AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4590|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

[心得] 百物騰貴,幣值失控,GM視若無睹?新手的你該知的事   [複製鏈接]

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
27 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

樓主

沒耐性的請拉到最底看結論或按Backspace
若果你是新手或考慮加入FFO的玩家,請你看完此帖後三思,以免後悔

合服以來幣值一直插水,合服當晚商城貨品兌率還是1:3.X,短短兩週已經升至高於1:6.5
原因其一當然是流通的貨幣太多
貨幣太多?WHY??

要多得上圖中的"玩家"不眠不休印銀紙(攝於聖城門外)

遊戲幣有供因為有求,全日都能看到工作室的機械人在交易頻、聖城、甚至世界頻賣金
我們來看看Alta對用真錢交易一事的立場

在遊戲中以現實生活的金錢做買賣
罰則為
帳號停權三至七天

既然官方有明文規定不容許真金白銀作交易,GM應該有抓這些賣家的權利吧
那為何工作室的機械人從未曾停止過叫賣?

下面讓我們看看遊戲幣值插水的情況

2014年1月9日 賣方=H_M
HKD 55 = 1000金

2014年1月9日(稍後時間) 賣方=H_M
HKD 54 = 1000金

2014年1月17日 賣方=玩家
HKD 50 = 1000金

2014年1月17日(稍後時間) 賣方=玩家
HKD 45 = 1000金

2014年1月19日 賣方=H_M
HKD 45 = 1000金

作為一個只買點不買幣的玩家,我已經心灰意冷
靠打寶維生根本不著邊際
靠賣點數嗎?明天、後天的兌率一定比現在高,我為甚麼要入點、賣點?

現在的情況是--
1。只有商城貨物保值
2。物品升值速度異常,身上的G放著不用會愈變愈窮
3。不買幣、賣點的新手不可能追得上消費水平

結論
工作室低價放幣除了因供求問題使然,亦帶出了連外-掛也已無心在此遊戲長駐
如果遊戲環境良好,工作室不會殺雞取卵
看準官方會坐視不理以及傳奇本年度將有兩款新遊戲推出,幣商瘋狂拋售遊戲幣
台灣合服時巴_姆特亦出現大量討論以上現象的帖子
香港不論玩家還是外-掛都唯台版馬首是膽,會出現相近情況並不令人驚奇
叫人失望的是,直至現在官方未曾有過動作去糾正遊戲生態、保障玩家權益
請官方正視幣值失控、流通貨幣不尋常地增長的問題

最後附上幻想神域遊戲截圖1923年德國面對貨幣貶值時孩子用紙幣堆積木的照片
請以史為鑑,謝謝

等了天使背很久終於重推,但我不會再買點數,靜看FFO能撐到甚麼時候吧

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
20921 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 吹水勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
所以以家市價唔知點,係咁升!
我玩左4個幾月都無買點,自己靠自己搵錢
被幣商/外掛全面提高哂D價

大家FFO玩家無人發覺合左Ser後市價,物價差別好大?

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
14383 點

麻雀勳章 友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章

搵錢搵到想死
本人無買過點

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
4807 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 吹水勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章 麻雀勳章

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
22251 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 用戶勳章 在線勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 趣圖分享勳章 紅寶石勳章 吹水勳章 麻雀勳章 瑪瑙石勳章

短短幾個月隻GAME點品已經拍得住我之前玩果隻=  =

主打遊戲
精靈樂章
EXP
3315 點
根本已經係現實同GAME都一齊通脹啦......

主打遊戲
幻想神域
EXP
543 點
讚成

EXP
225 點
事實的確係好似樓主你咁講,外掛既印銀紙係冇間斷過,而工作室更不眠不休咁掛機,搞到物價高漲咁...

但我覺得你講得嚴重左,講到好似FFO已經唔適合人玩落下咁,而係咪真係好似你講到咁...官方真係視若無睹?上星期果成差唔多4000個ACC真係代表官方冇打擊過外掛同工作室?呢D玩家...係比官方呃左架?

而早前係遊戲入面...個劍盾高手比GM凍左...唔通又真係代表官方只凍工作室,有比錢既玩家就冇事?

唔通版主講既野...係冇道理...吹出黎?只係講完就算...純粹腦作?

唔係想同你吵...因為我同你一樣...唔係..係同好多玩家一樣,都想FFO既遊戲環境可以改善,希望官方做到野...
另一個角度...外掛賣幣緊係應該要落地獄,永不超生加千刀萬刃,但幫佢地買既玩家,助長佢地既人...係咪應該更加抵死?佢地係幫兇!

