AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 小細細
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 雙手斧 單刷 啟源聖域(試煉) (更新完整影片)   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章

mi5842013 發表於 2015-5-8 10:40
同樣臉黑的我表示不缺小玉碎..謝謝...

主要依家太多野刷...754/貪/雷得金神點..變相一 ...

呢個禮拜都係夜晚先得閒玩
真係無咩時間
打轉754+雷同做下日任就已經差唔多要訓
不過為左櫻花樹,呢排想肝埋貪。。。
神點30w就算把啦。。。。
生產方面雖然想升,但真係哪裡來的時間
特別係料理,做一個要30s先300經
好希好希望可以改到係小屋入面做會多d經
小屋5升6又係一個地獄。。。唔通真係要抽包先有天花板。。。但我間屋行鄉村風。。。
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
折竹 發表於 2015-5-8 11:51
呢個禮拜都係夜晚先得閒玩
真係無咩時間
打轉754+雷同做下日任就已經差唔多要訓

因為小屋沒廚房...所以料理唔會有加乘的...(逃)

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

折竹 發表於 2015-5-8 11:45
咁睇泥我都係單刷唔過,火力唔夠
等洗到屬傷源神再試

談到屬傷, 我想說說關於6屬傷, 技傷, 表傷之間的取捨,
我原以為出了45%技傷巴哈會有一堆人貼單刷試煉的影片,
但到現時為止卻一個也沒有....
其實我是很想看45%風技及火技對斧輸出的影響有多大,
但可惜我沒有巴哈ACC, 所以無法發問...

原本我也以為45%技傷是很威的,
但細心想想效果未必像理想中那麼好,
就斧而言, 因為怒氣是吃表傷的, 少了24%傷是直接拉低了怒氣的輸出,
就火技45%而言, 炎斬2秒輸出1次就是說每秒只多了22.5%的威力,
而再扣除少了表傷的影響, 實際上可能只多了14.5%炎斬輸出,
但普攻, 怒氣, 其他非火屬技能輸出則會被拉低, 綜合而言DPS 有可能會下降....
當然一切要等出了洗鍊後再實測.

現初步打算會洗6屬+8%傷源神, 及火風雷技傷源神
下星期實測完再分享。

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章

小細細 發表於 2015-5-8 12:06
談到屬傷, 我想說說關於6屬傷, 技傷, 表傷之間的取捨,
我原以為出了45%技傷巴哈會有一堆人貼單刷試煉的影 ...

巴哈都有個帖討論
呢層當日我請教過一個數據家
書依家係無限吸魂時代,45暗傷比較好
斧泥講
如果火技(唔記得叫咩名)係技能迴圈中佔3分1以上
咁45技傷效益就會勝過16%傷
但如果會多用旋風斬,就表傷贏
因為係幫人問,佢只玩火斧,我就冇問45風技的比較了
期待lz的實測
畢竟數學的領域係唔受好多因素影響(笑)
至於屬傷
數據家的回答係只有遺產同秘石的情況下,屬傷源神會贏
不過lz應該已經有3套+20 85金(?)
多左屬傷源神究竟係更上一層樓,定係會因為傷害公式係相乘的緣故,反而用翻技傷/24傷會更好(5x5>4x6),我都好好奇
最後順便想請教下lz,覺得斧要唔要普攻好?

主打遊戲
幻想神域
EXP
2144 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 紅寶石勳章

哇 快出來看細細超人!!!  

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

折竹 發表於 2015-5-8 12:37
巴哈都有個帖討論
呢層當日我請教過一個數據家
書依家係無限吸魂時代,45暗傷比較好

先論斧, 因為書我不在行, 留給專家,
如果5人副本我推薦火斧用45%火技, 但前題要有好隊友, 齊各種效果,
咁火斬輸出就係最大化,
但如果係單刷, 我覺得火技45%傷未必發揮到, 因為我認為斧之所以有強大坦力同風斬有1%吸血及每秒斬3下有關系, 當單刷要維持生命風斬在所難免, 而1轉就3秒, 3秒內少了24%傷怒氣, 風斬, 連擊等等都受影響, DPS 已經被拉低....
再來就是破防, 斧其中一個優勢就係破防, 但要達到50%破防必需要轉, 一轉就會拉低DPS, 如果唔轉就少10%破防輸出....所以唔轉即使每秒多了14.5%火斬但少了10%破防, 其實際效果可能只多了1-2%....但普攻, 怒氣等輸出同時下降....或者可考慮用源神破防如海德拉,千代巴哈, 但源神破防不穩定要看機率, 而且源神易死, 而巴哈, 千代, 海德拉等源神均無破實防技, 如果少了破實防技大概是少了7-8%輸出, 所以用源神破防效益不大。

而普攻我覺得是需要的, 因為跳打火斬之所以強勁, 除了技能第一下同回斬外, 跳打中的普攻也是因素之一。

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

mi5842013 發表於 2015-5-8 11:58
因為小屋沒廚房...所以料理唔會有加乘的...(逃)

睇星界的小屋。。。真係完善好多

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

小細細 發表於 2015-5-8 12:59
先論斧, 因為書我不在行, 留給專家,
如果5人副本我推薦火屬用45%火技, 但前題要有好隊友, 齊各種效果,
...

