AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 2466|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

[心得] 請官方人員進來看[有關PVP建議] [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
樓主
老實講,而家PVP 10個有9個係副琴!!
點解?因為最主要2件事!!
第1:副琴隨便補一補都滿血,你唔係副琴既話,就算同人差唔多裝,實力差唔多,都只會比人消耗晒你D血[嚴重不平衡!!]
第2:副琴唱完3次小情歌+12%增傷,令到唔係副琴既攻擊力不如副琴[失去副武多種配搭變化既樂趣同意義!!]
就因為咁,所以10個人有9個都副琴,無論任何職業!!
認真一想,如果有副武反而比無副武更加無變化,更加失平衡,咁不如單一武器,沒有副武來的好!!
起碼沒有副武的話,每個職都有自己特點!!反而有了副武令到每個人都[被迫]要副琴,反而更加失去變化&特色!!

至於解決方法,我覺得可以好似副武CD要主武3倍既時間一樣既做法!!
副武[特別係副琴]既補血量降至主武既1/3 !!
唱完小情歌增傷同樣降至1/3 = 12%/3 = 4% !!
當然亦可以只限於PVP !!
咁我相信最起碼一定比現在好好多!!
已有 1 人評分金幣 收起 理由
千宏 + 50 讚一個!

總評分: 金幣 + 50   查看全部評分

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
3285 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
唔好講副琴啦.
你睇下PVP,60LV入到70場.
啲人着晒紫裝,下下秒人.
0裝分都可以同50幾M既一齊打.

人又殺唔到.個成就好難完.
以下圖片,由公會一眾女會員提供:

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
ChLiu 發表於 2014-10-23 13:50
唔好講副琴啦.
你睇下PVP,60LV入到70場.
啲人着晒紫裝,下下秒人.

至於你講既LV問題,我都覺係有問題
但係而家分區係50-59一區,60-80一區
如果再分成三區50-59,60-69,70-80
咁到時60-69應該同50-59一樣好小人,因為大多數人都應該70以上?
不過我都係支持應該分多區先岩!!
因為就算大家一樣+20紫裝,60同70呢2套效果以經差天共地,完全無得打!!
所以應該用紫裝黎做一個分隔區=50-59[50紫],60-69[60紫],70-80[70紫]
到遲D再開放80紫就再分一區
咁應該就唔會差咁多
至於你話0裝分同50幾萬裝分既野,係你自己有無衝裝,呢D無得講

主打遊戲
幻想神域
EXP
2361 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章

我覺得你都系少玩PVP,你講呢的根本吾系重點,PVP吾好玩系因為職業吾平衡,分組制度太差,一般玩家很少會想強化2套裝備(紫同橘)

1.豎琴治療比例已經調低過2次,而且也吾可能下下就補滿,PVP各種DEBUFF減你治療比例,傷害,治療量,你見人地下下補滿系因為3個原因 1豎琴高攻(5星+20),高爆傷,2有撐治療比例,3人地系主琴,而且唔系咩職副琴都有雙武技,你選副琴你就少左一個無敵技能,遇到勁打,你再能補,暈到你,在你醒之前就能殺到你

2.12造你入PVP根本吾可能去疊啦,副琴系要紫琴15%減傷和可以自補

= =都知70紫同60紫差距好多,官方又調低1-65LV升級經驗,都吾如去橫高點LV去整70紫再去打PVP,如果你覺得70+勁人太多,我建議你玩50LV PVP

mi5842013  依家話咁快升上LV60...要入LV50 PVP....都幾難.... /_\  發表於 2014-10-23 16:46:20

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
天生購物狂 發表於 2014-10-23 14:56
我覺得你都系少玩PVP,你講呢的根本吾系重點,PVP吾好玩系因為職業吾平衡,分組制度太差,一般玩家很少會想 ...

