢咪又係一樣- -
囧頭

八級將神會員

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

原帖由 吹水仔 於 2008-7-9 22:21 發表
你話借呀- -
第日我需要先叫你比番我- -

你下次扮冇錢,同埋5好講比佢聽有幾錢咪得- -
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
1339 點
好彩我1蚊都冇借過比蛋...:P
照亮了我的生存之道

為我心中的雨撐起傘的
只有你一個人…

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
你話借呀- -
第日我需要先叫你比番我- -
囧頭

EXP
2132 點
咁比番你- -
(呢個係我之前我送武者熊8M D錢)
咁你要咪比番你- -

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
-口-
又話借- -
冇左35m- -
囧頭

EXP
2132 點
原帖由 吹水仔 於 2008-7-8 09:24 發表
蛋果番說話好恐怖- -
我e家都有小小唔敢係到回- -
比人掠水- -

你比左錢我,就係我@w@
拎唔番lu,多謝哥

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 幻乂影 於 2008-7-8 23:16 發表
我係咩野ser都冇事-.-有線萬歲...:L

提起有線寬頻...我真係火都黎
半年前,我日日係咁狂死,狂中bug,都係因為有線d網速慢
用香港寬頻仲好添...= =
心......好甜

相7....很甜很溫暖

五級富豪會員

來去如風,無影無蹤

EXP
1025 點
我係咩野ser都冇事-.-有線萬歲...:L

五級富豪會員

藍藍路!

EXP
1349 點
我不嬲都唔係1ser1架啵- -
只係有人話我知成日斷ser
所以暫時都唔玩住- -
至於佢係邊個就唔講喇xd
囧頭

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 吹水仔 於 2008-7-8 20:33 發表
呵- -
我諗我都係繼續等個ser比較好番d先- -
我仲收到有人話經常斷ser- -

冇人叫你成日去SER1升GA MA
SER1不嬲都係容易斷...
心......好甜

相7....很甜很溫暖