AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 6455|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 一個渣法書的碎碎念,長文慎入   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章

樓主

M魂又發作
開兩排BUFF跑去單刷薄暮地獄
第一次是天塔前的,被一王整得死去活來,搞了大約45分鐘,最後摸到點訣竅就要進塔
天塔完後休息了會再戰
再堆了點血,準備了藥水
硬食冰火炎爆(好像是叫這個),吸魂原地反擊回滿
然後一王一次就推過了
我是52分進場的,果然傷害還是很低XD

之後二王非常容易,不過他常常飛上天,打得很慢AGAIN
清小怪倒是比想像中快很多=.=

到這裡買世頻跟朋友說生快,再休息了會(到底要休息幾多次)
然後……
就沒有然後了……
請教了書頻的諸位,
特別感謝LXX大大指點,
於是我把暗傷搞到了83,再戰
LOLI真是兇呀,最成功的一次也只是打到一半血,結果因為手汗太多黏起了鍵盤保護帖……(到底可以逗到什麼地步)
於是我又休息了下
再來
可惜還是失敗了
常常被轉來轉去,又來不及清咒術師……
紅地和怪密得一團糟,加上我又反應慢……
又一次打到一半血又不知怎麼突然死了……(小怪+王殘留DOT太多,洗走了受到傷害)
之後可能是太累了,一次比一次糟
最後還是浪費了澈XX友情給我的3枝暗水,真是對不起

完事後也感覺沒什麼
畢竟我從開始到現在也一直是個渣渣法書
能給別人的建議就是
抽包毀一生,鍊金窮三代。
要不是搞時裝和坐騎(這次的冰龍實在很喜歡,可惜沒緣,傾家蕩產了),我也應該早就換了全套80裝+20了
其實花的錢還是超心痛的
所以呀,錢還是用來搞裝備最值得

單刷失敗後其實我也沒什麼大感覺了
回想起風副剛出,我總共單刷了三次
第一、二次都是卡尾王,都卡了兩小時
第三次莫名其妙地過掉了
到現在我還是不大會跳打
就是感慨下以前一邊單刷一邊跟公會朋友吐槽的日子不再(所以失敗的機率更高)
因為呀,以前都是那幾個人組一晚的隊
我卡王太久時,發脾氣時,突然身邊就多了個人
然後兩個人、三個人地推過去
不過這次我也只能開開只有一人在線的公會介面,看看再也不會亮起來的名字
又或者開開好友介面,看看亮起了,卻已經不是那個人的名字
也不會再有人溫柔地罵我逗比,不會再有人教訓我老是這麽倔,愛打腫臉充胖子
只能默默地又一次獨自跑完整個地圖到尾王
然後被打趴,再站起來,直到真的累得手指都不想動

之前棄過下坑,跑到幾個遊戲玩了幾天
聽到80裝出來了,又老實滾回了神域
不過以前最親密的朋友就只剩下了兩個
那兩個人還要生疏了很多
我守住只餘下一個人的風雨
說不寂寞是假的
就招了幾位好友來,有的是分身,
偶爾上上線,陪我說幾句話
不然我常常在易頻和世頻發瘋也怪不好看的
畢竟自己是個很孤僻的人
連野團也不大想加
就像60時代似的,只會刷刷單人,做做日任,慢慢升上70,也開始了中重課(應該算吧,神域神壕太多,嚇得我都不能愉快地玩耍了)
我玩神域最開心的兩段時間
一是只有三四個人的60逗比期
二是和某人一起後每晚上的逗比固定團

至今組隊自問不算雷
不過距離書神,還有很長很長很長的路
當初約好80裝解放後一起成神,我這個逗比終究讓他們失望了
願你們都一切安好
現在偶爾還是喜歡待在主城一角發呆,沾沾人氣
雖然無論身邊再多人,感覺還是一個人
以渣熱機屬性終結此帖

謝謝看到這裡的你

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
狩龍戰紀
EXP
20 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
好強

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

其實多刷就可以過了, 不用灰心的!
關於3王有些建議, 希望對你有幫助
請盡量使用"暗屬"甲, 因為真的有差, 用了暗屬會安全很多, 甚至可以硬吃紅地,
血量盡可能提高一點, 最好是20萬以上, 能避開秒殺把血吸回來,
暗屬傷的可以的話盡量再提高一點, 盡可能破百,
可以考慮使用藍字的30%暗屬攻武, 暗遺, 及7暗2造石, 12屬暗紋章
飾物的話可以考慮用戰爭或冰霜的, 或30%暗傷飾物,
源神可以的話請考慮改用基加, 因為基加有扣實防, 直接提升輸出。

最後附上一段3王的影片以供參考,

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
3285 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

小細細 發表於 2015-3-1 10:53
請盡量使用"暗屬"甲, 因為真的有差,  ...

不知應該怎說............(是炫耀還是參考?)
折竹打了很久很久........
看裝備,她只有主副武80.

小細細你這次用的是80裝嗎?
用了80裝,己經有了個分別....
昨晚Lxx有教她"如何提高暗傷"
不過也在副本打,要換7暗2造也有難度.
其次,我一直好奇7暗2造的效益....爆傷會不會不夠之類.

