AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 司馬信
打印 上一主題 下一主題

[官方] ★《幻想神域》意見、BUG 集中回報帖 (官方定期瀏覽)   [複製鏈接]

EXP
4532 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

nightmare15951 發表於 2014-11-22 03:14
掉寶率對BOSS或寶箱是否沒用??

有用架都...不過唔建議你天塔用
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
4532 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
handsomechu 發表於 2014-11-27 12:11
聖念激發

1.無EC又點?不如話.....有蝙蝠吸血,我一下爆發吸血都補滿血......= =
佢下修之前都仲可以用...依家不死得4秒,所以只係想要佢減傷功能....
除非無乜血果陣,但又無怪無王,會用黎急救之外,真係好少會爆發黎用....

2.出招慢= =?
我覺得呢....咁大把劍,出招慢都好正常...
係有時候唔知CD緊,搞到自己長點咗個招技,搞到卡住咗...

你睇下雙刀同拳刃....用招"個動畫"好快.
但佢地打一招,打成十幾廿下,都係一招技......
GCD長到嘔血....
佢地一招技=其他職出2~3招技.....

3.傷唔高?
你想高傷請玩斧/槍/杖,
唔好玩爆發型職業弓,太刀,劍....

4.要按住1秒搞到被怪/王打死/暈死
A.呢個問題同玩戰弓唔想儲氣一樣....無咗儲=無特色,想勁,但又唔想煩
B.個人技術問題,雖然老手/課金,都係會比小怪暈死.
但你識閃架嘛= =
用左路你識遠攻架嘛= =
你明知隻怪識暈,你仲要跳過去送暈........
明知招直線係暈技,你仲唔走....
就算你劍盾全身坦甲,比小怪無限暈,你都係死路一條...

叛逆小方  聖劍出招係好快...GCD又短又大力...  發表於 2014-12-4 20:31:59

EXP
4532 點

叛逆小方 發表於 2015-1-14 21:50
出左新場又會有人抄80圖,80原材料,等於平民又會買唔到80圖

1張70武器圖都要500G,咁1張80武器圖又會上到幾 ...

我認為依家講乜都無用.
官方都有個底....
佢果日出新聞報.(佢已經唔敢用製作人員黎放空投)
我估今個星期三就改.

升LV問題:
1.乜你無留意官方一直下調個所需經驗?到時75LV分分鐘係基本.(依家升70都幾易,仲有經書)
2.太易升既話,啲90LV既又嘈,又話悶.
3.新副本估計75LV打既,到時啲經驗供到比人升80LV<<<<<<<<<<<<<<<<<
根本無需要擔心升唔升到80同90既問題....

副本問題:
無錯....認真呢個66副本,80LV(用70裝)都未必單打打得贏.
但呢個副本可能係神域上,除咗天塔外,係一個"需要隊友"既副本.....(呢點其實唔錯)

另外...我試過"分別"同2個人打,我係用70頂裝(劍)
隊友A用65連擊+9,過到肥仔.(劍)
隊友B用70裝+15~20,過唔到肥仔.(劍)

你話你用60裝(噬魂?)都唔易死.
呢點其實無問題,無任何不可思義.
噬魂有強化+星,啲血好似係多過狙擊喎.

同埋,用60裝就廢???就易死???
咁啲80LV仲用上40LV伏擊/50LV詠嘆既人又係乜?????

都係果句,你有技巧,廢裝考古招待強化過,都唔會比+20 5星既廢.
你有裝無技巧,亂咁出技,打出黎既數字,仲弱過啲努力跳打背擊既人.
===========
而且,你單機.
咁你裝一定要有番咁上下,照顧自己先得.
因為單機=唔靠人.
想靠人既單機...唔該你都係組/物識啲人打副本團.

另外,依家升70好易,你組隊,唔該睇下人地啲BUFF..
有啲係無BUFF(PVP裝/雜裝)
有啲係綠裝BUFF
有啲係60裝BUFF
唉...自己諗果班易死既...新手?

都係果句,你單機(?)都咁諗"單機無可能"既話,
不如入啲中型公會,一齊打仲好....

EXP
4532 點

叛逆小方 發表於 2015-1-14 21:50
出左新場又會有人抄80圖,80原材料,等於平民又會買唔到80圖

1張70武器圖都要500G,咁1張80武器圖又會上到幾 ...

呢到回物價.

