AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1275|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 買賣的二三事 交易有禮貌 好來好去 [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
379 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

樓主
拍賣手續費貴到不得了,擺攤時間長又得八格,最方便快捷既交易方法都係嗌交易頻
無論買定賣相信各位都試過要求人地/被要求過自出

除左洗頻夠快難睇之外,交易頻其實不失為一種好既買賣方法
價格唔岩就傾到岩,好來好去,增加玩家間既交流

奈何經常遇到搞事既人

1。收信後唔取件
BJ4,人人得而誅之

2。放野時打死唔肯開價
好啦,到你up個數畀佢知佢就極速潛水
問番要唔要?哦,原來嫌貴
問點解唔開價先?冇反應
唔係個個曉讀心估到你心目中個range,尤其物品價格浮動大,朝早有人600G up收橙增幅,夜晚有人放200G都冇人要
買家唔出價先仲要發晒爛渣話賣家戇X、念三字經,遇到都要喊三聲

3。「我想退貨」
畀足時間你問晒親朋戚友價錢,唔賣住等你慢慢諗
雙方同意價錢後交易,相安無事
但唔止一次遇到過隔左一陣想退錢既玩家
理由不外乎投資失利轉手失敗
為免各位投機者唔清楚,響度提提大家:黃子華經紀教落,投資有風險
我試過退錢,大家冇損失,但見到你同我買完野轉頭響交易頻嗌果種又點幫得落

4。開N個分身或聯同朋友扯貓尾講價
扯貓尾向賣家出價呢D相信大家都會,我亦試過唔係壓價太多其實正常,交易既野你情我願
搞笑在,有玩家會不停翻用同樣既字句去騷擾賣家
不停出差唔多數既價、辱罵賣家黑心奸商
總之明顯睇得出糾纏住賣家既全部係同一個人既分身或朋友
呢類朋友,就算你個價岩,我都唔想賣畀你

網絡世界浩瀚無邊,咩人都有
相信我唔係唯一一個遇到以上事既人,有時真係令人幾煩躁
講多句唔會死,唔岩傾到岩,何必不歡而散?
期望無論買定賣都可以尊重對方,拎出應有既禮貌,打造和和氣氣既交易環境
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
幻想神域
EXP
279 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
試過有人出價買我個橙奥義 當時價位係1000金 點知有人密我出3000
我就話:【有人出3000  一次】交易頻D人就串話:【橙奥義值3000 想推價都唔駛推太高】
我就話真係有人出3000   但係我密出3000個位人>XXX尚未上線
結果食咗隻死猫

主打遊戲
幻想神域
EXP
379 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

LRSx修羅 發表於 2013-11-17 18:06
試過有人出價買我個橙奥義 當時價位係1000金 點知有人密我出3000
我就話:【有人出3000  一次】交易頻D人 ...

辛苦晒
遇到呢d事唯有吞聲忍氣
假以時日就會知邊個信得過

主打遊戲
幻想神域
EXP
1917 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章

真係....投資有風險