AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 司馬信
打印 上一主題 下一主題

[官方] ★《幻想神域》意見、BUG 集中回報帖 (官方定期瀏覽)   [複製鏈接]

EXP
4532 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

其實可唔可以將啲遊戲掉落既綠色時裝都可以合成?或者改善綠時?

特別係天塔既綠色時裝...
賣又賣唔到比npc.
合又合唔到...
打到出黎慘過出hp水....

打副本低機出時裝盒,又低機出橙時.
好多時都出綠.
但起碼都叫有機會出橙色...

釣魚既手染,有好多人都唔要...
拍賣件件5g...

有啲無知既玩家,係天塔打到綠時,仲會問幾多錢...
有啲仲會放拍賣/自用....

千宏  遊戲綠時問題會轉交給營運團隊查詢。  發表於 2014-6-18 12:42:47
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
4532 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
副武重置後,咁點咗雙武果啲,咪晒咗1點?

清況如下:
5人隊,有主副武都係雙槍既人...eg:
斧槍
拳槍
槍炮
弓槍
杖槍

咁戰略上...
一定會叫其他4個"雙槍"換副武....咁果個"拳槍"點咗雙武技.....
但冒路依然有果招雙武既配點....

咪即係某個意義上"晒咗"果點???

千宏  請詳細說明問題。  發表於 2014-6-19 13:13:42

EXP
4532 點

做乜更新完呢幾日,日日都見到米娜?= =

EXP
4532 點

更新完之後,成日彈機重組....點解?

千宏  請問有沒有其他玩家都有相同情況? 或可先試完整檢查一次看看情況  發表於 2014-6-24 12:44:23

EXP
4532 點

我希望官方盡快解決這一直以來的問題:
再生真言主力武器為法書時,將獲得咒之印的效果,攻擊時對目標附加持續傷害 N 點 使用該技能可提高 5 點虛空幽能
假設同隊有副書LV70再生真言.
隊友有主書LV65再生真言.
副書使出再生真言後.
主書再使出再生真言,但不會引發咒之印效果.

問題已經反映過很多次的了,但依然沒有改善,也沒有回應!

千宏  會轉交營運團隊查詢  發表於 2014-6-30 12:20:47

EXP
4532 點

1.拳刃招氣合可以附加小範圍回復.
我認為這是不錯的改動,比起多幾個氣紋,但施放氣紋的CD時間追不上...
氣合小範圍,可以配合近戰對王時既回血,及幫補蝙蝠被削的回血量.
而且也不會取代琴師地位,因為攻擊要用武蓮華,用氣合要取捨.

2.希望減少副本單人討伐成就要求的次數...

因為很多低端副都沒有動力打,雖然很容易打...
也沒有太多人會去打...
但100次要做也太過困難..

3.希望改良料理系統...
首先有些食材,難採!(EG巨鳥蛋)
有些料理,要3個才算1個!
要製作1個金品更是困難...
雖然大家都高LV,不會吃低LV料理...
但要解成就就困難了...
或者改變成多付幾個G把綠色合成橙,橙色合成紫,紫色合成金!

千宏  3. 「把綠色合成橙,橙色合成紫,紫色合成金」建議會轉交營運團隊查詢。  發表於 2014-6-30 12:25:51
千宏  2. 成就設定是跟隨台灣的,如日後有所改動會另作公告。  發表於 2014-6-30 12:24:25

EXP
4532 點

自從傳奇將火炮定位為輔助職就冇好日子過
幻想神域3大謎團
1.攞住2把刀/拳揮舞速度超慢但火力又唔特別高
2.支野咁大支,但又冇範圍又冇力O既火炮
3.PVP坦裝竟然加爆率

EXP
4532 點

新出既採集位階問題...
點見唔見聖城個採集NPC有賣巨鳥蛋???
啲難採既先係問題....
唔該反映下....
我唔介意六~十階有得買,但起碼都要有得買啲難採既先啦= =

千宏  某些需要由玩家親自採集,採集會有不同難度,是遊戲娛樂系統之一,希望玩家能親力親為。  發表於 2014-7-31 12:20:38

EXP
4532 點

關於各類賺錢同消錢:

1.希望70以上既副本易啲賺錢.

2.希望料理,鍊金,精鑄,各類生產成本唔好咁高.
EG:造裝備,整食物,整藥水.

