AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 6223|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

太多疑惑了,還請哥斯拉解答!! [複製鏈接]

EXP
264 點
樓主
http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=32681&extra=page%3D1

就以上呢一個標題不夠清晰﹑不夠明確的post,我想請問lamxdxd副版是以什麼準則去

釐定會員離題與否?

而我也就此post有會員提及樓主某一d野為大前題之下,做出理性的討論,難道這樣的回

覆也是離題?見討論激烈,還有其他會員就此post叫樓主企出黎交待成件事,此舉又被你

lamxdxd副版視為離題論而被扣分!

由此可見lamxdxd副版完全是無一個準則,而是靠自己主觀意見去做出判斷咁啵!!(即你話

岩就岩,你話錯就係錯!)

再者我要投訴你扣分不公平,你做得副版就第一個不守版規,不按版規做事!版規已標到

明,但你執行版規時候就亂咁來,扣分時就扣d唔扣d!既然如此,版規是否形同虛設?版

規相對來講只是一個擺設,一種裝飾品而已!?被會員睇完就算,不必理會版規條約,因

為最終決策權係版主度,版主執行版務時可隨心所欲,而會員們就只可眼白白睇住,任

由版主宰割!!

最後我想表明一點,法律底下人人平等!!相信論壇也理當如此!!不規則亂,呢個如此淺白

的道理唔會有人唔明解呱!?

本人就此請lamxdxd副版就扣分禁言事件比會員一個明確交待!!

懇請哥斯拉還回一個公道比會員們!!

謝謝!!!

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
6727 點
謝謝你的帖子,我會叫lam再從新檢查一次帖子。

to lam:

依以下標準來判定是否離題,

由於帖子是曾經是非主流團友寫比非主流團高層表達不滿,

所有回帖內容只要有提及非主流團友或非主流發生過之事件都不算離題,或談論非主流有關事項都不計離題。

人生攻擊/粗口或同音字要扣分。

由警告帖後的離題帖子就扣分,編輯警告帖之前的帖子就不扣分。

如發現不是離題的帖子又扣了分和警告的,請撤銷所扣之分數和警告。

to 樓主:

lam是副版,因經驗不足為大家做成的不便,我向大家道歉,希望大家比機會lam學習如果做版主,多謝大家。

世事豈能盡如人意,但求無愧於心。

EXP
1014 點

回覆 2樓 godzilla 的帖子

哥c拉"

我地都是人,都知人會錯

但lam副版就唔是囉,

之前她也是曙光版主,

但之前仲好過現在!

道歉都唔是你道歉啦,

機會我地一定會比,但問題是人會唔會睇上眼,

希望哥c拉可以留意一下之前同現在lam的不同的地方
以上只是希望姐,我都明白哥c拉你好多野做,但請你留意下,

多謝!!

ps

:to 樓主:lam是副版,因經驗不足為大家做成的不便,我向大家道歉,希望大家比機會lam學習如果做版主,多謝大家。

打錯字A_A
比機會lam學習如果做版主
是如何^^
君與我,當年亦情真。
小軒窗下,竹影夢裡,嫣然倚翠門。
奈何一心雄國志,縱紅唇烈焰,
傷若翰海,歎情存幾分?
驀回首,遇故人,驚斷魂。
問前塵何去,來生怎續,
不信春去便無痕。惟願人間無恨,
執子之手,共度晨昏。

EXP
264 點
原帖由 godzilla 於 19-6-2009 12:49 發表
謝謝你的帖子,我會叫lam再從新檢查一次帖子。

to lam:

依以下標準來判定是否離題,

由於帖子是曾經是非主流團友寫比非主流團高層表達不滿,

所有回帖內容只要有提及非主流團友或非主流發生過之事件都不算離題,或談論非 ...

請哥斯拉想問題全面小小,唔該!!

就尊駕以上的回覆請問個post標題是什麼?個標題只是[非主流高層請注意!!] 但是注意d乜先?

佢冇標到明啵,又何來說什麼對非主流高層表示不滿呢?(咁樣既POST標題是否清晰?俾到人

感覺只是模稜兩可ja)

再者,請注意何謂由一個問題而引導出來的連鎖效果。有時的問題請不要只看表面,要深入

去理解,冇一個引子做為大前題之下,就不會出現之後問題的存在!!

就以上你所做出關於回覆扣分問題,你話要依照編輯警告前後而去定扣分與否。對此我十分之

不同意!何解我咁講?你以如此去定規則即是表明規版已名存實亡,造就左論壇之後更加多的弊

端症結所在!!(就好似某兩人同樣是殺人犯咁,第一名殺人犯就殺人在先,但警察只是對該名殺

人犯做出警告,叫此名殺人犯以後不要再殺人了事。而第二名殺人犯就以同一罪名殺左人,只

是第二名殺人犯犯案在後,但第二名殺人犯就因同第一名殺人犯犯左同樣的罪行而要得到應有

的懲罰)請問哥斯拉就同樣道理,平等權何在?公理又何在?

在此還請哥斯拉不要迴避全面地回答我問題!

