AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: poisonboy
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 玩免費ser真係好崩潰   [複製鏈接]

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
我爭呢一口氣其實都無乜意思,我只係想同gm反映番個情況姐,不過佢唔理我~.~算啦我番我既收費
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
我認為個問題係嚴重既程度,

老老實實我就唔知買條分鞭幾錢啦,我個側重點係:新手難加入免ser←←←

正正常常既情況下應該一隻game係唔同階層lv既人都有一個比例,但係免ser新手既比例好低,個原因就係因為隻game現有既發展層級太高,正如我過到免ser係呆左既情況一樣,你唔會有打怪草可因既打算,因為物價實在太高,我想過免ser,但係我自己接受唔到

而且gm所做既4Ps,其中既promotion不足,味玩過既人可能唔知童話呢隻game,
連鎖效應之下越黎越少新手=越黎越少人玩,
第2個新手見無乜新手玩又可能會唔想玩,最後到左一個程度,舊既玩家退童,新既玩家唔會加入既時候,童話會汁

講完一大輪,我係指出緊,如果係用錢就可以做到買分鞭,一下子去到一個好勁既層次/升技exp既增加速度大幅上升(例如打出高傷可以加好多exp),
遊戲既壽命會好短,因為一下子可以玩到好勁

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
我覺得有人用hkd係正常,但係免ser個情況係非用hkd不可,搞到個情況好嚴重
如果唔用hkd,你地諗下自己由零開始 頂唔頂得順?周圍都係用hkd既人,個個拎住條分鞭,你拎住條100幾200傷工技鞭,

你係game入面識既朋友全部都係hkd戰士,1個禮拜升到80lv魔使就開始秒水木,你自己仲係50lv卡住煩緊點樣做多d任,搞多d可因去洗聲
你會有咩感受?
做到成個氣氛都變左必然要hkd先生存到

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 17:21
其實免費SER有好多人都係唔用HKD玩
我朋友個家族大把呢D人,慢慢用時間玩上去,完全唔靠HKD既真正新手
有次仲 ...

好多人係唔用hkd玩,呢個好多人係咪指4-5成以上既新手先= =

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:50
講童話GAME可以扯到出社會大學
小朋友,你羸晒了
不過我真係未試過:

正如你所講,你認為我係講出黎要gm去改變,我的確係有既意思,但係我知道係無可能,個post唔係單單只有呢個意思,我係想指出我個人對於免費ser既睇法,去帶出點解一個好普遍既情況就係因為10週年活動回流既玩家,點解會有大部分係抗拒免ser?雖然免ser唔洗錢,收費ser無人理,都唔流去免ser?
我打出黎果陣係反映緊個情況就係,用hkd,你就係贏家,大部分新手(你話有d都係唔會用hkd嘛)都會不知不覺投入去用hkd潮流

舉一個具體而且誇張左少少既例子,你比1000蚊搭飛機去東京,同自己行去東京既分別就係呢到

比hkd = 可以用少少努力就ok,
淨係努力係無人陪你一齊做,

你幾時見到有人游水去日本?
你見到無人做你就唔會做啦

上面有人話唔投入金錢就去投入時間,而且話我係又唔想努力又唔想比錢,
我想講你會唔會用2個月既時間唔開戰娃,唔上勁裝去升到100技?定係用hkd買/問人借高戰火智勁武用1日屈到100技?

我覺得付出時間唔係問題,但係問題係你見到無人咁做,你就唔會咁做,個個都係比少少錢就可以玩到好勁既時候,你仲係到自己一個求人帶升既階段,無人會同你一齊(其他人眼中係無聊)走去屎洞扑怪升,自己一個就唔係玩online game啦係咪?個風氣已經唔係組隊發揮各人所長去打怪升,已經係比錢人帶升,用錢裝備自己

重申一下就係係我眼中收費ser係一個保持到玩家平均,但係打怪,怪血,出技設定跟免ser,搞到中後期都好困難玩,

免ser係hkd使用既風氣太強烈,我會覺得得自己一個既付出慢慢努力係無意思,因為物價實在太貴,但係可因:hkd又好平,先會搞到大多數新手一入就投入好多hkd

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 18:57
拿我就唔知童話仲有幾多新手,但係我接觸到既最少都10個以上
人地1000M都認為係天文數字黎,你估下係咪新手 ...

