AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: poisonboy
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 玩免費ser真係好崩潰   [複製鏈接]

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

樓主
強烈要求收費ser改做免費推高人流!!!!!!!
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

樓上不停講秒乜秒乜都唔知做咩...
一句到尾,一隻遊戲靠港紙換到高實力,就係失衡。
如果非靠港紙不可,先可以生存,先可以玩落去,就係本末倒置。
唔好同我講咩現唔現實,大家想追求既係公平性。
免SER要靠HKD,根本就係事實,有咩好拗?
要靠HKD先玩到,咪就係失衡囉!
冇人否定你班玩家冇努力過,
但當大部分既努力可以用錢換到,就係唔公平囉!
同用錢買學位、買選票、買職位,有咩分別?

既然係控訴,樓主覺得有唔公平,錯在哪?
姑且勿論樓主最後會唔會比港紙玩免SER,
都唔會影響到「免SER存在唔公平性」呢個事實。
呢到唔係話要強求絕對公平性,
而係希望官方可以拋出措施維持下公平性,
關注下收費SER,
就係咁乸簡單!
無論你覺得免SER有冇唔公平,
抑或覺得收費SER係咪垃圾都好,
都尊重下人地表達訴求既權利好嗎?
一味圍埋一堆批鬥人,
我只見到無知,但不見理智!

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

蘋果味牙籤 發表於 2013-7-23 17:03
依家係打免費online game...
你拎學位 選票 職位黎類比會唔會有點兒那個...
如果隻GAME唔存在用HKD變勁既

原則有限唔同既情況?!
乜施主你既底線咁隨便架?!
或者你會認為「打下機啫唔公平有咩所謂」,
但可否留個空間比我, 或者比其他人去爭取更多公平性?!
唔係一句「GM要食飯」就可以由得目前既情況繼續落去~~
或者我地咩都爭取唔到,
但至少我地出過聲先~~

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

魏王曹操 發表於 2013-7-23 17:21
其實免費SER有好多人都係唔用HKD玩
我朋友個家族大把呢D人,慢慢用時間玩上去,完全唔靠HKD既真正新手
有次仲 ...

其實你仲未明白~~
個遊戲當然可以慢慢玩,
但有錢既人可以好快就上到最高個層,
其他人就要慢慢捱,
呢個差距就造成好多唔公平既問題~~

你唔能夠講一句: 有錢就可以買走D時間,
咁就由得官方唔去維持一下平衡性~~
你咁講就等於: 有錢咪去睇私家囉,
所以政府就可以唔理睇公立醫院個班窮人?!
個醫療制度有不公呀你明唔明?!
所以政府應該有措施去減低, 去舒緩呢個問題呀你明唔明?!
同樣地, 官方唔係都應該舒緩下遊戲差距既問題咩?!
你甘心呢個遊戲永遠冇新血,
由得你班最高層人士自作自樂?!
你甘心離開左既人永遠都冇能力再回巢再重拾遊戲既樂趣,
除非佢不停用HKD買童錢?!

或者施主會覺得呢D係市場主導既事情,
應該放手由個市場去自動調節,
有錢慢慢買童錢, 冇錢慢慢打飛機~~
但我既主張只係想個遊戲唔好則重哂係最高層個班人到,
其他人好似唔妥協唔用HKD就要玩足一世咁~~
你認同你既各取所需,
但我認為遊戲更應該係大家都可以互相補足,
互相扶持,
首要既條件, 就係減低個差距!!

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:00
我明白你想講咩,一個[你認為]最理想既世界
可惜呢個世界唔會係香港出現,更加唔會係童話出現
你既思想同出發 ...

言下之意, 政府扶貧係浪費資源, 係冇必要?!
施主你真係好幸福~~
或者你唔使幫阿爸阿媽看舖搬貨,
唔使自已搵錢交學費,
唔使食隔夜飯渣,
仲有大把錢比你去買裝買童錢~~
但好對唔住, 唔係人人都有呢個福分~~
如果你覺得幫弱勢社群係冇必要,
我都唔會阻止你,
但我祝福你可以安樂一生,
永遠都唔使做弱勢社群~~

w.uwants  無錢就應該出去搵野做,而唔係係到做鍵盤戰士。  發表於 2013-7-23 18:54:30

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

w.uwants 發表於 2013-7-23 18:52
遊戲與現實世界掛勾

M型社會, 兩極化發展

冇人話要徹底解決兩極化~~
我只係提出要舒緩呢個問題,
因為差距再擴大落去,
新手會更加吃力,
會加速隻GAME滅亡,
相信冇人會反對~~
至於你想徹底解決兩極化既話,
我都代表各國元首同GM大人請求你高抬貴手,
提出建議吧~~

另外好多謝你既建議,
我會趕快去搵野做~~
但都想問下,
小弟未有野做,
同我係到比意見有衝突嗎?!

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:50
講童話GAME可以扯到出社會大學
小朋友,你羸晒了
不過我真係未試過:

現實同遊戲, 參與者咪又係真人~~
你喜歡現實做一套, 打機另一套, 我唔怪你,
不過似乎咁樣先係超脫現實啵~~

另外想問, 即使我地係小貓三, 四隻,
都有權講下自己既見解吧?!
唔同意咪好似依家咁拎出黎討論囉!
但起碼唔好歧視我係少數先啦好唔好?!
定還是施主想建議政府趕走哂D少數族裔人士,
因為大部分香港人都唔會關心佢地既事情呢?!

我同意你講免SER未必咁難生存,
但你都唔會反對新手白手起家係唔容易吧?
我都唔否認有人想急功近利一步登天~~
但我諗唔係全部人都想咁做掛~~
依家個差距, 根本就唔容納新手自己圍埋一堆自high打怪~~
無理由一隻遊戲, 新手有新手玩,
高手有高手玩掛?!
咁互動性係邊?!
新手已經被邊緣化喇!!
你明白冇?!

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

w.uwants 發表於 2013-7-23 19:50
我都係關心下你,你前面講到自己好似好窮咁, 唔做野點得

請循其本~~
學你話齋, 扶貧過一陣又比通脤搞到班窮人冇飯食~~
咁政府都好應該殺Q哂佢地啦~~
反正拉近完個距離又會惡化, 係咪咁話呀?!

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

w.uwants 發表於 2013-7-23 20:08
同你講game你又講政府

咁中央放完水 之後個股市升

其實世界定理無分咩遊戲政府~~
我係到並冇鼓勵任何新手唔努力,
亦冇鼓勵官方大幅度調整到新手可以承受既程度~~
一句講哂, 就係目前遊戲有唔公平既情況, 需要適度調整~~
如果你覺得咩問題都冇, 唔需要改變, 其實冇問題架~~
你既意見黎架啫~~

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

魏王曹操 發表於 2013-7-23 20:03
成日只係識講埋呢D廢話
白手起家係唔係一件易既事
最重要都係睇你識唔識掛工技搵錢咁解

公道自在人心, 我講既係咪廢話, 視乎接收既係咩人啫

論免SER, 我冇可能夠施主你有咁多經驗~~
但你分享你既經驗之談時, 都可以態度誠懇d吧?!

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

蘋果味牙籤 發表於 2013-7-23 22:05
我真係完全唔係好明你地諗緊乜
首先你要明白
係免費SER 想勁 有兩個方法

不如認真少少追post好嗎?

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
639 點

蘋果味牙籤 發表於 2013-7-24 01:21
一唔夠人講就叫人追post

你講既野前面一早討論哂~~
未訓醒我就搵個問米婆幫你招魂啦,
使唔使呀?