AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3311|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

[官方] 有關最近的斷線及Lag機的問題事宜(6/17)   [複製鏈接]

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5029 點

在線勳章 發帖王勳章 試帖勳章

樓主
最近的斷線及Lag機的問題,官方於收到玩家的回報後,已經積極地跟進,而我們最新收到的報告,於昨天 (6/16 )的晚上 22:00 時,有出現比較大規模的斷線情況,官方針對有關時段進行了比較深入的檢查,目前官方確定伺服機的狀態沒有異常,並不是導致最近Lag機及斷線的問題成因。

至於網路上方面,官方觀察到有部份ISP的網路品質在最近有不穩定的情況,如玩家住後再遇上有關情況,建議先向閣下的ISP(網路供應商)查詢。

亦可以在出現有關lag機及斷線的問題時,可在電腦進行 ip ping 及 ip tracert 的程序。

在以下位置輸入「cmd」(win7) 後按 Enter...

ip ping "113.10.182.171"

tracert test "113.10.182.175"

如果有進行上述的 ip ping tracert test 程序,請幫忙提供有關圖片給我方了解,並提供有關的 時間閣下使用的 ISP(網路供應商) ,也請幫忙說明有關時間在遊戲出,出現問題的情況,這能有效讓官方更了解該次問題的成因,在此感謝各玩家的幫忙!
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
15 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
之前就話HKBN斷姐
琴晚斷哂咁濟都可以話"目前官方確定伺服機的狀態沒有異常"

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5029 點

在線勳章 發帖王勳章 試帖勳章

invince 發表於 2015-6-17 16:29
之前就話HKBN斷姐
琴晚斷哂咁濟都可以話"目前官方確定伺服機的狀態沒有異常" ...

根據紀錄,昨天的斷線,雖然是有較多的玩家出現線的情況,但並不是所有玩家皆出現斷線,加上在今天的進一步調查後,得知並非伺服器的機件問題而導致,也沒有"死Ser"的報告及紀錄,而是網絡上的問題而導致。

主打遊戲
幻想神域
EXP
399 點
invince 發表於 2015-6-17 16:29
之前就話HKBN斷姐
琴晚斷哂咁濟都可以話"目前官方確定伺服機的狀態沒有異常" ...

議事論事...如果真係死ser....咁個分流會變灰色架wo-.-.....
同埋會出現(停機)的字眼-_-....咁琴日又真係唔係咁...咁gm話伺服機的狀態沒有異常...又錯唔哂wo~

btw~反正有星界cb...咁玩住果邊先(笑)

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

咁點解釋為何只有FFO斷線而其他線上遊戲沒有斷的問題

如果係關網路問題,咁又點解昨晚可以上到AGAMES討論區?

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

官方版大,
電腦野我唔在行,
但係我玩咁耐, 從未試過咁斷法,
尋日斷時間係10點左右, 並岩又係幻境時間,
迫住我要斷完又要上, 上完又斷, 十幾次, 幻境最後得返好少人入場, 幸好勉強過到.
老實講你同我講係ISP供應商問題係好難信,
因為我入SER果陣係6條線全藍, 可想而知有幾多人斷左, 唔係單獨個案,
而咁多人唔會用晒PCCW, 換句話講係連同其他ISP 供應商一齊出問題...

尋晚我真係CUT到燥底....
官方作唔作出補償, 係我角度係冇咩所為,
但唔該, 真係唔該, 確保伺服器穩定,
我唔希望再有類似事件發生。

主打遊戲
幻想神域
EXP
399 點
叛逆小方 發表於 2015-6-17 16:59
咁點解釋為何只有FFO斷線而其他線上遊戲沒有斷的問題

如果係關網路問題,咁又點解昨晚可以上到AGAMES討論區 ...

其實狩龍都有問題  但同為Alta遊戲...gm係咪應該更加了解下?

不過話時話...你用睇網頁同玩mmo黎做對比...真係幾引人笑...你唔係以為...你上網睇到yahoo..上到fb打到個卡....上到網dl到av...就代表mmo唔會斷線同唔會lag機咁有趣丫ma?

btw...琴日我有玩ps3既gundam時...連線都變左黃色(即係上網品質唔好)...平時都係藍色(良好)...我用hkbn

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

Asaki 發表於 2015-6-17 17:59
其實狩龍都有問題  但同為Alta遊戲...gm係咪應該更加了解下?

不過話時話...你用睇網頁同玩mmo黎 ...

如果線路有問題,你上網去邊都係有問題

MMO會LAG機會連唔到,網頁就唔可以有無法顯示或線路有問題?

其他線上遊戲(ONLINE)都冇LAG機冇彈,就係FFO彈,佢話ISP有問題,我真係唔信

主打遊戲
幻想神域
EXP
1101 點

家中經常同時有數個線上遊戲在運行,當然全都祇倚靠同一條寬頻線。
如果幻想神域次次斷線的時候,其他公司的遊戲總是無事,完全正常無彈
而次次都祇係幻想神域有事,咁大家認為,邊個有問題。如果係使用中ISP有問題,其他玩緊的遊戲,應該都有事,但次次都係幻想神域....

主打遊戲
幻想神域
EXP
399 點
叛逆小方 發表於 2015-6-17 18:11
如果線路有問題,你上網去邊都係有問題

MMO會LAG機會連唔到,網頁就唔可以有無法顯示或線路有問題?

mmo係每一秒都需要接收同上傳封包~你上個網需要做到呢d野咩?
需要既頻寬都唔一樣...我打個比喻....56k都上到網...但玩mmo好難可以好順暢~~我唔係話ser一定冇問題~~~只係話你用埋上網黎做對比有問題ja~~

ot一下~~~你仲有玩咩game?

主打遊戲
幻想神域
EXP
10084 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章

小細細 發表於 2015-6-17 19:56
官方版大,
電腦野我唔在行,
但係我玩咁耐, 從未試過咁斷法,

補償事小, 如果日後再出現大規模斷線  又再補償,咁只不過係換湯不換藥姐
同意小細細講法:
老老實實Gm應該認真調查 究竟係供應商嘅服務器有咩問題造成呢個狀況。

再者。。本人小補充。。。
我用緊澳洲Telstra網絡係咁斷線。。
跟住轉用手機Vodafone手機流量玩都係一樣斷。。
呢度都已經兩個唔同ISP啦,
斷估都冇可能係我網絡供應商同時出問題 玩唔到FFO掛?

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

Asaki 發表於 2015-6-17 18:52
mmo係每一秒都需要接收同上傳封包~你上個網需要做到呢d野咩?
需要既頻寬都唔一樣...我打個比喻....56k都上 ...

每轉一個頁面都要入載
條線係上唔到就係上唔到,冇理由MMO會係咁彈,而網頁就連一刻都冇延遲冇LAG

K唔夠上網都係LAG

主打遊戲
幻想神域
EXP
350 點

遊戲狂熱勳章 友誼之星勳章 在線勳章 試帖勳章 用戶勳章 儲蓄勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章

= = 我彈到入左去甘樣

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
59 點
咁多個唔同ISP連過去都有問題的話,
如果唔係SERVER既問題就實係官方條New World Broadband / network equipment(modem/router/firewall) 出事...
先搵New World D人去check下仲實際啦

利申:有做開network troubleshooting既IT人

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

雖然我認澳門呢邊網真係廢d. 不過我唔覺得今次係網絡公司問題