你講既野我個人覺得有D岩有D唔岩
首先,你都識講+20既琴可以一野補滿,咁另外個人唔係副琴咪無得補?
有得補同無得補,仲要一野滿,唔洗講都知有問題
而且我覺得你先小玩PVP,其實PVP大把人都有一套+20紫!!
至於雙武技,1分鐘CD,你覺得會比一野補滿血著數?
再講,你話遇到強打,你認真應該搵一位你認為既強打同一位強琴,書,盾打一打,根本無可能好似你咁講暈果3秒殺到人!!
再者,琴既補量以經降左2次,係呀,就係降左2次都2可以一野補滿呀,咁仲唔係問題?
我想你認真諗一諗,而家攪到個個都[被迫]副琴,咁真係好咩?雙武既意義何在?

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
而且我開頭都講左
降低[副]琴係PVP既補血量
咁一黎完全無影響主琴,而且琴職更加顯得重要,更加顯示到一隊人既感覺
我認真希望你地認真用腦諗一諗
雙武無晒變化真係咁好?完全失去2種武器組合既意義!!

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1805 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

各職業都有所優勢,將來若有所調整會以公告通知各位

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
而且我開頭都講左
降低[副]琴係PVP既補血量
咁一黎完全無影響主琴,而且琴職更加顯得重要,更加顯示到一隊人既感覺
我認真希望你地認真用腦諗一諗
雙武無晒變化真係咁好?完全失去2種武器組合既意義!!

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
千宏講到咁官腔
即係同官方講既會捉外掛一樣啦
講左等於無講

主打遊戲
幻想神域
EXP
2361 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章

-.-你講副琴OP,又讓我同主琴打,唔系你副紫琴+20就一定一下補滿,PVP遇到陷阱 弱點 毒箭etc 你副琴一定好難補血,還有雙武技CD系30S,唔系1min,多打打PVP啦,樓主

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

我覺得副琴可以一下回滿就好過份,我係50PVP人士,50PVP有D副琴都可能一下回滿
如果副琴 應該減一半回復量
講到主琴,我有D唔講唔得
琴=補師 係呀 冇錯 冇人唔會認為琴唔係補
身為一個補師,一定有足以一下回滿升ga能力
因為係補師,所以補師係唔會上前去頂怪
點解?因為補師只係需要回復隊友HP,就好似遠攻一樣,但目標唔係敵人而係隊友
咁點解身為一個補師可以係PVE拉小怪頂王,PVP/戰場一個打十個?
主琴點解又可以坦又可以多血又回得
琴ga定位已經過晒界
你地唔覺得好過份咩?因為補師主要職責係回血
但係琴又厚又硬
如果補師可以吸王,就已經唔需要盾
就好似遠攻仲大力過近攻,咁要個近攻有咩用,唔洗頂ga前提
好似講遠左少少,講反琴PVP,
一個補又多血又硬又回得,好難打得死
係PVP內職業定位已經過晒界
變到補師ga定位同盾一樣,但補師仲可以回血,盾唔得
就算有強毒/大力打手 都好難打死佢
主琴係1.1 ga情況下基本打打唔死佢
戰場上一頂十都得,何況係1.1
副琴主要目的係自回減輕補師ga工作
都係果樣,副琴都可以一下回滿
係咁ga 一隊人都唔需要補師,個個自回都得ga
咁會衍生第二個問題
副琴都可以一下回滿,咁個主琴分分鍾回一百萬都可以
如果5PVP5一隊有兩個主琴+3個副琴,基本上佢地已經贏左一半
就算圍死一個先就都難

其實我ga立場係補師應該做返補師
職業定位唔好過界,咁會破壞職業平衡
其實不知不覺間補師定位已經過晒界
但因為一些打手職業過於大力,所以唔係好明顯
係依個風氣下,個個都想速刷,盾同琴已經唔重要
官方應該正視職業ga角色定位,打破鐵三角係好
但要諗下職業定位是否過界

米閣下  其實琴無用用坦裝多d血.打手想坦都可以著坦裝  發表於 2014-10-25 11:16:29

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
天生購物狂 發表於 2014-10-23 18:43
-.-你講副琴OP,又讓我同主琴打,唔系你副紫琴+20就一定一下補滿,PVP遇到陷阱 弱點 毒箭etc 你副琴一定好 ...