出80圖就係要食晒啲金主啲金....
就我所知,啲金主...
10萬底,100萬高......

你唔出貴既製作同學習.
啲人又洗得果5萬幾.
身上仲有5萬可以放係市場流通.....
到時物價用半年都跌唔到.

咁到時真係"平民又會買唔到80圖"

我同你回憶下,當年無乜外掛,啲金流量又唔多果陣...
1萬金=1千HKD
70圖=4000,新橙時8000~6000~4000
半個月後定1個月後
70圖=2000,新橙時8000~6000~4000
回溯事件,外掛暴升後
70圖=8000~4000,新橙時12000~8000

有圖既貴族,洗錢衝裝.
金流量少,物價會變平.
只要唔多外掛既話,咁一般黎講依家都好似台灣咁...
70打圖=300G

EXP
4532 點

叛逆小方 發表於 2015-1-19 15:30
你唔係好明我想講咩,我係講緊等差
60LV用60裝打62係易死,70LV用一樣裝打係能夠單刷62

ok...
我認同等差係可以屈...
我都有啲食書大既角色.
70lv用70裝打副.
無錯,爆速閃防呢啲對應lv%係會愈黎愈少.
但高出咗既數值都依然有效.

咩裝都好,都仲要睇職...
我比65劍用65裝,ok叫單刷到62.
我比65弓用65裝,打62唔得,啪一下都死.
我比60劍盾用60坦,打62ok叫神坦= =

另外,我知有啲遠程係上伏擊/詠嘆打副,都好暴力.
噬魂依家打副都會出無核裝.
同埋平民買唔到70圖,我係見有平民係會整4~5星下身噬魂的.
仲有係......
我同我部份fd係會整上身5星+20 伏擊同詠嘆上身.....
你有時望下公告..都有機會見到小量人係+20呢幾件野...
巴哈亦都有貼圖區,有人用呢幾件野.

最後,呢啲技術/研究討論,歡迎開個新post討論下.
我都有唔明白既地方.謝謝指教.

叛逆小方  我講ga野都講晒,已經冇野好講,但係我真係冇見過有人用伏擊5星+20  發表於 2015-1-19 21:07:48

EXP
4532 點

其實樓上可唔可以開個專題POST研究.
我唔敢再頂上去.
因為呢到係意見區.

EXP
4532 點

更新唔到啊,有毒啊

EXP
4532 點

希望GM可以刪除/關閉下列文章:
[申請刪POST]打副本有乜野雷神需要注意?

引起罵戰,不滿.
抱歉.

神域使者  可提出申訴的,我會針對地查看及處理一下。  發表於 2015-2-10 11:13:41
神域使者  雖然不是和諧的討論,但整體上也有價值的,而POST中也有眾多玩家的留言,直接刪除不太妥當,如果你覺得有違反版規的留言....  發表於 2015-2-10 11:13:17

EXP
4532 點

GM
鍊金系統仲慘過打副掉寶.

有啲人洗咗成千幾蚊都唔中想要既野.
有啲人一蚊都唔洗就中咗想要既野.

今次呢次鍊金,仲話咩"最吸引"

人地上到去頂層.
鍊到既,係一個三角碎,或者一個垃圾徽記箱.
你叫人將來做乜仲要玩你個鍊金???

我知道.
你地係想佢難出難有,咁啲有既人,先覺得自己威.
但依家,人地洗成千幾都唔中既人,
到頭來咪又去幫襯幣商買金買......?
今次啲玩家醒咗"我用咁多錢都唔中,下次我買金買仲好"

成個鍊金,同賭場啲波子機咁.
你要中大獎,就要放棄其他次獎.
即使你放棄其他次獎,但都未必中大獎.
其實我好懷疑,一個全年適既GAME,到底應唔應有個咁似賭場系統既鍊金.
仲要係付出不等於收獲.

你話...
一個遊戲.
應該係要有得>失,因為唔係一個現實.
人地騎住條龍好有成功感,結果都係GAME到.
人地洗成袋錢都無龍,好有失落感,都係個GAME到.
呢次鍊金,成功既人好少,失敗既人好多.
到最後,失敗既人,仲會唔會玩落去?
即使玩落去,佢地仲會唔會再玩鍊金???

我個人建議.
鍊金幣消費到一個上限.
就可以入一個BONUS模式.
而個BONUS既內容為豪華物品隨機一樣.

