AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: poisonboy
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 玩免費ser真係好崩潰   [複製鏈接]

EXP
1318 點
poisonboy 發表於 2013-7-23 18:53
好多人係唔用hkd玩,呢個好多人係咪指4-5成以上既新手先= =

拿我就唔知童話仲有幾多新手,但係我接觸到既最少都10個以上
人地1000M都認為係天文數字黎,你估下係咪新手先

我可以比個家族名你,你自己入去睇下,真係好多新手都係白手起家
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:50
講童話GAME可以扯到出社會大學
小朋友,你羸晒了
不過我真係未試過:

正如你所講,你認為我係講出黎要gm去改變,我的確係有既意思,但係我知道係無可能,個post唔係單單只有呢個意思,我係想指出我個人對於免費ser既睇法,去帶出點解一個好普遍既情況就係因為10週年活動回流既玩家,點解會有大部分係抗拒免ser?雖然免ser唔洗錢,收費ser無人理,都唔流去免ser?
我打出黎果陣係反映緊個情況就係,用hkd,你就係贏家,大部分新手(你話有d都係唔會用hkd嘛)都會不知不覺投入去用hkd潮流

舉一個具體而且誇張左少少既例子,你比1000蚊搭飛機去東京,同自己行去東京既分別就係呢到

比hkd = 可以用少少努力就ok,
淨係努力係無人陪你一齊做,

你幾時見到有人游水去日本?
你見到無人做你就唔會做啦

上面有人話唔投入金錢就去投入時間,而且話我係又唔想努力又唔想比錢,
我想講你會唔會用2個月既時間唔開戰娃,唔上勁裝去升到100技?定係用hkd買/問人借高戰火智勁武用1日屈到100技?

我覺得付出時間唔係問題,但係問題係你見到無人咁做,你就唔會咁做,個個都係比少少錢就可以玩到好勁既時候,你仲係到自己一個求人帶升既階段,無人會同你一齊(其他人眼中係無聊)走去屎洞扑怪升,自己一個就唔係玩online game啦係咪?個風氣已經唔係組隊發揮各人所長去打怪升,已經係比錢人帶升,用錢裝備自己

重申一下就係係我眼中收費ser係一個保持到玩家平均,但係打怪,怪血,出技設定跟免ser,搞到中後期都好困難玩,

免ser係hkd使用既風氣太強烈,我會覺得得自己一個既付出慢慢努力係無意思,因為物價實在太貴,但係可因:hkd又好平,先會搞到大多數新手一入就投入好多hkd

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:57
拿我就唔知童話仲有幾多新手,但係我接觸到既最少都10個以上
人地1000M都認為係天文數字黎,你估下係咪新手 ...

1000m係天文數字都幾正常,打怪都無可能賺到1000m,

其實我都唔係好清楚依家個物價係點,其實分鞭幾錢條依家?

EXP
1318 點
其實講幾句已經回應返晒你成個主題,唔洗搞咁多野

其實如果你玩免費SER,你唔洗同人做比較,你有你自己玩就可以,
如果你新玩,係都要同人比技術,你又唔付出HKD,咁你已經輸左9條街
你唔洗理其他人既睇法,玩GAME都係求開心同放鬆減壓
如果想識朋友,你可以入人地族,當然入新手族係最好,起馬有班新手陪你一齊玩

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

w.uwants 發表於 2013-7-23 18:52
遊戲與現實世界掛勾

M型社會, 兩極化發展

冇人話要徹底解決兩極化~~
我只係提出要舒緩呢個問題,
因為差距再擴大落去,
新手會更加吃力,
會加速隻GAME滅亡,
相信冇人會反對~~
至於你想徹底解決兩極化既話,
我都代表各國元首同GM大人請求你高抬貴手,
提出建議吧~~

另外好多謝你既建議,
我會趕快去搵野做~~
但都想問下,
小弟未有野做,
同我係到比意見有衝突嗎?!

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章

我都係關心下你,你前面講到自己好似好窮咁, 唔做野點得

另外唔徹底解決問題, 咁個問題根本都會存到, 舒緩完個問題,之後又會惡化

咁你拉近完個距離又有咩用?

咁同斬腳指避沙蟲有咩分別?

EXP
80 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 19:44
其實講幾句已經回應返晒你成個主題,唔洗搞咁多野

其實如果你玩免費SER,你唔洗同人做比較,你有你自己玩就可 ...

我都無野可以駁到既,你又講得真係好岩,只係我唔甘心單單困係自己族圍內10個新手咁樣玩,
咁同我地收費ser既情況有咩分別?果邊仲要無分子迷裝,大家平平等等,有幾多努力=有幾多實力

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:50
講童話GAME可以扯到出社會大學
小朋友,你羸晒了
不過我真係未試過:

現實同遊戲, 參與者咪又係真人~~
你喜歡現實做一套, 打機另一套, 我唔怪你,
不過似乎咁樣先係超脫現實啵~~

另外想問, 即使我地係小貓三, 四隻,
都有權講下自己既見解吧?!
唔同意咪好似依家咁拎出黎討論囉!
但起碼唔好歧視我係少數先啦好唔好?!
定還是施主想建議政府趕走哂D少數族裔人士,
因為大部分香港人都唔會關心佢地既事情呢?!

