AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: poisonboy
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 玩免費ser真係好崩潰   [複製鏈接]

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
蘋果味牙籤 發表於 2013-7-23 14:50
你不如諗下你將月費SER洗左既錢
dump過黎免費SER
你會有幾勁?

講真 你估班老手真係坐定定得錢跌落黎咩
人地呢10年花左幾多時間?
↑↑↑↑↑↑↑↑↑
好似係你自己講...
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
我爭呢一口氣其實都無乜意思,我只係想同gm反映番個情況姐,不過佢唔理我~.~算啦我番我既收費

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

樓上不停講秒乜秒乜都唔知做咩...
一句到尾,一隻遊戲靠港紙換到高實力,就係失衡。
如果非靠港紙不可,先可以生存,先可以玩落去,就係本末倒置。
唔好同我講咩現唔現實,大家想追求既係公平性。
免SER要靠HKD,根本就係事實,有咩好拗?
要靠HKD先玩到,咪就係失衡囉!
冇人否定你班玩家冇努力過,
但當大部分既努力可以用錢換到,就係唔公平囉!
同用錢買學位、買選票、買職位,有咩分別?

既然係控訴,樓主覺得有唔公平,錯在哪?
姑且勿論樓主最後會唔會比港紙玩免SER,
都唔會影響到「免SER存在唔公平性」呢個事實。
呢到唔係話要強求絕對公平性,
而係希望官方可以拋出措施維持下公平性,
關注下收費SER,
就係咁乸簡單!
無論你覺得免SER有冇唔公平,
抑或覺得收費SER係咪垃圾都好,
都尊重下人地表達訴求既權利好嗎?
一味圍埋一堆批鬥人,
我只見到無知,但不見理智!

EXP
422 點
依家係打免費online game...
你拎學位 選票 職位黎類比會唔會有點兒那個...
如果隻GAME唔存在用HKD變勁既
咁GM唔洗食飯咩...
我只係想大家站係官方果個角度諗下je
咁都算無知我無野好講

EXP
2309 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

唔知呢~

EXP
140 點

EXP
1318 點
其實免費SER有好多人都係唔用HKD玩
我朋友個家族大把呢D人,慢慢用時間玩上去,完全唔靠HKD既真正新手
有次仲見到佢地話1000M對佢地黎講係天文數字黎
但係買童錢100 = 1E8
有咩分別,人地咪一樣照玩

再加上我真係唔知用HKD玩有咩唔平衡?唔平衡在那?
你用HKD買貨/買勁AC , 我就用自己D時間慢慢升,慢慢儲童錢買
分別在於HKD買就即刻得到,自己慢慢升就遲D先得到
但係你有冇計過,人地唔洗付出?人地付出就係金錢
有一句說話,肯定冇人唔同意,就係時間=金錢
就算你唔承認,但係有個事實就係:人生大部份時間都係為左搵錢
咁人地搵到錢,佢就唔想再晒時間去升技升寵個D,所以佢會直接用錢買
你付出時間,有錢既人付出金錢,有咩唔平衡???
如果你目的只係想GM理下收費SER,我就唔方便多講,因為我冇玩
但係如果你係想講免費SER唔玩HKD唔得,我可以話比你聽,大把人都係冇用HKD玩
咪一樣係咁玩

蘋果味牙籤  仲有: 一寸光陰一寸金  發表於 2013-7-23 18:34:36

EXP
1318 點
你玩任何GAME都係呢個情況,比真錢玩既人一定比冇沒有付出真錢玩既人強
但係唔會強太多,最少唔會話完全失去平衡
當然我講既係大部份,都有小數唔比錢玩既人都可以好勁
但係如果大家一齊企係起跑點上,比錢既人永遠比冇比錢既人強
就正等於你讀書,你自修同比錢出去讀課程同一道理
你自修一樣可以達到目的,但係人地比錢既會比你更快達到目的咁解

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

蘋果味牙籤 發表於 2013-7-23 17:03
依家係打免費online game...
你拎學位 選票 職位黎類比會唔會有點兒那個...
如果隻GAME唔存在用HKD變勁既

原則有限唔同既情況?!
乜施主你既底線咁隨便架?!
或者你會認為「打下機啫唔公平有咩所謂」,
但可否留個空間比我, 或者比其他人去爭取更多公平性?!
唔係一句「GM要食飯」就可以由得目前既情況繼續落去~~
或者我地咩都爭取唔到,
但至少我地出過聲先~~

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
3404 點

麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 吹水勳章

魏王曹操 發表於 2013-7-23 17:24
你玩任何GAME都係呢個情況,比真錢玩既人一定比冇沒有付出真錢玩既人強
但係唔會強太多,最少唔會話完全失去 ...

我有個fd玩足9年,佢真係無用hkd玩,真係好勁,佢用既咪就係時間囉

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

魏王曹操 發表於 2013-7-23 17:21
我朋友個家族大把呢D人,慢慢用時間玩上去,完全唔靠HKD既真正新手
有次仲 ...

其實你仲未明白~~
個遊戲當然可以慢慢玩,
但有錢既人可以好快就上到最高個層,
其他人就要慢慢捱,
呢個差距就造成好多唔公平既問題~~

你唔能夠講一句: 有錢就可以買走D時間,
咁就由得官方唔去維持一下平衡性~~
你咁講就等於: 有錢咪去睇私家囉,
所以政府就可以唔理睇公立醫院個班窮人?!
個醫療制度有不公呀你明唔明?!
所以政府應該有措施去減低, 去舒緩呢個問題呀你明唔明?!
同樣地, 官方唔係都應該舒緩下遊戲差距既問題咩?!
你甘心呢個遊戲永遠冇新血,
由得你班最高層人士自作自樂?!
你甘心離開左既人永遠都冇能力再回巢再重拾遊戲既樂趣,
除非佢不停用HKD買童錢?!

