AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1297|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

請提升組隊系統! [複製鏈接]

EXP
156 點
樓主

十年前的組隊系統用左十年會唔會有少少outdate??

以下係本人希望提升的組隊功能:

1. 組隊還組隊,跟隊還跟隊,好多時修士冇mp回魔要離一離隊,呢個時候想用隊頻講野都唔得,有d內容又唔想係"對話"頻到出現,希望GM可以調整一下

2. 戰鬥完之後,好多時光c會睇下邊d隊員瀕死/就黎冇血,但又睇唔到隊員既hp,要隊員自己出聲/自己估估下盲目放回血技。可唔可以整個介面係顯示到隊員的hp/mp量,咁樣方便好多

3. 增加組隊邀請的功能,令組隊更加方便

4. 小地圖加上隊員的點(位置),咁樣又唔怕走散/搵人都方便啲
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
21 點
1.3都ok

EXP
156 點
蘋果味牙籤 發表於 2013-1-20 19:48

1. 我係指"組隊還組隊,跟隊還跟隊",離隊回魔=個人仲係隊伍度=同時又能夠用隊頻傾偈

2. 光c係可以記得邊啲人需要回血,但唔能夠準確估計要回幾多次血。見到人地條血就可以節省無必要的mp浪費(適用於打保)

4.呢個的確可有可無,純粹建議

另外回應#2同#4:

無論係老手又好定新手又好,一個方便既系統可以留住佢地對童話既興趣(當然仲有好多其他因素)

當然我唔希望個界面變成同現時新推出的rpg online game一樣,又亂又煩又多野堆埋一齊

保持簡潔(對我黎講)係好重要,同時若果GM可以作出系統上的改善(最好有新資料片),我相信童話仲可以keep多十年 =]

EXP
220 點
除左第3項可以考慮,其他都無需要

EXP
422 點

1. 組隊還組隊,跟隊還跟隊,好多時修士冇mp回魔要離一離隊,呢個時候想用隊頻講野都唔得,有d內容又唔想係"對話"頻到出現,希望GM可以調整一下
其實呢個可以防一防外掛 你諗下如果唔洗離隊就回到MP 個外掛易寫幾多?

2. 戰鬥完之後,好多時光c會睇下邊d隊員瀕死/就黎冇血,但又睇唔到隊員既hp,要隊員自己出聲/自己估估下盲目放回血技。可唔可以整個介面係顯示到隊員的hp/mp量,咁樣方便好多
戰鬥就完果時記住邊個無血唔得? 幾隻人都記唔到? 其他GAME既奶媽難玩幾多你知唔知?

3. 增加組隊邀請的功能,令組隊更加方便
我返而覺得如果隊長同寵物或者其他人重疊左(企埋一齊)
就加唔到呢樣野煩D

4. 小地圖加上隊員的點(位置),咁樣又唔怕走散/搵人都方便啲
唔係好明...你D隊員可以走到幾散, 散到可以係小地圖睇到佢去左邊...

EXP
207 點
同意2樓既看法  冇需要改

EXP
367 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章

我覺得帶住隊員行係童話特色黎0.0
4.我覺得唔需要
1-3就真係可以諗諗

主打遊戲
童話
EXP
5290 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

習慣成自然,咁才是原汁原味