3.希望NPC賣既野平啲.
EG:刷秘石,刷源神章,刷飾物.

4.生産所得金幣提高,生產賺唔到錢反而消錢.
我整料理,結果賣NPC得到既係料理幣,賣玩家又因為易出金品,錢又無賺..
鍊金,又無乜人買,結果鍊金唔會有金,反而少咗啲金.

當然,我知道易賺錢,物價又會升.
工作室賣金由60HKD變1000HKD再變70HKD,市場變化好明顯..
===========================================
希望官方整一個賺錢系統,係比到啲玩奈咗既人.

1來防止工作室,利用開新角黎賺錢.(因為新角1~60LV,很容易係某地區賺錢)
2來支援一班玩奈咗,但又經常無運,又無時間賺錢既人.

EG:
針對 冒險積分高,成就分高,開角時間長 的玩家
例如我1200冒險積分,可以額外提昇副本既所得金錢1200銀
例如我成就分有1萬幾,可以額外提昇任務所得金錢XXX%
開角時間有1年/上線一共超過XXXX小時,有幻想神域住民稱號,可以有折扣買NPC既野.
===========================================
鍊金希望可以合成風砂森徽記,仲有火磒石.

千宏  物品成本方面以及賺錢系統都是經過評估而得出的,之前都有建議過類似問題,未來如有所調整會作公告。  發表於 2014-8-13 13:32:17

EXP
4532 點

可唔可以加番個狩龍戰紀既淬煉系統?
裝備我都想升130% 同 140%...

天空塔2F 有時會打完王依然有DEBUFF(正負狀態)係身.好多玩家係打箱果陣比其他人撞死!!!!

希望未來新副本有多啲DEBUFF,等啲人唔好再暴力輾副.
要用到鐮刀降能力,要用DOT傷先傷到王咁.
負面多到要主書先解到咁.

千宏  謝謝意見提供,會轉交營運團隊查詢。  發表於 2014-8-22 11:43:05

EXP
4532 點

可唔可以將啲貨幣共通?
好似卡牌對戰啲貨幣咁....

千宏  請詳細說明建議  發表於 2014-8-26 12:06:41

EXP
4532 點

希望上面既貨幣可以共通
我1個ac有7個角色,但每個幣貨都唔共通.
啲金幣又係,下下都要寄番比自己先匯到錢.
希望銀行可以入錢入去
上面黃色框住既可以共通黎用.

就好似決鬥硬幣咁
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

千宏  這個之前也層提出過建議,暫時不會對此作出改動。  發表於 2014-8-27 12:33:17

EXP
4532 點

專精技可唔可以加番個屬落去?
有啲技明顯係暗技,但都係拳頭.............

千宏  能否提供圖片說明  發表於 2014-9-12 15:55:50

EXP
4532 點

其實專精技能好多技個名都好似有屬性,點解招招都無屬???

EG:神,熾,神,晶,

同埋斧既旋風斬明明係屬,點解要係拳頭?要隱藏佢?

千宏  此為遊戲正常設定,如有調整會以公告通知。謝謝提供。  發表於 2014-9-15 18:23:36
已有 1 人評分金幣 收起 理由
千宏 + 50 讚一個!

總評分: 金幣 + 50   查看全部評分

EXP
4532 點

時空裂縫 發表於 2014-9-12 19:33
1.請增加主武器重置卷(主武器係鎌刀 就無得用 本身55lv之後小小任就60lv)

2.戰弓蓄力全滿時大約2秒時間 等 ...

源神算係咁,一般源神好易有.(上圖,地下源神,源神之力(有公會可以一次放百隻出黎))

難少少既有應龍,玉藻.
再難既就月女,望月,芯希,利維,伊弗,.
之後LLC,朱雀,亞瑟,阿基.
再黎就其他商城源神.

基本上有枷樓,瓦基,阿波,希瓦,都夠用.

你話改4個鐘,基本上你係打唔切.
好好努力啦,新手

PS:我以前無咁多源神之力可以放,一直都係咁地下,再用2金合碎

千宏 + 50 精彩文章

EXP
4532 點

叛逆小方 發表於 2014-9-14 17:24
一般源神可以係地下同公會打,八九成出碎(有時會出兩碎),仲有源神之力開源神,就算唔打都有個異世野地刷源 ...