1000m係天文數字都幾正常,打怪都無可能賺到1000m,

其實我都唔係好清楚依家個物價係點,其實分鞭幾錢條依家?

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 20:27
入個家族咪得囉
最近都多返新手入黎玩
得自己一個白手起家,講真,除非你真係好想玩

我都好老實講,我個fd去免ser隨便問一句有無人可以帶升都比人【詞語過濾】,搞到我有d反感

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
魏王曹操 發表於 2013-7-23 20:31
入家族,問下家族D自己友可唔可以帶你升,就唔會發生呢種事
講真你地大家3唔識7 , 人地又唔係老奉要帶你
就正 ...

隨便係金大打一句,又唔係要求,係請求,而且客客氣氣,點解要【詞語過濾】人?如果有一個好有禮貌既人請你做份問卷你都唔會【詞語過濾】佢啦,你最多咪唔彩佢

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
歐陽小王 發表於 2013-7-24 13:13
我自暗+白金起水木帶升個陣成日都有3個企位
經常都有70lv2千血人入黎 我仲開埋光c加血廢事佢地死...
【詞 ...

害群之馬無處不在`~~

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
蘋果味牙籤 發表於 2013-7-24 12:45
首先如果兩個玩家一齊開始
我假設你認同用HKD會快D勁過唔用果個
如果咁都唔認同 咁無野好講

咁你又係岩既,無限開開20個ac,隻隻都掛金剛沙,1個月咩都賺到啦嘛?
但係我又想問,點樣可以解決開好多ac而唔lag既問題?
仲有開太多ac既同時會好攰,敢問你會點解決呢個問題?
自問我屋企經常斷線既問題都好煩惱,如果一斷,我又做左好似你所講開好多ac,次次都要重複做,我會覺得真係好攰。

你中間提及話我有借口唔放時間落去,
其實我到底搵個借口同你講我放唔放時間落去做乜姐...我係無動機需要咁做,
會唔會係你幻想太過豐富?
只係你唔明白實際既情況,
你自己,一味認為我係搵緊借口去同你講我唔想玩呀,因為唔用hkd根本無可能玩到呀←←之類既說話

用左hkd比唔比人追得上唔係我所討論既重點,你唔需要扯開話題去蓋住自己既無理。

用時間去到上層既玩家呢一個論點,我係前面既post已經同幾位係帖中留言既朋友討論過,真係,我第三次定第四次想同你講真係去爬下文比較好。

我所祈盼既童話好唔好,你唔需要去反駁,因為呢個只係我既個人所觀所想,每個人都有自己既觀念,(強調:係如果)如果你覺得全世界都用100幾200hkd就拎住條分鞭通街走既現象係良好既話,我都唔可以講你d咩,即使你係同我持相反立場。

至於你最後果3句,我真係唔知你個重點想講咩...可唔可以用簡單直接既方式去講唔好暗示ok?

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
我真係幾欣賞yushiko 同小王,我自己本身都會時不時帶一帶自己收費ser既族人,都明白其實帶人升都係辛苦既

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
lkk 發表於 2013-7-24 15:17

洗金去其他帖洗啦ok?

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
蘋果 發表於 2013-7-24 21:20
感覺有D似,叫商城唔好賣戰娃甜心屬調OB禮包..
舉個例,甜心=12親和..唔俾錢買點,掛散步幾耐先有12親?
錢同 ...

我對此係持相反觀念,正正係因為佢係(抽),gm就已經限制左數量,你唔會直接買到核心ob,

甜心個例子其實都唔算岩,因為情況差異好大,你散步一隻寵係要在乎隻寵既智and等級同人物/魅力之比,仲有散步戒既因素係入面,例如1lv低智寵求其可能唔洗30秒已經1親,100lv智寵可能要成晚先得幾親,
唔適合套用到去我地討論之內(個人意見)