AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 8024|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] [官方請進] 希望官方提升稀有道具的出寶率   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

樓主
我希望官方提高一下出寶率,
港服跟台服出寶率一樣係唔合理,
因為台服玩家係港服數倍以上,
所以台服出寶率低, 因為人數多, 仍然可以維持稀有道具穩定供應,
而部份寶物, 例如設計圖, 玩家只學習一次就足夠, 所以價格穩定。
港服現在玩家已經少了很多, 當中仍有很多人未學習80圖,
而80圖等希有道具產出數量極少, 引至玩家爭相用高價搶購...
高價搶購帶來的後果是金大量流入, 系統無法消化市場上流通金量, 造成金價大幅貶值, 而一般非課金自然難以生存, 最後就唔玩, 人流就會持續減少形成惡性循環....
希望官方可以用港服實質人數來制定出寶率, 以維持市場上穩定供應。
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
支持...依家D配方咁貴...真係買左都無晒錢整囉...

主打遊戲
幻想神域
EXP
1390 點
除左配方,官方活動的掉寶率比見鬼更難.像上次領的新居包,每天開晒8隻人去拎都唔中,限時活動居然set到咁難中.
另外而家進行緊既傢俱設計圖及材料掉寶提升亦一樣.每天開2隻人全清都打唔到一張設計圖或材料.每天開7隻人玩決鬥者聖殿都未中過傢俱盒.
我只係想佈置下自己間屋都難過中六合彩,莫講話會影響打副既配方.
仲有80材料為何掉落率都如此困難,防具5件5星要1440粒時間蟲絲,我可以大膽講成個服無人有能力唔去收而靠自己打返來.

主打遊戲
幻想神域
EXP
967 點
由80圖出左到E家咁耐我只係出過2次飾圖左右,防具就1次都冇
我都算係毒個D人,1日2次全清,D防具配方影都冇個
真心希望官方提高掉寶率

七級帝王會員

Happy Sugar Life

EXP
4427 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

係就最好
不過要整既裝都整晒
我d錢呀...

ChLiu  簽名,上一句同下一句去咗邊?  發表於 2015-5-18 20:18:53
折竹  點讚簽名  發表於 2015-5-18 20:07:21

Just M...

J̱̰̺͍͈̬̉̍̈̒̉͗ͅu͔̬̬ͭͪ̇̽̓̊̆͊s̯̬̞̄͐͒ͧ͊ͪt̝̟̯͔̃̾̋̒ͥ͗ͤ̃ͣ ̰̬̝̫͊̎̅̂ͥ̾̓M̬̭̪̲̰͙͉͋ͧͬ́̔̌͊̅̊o͓͖͉ͬ͑ͦͫ̀͌ͬͅn̖̼̺̪̺̫̤̈̄͛̎͛i̥͚͌̌ͧ̂̍͊͆͂k̞̥̟̣̒̆͋ͧ͊͗̚a͕̙̭̙͒̊ͧ!̟̬̟̯̤̳̩̳́ͣͤ

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

唔買幣都唔知點合裝

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

Eva 發表於 2015-5-18 17:00
係就最好
不過要整既裝都整晒
我d錢呀...

而家改出寶率係一定會有人覺得唔公平, 因為已經有一部份人齊裝,  
但係凡事2睇,
而家玩GA人剩返幾多, 大家心中有數,
現在出寶率係低得嚇人, 所以好多物品都被抄起,
因為供應遠遠不及需求....
而家情況係, 系統無法回收市面上大量金,
因而造成通脹, 一般非課金玩家難以生存所以唔玩,
就連普通貨金玩家都因幣值貶值太快頂唔順....
人流持續減少, 道具變得更稀有, 價格變更貴, 再推高通脹形成惡性循環.....

希望官方能提升稀有道具出寶率及 制定有效的回收遊戲幣機制

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

除左80圖難出,天塔同異界3龍金裝都難出到喊

其實80材料都好難出,唔收根本整唔到裝

重有G幣係好難儲
1日打副50g根本係唔夠用

因為外掛問題令大量金幣流入市場

一些買金的人會愈來愈有錢,相反唔買金的人係不變

依家整裝又要錢,收材料又要錢,收圖又要錢

前者就可以擁有相對ga錢支付,咁後者何來有錢,
有錢人愈有錢;無錢人愈無錢

造成窮人會收唔到稀有物品等

因為稀有品被抄高,有錢人用高價收購

無錢人根本難以生存

官方又沒有一些有效回收g幣方法

人流只會愈來愈少,請官方重視

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章

小細細 發表於 2015-5-18 18:36
而家改出寶率係一定會有人覺得唔公平, 因為已經有一部份人齊裝,  
但係凡事2睇,
而家玩GA人剩返幾多, 大 ...

身為一個普通課金玩家真係好同意
如果唔係人流太少,天圖應該頂籠同以前的狙擊差唔多價
今次練金都反映到人少左好多,時水同黑白染的價格持續高企……

七級帝王會員

EXP
4427 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

小細細 發表於 2015-5-18 18:36
但係凡事2睇,
而家玩GA人剩返幾多, 大 ...

其實我又無咩所謂 3張圖有兩張自己跌自己開

至於「有效的回收遊戲幣機制」就有保留
圖價下跌>出圖賺既錢少左>因為回收金幣機制導致玩家更少錢
的確玩家有其他地方賺錢既 而且出圖率上升 放多幾張都填得番 不過會唔會變左逼人打多D副?
原本公會頻某幾個幾日出一次圖既 小X桃 雙X 到時我驚忍唔住BLOCK左佢地
好似係咁…阿?