雙武技的確係1分鐘!!
你30秒只係因為滿左速度-50%CD
但唔係人人滿速架喎
請唔好知小小扮代表

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
叛逆小方 發表於 2014-10-23 22:27
我覺得副琴可以一下回滿就好過份,我係50PVP人士,50PVP有D副琴都可能一下回滿
如果副琴 應該減一半回復量
講 ...

好同意你既見解
根本PVP既職業定位以經嚴重失去平衡
但因為10個有9個都副琴,佢地根本唔敢去認呢個事實!!
因為佢地覺得有著數!!
試問副琴自己都可以一下補滿,唔需要有主琴既隊友,咁仲分職業做乜鬼?
我認真想知道咩叫主職?咩叫副職?
點解設定上副職既技要3倍CD?但補血量唔洗降?咁同主職有咩分別?
我認真覺得根本官方設計人員係設定主職同副職上以經出現嚴重問題!!
所以令到而家遊戲嚴重失去平衡!!請大家認真想一想!!
主武副武意義何在!?
因為設定不平衡[被迫]副琴真的比多種配合好嗎?

主打遊戲
幻想神域
EXP
5646 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章

zerowong1015 發表於 2014-10-25 12:02
好同意你既見解
根本PVP既職業定位以經嚴重失去平衡
但因為10個有9個都副琴,佢地根本唔敢去認呢個事實!!

首先我同意pvp 嚴重失去平衡   重點是出於職業平衡  而不是副琴
其實打開pvp 既人都知  副琴既人無大家想像中咁多
好多人寧願玩雙武都唔副琴
因為雙武附加無敵時間
同埋pvp 亦變得只有2個選擇
1. 副琴  2. 雙武

另外唔同意pvp 入面副琴的問題
首先好簡單一樣野
呢家有副武重置  個個職業都有得玩副琴
人副琴時你都可以副琴   人地1下補滿時你都可以1下補滿  其實問題不大
咁有咩問題呢?  (書/杖/弓 副琴雙武  op)
起碼個個職都有同樣的機會去揀副唔副琴

反之雙武反而更有問題
雙武附加無敵效果
係pvp 入面簡直就係神器
但係每個職業所配既雙武都唔同
而且有d職可以同多達4個職業雙武  有d就只有2個
好明顯可以見到有d職係根本無得揀而被逼副琴

而且呢家pvp 咁多補師
副唔副琴既分別就只有12%做傷
更加顯得雙武的重要性

我覺得雙武有必要取消或大幅縮短無敵時間
否則對某些職業不公平
以3招雙武為例  每30秒 就有大約7秒的無敵時間
一場 5p5 打8分鐘 已經有大約2分鐘時間可以無敵
咁點同你玩..............
不要忘記 雙武技大部份都是有技能傷害的  而且部份還十分痛......

當然 無可否認的
pvp 最大問題出於職業不平衡..........

主打遊戲
幻想神域
EXP
129 點
sfa00302 發表於 2014-10-26 22:29
首先我同意pvp 嚴重失去平衡   重點是出於職業平衡  而不是副琴
其實打開pvp 既人都知  副琴既人無大家想 ...

你講既大部份我都同意
但照你咁講,人地副琴,我又副琴,咁咪即係我所講既失去主武副武組合既變化既意義囉
咪又即係走返去我所講既[被迫]要副琴問題身上囉?
至於取消雙武技無敵時間,我覺得可以只取消PVP用雙武既無敵時間,打副照有無敵時間
始終會有時遇到D王怪出大絕秒晒所有人既時候
好似暗源神副巴哈招大紅圈,呢個時候雙武就有佢既作用
至於PVP補師呢樣野,你打多幾場就會發覺
有時補師係晒一隊,另一隊就無補師
唔係好似你講到咁理想