謝!!

EXP
6727 點
樓主標題寫非主流高層請注意,已好明顯係想非主流高層入去睇個帖,我諗如果連非主流高層都唔明佢個帖想講咩先可以話表題唔清晰,佢開帖唔係招其他人為佢評理,而係對非主流人表達佢所想表達之訊息,佢寫比非主流高層睇,而非主流高層又無話睇唔明,咁表題何來不清晰?

請問你是否非主流其中一位高層呢?

吹水區已改為不計分區,所以有些離題不嚴重問題可以寬鬆處理,見可見每個離題帖版主都已編輯警告唔好離題,但似乎開始不受控,沒有人理會版主之請勿離題警告,所以版主下最後通知,表明再犯就扣分,以便控制失控場面,這點我覺得lam做得對,沒有違反版主手則,亦依足指引辦事。

之前吹水區是計分區,所以離題必扣分,但當不計分後,離題已得寬鬆處理,這點是得到管理員指示辦理,為令討論得到和平氣氛,所以離題會先警告才扣分,寫明會扣分都繼續犯就係會員不守規,當然版主就要扣分啦,我唔覺得版規有甚麼問題。

我已為這投訴作出解答和回應,版主亦會跟指引再檢查是否有扣分出錯,如發現lam再處理後有那個帖子不應該算離題者請連同帖子link再發帖投訴,如對我解釋或處理有投訴請直接向管理員作出投訴。

謝謝各位。

EXP
6727 點
就今次事件,我會幫lam再度培訓下,等佢在處理版務會更成熟一點,如是次事件對各位做成不便,敬請見諒,我會同佢開會檢查下,已撤銷的分數和警告lam已處理好,謝謝。

EXP
468 點
原帖由 godzilla 於 2009-6-19 14:42 發表
樓主標題寫非主流高層請注意,已好明顯係想非主流高層入去睇個帖,我諗如果連非主流高層都唔明佢個帖想講咩先可以話表題唔清晰,佢開帖唔係招其他人為佢評理,而係對非主流人表達佢所想表達之訊息,佢寫比非主流高層睇,而非主流 ...

講咁大篇野都仲係係度逃避問題冇答到人地個問題

EXP
264 點
原帖由 godzilla 於 19-6-2009 14:42 發表
樓主標題寫非主流高層請注意,已好明顯係想非主流高層入去睇個帖,我諗如果連非主流高層都唔明佢個帖想講咩先可以話表題唔清晰,佢開帖唔係招其他人為佢評理,而係對非主流人表達佢所想表達之訊息,佢寫比非主流高層睇,而非主流 ...

哥斯拉,我現在講緊的是個post標題不清晰!你同我講咩post討論既內容呀!?仲有開此post樓主何時有注

明,佢開此post只是開比非主流高層睇呀?

請問你是非主流其中一位高層呢?
              ↑
就哥斯拉你呢句說話想暗示我d咩先?我現時可好肯定的回答你,我並不是非主高層,現時也不屬

非主流團員之一,咁又如何?是否我不屬非主高層就無權瀏覽此post,不可在此post發表言論?既

然樓主在該論壇開得帖,而我又是該論壇合法注冊會員之一,我是否有權去瀏覽論壇帖,發表論

言呀!?就你以上呢句說話如此一問是否歧視﹑侵犯緊我論壇會權之意!?

你話吹水區是比會員以吹水之用,又不計分,又為何要扣分?(是否某位老板請個工人回來,無薪不

但只,該名工人做錯左事,而該老板就要換返轉要求此工人做出賠償?)

既然個post已在不受控情況底下,一早就理應關帖處理。你都識話每個離題帖版主都已編輯警告

la,但就本人在該帖作出左最後個回覆時,都未曾見到過lamxdxd副版有在我之前的回覆度做出一

個什麼關於警告編輯之類既野啵。lamxdxd副版下最後編輯警告是在該帖某位會員回覆度而下達

的。而不是另作出警告,我就呢個問題唔明lamxdxd副版主是最後警告緊該名會員定係警告緊所

有會員啵。(好唔清晰囉)

EXP
6727 點
因為你說標題不清晰,但明顯帖子係要求非主流高層睇,而非主流高層又無話唔清楚個帖講咩,我無話其他人唔可以瀏覽,請勿斷章取義可以嗎?咁非主流高層睇得明個帖,帖子標題唔清晰就唔成立啦。

我最後回這個帖,我已盡力解釋和已叫lam更進所有被扣分帖子,如果你們都仍然有不滿,請到管理員直接投訴,我已通知管理員瀏覽帖子。

p.s管理局放大假,6月29日才回來,謝謝各位,不便之處敬請見諒。

EXP
784 點
理論上佢又真係扣少左幾個人既- -"
但佢扣又扣得無錯喎 例如我明講佢老娘 甘佢扣我分都明
呀小緣拉左去up警察 都算係離題 又無扣錯bo
小緣老婆拉去講朋友既定義同個貼一D都唔相關 扣又無錯bo
呀丹娘都係會比佢扣話離題
有時D野 係錯就錯 係岩就岩=.= 無話介定咩位 有時 我不爽某團 但佢地無錯架喎
咪一樣係靠自己既意想去決定岩定錯 人好多時候都係用自己個腦黎決定岩同錯
有D人識反省自己做左D乜 諗下有冇過份 有D人就唔會
可能板主未到呢D甘高水平 但每個人都有自己做野既原則 感覺上 佢比之前個2位嘟嘟板主做得好 已經足夠 重點 係佢唔會犯埋之前個D幫自己友既錯!