Just M...

J̱̰̺͍͈̬̉̍̈̒̉͗ͅu͔̬̬ͭͪ̇̽̓̊̆͊s̯̬̞̄͐͒ͧ͊ͪt̝̟̯͔̃̾̋̒ͥ͗ͤ̃ͣ ̰̬̝̫͊̎̅̂ͥ̾̓M̬̭̪̲̰͙͉͋ͧͬ́̔̌͊̅̊o͓͖͉ͬ͑ͦͫ̀͌ͬͅn̖̼̺̪̺̫̤̈̄͛̎͛i̥͚͌̌ͧ̂̍͊͆͂k̞̥̟̣̒̆͋ͧ͊͗̚a͕̙̭̙͒̊ͧ!̟̬̟̯̤̳̩̳́ͣͤ

EXP
4532 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

啲料勁難出.

活動禮盒又難出.

真係官迫民人買金/棄坑

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

Eva 發表於 2015-5-18 20:28
其實我又無咩所謂 3張圖有兩張自己跌自己開

至於「有效的回收遊戲幣機制」就有保留

有效回收機制我係叫官方自已去諗...
唔係我提供果D...
或者你會覺得易左出寶, 寶會變平, 咁搵到金就會減少,
但係你試想想, 如果通脹咁落去, 你手上金真係有意義同價值?
回想1個月前點品1:5 而家係1:8甚至更高,
而家少人玩到1個程度係根本收唔到野,
咁點解唔提高掉寶率, 等大家都易D打到想要GA野?
坦白講, 以而家港服咁GA人數去SET一個咁低掉寶率, 根本係膠。

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
127 點
突然間我發覺樓上各位好清醒,終於察覺都遊戲生態問題,就係通脹,係咪用晒D金(10萬一隻巴哈騎寵),無晒錢用,所以出貼諗住叫官方出手,人性本自私。

七級帝王會員

EXP
4427 點

小細細 發表於 2015-5-18 21:22
有效回收機制我係叫官方自已去諗...
唔係我提供果D...
或者你會覺得易左出寶, 寶會變平, 咁搵到金就會減少 ...

咁易出左 出多幾件既錢其實都差唔多
個問題係會唔會變左逼人打副?
每日4場全清?
不過物價下跌左其實又唔洗要咁多錢 最好跌番去以前兩三千一件橙時就最好啦

再講 果D回收機制應該係全世界硬食(好似係) 以前70橙製作費(?)
我賺既錢少左 比NPC回收既錢又要多左?

不過個機制目前只係得個名 冇詳細其實都好難拗
但係我就覺得要出既話應該就會變左全世界硬食
又唔係個個都幾萬G比你回收架嘛

出寶率果到我同意 不過回收機制就算啦
一黎麻煩 二黎整爛左又係全世界一齊黑仔

Just M...

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

青頭文 發表於 2015-5-18 21:25
突然間我發覺樓上各位好清醒,終於察覺都遊戲生態問題,就係通脹,係咪用晒D金(10萬一隻巴哈騎寵),無晒 ...

反問一句,
如果你係賣家, 你會賣幾多金?
1千金, 2千金, 3千金?
係GA你通知聲我, 我幫你買左佢,
你要知道, 我而家討論緊GA係隻GAME本身出寶率偏低, 而拉高左通脹,
並唔係點品價格,
基本上點品價格係同HKD成掛勾,
金只係一個媒介,
如果金係值錢, 需要動用到10萬金?
當人地賣點係1:10果陣 你又會唔會走去賣1:5?

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

Eva 發表於 2015-5-18 21:29
咁易出左 出多幾件既錢其實都差唔多
個問題係會唔會變左逼人打副?
每日4場全清?

其實我都有諗過點去回收先最好,
但諗唔到, 呢樣交俾官方啦,
但係而家個掉寶率, 只會令到仲有玩緊GA玩家帶來更多不便

七級帝王會員

EXP
4427 點

小細細 發表於 2015-5-18 21:42
其實我都有諗過點去回收先最好,
但諗唔到, 呢樣交俾官方啦,
但係而家個掉寶率, 只會令到仲有玩緊GA玩家 ...

我唔覺得官方會諗到一個好既機制出黎

Just M...

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
127 點
小細細 發表於 2015-5-18 21:36
反問一句,
如果你係賣家, 你會賣幾多金?
1千金, 2千金, 3千金?

我係輕課金玩家唔買唔賣金既,每次見到你地大額交易,抹殺左我辛辛苦苦賺返黎既錢,諗住刷夠幾千夠買配方,就係你地搶到咁貴,仲點玩,人少左,虛擬物品價格貴左,對你地有影響咩,你地唔是好大聲咁話入點換金囉,巧威威架,仲乜出埋D咁貼,幾時變心咁關心非課金/輕課金人仕?

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
127 點
現實唔是有班傻人同班炒家,樓價會升到到咁癲?遊戲唔係有班炒家+大孖沙,虛擬物價格會咁高?就係班大戶,令人有種錯覺,有80配方=發達,一切都係你地做成。

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
127 點
一出新鍊金,有幾多人會認真去碰運氣,一黎即刻出世頻$2500HKD收,咁有錢咪自己鍊囉,$2500唔夠,咪入夠25000囉,咁樣益外人,遊戲代理唔使賺。
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