以今次鍊舉例:
「輝煌‧金眼神龍」「邪影‧紅眼黑龍」「凜冰‧碧眼蒼龍」為最高物品
「4星融合石寶箱」「 5星融合石寶箱」「 源神進化寶珠」為次要最高物品
「面飾:水嫩粉妖精耳朵」為三等獎
其他物品為安慰獎

假設BONUS模式要求為"消費200鍊金幣"

玩家A在是次活動消費200鍊金幣,
便進入BONUS模式.

BONUS模式內容物即為:
"「4星融合石寶箱」「 5星融合石寶箱」「 源神進化寶珠」「面飾:水嫩粉妖精耳朵」"(可加入「輝煌‧金眼神龍」「邪影‧紅眼黑龍」「凜冰‧碧眼蒼龍」等)
隨機任何一件(當然...希望機率都一樣)

咁樣,玩家付出都叫有收獲.
亦吸引玩家對鍊金有信心,投資亦都至少提升到"消費200鍊金幣"

另外,港服不同台服.
港服有大量內地玩家,
但都要港人支持,才叫"港服"

EXP
4532 點

Asaki 發表於 2015-3-1 21:22
馬會
個六合彩仲慘過過大海.

好多謝你改我篇文改得咁有心機

不過我都係果句,
人地洗咗好多錢入去鍊,
結果連"橙耳"都唔中,
只係中個"徽記箱(中)"

係咪即係叫人以後都係打30M神點分黎玩?
以後出鍊金都唔洗洗港幣

BTW
我以後月月打足60M,90M神點分
我自己識行唔洗送

EXP
4532 點

資料來源:【心得】冷清的鐮刀板 POPO鐮刀 的感想

就連普通攻擊 打下去 還可能比你用技能 打出來的傷害來的高

這行大概就是鐮刀最大的問題點

係數
魔魂彈0.9
黑火襲1.0
極冰地獄0.8
魔獄蝙蝠0.85
兇靈降世1.3

以魔魂彈當例子,在技能等級82(技能傷害26984)、腳色表傷30萬的情況下

普攻傷害:30萬
魔魂彈:(300000+26984)*0.9=294285.6

金色秘石LV70約加一萬,這時候魔魂彈的傷害才會略高於普攻
係數更低的極冰、蝙蝠就不用說了
也就是對表傷30萬+的鐮刀來說,技能比普攻傷害高的就只有黑火襲、兇靈降世

偏偏拿了80橘之後
2發兇靈降世中間需要填充2個技能,黑火襲的CD3秒又不足以連發
就會看到鐮刀的技能迴圈變成

魔魂(增傷)->兇靈->黑火->普攻*n->兇靈->黑火->普攻*n->loop

拿80橘的打怪輸出反而還輸給拿75金

安安,這樣設計有事嗎?

mi5842013  火炮的系數也很低..而且出技間隔時間更長..鐮刀還可召亡靈+BUFF..感覺還可以..  發表於 2015-3-6 10:53:40

EXP
4532 點

abch123456 發表於 2015-3-4 13:15
仲有大把職比你簡呀
又要玩鐮刀又要怨鐮刀
我系你轉職啦7.7

SORRY,我無玩鐮刀,只係見個職業設計有問題,所以貼咗上黎.

依家出咗80裝,但75裝仲有用過佢.
港服鐮刀界知名既瓜粒湯飯都話唔玩鐮刀.
就證明鐮刀真係無晒人類玩.

你講既野好有問題.
遇到問題,係叫人逃避.
明明係GAME既人為設計錯誤.
係可以回報官方,叫佢改善.

以前我玩書都成日呻,話有好多大問題.
依家咪改到大把人玩.

依家都係得番盾,雙刀,鐮刀多問題.

EXP
4532 點

煩請官方PVP分開等級.
目前問題是90LV的玩家也可以和60等的玩家同場.

目前玩家等級上限為90LV.
現在有小部份玩家已經85LV.
而80LV的玩家也有大多數.

目前玩家升76LV不是難事.
建議PVP分配好等級限制.

以防無知的新手玩家進入資深玩家的PVP場造成分配不公.
甚至令新玩家害怕從此不再踏足PVP場.

===================================
理想分配法:

資深玩家:
90~80等的一隊(70/80PVP裝)
大部份都有裝備.

進階玩家:
79~70等的一隊(70PVP裝)
因為76LV很容易,會有大量新手,老手混雜.