個人應該斧頭單刷和法書單刷有些許分別= ="
【心得】81等法書單刷薄暮地獄^^
不過都80裝.

血量我都推19萬或以上.
紅地有"提高受到傷害提升","造傷減少"BUFF,可以唔中就唔中啦= =

以下圖片,由公會一眾女會員提供:

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

ChLiu 發表於 2015-3-1 11:54
看裝備,她只有主副武80. ...

炫耀還是參考視乎你點去睇,
當然你可以當我炫耀亦可以, 冇問題
樓主成篇文章我有看完,
老實講屬甲係好緊要, 有屬甲同冇屬甲分別係好明顯
屬傷都好重要,
我睇完覺得有問題先提出,
至於你講爆傷同屬傷取捨,
300爆傷解決方法有好多, 例如武器附魔, 專精等.
另外點解我強調屬傷好緊要, 因為屬傷係直接加成, 係300爆傷後就要睇屬傷, 造傷, 穿透之間取捨。
當然我係玩斧, 唔係玩法書, 所以我冇可能拍段法書GA片俾你睇

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章

小細細 發表於 2015-3-1 10:53
請盡量使用"暗屬"甲, 因為真的有差,  ...

心灰其實也不算吧……
以前單刷得再慘烈的時候也有

我穿的是雷甲
在等天譴套降價
畢竟我裝備玩得不是很講究
因為我是個外貌協會XD
所以也堅持不用基加
源神未來就是等LLC三星/巴哈三星(不過後者就要抽抽抽了=.=)
飾品因為熱機都不滿速
準備換凍霜
不過也是要等降價=.=
戰利等換法則
下狙擊暫時沒打算換
換齊了上面那些才再全身+20
這次鍊金出血太多,短期內不會再投入資金了
等一兩個月圖紙降價再戰吧=.=

感謝分享,不過斧的吸血能力太OP了……我沒用蝙蝠副武,吸魂起手實在是有點慢……

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

ChLiu 發表於 2015-3-1 11:54
看裝備,她只有主副武80. ...

二樓層主的財力已經是公開吧……看到名字也有心理準備……
秘石我都是用的爆1造2/HP2造2,還有顆是爆4造2
可能會再準備下一套暗7造2單刷時換吧……
不過也不是很想調這麼多=.=
換了80裝再算
畢竟我熱機還沒台服那位人兄冷機表傷高=.=
這10W還真是差很多……
看他打得跟吃生菜一樣……
我這邊撐了屬傷(雖然未到100)還是抓癢似的……
小怪會把我傳來傳去讓我很難閃紅地=.=
而且我清怪慢,原想靠DOT弄死王,但小怪就愈來愈密……
然後看都看不清……
而且我最耍賴的終極絕招: 用左專精卡王然後原地復活慢慢磨血
也因為一起來TAB不到王而GG
中途我有試過換活力/勇氣
奧義也由破魔改成了霸體
不過撐的時間長了,傷害低了,跑得慢了,最後消耗的王血還是差不多
這次因為累得太快就沒再嘗試了
以前試過磨到3點來著XD
等換了法則會再去試一遍吧
畢竟最成功的一遍要不是鍵盤貼GG了還是看到希望的

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5393 點
單刷左幾次80地獄 同樣係開2行buff
打極都打唔死隻尾王 已經偷哂響爺呀巴哈果d攻略黎打
最盡一次試過技術流撐住2分半鐘 隻王都係俾我打唔死
最後都係俾佢愈來愈硬 吸魂吸唔返屈死左
我諗我天上狙下雙80武都唔算太弱掛?(雖然係on居居庇護124)
試過撐屬傷,但造傷極低下不特止(遠程悲哀),藍武仲要吸魂吸唔返
本身都算 打算慢慢等下85金出希望佢俾返個兇靈冷卻-15%既金武我用
點鬼知...前幾日同fd打一場地 5個人打都仲可以卡尾王
灰心到極點 宜家我升返隻聖劍上去算 鐮已經俾我當係倉

七級帝王會員

Happy Sugar Life

EXP
4433 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

折竹 發表於 2015-3-1 14:19
心灰其實也不算吧……
以前單刷得再慘烈的時候也有

「飾品因為熱機都不滿速
準備換凍霜」
好 決定跟你 (:()

ChLiu  根本凍霜有用,我未熱機就咁無BUFF,都50%速 +1%連擊....而且防具都未80裝...  發表於 2015-3-2 13:59:00

Just M...

J̱̰̺͍͈̬̉̍̈̒̉͗ͅu͔̬̬ͭͪ̇̽̓̊̆͊s̯̬̞̄͐͒ͧ͊ͪt̝̟̯͔̃̾̋̒ͥ͗ͤ̃ͣ ̰̬̝̫͊̎̅̂ͥ̾̓M̬̭̪̲̰͙͉͋ͧͬ́̔̌͊̅̊o͓͖͉ͬ͑ͦͫ̀͌ͬͅn̖̼̺̪̺̫̤̈̄͛̎͛i̥͚͌̌ͧ̂̍͊͆͂k̞̥̟̣̒̆͋ͧ͊͗̚a͕̙̭̙͒̊ͧ!̟̬̟̯̤̳̩̳́ͣͤ

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

azuresky 發表於 2015-3-1 22:44
單刷左幾次80地獄 同樣係開2行buff
打極都打唔死隻尾王 已經偷哂響爺呀巴哈果d攻略黎打
最盡一次試過技術流 ...

