AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 8053|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] [官方請進] 希望官方提升稀有道具的出寶率   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

樓主
我希望官方提高一下出寶率,
港服跟台服出寶率一樣係唔合理,
因為台服玩家係港服數倍以上,
所以台服出寶率低, 因為人數多, 仍然可以維持稀有道具穩定供應,
而部份寶物, 例如設計圖, 玩家只學習一次就足夠, 所以價格穩定。
港服現在玩家已經少了很多, 當中仍有很多人未學習80圖,
而80圖等希有道具產出數量極少, 引至玩家爭相用高價搶購...
高價搶購帶來的後果是金大量流入, 系統無法消化市場上流通金量, 造成金價大幅貶值, 而一般非課金自然難以生存, 最後就唔玩, 人流就會持續減少形成惡性循環....
希望官方可以用港服實質人數來制定出寶率, 以維持市場上穩定供應。
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
1390 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
收藏冊有加成只會令隻game死得仲快.
將有課金同無課金既距離拉得越遠,隻game只會仲快玩完.一隻game其實無課金玩家人口係佔最多,當呢班無課金人仕生存唔到離開隻game,你就會發現原來得返班有課金人仕單刷副本了.
當然有課金人仕亦係好重要,佢地先係真正老細.收藏冊有加成令佢地更加勁,到時就會話副本太易打要求改勁,無課金肯本打唔到唯有離開.

七級帝王會員

Happy Sugar Life

EXP
4427 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

行少 發表於 2015-5-19 15:31
呢隻GAME,根本課唔課金,都唔見得好大分別,
課金係時裝多D,配裝可以無咁深思熟慮,因為可以咩裝都整,咩裝都沖 ...

原本無收藏冊果陣某D人咪又係件件都有
某D人咪又係差唔多件件齊
出左之後 D人為左個成加成率
件件都收 乜價都推高晒
逼死D無課玩家? 要草到幾時先收到一件?
仲要合埋金時喎

再勁D既源神章我唔評論

Just M...

J̱̰̺͍͈̬̉̍̈̒̉͗ͅu͔̬̬ͭͪ̇̽̓̊̆͊s̯̬̞̄͐͒ͧ͊ͪt̝̟̯͔̃̾̋̒ͥ͗ͤ̃ͣ ̰̬̝̫͊̎̅̂ͥ̾̓M̬̭̪̲̰͙͉͋ͧͬ́̔̌͊̅̊o͓͖͉ͬ͑ͦͫ̀͌ͬͅn̖̼̺̪̺̫̤̈̄͛̎͛i̥͚͌̌ͧ̂̍͊͆͂k̞̥̟̣̒̆͋ͧ͊͗̚a͕̙̭̙͒̊ͧ!̟̬̟̯̤̳̩̳́ͣͤ

主打遊戲
幻想神域
EXP
205 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

其實掉寶率呢家野.. 你回報左..佢都只係會同你講..會跟進..
之後都係冇左件事...

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

米米 發表於 2015-5-20 13:29
即係話同港服代理講係冇用......-X-
更何況台服本身的玩家講N次, 原廠也不會理會....

代理只係一個溝通橋樑,
所以第一步係要回報左先,
另外我要求佢修改係港服出寶率,
唔係台服出寶率, 所以係唔關台服事,
另外你見港服時不時都推出提高掉寶率活動,
就証明代理其實係可以調較掉寶率。
如果連試都唔試咁又點會有改變?

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章

小細細 發表於 2015-5-20 13:27
我玩緊港服, 唔係台服, 而且冇台服會員帳號, 即使回報都不會受理。所以第一步要俾代理知道情況, 再由代理 ...

即係話同港服代理講係冇用......-X-
更何況台服本身的玩家講N次, 原廠也不會理會....

所以都係哂氣-0-

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

米米 發表於 2015-5-20 12:11
其實代理係無權力去改..去做..
就算佢地收到你地意見, 覺得好岩, 應該要去改, 但佢只能夠反映俾原廠知"我想 ...

我玩緊港服, 唔係台服, 而且冇台服會員帳號, 即使回報都不會受理。所以第一步要俾代理知道情況, 再由代理回報。

主打遊戲
幻想神域
EXP
595 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

这是一个看脸的游戏❀(๑╯◡╰๑)❀

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章

行少 發表於 2015-5-20 12:00
金時用意,我認為係必須拉開課金同唔課金既合理差距,等同我建議收藏冊應該要有加成
唔係佢出黎做咩,有咩用
...