新手玩家:
69~50等的一隊(60/50PVP裝)
由於這個等級太少見.
很多生存角色,和初入幻想的玩家.
目前59~50LV等太少了,導致這層面如斷層一樣.
===================================

另一方面.
希望改善PVP系統.

1.分配機制.
有大部份裝分低的人和裝分高的人同場.
而且往往裝分低的人都會分配到同一隊.

簡單來說,
就是"穿盔甲的人"和"穿便服的人"同一場PVP.

假設一場PVP:
"穿盔甲的人"有6人.
"穿便服的人"有4人.
分配隊伍後會變成:
"穿盔甲的人"4人+"穿便服的人"1人=紅隊
"穿盔甲的人"2人+"穿便服的人"3人=藍隊

結果"紅隊"打得很開心.
"藍隊"則有"盔甲"會離場,結果打不下.

2.榮耀獎章獲得量過少
"遺跡地窖70LV"任務獎勵只有100榮耀獎章.
而一把70PVP武器需要 2250榮耀獎章.

需然不是難事,但考慮各位玩家都有5星武器.(32把)
而且玩家需要120%甚至要指定屬性武器.
更有人需要完成源神祈願所需的PVP武器.

所以希望能調高獲得量/調降要求.

3."聖物遺跡"及"榮耀戰谷"參加人數過少,導致經常流會.

建議:
A.只要有等待開場的玩家,都能獲得一定獎勵,
以免造成這種心理:"反正上去都不會夠人,為何還要上去白等?"

B.提高榮耀獎章獲得量,及獎勵內容.

4.PVP洗分,針對,選擇性攻擊
PVP經常有人會因為同公會/朋友,而選擇避開該名玩家.
"聖物遺跡"更有大群玩家互相洗塔,及封門(選擇放生)等行為

建議進入戰場後,強制關閉下列紅框內容,及穿上一套隊伍服飾

EXP
4532 點

會否考慮推出"逆向"裝備?

EG:
某戰利品+12%造傷
攻擊時有n%機率觸發減少造傷4%及所有能力2% 持續y秒

因為目前很多裝備的能力,例如:
"攻擊時有n%機率觸發"
都很容易被某些職業觸發.

某些職業例如:
雙槍的旋風,法書的邪鬼,雙杖的冰水,鐮刀的黑水,斧頭的風轉,聖劍的聖炎.

但有部份職業很難發動上述機率.
例如:
豎琴,雙刀,拳刃,劍盾,戰弓(需要存氣,要玩另一邊專精才提高機率).(火炮不知道)

所以會不會有一些雙面刃的新戰利?
只合適低觸發,少段數的職業?

希望能有些新裝備,可以補強雙刀,拳刃,劍盾,火炮,鐮刀

EXP
4532 點

問題解決

EXP
4532 點

可唔可以出高難度副本.
測試果陣唔該唔好用+9
請用+15或者+20啦..........

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

叛逆小方  正身全身(唔計飾品)+15 武器+20的基本吧 地獄關+9去試 笑左  發表於 2015-4-13 01:28:19

EXP
4532 點

可唔可以係小屋到養竉物?
可唔可以多啲互動既動作?
可唔可以將小屋既點數限制解除/增加?

EXP
4532 點

我至憎幻神呢啲祝活動.
做完個活動.拎完個包.
但抽極都唔中.
點解我地,日日開幾個人去做,去拎都唔中?
甚至乎,全服都無人中.
而呢啲獎品,仲要係(限定)係賣唔出既.
點解唔可以好似啲街邊派既小禮物咁,垂手可得?
所謂慶祝,係大家都開心先啱.
你整個抽包,無人中,又咁難中,有參加既,努力做既,得過吉.
你比100包佢抽都唔中,都無意義.

我希望幻神啲活動可以改善.
例如你有7個抽包,可以直接換活動禮物.

反而係限定,不可交易.
點解唔可以大方啲送比玩家呢??????
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

EXP
4532 點

可唔可以提高天塔,幻境既掉寶率?

港服依家人咁少,打既人唔多.
天塔幻境比起副本更加難出野.
希望港服可以獨特啲,掉寶比起台服多1~2倍...

EXP
4532 點

精鑄源神戰利,可不可以增加一些新的?
另外可不可以不要再隨機出精鑄源神戰利的能力?
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