鐮神要消失了嗎=.=
單唔單到都冇所謂啦……
尾王係難GE
而且以你近乎無課泥講已經好好好好好勁

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

全文最認同一句...."抽包毀一生,鍊金窮三代"...感同身受呀....

無玩書...所以唔知書單刷係點...不過見到樓主...有少少衝動想開個書號...Orz 如果唔駛做主線就好了...

另外..樓主其實可以轉下公會/組多D野團試下識D新朋友...希望你唔會再"感覺還是一個人"..

人多才撐得久呀...撐到最後說不定能等到你的舊朋友也回流了....

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
3285 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

我都單刷唔到尾王.
20M血
33萬傷
85%爆
4.X%連擊

主副手80武.
凍霜飾未入附魔
狙擊套.

68%暗造
68%王造

打到佢一半血
以下圖片,由公會一眾女會員提供:

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

mi5842013 發表於 2015-3-2 12:17
全文最認同一句...."抽包毀一生,鍊金窮三代"...感同身受呀....

無玩書...所以唔知書單刷係點... ...

我諗起燒左的錢就心痛……仲要係完全毫無意義咁燒……

書因為吸魂OP所以單刷能力好強下
不過單刷高階副本當然都需要頂裝+少少技術
隻黑化LOLI我真係搞佢唔定……
其實我都升緊隻聖劍,不過懶,食書到70再算~~

轉公會就唔會啦……我由第一日開始玩就係自己同朋友開GE呢個公會
就算佢地都棄左GAME我都係頂住個可愛LOGO通街走的XD
其實我就真係唔多鍾意野團……係野團我都係如非必要唔會出聲除左「OK」「3Q」
所以都幾難識到人
而且野團不確定因素太多
遺憾係要賺錢=.=間中都惟有去下
單人暫時仲未出過寶QAQ

人都是一座孤島吧,總會習慣的
我現在還在適應期

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

ChLiu 發表於 2015-3-2 14:08
我都單刷唔到尾王.
20M血
33萬傷

放睡訓晒D小怪得唔得?! 有無換專精試?! 睇巴哈好似可以拉一邊沒咁多小怪的..

(無玩書..唔知咩技勁..講錯勿怪)

EXP
6326 點

折竹 發表於 2015-3-2 14:32
我諗起燒左的錢就心痛……仲要係完全毫無意義咁燒……

書因為吸魂OP所以單刷能力好強下

放遠D睇..就會發現人唔係孤島...而係群島...

大號唔轉會..可以用你隻新聖劍加下其他公會識下人...

無人天生就係朋友...要努力踏出第一步...

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

ChLiu 發表於 2015-3-2 14:08
我都單刷唔到尾王.
20M血
33萬傷

可恥的臉壕你換齊裝就肯定能推倒LOLI了
睇完瓜的分享我依家都應該係換凍霜先
感覺天譴上的提升唔明顯

話說今日跟街組隊得兩個人打王的時候
我發現D小怪會追著另一個 (佢應該爆左藥水先頂得住)
王就打我
輕鬆好多,可以話冇太嚴重失誤實過到 (差少少果陣我雙武放慢左==)
個闇雷落我真係食唔落

唔知副炮的炮塔/槍的誘惑彈可唔可以做到「隊友」的角色
因為有個槍炮的朋友一王係用炮塔拉冰先
三王唔知係咪同一道理
源神牽制就FAIL,一開始就死左

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

mi5842013 發表於 2015-3-2 14:35
放睡訓晒D小怪得唔得?! 有無換專精試?! 睇巴哈好似可以拉一邊沒咁多小怪的..

(無玩書..唔知咩 ...

睡技出得好慢下
不過我跳打唔得
如果我出到一半腳下有紅地就88了
專精的話個人覺得始終左路好使好用D

拉我都試過,但因為火力唔夠,都係會愈出愈多……

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

mi5842013 發表於 2015-3-2 14:43
放遠D睇..就會發現人唔係孤島...而係群島...

大號唔轉會..可以用你隻新聖劍加下其他公會識下人 ...

我隻劍係係其他會呀XD
不過我都少玩
淨係玩隻書+每日考古都冇咩時間剩
我係孤僻慣左=.=

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
14 點
80都未到,望住你地玩

EXP
6326 點

折竹 發表於 2015-3-2 14:46
可恥的臉壕你換齊裝就肯定能推倒LOLI了
睇完瓜的分享我依家都應該係換凍霜先
感覺天譴上的提升唔明顯

聽聞小怪誘唔到的..炮塔拉..要好小心唔可以用群攻..掃到少少應該即時吸返仇...
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