一句講晒 呢個板主起碼識得公私分明 對比起之前個2個有改進既空間
伺服器名稱:狐影
角色名稱:凄

EXP
170 點
第一次見7天講d咁有建設既野/_\

EXP
784 點
對唔同人要用唔同方法=.= 夜血講道理既咪講住先囉
伺服器名稱:狐影
角色名稱:凄

EXP
264 點
原帖由 godzilla 於 20-6-2009 13:42 發表
因為你說標題不清晰,但明顯帖子係要求非主流高層睇,而非主流高層又無話唔清楚個帖講咩,我無話其他人唔可以瀏覽,請勿斷章取義可以嗎?咁非主流高層睇得明個帖,帖子標題唔清晰就唔成立啦。

我最後回這個帖,我已盡力解釋和已叫 ...

請明白呢度不是郵局,開post不是寄緊信函!!呢度係論壇來的!論壇是公眾地方,在此開帖是比
所有人瀏覽﹑比論壇所有合法注冊會員發表論語的地方。在此開帖標題不是規限某一撮人看
得明,就以此準則去斷定個帖標題夠清晰﹑夠明確。就算明解的都只是以上個帖的內容ja,而
不是以上個帖的標題!(就好似交通部門在馬路旁豎立左個路牌咁,上面寫住『各位請注意!!』,
但要注意的什麼?注意前面是施工路段?前面斜坡位注意慢駛?還是要注意其他什麼呢?我相信
就此路牌比所有駕駛人士看見都只會感到一片茫然,唔會明解吧!!咁既然不明解的話,就此路
牌你能說它標題夠清晰﹑夠明確嗎?)

在論壇開得帖者,就已預料是比所有人看,而不是你所說的只限非主流明解就算!
you understand?

記住呢度是論壇來的。你問得我呢句野(請問你是非主流其中一位高層呢?)即表示現在斷章取義的
不是我囉,似乎現時是你哥斯拉斷章取義多的咁啵!

1:本會員覺得此帖標題根本不清晰﹑不明確。在此前題下就根本不建立於什麼離題的問題存
  在。

2:重申扣分制不公平,同樣是論壇會員,犯左版規就請不分時間先後次序﹑一視同仁﹑請正
視平等權。(請版主作出嚴重編輯警告之類既野,要清晰發出。嚴重編輯警告如果只是警告在
某會員回覆度作出,此舉令人好混淆。)

3:本會員並不是無中生有,亦沒有存在於就携帶什麼私人因素而去針對某人。這裡是論壇,我
也只是就今次論壇問題以事論事。關乎到自身權益問題,我相信每個人都會去努力爭取!冇錯,
人孰無過。最緊要識得在人生道路上吸取教訓,努力改進,機會一定是會比!再者年資大﹑經驗
豐富也未必代表此人所講的說話永遠是對的!俗語有云:做人...做到老,學到老。(當中亦包括埋
本人)學問是學無止境的!!做人有時都要嘗試接納別人的意見,不要一味係度孤芳自賞!!

4:以上所講純粹只是本會員就論壇問題表達的個人意見來。請不要牽涉到其他什麼夜血﹑又
或者什麼私人之類事來講吧!(我唔知某會員就夜血是指什麼?不過希望不是大家所想的夜血
吧!如果是我會錯意既話就此係度講聲:sorry!固然如果我是冇會錯到某會員所指夜血意思的話
,就請此會員不要牽涉到呢d野一概而論。唔該!)

EXP
711 點
原帖由 段天 於 2009-6-20 14:09 發表
理論上佢又真係扣少左幾個人既- -"
但佢扣又扣得無錯喎 例如我明講佢老娘 甘佢扣我分都明
呀小緣拉左去up警察 都算係離題 又無扣錯bo
小緣老婆拉去講朋友既定義同個貼一D都唔相關 扣又無錯bo
呀丹娘都係會比佢扣話離題
有時D野 係錯就錯 係岩就岩=.= 無話介定咩位 有時 我不爽某團 但佢地無錯架喎
咪一樣係靠自己既意想去決定岩定錯 人好多時候都係用自己個腦黎決定岩同錯
有D人識反省自己做左D乜 諗下有冇過份 有D人就唔會

我一路都冇話LAM扣我分扣得唔岩,
事實上我同果位B小姐所討論既朋友問題,真係唔關『非主流高層事』
LAM身為版主,扣我分亦理所當然,我是明白的

至少,LAM唔會好似前2位版主咁,
朋友做錯,LAM都一樣會照扣

EXP
91 點
...
講咁Q多野
標題又不清晰