法書我係準備洗隻普攻+15暗傷用泥同二星加樓測 (沒錢買寶珠QAQ)
組隊破防50%實滿所以都冇咩問題,
火斧都吸得翻血,我睇就一次回好多咁
至於單刷,如果係45風傷無縫旋風斬,極op
巴哈最推薦都係斧洗風技傷

純計數/實測都同真係落場打有分別,未必控制到同一個技能迴圈,技都係要應變用
諗泥諗去現時的版本,都係暗光雷屬傷+隻24傷源神性價比比較高

普攻方面,斧天生攻速2.6s,多25%都唔會好似書咁跳一下普攻兩下
其實我就係糾結緊斧留8傷定攻速
16%傷上面比較左

Ps 為一個懶人,唔係卡副都係一套裝用到尾

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

折竹 發表於 2015-5-8 13:19
法書我係準備洗隻普攻+15暗傷用泥同二星加樓測 (沒錢買寶珠QAQ)
組隊破防50%實滿所以都冇咩問題,
火斧都 ...

用橫掃跳打多25%攻速會有2下普攻, 當然呢個又係要控制回圈,
基本上係不用留攻速, 但要用無影手...

其實我係好想睇45%風技旋風斬有多OP,
但巴哈一直沒有人貼出來....
只有下星期3自已實測了......

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
娘子同牛魔王出黎睇耶穌

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

Its 發表於 2015-5-8 19:30
娘子同牛魔王出黎睇耶穌

話說呢2日唔見左IT 去左邊玩

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
小細細 發表於 2015-5-8 20:49
話說呢2日唔見左IT 去左邊玩

阿.. 比你發現左

我依排有d忙~"~

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

Its 發表於 2015-5-8 22:08
阿.. 比你發現左  

我依排有d忙~"~

忙完好返來啦

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

小細細 發表於 2015-5-8 13:59
用橫掃跳打多25%攻速會有2下普攻, 當然呢個又係要控制回圈,
基本上係不用留攻速, 但要用無影手...

風技我覺得唔會OP得去邊

但係如果用加樓羅可以加埋源神技傷    傷害就好可觀

畢竟   旋風斬基傷低     怒氣不吃風技傷加成    加大旋風斬傷害
但係減少左怒氣既傷害     
雖然輸出會多少少 但係應該無火斧咁大既傷害加成  

而係破防足既情況之下  即使唔用吸血金武   單單用蝙蝠80武都可以吸得切
(個人弓  用海德拉破防10%  暴風曲10%  毒箭3層後   唔用金武都可以吸得切)
雖然無吸得咁快 但係未至於回唔上血)
所以我覺得真係要洗  洗火技傷會>風技傷

但係風技傷就可以懶人無限轉  所以睇個人LA   

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
3285 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

mi5842013 發表於 2015-5-8 10:40
同樣臉黑的我表示不缺小玉碎..謝謝...

主要依家太多野刷...754/貪/雷得金神點..變相一 ...

刷圖神點副本團 3龍 風火42 雷 3淵 65次元
呢幾個刷都有家具,又有神點.
之後打埋決鬥者聖殿.

幻境天塔都記得要打.

神源神副啲商城既....
唔好諗會出碎就係.
以下圖片,由公會一眾女會員提供:

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

孤單心事 發表於 2015-5-9 10:40
風技我覺得唔會OP得去邊

但係如果用加樓羅可以加埋源神技傷    傷害就好可觀

風技我都有同感, 我覺得係一定有提升但就唔會好OP, 要等下星期實測再看。

如果火技45%加上8%傷,
火斬CD2秒, 平均每秒多22.5%火技輸出
但少了16%傷, 會少了約5%輸出, 所以火斬每秒只多了17.5%輸出
假切完全唔用旋風斬, 少10%破防(破防上限為50%) 即少約13%輸出, 扣減後火斬多了4.5%輸出
如果用海德拉破防, 就會沒有扣實防技, 以源神80LV計約少8%輸出, 扣減後火斬多了9.5%輸出
但其他技能包括怒氣, 普攻均全線下降5%輸出, 所以45%火技未必如預期理想。

或者到時會考慮轉15%火技+24%傷害, 等洗鍊出左再實測看看。

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

小細細 發表於 2015-5-9 13:01
風技我都有同感, 我覺得係一定有提升但就唔會好OP, 要等下星期實測再看。

如果火技45%加上8%傷,

頂裝斧大概1870=1%左右吧
45火技+8%傷      1870*16=29920   約3萬表傷
佔原表傷大概5~6%         
而火技增加既火屬技能輸出大概40%   2秒cd黎講 平均每秒增加20%輸出  
扣掉普攻同怒氣既減少    輸出增傷最少都有10%
而實際上你會用到旋風斬  所以3秒+1秒火斬  =4秒先會用1次火斬
實際增傷大約都只有5%輸出左右

而15%火技+24%傷
就傷害維持  而火屬技能增傷15%
每秒平均增加7.5%傷害

基本上  如果唔需要用到旋風斬吸血     有補師情況下  全力輸出  
45%火技係完勝     而單刷黎講  洗火技就15%火+24表傷贏
(以上係巴哈測試得出黎既結果,有錯請紏正)

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

孤單心事 發表於 2015-5-9 14:26
頂裝斧大概1870=1%左右吧
45火技+8%傷      1870*16=29920   約3萬表傷
佔原表傷大概5~6%         

正確, 就係咁啦

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

小細細 發表於 2015-5-9 14:32
正確, 就係咁啦

好似弓呢d咁既懶人職

45光+15暗      /45暗+15光
反正無普攻  點都贏.....再者加上普攻 輸出增加都比原來至少有25%以上增長

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

孤單心事 發表於 2015-5-9 14:35
好似弓呢d咁既懶人職

45光+15暗      /45暗+15光

我岩岩手快快回快左, 冇考慮到3秒入邊風斬同怒氣都會降低輸出, 所以實際上整體輸出未必有提升5%

而單刷15%+24%傷應該係比較好, 5人組隊就45%火技+8%傷較好。
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