AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 司馬信
打印 上一主題 下一主題

[官方] ★《幻想神域》意見、BUG 集中回報帖 (官方定期瀏覽)   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
379 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

樓主
BUG回報:
1。
副本次數問題:
打副本後入公會領地,離開領地再去摸副本門口,次數會重置咗。(非雙數小時)

2。
斧技翔空斬:
使用後一有機會出現空中飄移,二有機會成個角色陷入旁邊啲山山水水石頭度甩唔番身。

3。
出現非自身職業嘅冒險之路buff:
好幾次見過、試過喺非主琴嘅角色身上,出現主琴獨有buff不屈意志,野外試過,pvp試過,副本裡面試過。

4。
技能啟源傳送術:
CD倒數完畢後無法即刻使用。

改善建議:
玩家人數流失得真係好緊要,打副、pvp見來見去都係同一班人。
作為非HKD戰士,我亦覺得長久真係好難玩落去。
平均每10lv就使一大筆錢,仲未計升分身嘅支出。
遊戲裡面消費大唔係問題,要強要有付出,但都要畀玩家有方法賺錢先得,除咗點品同十年唔逢一潤咁打到寶,單靠解任打怪真係好難追上開支,畢竟唔係每個玩家都NEET在家中全副心血擺落遊戲度。

玩家有好多聲音,希望福袋唔好咁膠出HP水,希望多啲道具可交易。
歸根究底,問題根源之一係外掛。
外掛真係通街跑,行兩步就撞到個,何解官方冇能力、冇嘗試去打擊呢啲玩家靠肉眼就即刻分辨到嘅外掛?
何解聖城廿四小時有幣商廣播,依然唔見呢班機械人會被捉?

睇住遊戲一路更新,硬件的確多咗、好咗,但遊戲生態就日益唔平衡,人數一直變少;傳奇負責嘅係改善硬件,你哋代理又可有做好改善軟件配套嘅責任?

望到所謂嘅新活動,唔係喺forum搞就係喺facebook like,同遊戲本身根本完全抽離,alta到底有幾了解、幾著緊幻想神域呢隻遊戲,不言而逾。

如果冇改善,玩家係唔會留低。與其上FFO睇外掛打怪、睇新活動要讚好咩status,我寧願番去畀月費玩魔力寶X。
已有 1 人評分金幣 收起 理由
加斯洛 + 5 讚一個!

總評分: 金幣 + 5   查看全部評分

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
379 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
我提議取消遊戲內轉換分流功能,斬腳指避沙蟲,直接減少玩家斷線頻率
GM你話好唔好呀?咁你地做少D時又畀人鬧少D囉,反正損害既只係玩家福利橫掂你地都冇心FIX嫁啦

主打遊戲
幻想神域
EXP
379 點

BUG回報:

1。上一次更新(6/11)後,使用翔天術時會隨機突然中途墜地

2。每次打開好友列表畫面會停頓三~四秒,人數6X/100

建議-好友列表:

1。["註解"一欄改為由好友本人設定的訊息]
這一欄我從來沒用過,只認識一、兩個特別閒的人會編輯
不知道要註解啥鬼……
那不如把這位置用作顯示好友自身編寫的訊息,方便介紹自己也好,促進買賣也好
比放著沒用要有意義得多

建議-擴充公會功能:

1。[希望官方能改進公會列表的版面]
新建立的公會要翻上百頁才找得到,招募訊息實際上只有會員能看,這哪招?

2。[建議開啟搜尋公會的功能,為公會增設"風格"]
eg. 玩家勾選"PVP"風格的公會,搜尋引擎會送回符合條件的公會名稱,此風格由會長/副會長選定

3。[增設公會排行榜、開放公會點數上限,增加會員對公會的歸屬感和長駐的誇因]
現時公會會員流動性極高,哪天誰要換公會去把會幣花光就能瀟灑退會
貢獻點數擺好看,只有自家會員看得到,由於公會等級有上限,貢獻點數再高實質上也不太感覺到自己有對公會作過甚麼大貢獻
我今天喜歡待在新公會方便攻略天空塔~明天到朋友家作客~過兩天再回老家看會長~……搞笑嗎?

[總結
感覺FFO的公會系統不太受到重視,要儲源神的話,隨便安插一只分身到5lv公會就行,作為吸引玩家進公會的因素略嫌不足
FFO的公會更接近聊天室
某些遊戲會規定玩家退會後一段時間內不能進其他公會~或者有更容易找到公會的方式eg.瑪X的公會石
希望官方可加強公會方面的性能和重要性
已有 1 人評分金幣 收起 理由
加斯洛 + 2 感謝玩家提供的bug及建議,相關資訊會轉交.

總評分: 金幣 + 2   查看全部評分

主打遊戲
幻想神域
EXP
379 點

昨天晚上等到12點,跟朋友一起進水龍副本,打完後用啟源傳送術傳回日輪鎮
看到小鎮門口車水馬龍,無數疑似外掛人物進出,人數之多、持續時間之夠可媲美港服剛OB那幾天
這現象不是一天半天的事,早一個星期已有朋友說過,但親眼目擊還是第一次,情況之嚴重叫人驚奇
請問官方的措施是?

神域使者  官方目前正大力打擊外掛使用角色,玩家如看見有疑似外掛角色,可向我們的客服人員作出舉報。  發表於 2013-11-15 16:02:59