AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1896|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

[疑難] 求代理回答一下破防的小知識>_> [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
345 點
樓主
我一直很好奇破防 是怎麼計的
是不是 100%-10%=90% 把90%再變成100%再-10% 這樣減?_?
還是一次過100%-(10%+10%+15%+30%)
是先固減防再加%減  還是先%減再減固防
玩家不要說 代理回答才是最正確
比如說:
10000防-10%=9000 再9000-10%=8100 再8100-10%7290
還是直接10000防-30%=7000?_?
固破防+防減 真心不知是怎麼計
10000-固防先?
10000-3200(機槍塔疊5/雙刀1技)再-10%? 還是先減%再減固防
>_>看岩服玩家測試好像%破防上限是50%
http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... A=61415&tnum=11
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5029 點

在線勳章 發帖王勳章 試帖勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
一般來說,遊戲上的攻略內容,官方都不會直接向玩家提供,尤其是有關傷害計算的公式更不會詳細說明,而官方雖然有時候會解答一下遊戲上的玩法,但通常也會先考量有關攻略是否適合公開,例如任務的攻略,一般也只會再次引用遊戲中的說明再向玩家解說而已。

官方主張玩家多與玩家交流,來研究遊戲中各種玩法,而不是希望玩家依賴官方來求取答案。

nuhs  即是說數據資料是商業秘密吧A_A  發表於 2014-12-30 10:59:42

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5393 點

先減%再減固防 %數累計一次過減 上限50%
除非好大爭議性既野 唔係邊間遊戲都唔會公佈呢D野架啦
何況代理?點識答..

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

其實50% 唔係通用,
到開放新副本, 到時又要再測試

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5393 點
小細細 發表於 2014-12-30 11:46
其實50% 唔係通用,
到開放新副本, 到時又要再測試

呢50%除左3龍之外都係通用

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

azuresky 發表於 2014-12-30 12:06
呢50%除左3龍之外都係通用

暫時係,
但再出新副就未必,
所以樓主與其等人地公佈,
不如自已去測試一下

EXP
4532 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

一早有人講過50%上限,但啲人用"多多益善"黎講.
其實打副本,成堆打手都用晒破防,咁我又點解要用破防呢??
成日打副個BUFF疊黎疊去都係破防
(好彩我用降傷啫,不過都大把人用)

不過我真係唔知 減全能力 都計入去果50%....
=========================================

不過咁喎代理.
人地長文測試,發現到上限只係50%.
而且全能力-10%既鐮刀都計埋入去.
即係鐮刀既作用不大.
咁即係練鐮刀既價值仲低過盾,雙刀,拳啊咁
咁算唔算某程度既欺騙呢?

FFO入面大把職業都係有技能-12%防,-12%傷.
法書係某幾類能力-10%
鐮刀仲要係 - 全能力10%.

一個隊入面5個人,唔同職,但都有-12%防技能,
都已經減晒50%防.
咁我仲要鐮刀帶50%機率 先減 - 2%能力既鐮刀做乜
貪佢 - 全能力,其他隊員安全啲?
sorry,法書啲+-能力仲好過鐮刀囉

我晒咁多錢玩鐮刀,唔通係用黎自己一個單刷?

其實好多遊戲,有啲野唔公布,係正常.
但有啲野,一定要公布.
例如依家咁.減全能力都係計入上限50%既話.
啲玩家抱住半信半疑既心態.
更加少人玩+組鐮刀.
咁你叫啲玩鐮刀既點算????

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5393 點
?_?全能力包埋血量減小10%喎
你確定係無用?
剩係天塔都係返到啦

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

真係知又煩.唔知又係煩

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
2915 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 友誼之星勳章

不公佈的原因,我怎麼覺得可以作為以後解釋的理由呢……