或者施主會覺得呢D係市場主導既事情,
應該放手由個市場去自動調節,
有錢慢慢買童錢, 冇錢慢慢打飛機~~
但我既主張只係想個遊戲唔好則重哂係最高層個班人到,
其他人好似唔妥協唔用HKD就要玩足一世咁~~
你認同你既各取所需,
但我認為遊戲更應該係大家都可以互相補足,
互相扶持,
首要既條件, 就係減低個差距!!

EXP
1318 點

我明白你想講咩,一個[你認為]最理想既世界
可惜呢個世界唔會係香港出現,更加唔會係童話出現
你既思想同出發點係不錯,不過點講都只係你自己認為
正等於:有錢人都係人,窮人都係人,點解大家唔可以一齊公平笑哈哈咁係埋一齊呢
只可以講一句,有錢人比起窮人黎講,更加好
你既講法都岩,有錢人係可以係童話極速上到高位
但係窮人就要慢慢捱

就算你玩左2~3童話,唔用HKD玩,有D成績,人地可能用7000~8000$HKD左右已經派左你頭了
THAN?我唔認為有咩問題
正等於有人會認為係有問題,有人認為係冇問題一樣
呢個根本就冇唔平衡,呢個都係社會既定義黎
最簡單有錢人食飯,可以食好多好好,好珍貴既野
其他人可能每晚仲食緊M記,大家樂
咁洗唔洗叫政府用措施去減低?

EXP
1318 點
可能你講咁多野都係想GM留意呢個問題
如果係收費SER我唔知,免費SER就冇可能
因為免費SER已經10年有多
有呢種唔平衡既情況,完全唔出奇

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:00
我明白你想講咩,一個[你認為]最理想既世界
可惜呢個世界唔會係香港出現,更加唔會係童話出現
你既思想同出發 ...

言下之意, 政府扶貧係浪費資源, 係冇必要?!
施主你真係好幸福~~
或者你唔使幫阿爸阿媽看舖搬貨,
唔使自已搵錢交學費,
唔使食隔夜飯渣,
仲有大把錢比你去買裝買童錢~~
但好對唔住, 唔係人人都有呢個福分~~
如果你覺得幫弱勢社群係冇必要,
我都唔會阻止你,
但我祝福你可以安樂一生,
永遠都唔使做弱勢社群~~

w.uwants  無錢就應該出去搵野做,而唔係係到做鍵盤戰士。  發表於 2013-7-23 18:54:30

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
我認為個問題係嚴重既程度,

老老實實我就唔知買條分鞭幾錢啦,我個側重點係:新手難加入免ser←←←

正正常常既情況下應該一隻game係唔同階層lv既人都有一個比例,但係免ser新手既比例好低,個原因就係因為隻game現有既發展層級太高,正如我過到免ser係呆左既情況一樣,你唔會有打怪草可因既打算,因為物價實在太高,我想過免ser,但係我自己接受唔到

而且gm所做既4Ps,其中既promotion不足,味玩過既人可能唔知童話呢隻game,
連鎖效應之下越黎越少新手=越黎越少人玩,
第2個新手見無乜新手玩又可能會唔想玩,最後到左一個程度,舊既玩家退童,新既玩家唔會加入既時候,童話會汁

講完一大輪,我係指出緊,如果係用錢就可以做到買分鞭,一下子去到一個好勁既層次/升技exp既增加速度大幅上升(例如打出高傷可以加好多exp),
遊戲既壽命會好短,因為一下子可以玩到好勁

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章

poisonboy 發表於 2013-7-23 18:40
我認為個問題係嚴重既程度,

老老實實我就唔知買條分鞭幾錢啦,我個側重點係:新手難加入免ser←←←

10年產品個product cycle 其實係咁上下
加上無改進, 新資料片

咁decline係無可避免

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
我覺得有人用hkd係正常,但係免ser個情況係非用hkd不可,搞到個情況好嚴重
如果唔用hkd,你地諗下自己由零開始 頂唔頂得順?周圍都係用hkd既人,個個拎住條分鞭,你拎住條100幾200傷工技鞭,

你係game入面識既朋友全部都係hkd戰士,1個禮拜升到80lv魔使就開始秒水木,你自己仲係50lv卡住煩緊點樣做多d任,搞多d可因去洗聲
你會有咩感受?
做到成個氣氛都變左必然要hkd先生存到

EXP
1318 點

講童話GAME可以扯到出社會大學
小朋友,你羸晒了
不過我真係未試過:

幫阿爸阿媽看舖搬貨
食隔夜飯渣
用真錢去買裝買童錢

OK講最直接一句
你要點提議收費SER點改,點做係你既事
但係唔好扯到過黎免費SER
你去免費SER問下有幾多人同意你講既野先OK?

冇理由為左你地小貓3~4隻就走去改,對不對?
之前都有人講過啦,黎黎去去咪又係你地圍內個小貓3,4隻

你真係走入去免費SER問下D人,係咪真係你地想講既咁樣先啦
只可以講句,講免費SER新手好難生存既人得3個可能

1)唔想付出時間或金錢,,但又想做到好勁
2)根本唔識係童話搵錢
3)完全未玩過童話,真正新手

你係邊種呀

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章

遊戲與現實世界掛勾

M型社會, 兩極化發展

p.s.如果有人解決到呢個問題, 我諗全部人既資產會再次平分

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 17:21
有次仲 ...

好多人係唔用hkd玩,呢個好多人係咪指4-5成以上既新手先= =