我利申,我唔係完全企官方果邊,只GAME既機制的確有問題,帳號好易申請,大家有睇版主講既野都知道...捉一個人,唔係話捉就捉...又要做什麼搜證又性,總知唔係有人舉報就凍得咁,但開個ACC就好易!!易到冇驗證,話開就開...都係既,玩GAME JA...太難開ACC我都覺得冇癮,但好明顯正正因為咁...GM凍4000個...外掛開8000個都得...直頭ON X!

但係,係咪因為咁..就唔值我去玩?就好似香港既三X會從沒消失過...係咪代表治安差到我唔應該再出街?

係咪好多大陸人黎香港乜都搶(X!金莎都就黎冇得買)...係咪就一定要移民?

事實上,我玩左十年以上ONLINE GAME...其實又只只都係咁...我都覺得...唉...唔係D人想比人走得更前...跑得更遠...貪方便同要虛榮,好好地一個GAME又點會變成咁呢?
連PND都要用外掛幫手轉...果D玩家真係唔知點形容佢...

最後一句...玩GAME...我就為左開心...用外掛既等比天收...係呢到破壞大家鐘意既遊戲...小心收尾果等年

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
6567 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

轉玩聖境算

EXP
4533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

jimmyswk 發表於 2014-1-25 01:37
轉玩聖境算

係咪有同類架?
好似邊到見過有同類既港版咁....

BTW:等時聖境都咁.

主打遊戲
幻想神域
EXP
408 點
e加買乜都咁貴

主打遊戲
幻想神域
EXP
1897 點

在線勳章 藍寶石勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

真係貴得好恐怖...多得合服唔少..

主打遊戲
幻想神域
EXP
2198 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

cskm2005 發表於 2014-1-25 02:00
係咪有同類架?
好似邊到見過有同類既港版咁....

夢之傳說 同 聖境傳說...係咪一樣架

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
27 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

keilai 發表於 2014-1-25 01:37
事實的確係好似樓主你咁講,外掛既印銀紙係冇間斷過,而工作室更不眠不休咁掛機,搞到物價高漲咁...

但我 ...

張封鎖ac list琴晚有納過下眼,見到唔少重覆既名,足唔足4k個不得而知,不過數字都唔重要

GM有捉外-掛無容置疑,奈何事實係成效不彰
消費者有權利爭取權益得到保障
我體諒同了解官方有佢地自己既難處,但唔希望因同情佢地辛勞而對情況妥協
視若無睹--唔單指行尼行去既外掛,仲有叫賣既機械人;同埋與你所講,買幣既玩家

街度有X合會我同你當然都會出街,因為無得揀,大家唔可以打開門teleport去第個城市
但online game選擇眾多,值唔值得玩落去就多左可考慮既要素
玩得個遊戲當然想個環境好、長長久久,呢個亦係我開post原因
你玩online game年資豐富,比我更了解一隻game究竟仲有無潛力持續做落去,FFO而家既情況唔洗多晒口水解釋
你亦講得岩,我覺得已經玩唔到落去,或者呢個只係我同一小部份人既感受
至於值唔值呢...我依然觀察緊,但短期內一定唔會入點

愛之深,責之切
多謝各位發表意見
希望官方會見到我地既聲音同需求,響不停追加semi-finished既新要素之前,先fix好遊戲個生態

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
27 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

CHO_hyun弦 發表於 2014-1-25 13:30
夢之傳說 同 聖境傳說...係咪一樣架

GC夢之傳說1月10號停止營運,ALTA接手

EXP
4533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

Asakura 發表於 2014-1-25 15:52

GC夢之傳說1月10號停止營運,ALTA接手

......一樣樣..改個名咋喎....人地執咗都照用?

主打遊戲
幻想神域
EXP
308 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1287 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章

大家講黎都哂氣吧...雖然可以吐吐苦水!!

但係講咁耐之D POST都有講類似既文章!!

但係最少連個版主都冇入過講下..咁既環境會點做!!

佢地(官方)理你都傻..呢隻死左咪下隻囉(問題解決了)!!

主打遊戲
幻想神域
EXP
220 點
台服外掛走得7788
港服很快也會走光光了
傳奇砍了賺錢的方法渠道...

EXP
10129 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

cskm2005 發表於 2014-1-25 20:05
......一樣樣..改個名咋喎....人地執咗都照用?

所以ALTA改返同台服名一樣 聖境傳說 呢隻又係玩唔耐了
雖然2款都係日系GAME
BUT~2款時代都唔同 製作都唔同 當然 最緊要畫面都差好多
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