所以咪話"一般源神"囉,易入手,實用既果啲就夠.
特別係小玉.
我唔知各位公會點啦.
果位兄台,講到咁慘,好以連"一般源神"都無咁.
我回想以前無乜<源神之力>既日子.
咁就真係要買盒黎合成.

同埋我都講咗月女千代果啲係難少少啦=]
不過你話出碎機率,無事實證據,又好難話佢有搞過.
交易頻果啲好難拎黎講.
因為啲人多數打42,66,70,
3D同62反而似係少咗人打.
出碎我覺得係一樣無變到......(以前LLC差1碎,我都要收成10~個位先出..)

我以前就一直係咁打.係咁收位既.
因為果陣仲有堆人賣位,依家打42副本有時一團都會出幾隻.
又真係有人會出碎,(今日有人出一次3碎)
我真係好努力,又有成果.
啟源殿堂果啲就唔好講,一定係難掉巴哈同雅典,少啲FF.

當然,你話8碎=1,"就字面上"對玩家好似係好.
但官方又將出碎,出源神難度加強.
咪又係一樣~

EXP
4532 點

可唔可以整個功能,可以將武器/防具既屬性改變?

例如上次回溯事件,
有玩家用咗好多戰場幣,換到把120%暗書.

而法書技能有暗屬,冒險又加暗傷.
佢抽到本120%暗書,可以話係神器一件.(重要係戰場武器,好難得,唔似副本武器咁有得賣)

但好不幸地,被你地官方回收番.
佢之後再抽,又唔中番果本書.

官方並無合理賠償果位玩家.(而佢都因為呢件事唔再玩FFO)

希望官方重視武器及防具既%同屬性,可以比玩家調節及改變.

千宏  這個功能早前有建議過,已交給營運團隊評估查詢。  發表於 2014-9-15 18:26:51

EXP
4532 點

關於外掛/賣金處理方法建議:

主要由外掛取得金錢途徑入手.
途徑大約:
-釣魚
-副本
-野怪
-物品買賣(武器箱,金料,結晶等)

1.控制釣魚系統
A)限制時間,只可以釣X小時.
B)控制釣魚所得物品,例如:"不可交易",直接移除等
c)限制可以釣魚的角色等級(目前要40lv,應該提高限制)

2.控制新帳號金錢入手途徑

A)60LV以下副本+地圖怪物掉落物為"不可交易"/"賣價下調"(部份金料可以交易)
B)60LV以下任務+副本所得金錢為0,改為贈送<金幣兌換卷>(類似異界幣),可以透過百科兌換xxxG,而一個ac最多兌換xxxxG,超過便不能再兌換
C)針對成就分,控制金幣獲得量(例如成就分300以下金幣獲得量為1,而300以上開始提高,1100以上有額外加成)

3.提高神域點數功能
A)調降60或以下的物品所需神點數量
B)開放目前限制換兌物品(EG:海拉飾(65LV),瓦爾基麗之握(35LV),源神進化寶珠,40~70精鑄配方)

4.可以令用封鎖角色,進行檢舉

千宏  謝謝閣下的寶貴意見,分析得很好,如有調整會以公告通知。  發表於 2014-9-24 16:13:45
千宏 + 50 讚一個!

EXP
4532 點

秘石和修理武器音效錯誤和消失

外掛數目每日增加,希望他們一出世就封.

EXP
4532 點

ChLiu 發表於 2014-11-21 11:39
回番你個某幾點...

2.無用.基本上PVP既人係果班公會既,你話分公會,咪即係叫佢地解散公會?!

我覺得PVP應該分開為:
PVP裝場   
PVE裝場
(因為用裝分分組應該做唔到啦~)

1.PVP裝場,可以額外提高積分.
禁止身上有PVP裝備以外既野.

2.PVE裝場,同依家既PVP一樣計法.
禁止身上有PVE裝備以外既野.

好處:
1.PVP玩家可以一同玩樂,高手過招,減少地雷.
2.PVE玩家可以籍原來裝備同其他人打PVP,減少被秒殺風險.
3.鼓勵玩家衝多件PVP裝和PVE裝.
因為PVP玩家為數不多時,就會衝PVE裝打PVE裝既PVP.(有部份人只穿PVP裝打副本)
PVE玩家為咗PVP裝積分BUFF,依然會衝PVP裝.
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