我同意你講免SER未必咁難生存,
但你都唔會反對新手白手起家係唔容易吧?
我都唔否認有人想急功近利一步登天~~
但我諗唔係全部人都想咁做掛~~
依家個差距, 根本就唔容納新手自己圍埋一堆自high打怪~~
無理由一隻遊戲, 新手有新手玩,
高手有高手玩掛?!
咁互動性係邊?!
新手已經被邊緣化喇!!
你明白冇?!

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章

poisonboy1 發表於 2013-7-23 19:56
我都無野可以駁到既,你又講得真係好岩,只係我唔甘心單單困係自己族圍內10個新手咁樣玩,
咁同我地收費s ...

新手搵錢方法:

1. 睇準時機 預測未來 (例如: 物品流量, 價格波幅)
2. 童話活動
3. 成為生產商 (賣金鋼砂) 大約20-25萬一頁
4. 沖40技暗C (第一. 可吸寶 第二. 有人招暗C時會送1企位)

EXP
1318 點
poisonboy1 發表於 2013-7-23 19:56
咁同我地收費s ...

我就唔知收費SER仲有幾多人啦
不過我估免費SER點都多幾倍以上既

我識既都有10個
未識既都唔知仲有幾多.0.

EXP
41 點
w.uwants 發表於 2013-7-23 19:59
新手搵錢方法:

1. 睇準時機 預測未來 (例如: 物品流量, 價格波幅)

1同3我可以理解做一種具體既賺錢方法,但係2,4即係點樣?

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

w.uwants 發表於 2013-7-23 19:50
我都係關心下你,你前面講到自己好似好窮咁, 唔做野點得

請循其本~~
學你話齋, 扶貧過一陣又比通脤搞到班窮人冇飯食~~
咁政府都好應該殺Q哂佢地啦~~
反正拉近完個距離又會惡化, 係咪咁話呀?!

EXP
1318 點
jelly 發表於 2013-7-23 19:58
現實同遊戲, 參與者咪又係真人~~
你喜歡現實做一套, 打機另一套, 我唔怪你,
不過似乎咁樣先係超脫現實啵 ...

成日只係識講埋呢D廢話
白手起家係唔係一件易既事
最重要都係睇你識唔識掛工技搵錢咁解
不如你都係繼續玩收費SER算數

我只想問你一句:你玩過免費SER未?玩左幾耐?

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

poisonboy3 發表於 2013-7-23 20:01
1同3我可以理解做一種具體既賺錢方法,但係2,4即係點樣?

2. 童話每逄特別節日,或紀念日 都會推出活動
咁你就可以從中推供活動所需的物料去賣比其他玩家

4. 升隻有40技能的暗之信徒 之後就有招技能原地暗儀
(由於現時太小人做暗儀既位置, 令到帶升既人數下減)
所以當你有隻40技就可幫人暗2, 企位就用黎升隻幸商掛謎

升幸商做謎裝賣係中期發展好重要(大約40-50萬一件)

EXP
1318 點
童話根本大把搵錢方法
係童話只要識呢D方法,唔好講話新手白手起家
白手起家半年之後,間唔中賣下錢出去都得啦

不過最重要一句:係識唔識搵咁解囉

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

jelly 發表於 2013-7-23 20:02
請循其本~~
學你話齋, 扶貧過一陣又比通脤搞到班窮人冇飯食~~
咁政府都好應該殺Q哂佢地啦~~

同你講game你又講政府

咁中央放完水 之後個股市升
之後唔放水 個股市就跌
咁唔通就一定要依賴政府?

點解唔試下擺脫貧窮,創造財富?
一味做free rider有咩用? (雖然我知public resource就一定會有free rider)

EXP
41 點
我發表番自己既認知先啦咁,我5-6年前玩果陣,分鞭係1000幾m既,核心都係差唔多價,果陣算係比較平衡因為勁既寵都係去到5倍左右,分鞭都係1000傷鬆dd,智體+25已經算好好,
咁我自己都係有玩一個魔使,光使,大老板。

果陣都唔少新手,個情況係組隊升月光巴洞幾個法師係到大地,唔知依家有無以前果種氣氛

w.uwants  因為分子升價... 而點解分子升價就因為次元問題 同 分子個供應太過小 只要童話出分子包 咁分子價就會下跌 同時分裝就會價格向下調  發表於 2013-7-23 20:12:26

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

當政府有10億 (假設)
咁你幫窮人 幫極都係得10億
點解你唔自己去試下搵100萬?

當政府果10億用完 就唔會就有錢幫人
Sustainable development 就係可以不停咁去發展
咁點樣做到SD呢 就要靠你自己去搵了

EXP
80 點
第2果個係有效?如果去到中秋果陣係咪真係賺到錢架?

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

w.uwants 發表於 2013-7-23 20:08
同你講game你又講政府

咁中央放完水 之後個股市升

其實世界定理無分咩遊戲政府~~
我係到並冇鼓勵任何新手唔努力,
亦冇鼓勵官方大幅度調整到新手可以承受既程度~~
一句講哂, 就係目前遊戲有唔公平既情況, 需要適度調整~~
如果你覺得咩問題都冇, 唔需要改變, 其實冇問題架~~
你既意見黎架啫~~