收藏冊感覺好似幫人慳背包咁=A=

同意有加成, 如果唔係收黎做咩=~=

主打遊戲
幻想神域
EXP
804 點

其實代理係無權力去改..去做..
就算佢地收到你地意見, 覺得好岩, 應該要去改, 但佢只能夠反映俾原廠知"我想改"

所以同台灣果邊講先岩=~=
代理最多可以封號封工作室架JA

主打遊戲
幻想神域
EXP
283 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

金時用意,我認為係必須拉開課金同唔課金既合理差距,等同我建議收藏冊應該要有加成
唔係佢出黎做咩,有咩用
樣樣100%又如何~?

主打遊戲
幻想神域
EXP
1102 點
其實商家主要收入,應該係商城果d強化卷之類。
玩家要強化裝備,一定買一大堆強化卷去用。
所以官方克扣起d裝備圖紙,其實無乜意思。
祇會牽起炒風,更會帶多d生意比金商。
都唔明點解要刻意為難玩家,但又對自己毫無好處。

莫非官方將來.... 打算連果d裝備圖紙,都用扭蛋去包裝,放商城賣錢?

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

小細細 發表於 2015-5-19 18:18
基本上認同,
但係點解金時有助回收遊戲幣?

你諗到ga野代理點會諗唔到
只係佢唔做野姐
依家問題係:掉寶率低,令稀有品被高價搶購
佢唔出手我地都冇計

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

行少 發表於 2015-5-19 15:31
課金係時裝多D,配裝可以無咁深思熟慮,因為可以咩裝都整,咩裝都沖 ...

基本上認同,
但係點解金時有助回收遊戲幣?

主打遊戲
幻想神域
EXP
283 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

課金係時裝多D,配裝可以無咁深思熟慮,因為可以咩裝都整,咩裝都沖+20 5星
我開SER第一日玩到而家,見唔少無課,輕課既玩家可以PVE/PVP好強大

我同意橙裝圖呢D,掉寶率應該提高D,畢竟刷副本打寶升LV,係一隻GAME既基本
不過我個人認為亦都應該真真正正出返D極稀有,能力比一般裝明顯強大既"寶",係真正既"寶",去提高競爭同打寶意慾

而家根本課唔課金都一樣~
最好商城收藏冊,有達成%加成,每10%達成率就多一層加成
照顧普通玩家係合理
但我個人認為課金玩家既權益都應該要同付出成正比

回收遊戲幣好易~出金時,2-3件同款橙時合成一件金時~外觀特效強,加既屬性雙倍
再出200萬以上源神分既紋章引人洗,自然回收到金

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

rho 發表於 2015-5-19 14:10
其實通脹既原因單純只係有大量外掛番黎既金流入, 回收速度追唔上外掛產金速度, 市場上金既流通量大左, D野 ...

其實防外掛講左好耐, 但係成效係一般,
本來台服上年年尾係有個活動回收金, 但港服CUT左, 我都唔明點解要CUT...
其實你講得岩想真正個物價回落, 係想方法回收市面上流通金,
但係要做到呢一點其實唔易。
正如你所講, 現在市場金流入量同外掛係有關系, 但係如出寶率唔係太低, 好多野係唔需要用高價去投, 而用高價去投等於加速金流入市場量...然後又循環..

主打遊戲
幻想神域
EXP
2144 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 紅寶石勳章

裝備哥D都算啦, 休閒系統D設計圖/百寶袋都難出到死, 真係想問官方知唔知休閒2個字既定義係咩...

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
59 點
其實通脹既原因單純只係有大量外掛番黎既金流入, 回收速度追唔上外掛產金速度, 市場上金既流通量大左, D野自然就貴, 同出寶率真係冇咩關係.

就算台服人多, 寶物出得多, 但係需求量自然都多, 呢種供求關係同港服其實冇咩分別. 最大分別係台服防外掛做得好, 玩家產金同回收速度攞到個平衡. 咁樣就算有樣野幾咁稀有, 玩家手上都唔會有大量既金去炒, 所以物價先會比港服低.

官方應該做既係先學下人地點防外掛, 再推出一D同台服唔同既活動去回收番D過剩既金.

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

究竟係代理錯定係原廠錯
一次又一次ga失誤/出錯/所謂優化
設計方向錯

如果唔係掉寶低,D人邊有得抄
如果唔係80~85裝出到咁垃圾,D人邊會只收天譴
唔係出左問題唔處理,邊會到依定問題多多

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1287 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章

我大至上都有睇到你地講乜~!!

但版主 一隻字都唔見...可以唔洗再討論了
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